En liten vinterutflykt.

 
 
Oj, vilken arbetsdryg period som ligger bakom. Jag har skidat och skrinnat och undervisat hälsokunskap i underställ mellan varven. Jag har stövlat runt i mina varma fulstövlar och värmt händerna på elementet i matsalen. Jag har knutit skrinnskor så att tummarna har spuckit och blöder och jag har njutit av rödrosiga kinder och svettigt nackhår. Och kvällarna har varit fyllda med skidåkning, fotboll, scouterna och jag vet inte vad. Men idag har jag packat ihop en friluftsdag och sjutton väskor med utrustning därtill. För nu är behovet av ledighet tillsammans med de egna stor.
 
Men efter att jag korvat upp håruppsättningen från Äldstes dans och bara snurrat ihop det spraytunga håret i en knut i nacken, for jag tillsammans med Celine på ett litet vardagsäventyr förra helgen. Pojkarna hade farit till Pargas för att tävla i FSS-mästerskapen men dansen hindrade mig från att följa med och därför passade vi på att åka iväg på en spontan skidutflykt tillsammans.
 
 
Och det var välinvesterad tid. Vi fick låna en riktig skidpulka och eftersom jag verkligen inte hade lust att köra någon längre sträcka, begav vi oss till det längre skidspår som kanske ligger närmast oss, nämligen till Jurva. Vi har gjort flera skidutflykter till Jurva under de senaste åren och varje gång har vi varit lika imponerade av deras fina och välskötta skidspår - och inte behövde vi bli besvikna den här gången heller. Det hade utlovats varmt väder och vi hoppades hitta ett vindskydd att sova i. För att inte behöva släpa med så mycket extra kläder, hade Celine klätt sig i halare och det blev ju såklart alldeles för varmt. Men hellre skidar man i underställ och utan handskar och mössa, än i minus tjugo.
 
 
Vi skidade ett tiotal kilometer på lördagseftermiddagen. Det fanns flera alternativ på övernattningsställen och vi chansade på att vika av längs skoterspåret som skyltade med en kåta när eftermiddagen började skymma. Det var ganska tungt att dra pulkan för mig som inte var van - och jag insåg att en pulka inte är skapad för att skida _hårt_ med, utan helst behöver man vandra fram på skidorna.
 
Men efter en stund skymtade en blå kåta mellan träden i skogen och väl framme insåg vi att vi skulle få övernatta lyxigare än vi hade räknat med. Jag hade släpat med mig både ved och yxa för att vi skulle ha ett okej utgångsläge även om det inte skulle finnas ved tillgängligt - och nu fanns det ett stort förråd med fin, torr björkved. Kåtan var även relativt ren och fräsch (förutom att det fanns rejält mycket skräp av korvförpackningar och ölburkar - vad felar folk som inte kan ta sitt eget skräp med sig från skogen?!) och vi parkerade oss framför en stor brasa som långsamt värmde upp luften i kåtan. I taket fanns även solcellslampor, vilket gav oss bra mycket mer ljus än vad våra pannlampor skulle ha gett.
 
Och vi lagade mat, spelade kort och myste framför brasan allt vad vi orkade medan tallkronorna dansade utanför fönstren. Den stigande fullmånen skapade långa skuggor i skogen och skaren testade vår tyngd när vi tassade ut för att gå på dass i den stjärnklara kvällen före vi kröp ner i våra sovsäckar. Vi somnade som stockar och jag vaknade sedan redan vid tre och var pigg. Fast kanske vaknade jag av Celine som var lite kall - hon hade nämligen haft så varmt när hon skulle sova, så hon hade klätt av sig alla kläder i sovsäcken. Efter att ha fiskat upp hennes underställ, somnade vi om och vaknade sedan lite chockartat vid åtta. För mig som stiger upp 05:30 varje dag, kändes som om jag sovit alldeles för länge.
 
 
Efter frukosten och ännu mer kortspel, packade vi pulkan igen och begav oss vidare. Eftersom vi skulle behöva skida delvis samma väg tillbaka, lämnade vi pulkan vid sidan av spåret och begav oss vidare längs spåret. Celine har inte velat tävla i skidåkning denna vinter, men vi har en överenskommelse om att hon ändå behöver skida - vilket hon gärna också gör - och den är typen av kravfri skidåkning var precis vad vi båda behövde denna helg.
 
 
Och dagen - den blev så vacker, så vacker! Spåren var nypistade och solen värmde gott när vi skidade över myrarna. Vi mötte skidåkare som på ett pärlband och för en stund glömde vi att vi "bara" var i Jurva och inte i Lappland. Det var idel glada ansikten och hejarop längs spåret och jag bara njöt och insöp. Med en suddig telefonlins försökte jag skapa en film om ett litet äventyr men som hade en stor behållning.
 
1 kommentar
Tove

Hej, du som är en van tältare på vintern kanske kan hjälpa mig? Min son (ca 11 år) skall på sin första vinterhajk på lördagen med scouterna. Jag är ingen tältare eller scout - så "oroar" mig hur han skall sova i kallt tält (de har ju nog kamin, men men). Vad skall han ha på sig i sovsäcken och vad inte? Funkar en vanlig sovsäck (de har ju lovat ca -4 grader), inte en superdyr vintersovsäck utan en helt vanlig, som säger sig kunnas använda på sommar och i lite minusgrader... Tack för möjlig hjälp ;)

Svar: Nu kommer mitt svar alldeles för sent här, men med kamin kommer det att gå jättebra! :) Vi har sovit i ullunderställ men det bästa tipset är att ta med sig en flaska med varmt vatten med sig i sovsäcken för att ha varmt då man somnar. Då är det mycket lättare att hållas varm hela natten och flaskan kan ännu vara ljummen på morgonen. Hoppas sonen får en riktigt fin och upplevelsefylld vinterhajk!
Eva - Kakkakaffe