(Arbets)veckan som gick.

 Skärmdump från Vbl 25.6.2018 med Thomas som ledarcyklist till vänster och Matu Strandvall som dragplåster en bit på vägen.
 
I tisdags var det äntligen dags för starten mot Paris för Thomas. Förra sommaren blev han intresserad att delta i Rynkebyprojektet, vars uppgift är att samla in pengar för cancersjuka barn och deras familjer - dels för att forskningen ska utvecklas ytterligare, men också för att ge familjerna guldkant på en annars tung vardag. Extra roligt var, att även barnens farmor - Mariella också hoppade på välgörenhetsprojektet och är med i lag Åbo, medan Thomas cyklar i lag Vasa. Deltagarna betalar själva för hela sin resa, hela sin Rynkeby Godmorgon-utrustning inklusive cykel, samt för alla evenemang, resor och övernattningar de har gjort under året. Det har varit ett rätt stort projekt med många helgevenemang, sponsor- och talkouppdrag men samtidigt har Thomas själv tränat mer än på många år - vilket har haft en mycket positiv inverkan på hans eget välmående. Men Vasalaget har lyckats samla medel långt över sitt mål och även vår egen kommun lade in en fin summa till insamlingen tack vare en egen Rynkebycyklist.
 
 
Därför var det många förväntansfulla cyklister vi mötte upp i Åminne för lunch, före de trampade vidare på tisdagen. Det hårdaste jobbet hade redan gjorts och framför dem låg "bara" resan till Paris. Resan som alltså skulle cyklas. I mina some-flöden har det varit mycket gul glädje de senaste dagarna med en stark gemenskap, och idag lämnade över 250 Rynkebycyklister Finland, för att med färja ta sig till Travemünde därifrån trampandet fortsätter. Thomas är alltså på semester sen några dagar och en dryg vecka framåt.
 
 
Men av någon anledning så hopar sig alltid saker när Thomas åker bort och denna vecka var inte heller något undantag. Denna vecka hade nämligen Malax kommun beställt två paddlingskvällar av oss som en del i deras integrationsprojekt "Integrering genom idrott" på temat Upplev naturen. Vi hade enormt tur med vädret och vi bjöds på två supervackra kvällar där Molpe simstrand sjöd av liv, människor och aktiviteter.
 
 
Det kändes overkligt roligt att ha möjligheten att kunna erbjuda så många människor en kajaktur, från så många olika nationaliteter och med så många språk i alla möjliga åldrar. Vi gjorde kortturer på mellan 30-45 minuter och under två kvällar paddlade sammanlagt 98 människor, vilket var en mäktig siffra. De flesta hade heller aldrig provat paddling förr och hade en viss rädsla - en rädsla som efter en stund i kajaken kunde hanteras och övervinnas. Många tror att det är svårt att paddla, men med en stabil kajak och en sund respekt för vatten, brukar det ändå gå som en dans. Av alla 98 var det bara en som ramlade i, och det handlade mest om lek och vårdslöshet. Och ramlar man i, är det viktigaste att hålla sig lugn och lösa situationen på det mest fördelaktiga sättet.
 
 
Min andra Norgesyster Anna, har varit hemma och varit oumbärlig hjälp för oss. Men barnen trivs också bra hemma ensamma, vilket är något som har underlättat mycket den sista tiden. Det är gott att kunna fara och jobba några timmar, utan att alltid behöva fundera på vem som ska hålla koll på barnen. Det har för övrigt skrivits ett fint reportage om min första Norgesyster Åsa, fårbonden. Läs gärna.
 
 
Glad ändå över att vi har fått en så fin och positiv start den här sommaren och att folk har uppskattat vårt iniativ att erbjuda kajakuthyrning. Vårt samlingsplats i byn är simstranden och Strand-Mölle, och allt som ger ännu mer livskraft och vår lilla by, är uppåt. Tack vare att Strand-Mölle är vår samarbetspartner, behöver vi inte heller vara ständigt närvarande, utan de sköter betalning och utgivning av utrustning på daglig basis.
 
 
Och som det inte var nog med det, hade jag en trevlig tur på sjön med företaget YourCoach från Vörå på torsdag. Hela YourCoach-teamet är gamla idrottsvänner till oss och de har varit föregångare i att erbjuda friskvård på arbetsplatser men också för privatpersoner i väldigt mångsidiga former. Dessutom är ju Johan ursprunligen från Molpe, uppvuxen bara ett par hundra meter från där vi bor nu.
 
 
En sommarfredag i sin tur betyder alltid sommartorg och fiskförsäljning! I år är det det 25:e året som vi säljer fisk på "torget" och jag har varit med sedan start, bara med några års undantag medan vi bodde i Jyväskylä. Vi har så oerhört många fiskbekanta som återkommer år efter år - och det är lika trevligt att byta några ord med alla sommargäster vi lärt känna genom alla år. Därför trivs jag också så oerhört gott att fara på mässor och marknader med Polkuped - även om jag ibland pratar mer än jag säljer ;).
 
 
Och allt däremellan har jag försökt komma ihåg att hålla koll på mailen, bannats över printern, letat mig galen i lagret efter saker, skruvat cyklar, agerat kundservice på allehanda olika platser och hunnit till posten alla dagar. Det har varit en fartfylld vecka där vänner har skarvat med hjälp vid barnens orienteringstävling och serverat lite extra mat både här och där. Och så står ju alltid moffas dörr öppen.
 
 
 
0 kommentarer