Lyssnartips för dig som ska börja mata bebis.

Jag ska inte bli långrandig ikväll, utan jag tänkte mest slänga in ett tips. Jag tror ju och hoppas att ni redan är många som lyssnar på Food Pharmacys förträffliga podd (jag har för övrigt ett långt utkast som jag skrev i samband med ett annat avsnitt också, men som jag inte orkat eller hunnit sätta en finish på - återkommer till det), men det senaste avsnittet (nr. 18) var mycket tankeväckande och något som jag skulle ha velat lyssna på ifall jag var gravid eller hade spädbarn. Det handlar nämligen om hur viktigt det första levnadsåret är för att skapa allätande barn och hur man ska tänka när man börjar föra in riktig mat i barnens kost. Sen är det kanske inte heller så enkelt som det låter, men åtminstone jag lärde mig flera nya saker i podden.
 
Vi har tacksamt nog aldrig haft några matproblem med våra ungar - och jag tänker att vi kanske ändå omedvetet skapade en bra grund för dem, då vi lät framförallt Celine och Sindre äta självständigt ända från start. Jag tyckte det var skittråkigt att mata dem och lät dem därför äta själv ända från att de var about sex månader (inte för att det var så trevligt att städa kladdet efter dem heller, men det belönade sig sen igen med att de åt snyggt med sked och drack ur riktigt glas huisigt tidigt). Sen har de såklart satt emot vissa saker under årens lopp, men då har jag varit en sträng mamma som krävt att de måste smaka minst tio gånger före de får säga att de inte tycker om. -- Eller så har vi bara haft tur, men visst var det fint när vi kunde beställa in vilka portioner som helst i Thailand och oberoende om det var svinstarkt, handlade om musslor och bläckfisk, helstekta fiskar, bönor eller alger, svamp eller tofu, så skrapade de varenda tallrik till sista riskorn.
 
Fastän jag ofta upplever frustration över att de äter enorma mängder, att det aldrig lämnar några rester över till följande dag trots hur stora mängder mat jag lagar och att kylskåpet oftast är halvtomt även om jag springer i butiken var och varannan dag - förstår jag att frustrationen är bra mycket större hos dem som har barn som ännu inte insett att maten är meningen med livet. Men även där är tjejerna bakom Food Phamacy peppiga och delar ut generöst med råd. 
 
Så lyssna oberoende.
1 kommentar
Anonym

http://simppelisormiruokakeittio.com

Här finns en hel del info och recept på "sormiruoka". En del skiljer sig det mellan plockmaten i Sverige och plockmaten i Finland, här rekommenderas stora bitar i början plus att vi har olika matrekommendationer (speciellt saltet tycker jag).
Men överlag härligt att våga låta barnet äta själv direkt från början!

Svar: Ja, jag noterade det i min lyssning - att de pratade om att skära maten i småsmå bitar, då min egen uppfattning är precis tvärtom. Men tror ingen av dem inte var jätteinsatt i själva fingermaten, men de lyfte upp andra bra poänger.
Eva - Kakkakaffe