Microäventyr: Fäboda-Pörkenäs

 
Ju äldre barnen blir, desto svårare är det att komma i väg. Är det inte kalas, är det någon annan helg- eller idrottsaktivitet. Eller så har vi lovat bort oss på marknad flera månader tidigare. I tre veckor har vi försökt komma oss iväg för att vandra, men varje helg har det dykt upp förhinder. Men i lördags var vi fast beslutna om att äntligen slippa ut i skogen.
 
 
Vi stod utan vandringsplan in i det sista, men efter tips på Facebook stod våra val mellan Fäboda i Jakobstad och Öja i Karleby. Valet föll denna gång på Fäboda-Pörkenäs-vandringsled.
 
 
Det var precis som att släppa ut korna på grönbete. Det var idel tjut och barnen sprang långt i förväg trots väskorna på ryggen. Med ens var de bästa vänner och det eviga bråkandet var som bortblåst.
 
 
 
 
Plötsligt fungerade trädrötterna som trampetter, ruttna stubbar såg ut som glada grisar, vi undersökte hattifnattsvampar och kramade nakna träd. Och det allra bästa var att vi föräldar också hade tid att plocka blåbär att stoppa i munnen med täta mellanrum, undersöka om alla gula svampar var kantareller samt reda ut miljoner funderingar om hur det var när vi var små
 
 
Vi vandrade ganska exakt 20 kilometer med tio kilometer varje dag. Det var en lätt match på lördagen, medan orken började tryta på slutet för sexåringen under den andra dagen. I sina väskor hade de sina egna kläder och ett liggerunderlag eller en sovsäck.
 
 
På lördagen var det oerhört lugnt i skogen och vi såg inte fler än tre personer. En kvinna stannade och pratade en god stund med oss längs leden och Österbotten är ju inte större än att vi kunde koppla ihop en rad gemensamma bekanta. Hon tipsade oss om övernattningsplats och döm vår förvåning när både hon och hennes man dök upp vid vårt läger senare på kvällen med nystekta bananplättar, blåbär, choklad och ved. Det var en fin gest som värmde mycket!
 
 
Precis innan mörket föll, fanns det ännu energi för ett kvällsdopp i det iskalla men spegelblanka havet.
 
 
Sen satt vi länge framför brasan i pannlampornas sken och poppade popcorn i trangian.
 
 
Thomas hade redan rest tältet på kvällen före vi bestämde oss för att ändå övernatta i vindskyddet, under bar himmel. Vi rymdes precis in på trädäcket och det blev en varm och skön natt, då ingen frös. Och under natten sprack molntäcket upp och jag låg en god stund och tittade på stjärnorna under natten.
 
 
På söndagen blev ju vädret helt fantastiskt vackert och jag vi fick vandra över glesa tallmoar och på mjuka, barrbeklädda stigar - som jag älskar så.
 
 
Strax innan vi kom tillbaka till bilarna, åt vi en sen lunch på klipphällarna. Vattnet blev ett litet gissel för oss, då vi trodde att vi skulle klara oss på 6,6 liter - vilket vi bar med oss från start. Vi konstaterade dock snabbt att vi hade alldeles för litet med oss, men lyckades fylla på med ytterligare 3 liter vid en av lägergårdarna. Till sista lunchen fick Thomas hämta ytterligare 1,5 liter vatten från bilen för att vi överhuvudtaget skulle dricka till maten och man underskattar verkligen mängden vatten vi använder i vardagen. Vi hade egentligen behövt minst 12 liter med oss, vilket redan är en ganska stor del i packningen.
 
 
Men det var verkligen lunch with a view även om vi var långtifrån ensamma längre vid Fäbodastränderna denna söndag. Det blev ett oerhört lyckat och värdefullt veckoslut även om det inte kostade oss mer än bränslet till Jakobstad. Nu känns det som om vi får lön för all möda när vi släpat runt på barnen i skogen sedan de var bebisar - för just nu njuter vi alla stort av friluftslivet. För omväxlingsskull filmade jag en hel del småklipp i helgen, som jag klippte ihop till en liten video nedan.
 
3 kommentarer
Malin / en gul apelsin

Fäboda är vårt standardutflyktsmål. Vi går aldrig särskilt långt, kanske fyra kilometer max, men jag älskar de mjuka barrstigarna, utsikten, ljuden från havet, dofterna och stämningen. Fäboda är en pärla året runt! (Haha, nu låter jag som en turistbroschyr, men det är ju SANT!)

Nilla

Alltså ni som är proffs, vad har ni för kläder på er i sovsäckarna riktigt? Ska man sova nästan naken med mössa som killarna säger dom gjorde i armen eller i underställ?

Anonym

Vilken fin video! Och jag kunde precis som de era tänka mig en liten koja precis där, Fäboda är topp!