Pängan.

Denna vecka hinner jag till och med på Sevendays återkommande veckolista, före nästa ska på fotbollsträning.
  • Pengar för mig är:
Ett nödvändigt ont. De underlättar livet, men huvudsaken är att vi har pengar på kontot - hur mycket jag själv har vet jag sällan. Efter att ha levt de första åren med barn utan någon vettig, regelbunden inkomst, är det en stor trygghet idag att få lön varje månad.
 
 
  • Det här lägger jag mest pengar på:
Liksom de flesta andra, får jag också säga mat, bränsle (bilen) och boende. Vi har förmodligen rätt låga boendekostnader (jämfört med många andra), men ändå är det saker på huset som ska underhållas hela tiden. Det senaste vi satte pengar på, är ett gruslass för att fylla upp både infarten till vårt hus och grunden för en vedlada. Vi håller på och tömmer vårt nuvarande vedlider, för att ytterligare kunna skapa mer lagerutrymme, men i stället behöver vi ha vedförvaring någonannanstans - och som lösning på det problemet ska vi köpa en vedlada. I sommar behöver vi också måla om alla vita områden på huset; alla knutar och utskiften. Och så skulle vi jättegärna vilja en en traktorgräsklippare som skulle underlätta klippandet av vår stora gräsmatta, men den får vi nog skjuta framåt ännu ett år. Vi sätter även sjukt mycket pengar på bränsle - men detta är en utgiftspost som är svår att spara in på. Vi kör över 30 000 kilometer i året - många av de kilometerarna är till och från mitt jobb. I såfall borde vi sluta med barnens hobbyer och även det som är viktigt för oss; idrott och friluftsliv. Att bo på landet kräver bil, oberoende om man vill eller inte. Och då cyklar vi ändå också mycket!
 
Det här är dock ett annat års gruslass
 
En annan stor utgiftspost har även varit min ohälsa och mina hudproblem. Ifjol kostade alla salvor, tillskott, behandlingar och sjukhusbesök mig över 1000 euro i månaden, medan jag idag ligger klart under 100 euro. Våra matkostnader har stigit en del, men å andra sidan har hela familjen haft max fem sjukdagar hela det senaste året (och jag vill tro att bra mat i alla fall har en delförklaring i detta). Något vi också lägger pengar på, är resor. Det är vår lyx, även om vi alltid reser budget. Att få planera in och vänta på en resa (vare sig den är större eller mindre) är en motivation och vår guldkant på vardagen.
 
 
  • Det här lägger jag minst pengar på:
Skräpmat. Alkohol - har inte satt en cent på att köpa alkoholprodukter på flera år. Skönhetsprodukter som smink och parfym - skulle gärna använda lite smink mellan varven, men har inte sminkat mig på ungefär ett år. Allt för att hjälpa huden. Kläder och inredning är också lågprioritererat och åt mig själv köper jag främst loppiskläder.
 
  • En vanlig månad tjänar jag:
Mycket varierande och ingen aning. Försökte t.o.m hitta lönetabeller från hemsidan, men kunde inte ens tolka dem. För tillfället är jag bara anställd för 8 h i veckan, men jag har under våren drygat ut detta med många vikarietimmar. Dessutom har jag arbetat 20 % för Kvarkens Naturskola och kvällstid har jag dragit MI-kurser. Med jämna mellanrum har jag även andra småuppdrag. Det gör att min månadsinkomst varierar med allt från 1400-2800 euro (efter skatt) beroende på hur mycket jag jobbar. Jag lyfter ingen lön från företaget, eftersom Thomas ändå ligger ännu lägre i lön än vad jag gör. I sommar är jag arbetslös. Jag arbetar vanligtvis mycket, men gläds åt mitt arbete.
 
Jag hade chansen att kunna arbeta som simskolelärare i sommar, men efter ett intensivt läsår, måste jag få pausa från att lära barn saker en stund under sommaren.
 
  • Mina tre spartips:
Att inte köpa. Jag tänker ofta hur mycket arbete en viss pryl har genererat och det hjälper ofta att låta bli köpet. Jag har också blivit bättre på att fråga mig själv, huruvida jag verkligen behöver det tilltänka köpet. Vi har också placerat en del pengar i aktier och fonder, men jag är så totalt ointresserad av ekonomi (tyvärr) att jag inte har en aning alls. Vi sparar inte aktivt själva åt barnen, men morfar ger t.ex. inga födelsedagspresenter åt barnen, utan har i stället gett en öronmärkt slant till varenda födelsedag/julklapp, som förhoppningsvis ska kunna finansiera största delen av ungarnas körkort sen när det blir aktuellt. För egen del "stoppar" vi undan extra pengar de månader som det lämnar lite "överlopps".
 
 
  • Om jag var ekonomisk oberoende:
Jag vill vara en  god människa som hjälper där det behövs. Jag skulle även investera i företagsidéer jag har kring barns rörelse och hälsa, eftersom det är min egen hjärtefråga. Jag skulle också vilja jobba mindre, se världen och ha en egen stuga vid en skidort.
 
 
  • Mina ekonomiska mål är:
Jag har ingen drivkraft att "bli rik". Jag har ingen drivkraft att uppnå en viss summa på kontot. Däremot har vi en drivkraft att utveckla framförallt Polkuped för där är resultatet så synligt och konkret, speciellt om jag jämför med mitt arbete som lärare. Mitt ekonomiska mål är att kunna ha möjlighet att leva utan att vara beroende av sifforna som står på kontot, att ha möjlighet att köpa en ny tvättmaskin om den gamla går sönder, att kunna köpa den mat vi önskar och att kunna unna oss ett par resor i året . Ett ekonomiskt mål för mig vore dock att få ett fast arbete, så att jag inte behöver gå varje vårtermin och fundera på vad som händer till hösten.
 
Vi har växt ur vårt lilla lager för länge sen och den här kaosbilden är knäppt från en av de många kvällar vi tillbringat i lagret och packat försändelser efter att barnen har gått och sova. Men så kostar det att investera också.
 
  • Jag tycker att ekonomi är:
Något jag borde intressera mig mer för, men jag ger hellre en klumpsumma pengar till min andra hälft som i sin tur ser till att räkningarna är betalda. Trots att jag har försökt, har jag svårt att finna ett intresse att kalkylera med pengar. Det irriterar mig också, eftersom jag egentligen tycker det är en jämlikhetsfråga - men som jag inte själv bidrar till.
 
0 kommentarer