Att cykelsemestra med barn.

Två av mina mest lästa blogginlägg de senaste åren, är cykelinläggen från Åland och Gotland. De ger stor synlighet i Google - och jag minns själv att jag försökte hitta liknande blogginlägg inför vår första cykelresa. Redan på fjolårets hemresa började vi planera för denna sommar cykelresa och Danmark och Legoland öppnades direkt upp som förslag. Planen har sedan legat i luften hela våren - vi har sparat rabattkuponger till Legoland och jag har kollat upp lämpliga cykelrutter på Danmarks västkust. Men ändå med en viss tveksamhet - vi behöver rätt många dagar för en Danmarkstrip (knepigt med företaget) och har vi råd? (Jag är deltidsarbetslös över sommaren och vi har ju bokat Thailand (JAAA!) till jullovet och sparar nu därför alla extra slantar till den resan.)
 
Sist startade vi i Korpo och cyklade via Kökar och Föglö till Mariehamn, med slutdestination i Eckerö. Jag och barnen tog sedan bussen tillbaka till Mariehamn medan Thomas cyklade packningen. Från Åbo åkte vi sedan "Sverigesbåt" tillbaka till Åbo. Vi landade då på ca. 150 km cykling under veckan. I sommar skulle då rutten bli Gustavs-Brändö-Kumlinge-Vårdö - med färja över till Prästö och sedan en sväng upp över de norra delarna av Åland.
 
 
Ändå kunde vi inte släppa tanken på cykelsemester, eftersom vi har upplevt det som ett enkelt, billigt och kravlöst sätt att koppla av och NED på. Vi har kunnat vara närvarande föräldrar där all fokus har legat på att ta sig från plats A till plats B, att fixa övernattning och mat för dagen. Det är ett långsamt sätt att resa, men samtidigt har vi fått se mycket. Dessutom är det en typ av friluftsliv även om vi är tillgängliga i civilisationen hela tiden. Därför föreslog Thomas en repris av Åland igen. Vi cyklade ju trots allt "bara" den södra delen av Ålands skärgård sist - och Gustavs kunde vara startpunkten för årets resa. Dessutom skulle Åland få chansen att bjuda oss på bättre väder än sist, och restiden skulle bli betydligt kortare - vi skulle starta hemifrån och hinna börja cykla på samma dag.
  
 
Jag fick redan här tidigare i vår önskemål om att skriva en packningslista över vad man behöver på en veckas cykelsemester och jag tänkte därför skriva lite om hur vi har packat. Inför vår första cykelresa på Åland, använde vi bara vår gamla, skruttiga cykelkärra som barnen tidigare suttit i. Den höll ihop under veckan, men det var nätt och jämt att vi kom över till fastlandet tillbaka, eftersom vi hade tappat flertalet skruvar ur den under veckan.
 
 
Under Ålandsresan var vi också "underpackade", d.v.s vi hade för lite kläder med oss. Vi hade inte förväntat oss en så kall och regnig julivecka som det blev, och hade således inte packat ytterkläder med oss. Lärdomen till Gotlandsresan (trots bättre väderutsikter) var att ta med barnens Isbjörnskläder som också tål regn. Inför Gotlandsresan behövde vi också en ny cykelvagn och skaffade den här. På Åland cyklade vi också med ryggsäckar på ryggarna, vilket inte var optimalt för framförallt barnen och inför Gotland installerade vi en pakethållare på min cykel för att jag skulle kunna ha en cykelväska (som vi lånade). Vi införskaffade även ett par cykelväskor till barnens cyklar och dessa väskor flyttade vi runt lite beroende på vem som var minst gnällig och minst trött i benen. Barnen bytte också cyklar med jämna mellanrum, för cykelväskorna var något för stora för de mindre cyklarna.
 
 
Till denna sommar har även Thomas installerat en pakethållare till sin cykel och så ska vi även göra på Marius cykel inför cykelresan. Detta möjliggör ännu fler cykelväskor och kanske kan vi klara oss utan ryggsäckar denna sommar. Friluftsliv kräver i sig en stor arsenal med redskap och pryttlar, och vår ekonomi har inte tillåtit att köpa det bästa, smidigaste och dyraste åt alla på en gång. Därför har vi investerat i nya tillbehör och prylar vartefter vi haft råd. Jag stöder också tanken på att friluftsliv ska vara förmånligt, kravlöst och tillängligt för alla - och att det inte kräver en massa utrustning för att ens komma igång. I det här skedet börjar vi ha bra sovsäckar åt alla och även rätt små och smidiga liggunderlag - detta är den största utmaningen i packningen: Att få fem sovsäckar, fem liggunderlag, ett 6-personerstält och ett par dynor att ta så lite plats som möjligt. 
 
 
Vårt bästa packningstips är dock att packa allt i plastpåsar; alla simsaker i en plastpåse, alla utekläder i en plastpåse, alla sovkläder i en plastpåse, osv. Plastpåsarna gör också att packningsväskorna inte behöver vara vattentäta (vi har alltså inte vattentäta cykelväskor, eftersom de är så hiskeligt dyra då man behöver många.) Inför Gotland hade jag också planerat så gott som all mat redan hemma, och packat varje måltid färdig i mindre plastpåsar. Det var därför oerhört enkelt och smidigt att bara kunna välja en plastpåse med mat, där allt som behövdes fanns (även kryddor). Maten gjorde dock att vi hade för mycket packning i början och trots att vi surrade fast tält och sovsäckar utanpå cykelkärran, var vi tvungna att fara via en butik för att köpa en cykelkorg som nödlösning. Vartefter veckan gick blev ju dock packningen lättare och allt mer rymdes i cykelkärran. Däremot har vi nog varit så tajt packade som det bara gått; vi har haft ett par löpskor + sandaler eller crocs/person, några t-skjortor/tröjor och likaledes shorts, ett par byxor, en fleece/tjocktröja + utekläder på var. Men för fem personer blir detta ändå rätt mycket packning. Principen har ändå varit att barnen har skött sin egen packning själv i sina egna cykelväskor/ryggsäckar.
 
 
Så här såg vårt tältläger ut varje dag, haha. Det tyngsta med att flytta sig från plats till plats, är upp- och nerpackandet. De första dagarna är det svårt att få ett packningssystem, men efter några dagar rullar det på och var sak hittar sin plats i packandet. Det är viktigt att sakerna finns på samma plats hela veckan för att kunna hitta dem smidigt. Från att vi vaknade tills att vi var på väg tog det ca. 90 minuter ifjol på Gotland. Året före på Åland fick vi räkna med två timmars packningstid varje dag - men då bråkade barnen mer än vad de lekte. Ifjol på Gotland var de helt fantastiska och vi vuxna fick packa varje morgon i lugn och ro.
 
 
Men allt är mycket roligare, smidigare och lättare när det är soligt - men det går också på något vänster fast det regnar. Finns det mer frågor eller önskemål kring cykelsemester med barn, kan jag spinna vidare på det i ett annat inlägg.
 
 
 
2 kommentarer
Michaela Lönnblad

Jag blev bara så glad när jag hörde att ni ska fara till Thailand över jul. Jee! Så glad för er.

Jessica

Hej! Vad brukar ni äta till lunch på era cykelresor? Lagar ni "varm" mat både lunch och middag? Torkar ni maten, eftersom ni tar med all mat från start?