Vad och hur vi äter.

Jag har skrivit på det här inlägget länge, för jag har får så många frågor om kosten, om maten. Det har förvånat mig lite, att de blogginlägg som berör mat, genererar flest kommentarer men jag tror vi ligger i en stor brytningstid vad gäller kost rent generellt för tillfället. Aldrig har det pratas och skrivits så mycket om kost som det görs nu. Aldrig har det funnits så mycket sanningar (och osanningar) som det finns nu. I och med att det även skrivs litteratur ur en populärkulturistiskt perspektiv, blir också vetenskapen mer lättförståelig och tillgängligt för den "vanliga människan". Jag tänker på böcker som t.ex. Charmen med tarmen eller Food Pharmacys storsäljande bok. Det finns också en enorm mängd föreläsningar på Youtube - och frågan ligger väl närmast i hur vi ska kunna välja och filtrera.
 
 
 
Jag har ju berört kosten i flera omgångar i samband med att jag skrivit om kortisonavvänjningen (Topical steroid withdrawal). Det är kortisonavvänjningen som ligger som grund för våra stora kostförändringar och under året som gått har jag läst en enorm mängd litteratur kring kost. Jag harmas över att jag inte sparat alla länkar, videon och artiklar i ett särskilt dokument - för jag har själv lärt mig väldigt mycket - men jag har läst och sedan klickat på krysset. Men alla de inlägg som jag har skrivit tidigare och relaterar till kortisonavvänjningen har jag samlat här.
 
 
 
De läkare som jag har träffat har aldrig påtalat kostens betydelse för mig. Jag har aldrig haft en matallergi (mina atopiska eksem har inte berott på en allergi) och då har det inte funnits orsak till att ändra kosten. Läkare har inte ens varit intresserade att diskutera eventuella dieter. Min enda dom, har varit att mina eksem är kroniska och att jag förmodligen kommer att ha dem resten av livet. Den enda förklaring jag har kunnat få, är att eksem är genetiska, miljön spelar roll och att man inte vet varför vissa får eksem. Nästan som att de bara kommer.
 
 
 
Idag är jag övertygad om att kosten spelar roll. Jag är övertygad om att en del äter sig sjuka och jag är övertygad om att många skulle kunna äta sig friskare och piggare. Jag är övertygad, för att jag själv är friskare och piggare. Det är svårt att beskriva den känslan - från att ha varit dyngtrött varje dag och trott att det är ett normalläge - till att faktiskt känna sig pigg och klar i skallen (dock inte mindre glömsk för det, haha). Jag är övertygad om att människan klarar sig utan mjölk, gluten och kött samt socker. De allra flesta i de eksem- och kortisongrupper jag är med i på Facebook är övertygade om att kosten spelar roll och äter även på liknande sätt. Jag tänker dock inte agera predikant eller upplysare - för kost kan vara nog så provocerande, men eftersom många är intresserade av kostförändringar och kanske önskar konkreta tips på hur man kan göra och vad man kan ändra, så kan jag i alla fall berätta hur vi/jag har gjort. 
 
 
 
Det är bara jag som är strikt glutenfri vegan hemma. Jag äter främst rawfood, men under vintern har jag kunnat äta alltmer vegansk, tillagad, kokad mat. Men jag mår som allra bäst om jag håller mig till att äta enbart frukt och grönsaker. Jag har ätit glutenfritt i snart två år och fullständigt sockerfritt i drygt ett år. Jag har ätit veganskt, tillsattsfritt och raw i ca. nio månader. Jag har även slutat dricka kaffe sedan nio månader tillbaka (och plötsligt kan jag identifiera mig med bloggens namn igen - men på ett annat sätt, heh). Jag försöker också hålla mig till 80% kolhydrater, 10% protein och 10% fett. Hur procenten fördelas exakt vet jag inte, men det är ändå något jag försöker eftersträva.  Det har stundvis varit en tuff omställning - speciellt i sociala sammanhang, men idag är jag mycket tillfreds med den mat jag äter och har inga tankar att gå tillbaka till den kost jag åt före jag började med hela kortisonresan. Jag tror också, att om jag skulle börja äta en glass här och en pastaportion där, skulle min kost snabbt falla tillbaka i samma mönster - med stor risk att eksemen återkommer med kraft. Jag önskar att Thomas skulle vara strikt han också - på grund av att han fortfarande har stora bekymmer med acne (som jag är övertygad om att skulle försvinna om han även skulle vara ännu noggrannare med gluten, mjölk och socker). Men han måste ansvara för sitt eget varande och för tillfället väger rostade Ruispalat och diverse mjölkprodukter tyngre än acnefri hud för honom. Han har även svårt att göra de goda valen utanför hemmet.
 
 
Jag tillreder bara vegetarisk mat hemma. Ofta använder jag kokos- eller havregrädde i maten - men ibland använder jag också vanlig creme fraiché (och då äter inte jag av maten utan jag kanske äter en hög frukter - eller så tar jag ur mat åt mig före). Det är över ett år sedan jag har köpt kött, men fisk förekommer i vår kost, eftersom vi har fri tillgång till fisk - tack vare pappa. Jag lagar bara en rätt hemma och skulle aldrig kunna tänka mig att servera dubbla alternativ bara för att - och så länge det är jag som lagar mat, är det också jag som bestämmer vad vi äter. Hemma hos oss har vi som princip att man äter det som serveras, man får inte säga att maten är äcklig, vi slänger ingen mat och man måste smaka på allt. Till all lycka har vi matälskande barn som tömmer sina tallrikar till 99,9% oberoende vad som läggs på dem. Tveksamma livsmedel (ex. champinjoner, aubergine) hackar jag så smått att det inte går att känna igen/peta bort. Thomas är fullständigt med i mitt mattänk, men står ganska handfallen inför en skål med bönor och en påse bovete. Däremot fixar han grönsakssoppor på löpande band, men jag har tagit matlagande till min uppgift. Det är även jag som sköter mathandlandet. Ifall jag inte äter av deras mat, äter jag oftast 5-6 bananer. Den största skillnaden är att vi ökat intaget av frukt, grönt och bär enormt mycket. Jag uppskattar att vi bara sedan i höstas ätit uppemot 100 liter bär. I veckan inhandlar jag också ca. 20-25 kg frukt och grönsaker.
 
 
I skolan äter barnen "vanlig" standardkost. Vi äter sällan på restaurang, men vi åt t.ex. på Ikea i Umeå och då gavs barnen två alternativ att välja på: två olika fiskrätter och två vegetariska - de valde fisken. Vi använder fortfarande mjölk hemma, men vi har gått ner från 15-20 liter mjölk i veckan til 1-2 liter. Vi köper ost ibland och köttpålägg ännu mer sällan. Barnen äter fortfarande oftast smörgås till frukost, men vi försöker hålla ner brödintaget så gott det går. Glass köper vi inte alls mera, men barnen har godisdag en dag i veckan - då får de välja mellan en liten chokladstång eller två euro. Varannan vecka brukar de välja pengen och varannan godiset. De dricker ej saft och det är t.ex flera år sedan jag köpt kex hem. För dem har förändringen varit naturlig, för det har varit enkelt att hänvisa till mitt mående. De har ju sett mig må som allra sämst och de kontrollerar mig fortfarande nästan dagligen med maten "mamma, kan du äta det där?". För oss har kostförändringen inte haft något med djurens rätt att göra alls - vi har inte ens diskuterat det. I stället har vi diskuterat kosten ur en mer hälsomässig synvinkel - utan att ändå vara förbjudande. I stället har vi diskuterat det som man ska äta lite av och det man ska äta mycket av. Och barnen är i övrigt mycket intresserade av kost och ställer ofta kostrelaterade frågor.
 
 
 
 
Konkreta förändringar som vi har gjort:
 
-Makaroner, annan pasta => Quinoa, bovete, råris, rött ris, kikärtspasta, bönpasta
-Mjölk => Har fullständigt bytts ut till vatten som måltidsdryck. Mjölken används mest till gröt - som även funkar -bra på vatten såklart, men barnen gillar den bättre när den kokas på delvis mjölk.
-Ljust bröd => Alltid mörkt bröd. Mycket knäckebröd
-Kött, kyckling => Alla typer av bönor, linser, ärtprotein och baljhavre
-Matlagningsgrädde => Kokosmjöllk, havregrädde
-Grönsaks- och fruktmängden har ökat mångdubbelt
 
 
 • Produkter väljs alltid enligt kortaste produktlista
 • Produkter väljs utan tillsatt socker
 • Produkter väljs med så få tillsatser som möjligt
 • Går bort: Citronsyra, olika varianter av -syrup
 
 
Min bashandelslista - som jag försöker köpa ekologiskt/närproducerat så långt det är möjligt:
 • bananer, äpplen, citron, apelsin = köps alltid mest av det som är säsong - nu senast apelsin
 • grönsaker: morötter, broccoli, vitkål, zucchini, groddar, purjolök, lök, batat
 • knäcke, bovete(glutenfritt)knäcke, bröd
 • frysta ärter, frysta bönor, frusen spenat
 • havregryn, kidneybönor, kikärter
 • solrosfrön, pumpafrön, kokosflingor, mandelkross
 • tomatkross, kokosmjölk, havregrädde, mandelmjölk
 • quinoa, råris, svart ris, rött ris, bovete, kikärtspasta
 • linser, belugalinser, ärtprotein,
 • ingefära, gurkmeja
 
Om det har blivit dyrare?
Både ja och nej. Skulle vi äta enbart vegansk mat, tror jag att kosten skulle vara billigare jämfört med hur vi åt tidigare, men i och med att jag äter enbart frukt till flera måltider OCH barnens fruktintag också ökat med flera hundra procent, får jag nog säga att vi ligger på en högre matkostnad än tidigare. Däremot har jag slutat med alla kosttillskott som jag tidigare åt och vi använder numera endast Omega-3 som extra tillskott. Mina övriga kostnader kring huden har också minskat enormt, då jag inte behöver köpa salvor flera gånger i veckan. Med tanke på hur ytterst få sjukdagar vi även har, har vi bestämt att vi inte tänker begränsa barnens fruktintag. De äter t.ex. lätt upp till tio frukter var per dag.
 
 
Och frågorna om recepten? Jag har inga specifika. Lagar på högt de flesta gånger eller söker inspiration på alla de otaliga bloggar som finns. _Jävligt gott_ är t.ex. en blogg med massor med vegansk inspiration som jag gärna använder till. Vi äter ofta liknande salladsskålar som serveras på Raawka. Vegansk kållåda är en stor favorit för tillfället när vitkålen är billig. Proteinet (köttet) brukar jag ersätta med antingen ärtprotein (torkad Härkäpapu) eller belugalinser. Vi äter ofta smoothiebowl till middag (vem har egentligen bestämt att man ska äta två varma mål mat om dagen??) - och ibland äter vi t.o.m bananglass. I övrigt äter vi massor av grönsakssoppor som går att variera i det oändliga. Eller så äter vi ugnsrostade grönsaker med hummus eller alla möjliga former av grytor där man kan plocka i nästan vad som helst och ändå blir det gott.
 
För egentligen är det inget konstigt alls. Det mest konstiga är att jag behövde blir 30 för att lära mig att äta för att min kropp ska må bra. Fråga eller kommentera ändå gärna. Hur blev du vegetarian/vegan?
18 kommentarer
Anonym

Vad intressant att läsa! Jag har haft andra hälsoproblem som inte kan jämföras med det du gått igenom, men jag har landat i precis samma kost! Har fortfarande svårt att stå emot när jag inte är hemma av samma anledning som din man, konsekvenserna är väl inte tillräckligt stora. Men det får lättare för varje månad som går. Lycka till på din fortsatta hälsoresa :)

T

Hej. Bra skrivet. Håller helt med dig. Tror många skulle må mycket bättre om man funderade mer på vad man äter i dagens läge. Samtidigt gör det mig ledsen att läkarna verkar ha så lite kunskap om kostens betydelse för vår hälsa.

Svar: Ja, jag hade gärna diskuterat kost, men jag måste säga att känslan och upplevelsen ofta var "ja ja, det står så mycket på det där nätet". :(
Eva - Kakkakaffe

Anna

Att göra annorlunda än normen, det "vanliga", kräver alltid extra ansträngning, men om ens hälsa hänger på det så går det nog. Största problemet är ju nog omgivningen, som kan vara allt från oförstående till fördömande. Tufft att du klarat det så här långt :)

På tal om forskningen som inte alltid förklarar allt... Det har ju rätt nyligen presenterats rön som visar att vissa hjärnsjukdomar (alzheimer åtminstone) har koppling till vissa mag- och tarmbakterier. Man blir ju lätt att fundera på om den moderna västvärldskost vi äter har nån del i det hela.

Själv har jag inga fysiska behov, som tvingar mig att äta på nåt visst sätt, men jag tänker på att istället för att skära bort allt, så kan jag i alla fall minska på. T.ex mjölk har jag minskat på i massor, men frukostyoghurten (naturell) hänger med. I övrigt tar jag bara lite mjölk i kaffet och i viss matlagning, men har periodvis testat mig på havremjölk/sojamjölk istället och det känns bra. Och far jag till främands, så måste jag inte tacka nej till vanlig mjölk i maten om det bjuds. För som sagt, det jobbigaste är ju (speciellt om man inte har nån sjukdomsorsak) att äta annorlunda än det som förväntas av en...

Svar: Så är det - men som sagt är det ju hemåt redan att minska. Men just det sociala sammanhanget är svårt, speciellt om det inte är något synligt. Jag hade ju så lätt att hänvisa till kosten, på grund av att jag såg ut som jag gjorde. Och just därför är det förmodligen också så svårt för t.ex. Thomas. Acnen är ju också normaliserad - och kostmetisk - och för inte desto mer fysiska besvär med sig. För att inte tala om svårigheten att bjuda folk på något nuförtiden med alla "restriktioner". Men jag brukar ge förslag på vad man kan bjuda mig på och det löser sig numera väldigt smidigt :)
Eva - Kakkakaffe

Pam

Hej! Intressant läsning. Vår yngsta dotter har haft besvärliga eksem i över två år och läkare anser att det inte kan vara något hon äter det beror på, för två allergitest visar normala. Vi har ändå själva ändrat till mjölkfri och glutenfri kost och nu är hennes eksem borta för tillfället! Hon har ändå lite torr hud, därför smörjer vi ännu med salva. Men inga kortisonsalvor mera. Själv skulle jag vilja lämna bort det vita sockret helt. Men hur gör jag när jag ska baka då? Tycker du att man i vissa bakverk kan ersätta sockret med stevia t.ex.? Eller hur gör du?

Svar: Fint att det uppskattades och härligt att ni har fått bukt med eksemen! Äter hon Omega-3? Våra barn har haft lindrigt torra händer i perioder i vinter och jag har motstått den starka viljan att smörja. Istället har jag lagt in en ordentlig kur med omega3 - 2000 MG om dagen och redan efter ett par-tre dagar har händerna varit i skick.
Angående bakningen, har jag själv nästan övergått helt till raw-bakning. Använder oftast dadlar eller ekorussin som sötning men använder också en skvätt agave där det behövs. Tycker det finns så mycket recept, alternativ och inspiration på nätet så det har inte varit svårt att ändra.
Eva - Kakkakaffe

Madde

I vilken form äter ni Omega3?

Svar: Som kapslar. Brukar mest ha Ecolomega men köpte Eskimo nu från Sverige för det var kampanj. Och ibland köper vi också de vanliga Möllers från matbutiken.
Eva - Kakkakaffe

Ida

Tack för jätte intressant läsning! Jag åt inget rött kött eller broiler i nästan sex år men när jag drabbades av en ordentlig depression (som inte hade något med maten att göra...) så orkade jag helt enkelt inte gå den smalare vägen som demiveggoliv ändå har varit i och med att resten av familjen ätit konventionellt. Så nu äter även jag konventionellt. Men tanken kring kost finns med mig och jag väljer oftast vegealternativ när det finns. Är också intresserad av att minska på mjölkkonsumtionen. Tack igen en gång för inspis!

Jenny

Intressant! Har du testat frysa ner bananglass? Funkar det isf?

Svar: Alltså frysa den efter att den är färdig mixad? Nä, det har jag inte gjort, men har lite planer på sommarcafé och har därför tänkt köpa en glassmaskin - och tror att det ska gå bra att frysa om bananglassen i glassmaskinen.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Ååå så intressant att läsa!! :D Ena sonen är jätteallergisk mot det ena och andra, matallergierna kan han leva med men våren-sommaren är jobbig. Blivit bättre efter homeopatkur och nu använder vi kortisonsalva väldigt sällan. Du skriver om grönsakssoppor- vilka ingredienser använder du dej av? Vi är gärna mycket ute i naturen och tar ofta lunchen med men då ofta blir det grillkorv (suck) och bröd. Soppa vill jag gärna införa på våra utflykter framöver.

Svar: Tack, vad glad jag blir att det uppskattades! Vet du, jag har förstått att många får lättare allergier - eller t.o.m slipper vissa allergier då inflammationerna i kroppen försvinner - så visst kan du ju hoppas att det blir bättre!
Grönsakssoppa är världens mest tacksamma mat: Här finns många av våra favoritsoppor - bl.a tomat-batat och morot. Broccolisoppa äter vi också minst en gång i veckan. http://www.pickipicki.se/soppa/ Men ofta improviserar jag bara med vad vi har hemma - ikväll hittade jag en paprika, en lök, två batat och en palsternacka i kylskåpet. Jag tillsatte ett par knappt två deciliter linser + havregrädde och av det blev det en riktigt god soppa (grönsaksbuljong + Urtekrams thaikrydda). Barnens utefavorit i vinter har varit två burkar tomatkross, en lök, vatten + en stor burk kokosmjölk. Sedan har jag tillsatt kikärtspasta och kokat pastan mjuk. Den får gärna vara åt rinnigare hållet. Sen har jag hällt den i mattermos och sen har de bara varit matkärlek ute sen. Den tjocknar lite i termosen, så därför får den gärna vara lösare när du häller den i termos. Mattermos är för övrigt en jätteenkel och snabb lösning ifall man inte vill använda trangia. Speciellt vintertid använder vi mattermos ofta, så det tar för länge att koka maten på gasköket. Vi har t.o.m en mattermos i vår butik (Y): http://www.polkuped.fi/isosteel-mattermos-15-l/422-0
Eva - Kakkakaffe

Sofia

Vi äter till 80% vegankost. Ägg har jag svårt att lämna bort och fisk äter vi ibland. Mjölk dricker barnen lite av, men hälften av gångerna väljer storebror (lillasyster kan inte prata än) havremjölk. Socker och vete borde vi nog minska på. Barnen äter inget/väldigt begränsat, men vi vuxna vill nog ha nåt gott på kvällarna ibland. Frukt äter vi mycket av, tyvärr kan mannen inte äta några citrusfrukter eller äppel/päron och nektarin så det begränsar honom en hel del. Han är också atopiker så kanske mer glutenfritt + sockerfritt skulle hjälpa honom ytterligare, men han måste välja det själv.

Han reagerar dock direkt med huden då han äter nåt han inte kan. Dvs, färdigmat, koriander, selleri (nästan all färdig buljong osv) hemma undviker vi detta men jobbluncherna ställer till det ibland.

Jag är dock jätte glad över att vi lämnat bort köttet och minskat på mjölken. Kött skulle kännas rent äckligt att äta numera!

Tack för ett bra inlägg! Jag läser gärna mer om sånt här! Det där med fruktsallad till middag känns ännu främmande. Men intressant!

Mia

Härligt att läsa att din långa jobbiga resa burit frukt och du känner dig frisk igen! Även intressant att läsa om era matvanor. Själv har jag lämnat bort mjölk, socker o sädesprodukter och mår också mycket bättre. Jag äter dock inga baljväxter utan kött, ägg o fisk i stället. Är ännu ganska i början på min kostresa så har ännu inte börjat jobba på att få med resten av familjen. Hoppas det blir cafe i sommar! Lycka till!

Jenni

Hej!
Vad bra inlägg, kom att tänkta på en sak. Har efter en hel research kommit fram till att batat eller "sötpotatis" är en riktig bov! Dess långa transportsträckor (eftersom den inte kan odlas på våra breddgrader) har en väldigt negativ inverkan på miljön. Dessutom om man jämför dess näringsinnehåll med vanlig finländsk potatis, är den vanliga potatisen "vinnaren". Därför anser jag att man bra kan välja närproducerad potatis istället för sötpotatis! :)
Ha det bra!

Svar: Du har rätt i det du säger och potatis är ett bättre val än batat. Däremot är potatisen stärkelserik och jag äter ogärna stärkelse - men tillagar den såklart ibland. Men därför sötpotatisen är ett bättre hälsoval för mig.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Intressant! Själv har jag landat i en mera paleo/lchf livsstil, men du verkar ha hittat rätt. Hur tänker du om B12, hur får du det? Och så var det en halvbra BBC matdokumentär på tv1 igår där bl.a fruktarianer behandlades. En läkare nämnde att fruktsockret kan leda till diabetes, funderar ni på det i era grupper?

Svar: B12 har jag ätit extra kurer av, äter det i perioder men inte varje dag.
Läkare vill gärna förlikna fruktsocker med socker, men fruktsocker och socker gör två vitt skilda processer i kroppen. Det finns inga belägg för att rikligt fruktintag skulle leda till diabetes. Tvärtom finns det belägg som säger att en fruktdiet skulle vara till stor fördel, framförallt för diabetes typ 2.
Eva - Kakkakaffe

Jessica

oj så intressant. Tack för inlägget!
Min dotter har haft svåra eksem spec vid handleder som periodvis blivit så illa att vi varit tvungna att ta till både antibiotika o starka "giftsalvor" som ja in i det sista försökt undvika. Det blossar även upp vid öronsnibbar, hals etc men inte lika illa.
Den råa komjölken har vi lämnat o hon dricker havremjölk. Massor allrgier testade men inget visar positivt. Jag får loksom inte fast vad det är som gör det hela sämre..är det nåt hon äter..nån krydda, nåt e-ämne, annat..skulle så gärna "testa" att lämna bort tex sädesslag föt att se ifall det skulle ge resultat men känns så "svårt", känner inte mig tillräckligt insatt för att ändå ge rätt o varierande kost. Samt behövs ju intyg till dagis o en läkare som är villig att skriva intyg på prov.
Provar nu att ge "iho omega" olja.
Vad har du gett åt barnen som är omega 3..har förstått att många innehåller även omega 6 som man inte borde få mer av.och hur mycket vågar man ge.
känns som en vetenskap o hur veta vad göra. suck.
fanns ju nån salva som du rekommenderade, gör d det ännu, e den värd att testa
sååå tacksam om du hinner svara

Svar: Nej, det är inte lätt att hitta triggern - jag ville ju så gärna hitta den också - men för mig blev det så tydligt då julen 2015. Jag åt ju ganska strikt och noggrant under hösten 2015 (inget socker, ingen mjölk och ingen gluten). Men under vår Montenegroresa på höstlovet, var jag tvungen att släppa på mjölken, eftersom dels språket vållade problem men också utbudet av mat. Jag började plötsligt äta godis igen och även chips och efter resan föll jag i gamla mönster igen och under julen tänkte jag då att jag äter nu ordentligt av julmaten, så tar jag tag i kosten igen efter julen. Detta blev det absoluta uppvaknandet för mig - eftersom jag verkligen kände hur maten triggade min klåda - och speciellt godiset. Och på nyårsdagen låg jag ju sedan på akuten. Och det blev också vändpunkten för mig att orka vara strikt och noggrann - för jag vill aldrig någonsin må så dåligt mer. Det gav mig också en tydlig fingervisning om vilka som triggade klådan; socker, mjölk och fett.
Angående Omega-3, tycker jag du kan byta till vanlig Omega-3. Vill påstå att omega-7 och -9 behöver hon inte heller - och om jag minns rätt, så innehåller den också Omega-6?! Nu har vi Eskimo-3, men brukar oftast ha Ecolomega från Naturkost/Ekosoppi. Salvorna bytte jag varje vecka när jag var som värst. Ena veckan kändes det okej med sheasmör, medan jag nästa vecka inte ville ha den alls, utan t.ex. EMS-salva. Jag cirkulerade säkert 10 olika salvor i gången. Sedan september har jag nästan bara använt tjärsalvan (som också finns i vår webbutik under övrigt). Den botar heller inga eksem, men både förbättrar och underhåller på ett bra sätt - och jag har gillat den mycket. Den läker kanske öppna sår allra bäst.

I övrigt mailar jag dig mer lästvärt!
Eva - Kakkakaffe

Fruktsocker

Alltså jag undrar över blodsockret. Många frukter är ju framförädlade idag för sin söta smak och för en diabetiker är det tex bättre med bär eftersom de inte ger så tvära svängar i blodsockret. Försöker själv hålla mig mest till bär eftersom jag känner att det uppstår ett sötsug efter frukt men inte efter bär...

Ida

Jag har sedan i höstas tagit ut mjölkprodukter, rött kött, kolhydrater och socker ur kosten och jag mår så förbaskat bra. Jag är piggare, fick bort extra vikten och min acne har gått ned. Och allt mer förbjuden mat hamnar på inte-värt-det-listan. Att äta en pannkaka gör att jag mår fruktansvärt dåligt i ca 20h efteråt vilket för mig inte är värt det. Mitt bästa råd om man är osäker på att göra en förändring är att läsa Charmen med tarmen och din blogg. Mat gör så mycket för hälsan!

Malin Nyman

Jag är verkligen övertygad om att våra kostval har ALLT att göra med vår hälsa och att många skulle kunna äta sig friska! Det dels pga IRL-historier som din och Evelina (@nourishingeve på IG), och dels pga x antal dokumentärer jag plöjt mig igenom som förespråkar plantbaserad kost.
Dagens ätande är inte på något sätt "normalt", och när kroppen då får i sig giftiga ämnen är det väl egentligen inte så konstigt att de ska ut, och som för er genom huden (som ju faktiskt är kroppen största yttre organ). Dessutom, ju mer jag läser på om att enbart äta frukt och grönsaker, raw-kost, inser jag att it makes so much sense.
Tack för att du berättar om ditt kostval! Mat är ett sjukt känsligt ämne och upprör så otroligt många när en avviker från det "normala"... men vad är egentligen normalt?

Fanny

Superintressant att läsa om hur du/ni äter! Tack för att du skriver! Jag har också börjat ha mer koll på vad jag äter och skippar oftast bröd, många mjölkprodukter och pasta och så äter jag mer och mer grönsaker och frukt. Och jag mår hela tiden bättre! Hur gör du med alkohol? Dricker du det någon gång och reagerar din hud i så fall?

Svar: Kul att det uppskattas! Angående alkoholen har jag aldrig druckit mycket och det är nu över ett år sedan jag sist smakade på alkohol. Jag tror att min kropp skulle klara små mängder idag, men jag har inget som helst behov av att dricka samtidigt som jag är rädd för bakslag.med huden. Men alkohol fungerar som trigger och föder framförallt klåda. När jag var som sämst reagerade huden direkt. Ren sprit är förmodligen det som är det bästa alternativet i alkoholväg, cider och lonkero sämst. Jag tänker att jag ska kunna dricka ekologiskt vin i ngt skede, men har som sagt inte känt behov av det.
Eva - Kakkakaffe

Josefine

Hur vet du hur mycket omega3 ni skall äta?

Svar: Vi har ätit enligt rekommendationen på burken. Men det skiljer ju sig rätt mycket beroende på märke också...
Eva - Kakkakaffe