Söndagsgörat.

Jag brer snabbt skiva efter skiva av Ruispalat. Letar samtidigt efter ett lock i skåpet. Skär sju morötter i bitar - nej, kanske vi behöver åtta. Stäng av tv:n och klä på er skidkläderna! Skalar äpplen och letar strumpor under soffan. Stiger på cornflakes och det knastrar under fötterna när jag stänger av den förbannade tv:n!! (Tänk att det nu minsann duger att se på alla de tråååååkiga barnprogrammen som kommer.) Ta på svettiskläderna! Ni behöver dubbla byxor! För att det är minus 14!
 
 
Det är fotisträning efter skidtävlingen! Leta efter benskydden! Hittar en strumpa åt mig under bordet och en annan i vessan. (Omaka.) Jag har inte haft dina benskydd - vart lämna du dem sist? Jag packar tre omgångar utekläder. Hittar inte Sindres vinterstövlar. Är de på dagis? Såklart vet ingen var de är - men då måste gummistövlar i minus 14 funka. Jaha, dina inneskor är också i skolan. Då får du ta mina tre numror för stora sneakers. Och vi måste köpa benskydd och fotisstrumpor åt dig.
 
 
Jag letar efter sex par handskar. Hittar fyra av samma hand, men inget av deras par. Jag är klar med allt ute, säger Thomas. Inte jag, säger jag och stupar över dammsugarsladden. Ni måste ha halsskydd! Jag såg ett på din stol vid köksbordet. Har vi allt, säger jag och blickar ut över köket. Slänger in ett bortglömt smörpaket i kylskåpet och se fem glas och lika många frukostskålar och papper och annan skit överbelamra köksbordet när jag släcker lamporna och rusar ut.
 
 
 
Vi skidar och de skidar. De har fotisträning och de pulkar. Vi klär på och av och byter och klär på igen och sen packar vi in kälkar, liukurin, en tom matkorg och två klädväskor några timmar senare.
 
 
Jag lagar mat hypersnabbt medan jag plockar bort intorkade cornflakesskålar och sveper ihop skiten på bordet för att nya tallrikar ska ha rum (Fråga 1. Torkar faktiskt alla bordet mellan alla måltider? Fråga 2. Finns det faktiskt dom som har tända ljus på bordet?.) I hallen ligger två klädväskor ouppackade och kanske sju par skidskor och fem par gummistövlar och fem par vinterstövlar och andra skor och hjälmar och gud vet inte vad. (Det finns i alla fall en smal passage från dörr till dörr.) Vi slumrar i soffan till längdskidåkning, barnen håller sams och kollar youtube, elden sprakar och värmer vårt hus och Thomas masserar mig lätt på ryggen.
 
 
I en halvtimme. Mamma, kan vi fara och skrinna nu?
 
(Ja. Det kan vi väl.)
6 kommentarer
Camilla

Man får prioritera bort lite tork och städ om man ska jobba med det viktiga :) Har jag med tiden insett...

Sanna

Härligt inlägg😀 Vi har övat många helger redan i vinter o går allt perfekt klarar vi morgonsysslorna på 75 minuter... Men ibland har någon glömt handskarna eller har fel sorts skidskor😅

Anonym

Svar på fråga ett: Blankt NEJ. Fråga två: faktiskt imorse när vi hade födelsedagsfrukost. Annars nej.

Fyra kids

Fråga 1 för det mesta, fråga 2 nästan varje dag, men för fem år sedan hade svaret varit nej på båda. Livet ändrar och det har ändrat jättemycket det senaste två åren (barnen är nu 14,12,10 och5). Nuförtiden får man helt oplanerat egen tid hemma. Händer i princip varje vecka att de alla är ute på sitt och jag sitter helt ensam hemma, är mycket, mycket konstigt.....

hopihopi

Som svar på fråga ett och två: gapskrattar. Inte en chans. (och vi har inte ens barn :) )

ida

1. Nej. Onödigt, det blir ändå så snabbt smutsigt igen
2. Ibland... sist tror jag det hände när elen for och det blev kolmörkt.