Jag uppmanar: Sporta på sportlovet!

Snön var så himla välkommen, inte minst för barnen. Vilket frenetiskt snöskottande bland barnen på dagisgården! Vilken glädjeyra bland eleverna på rasten! Vilken förtjusning bland barnen när vi snöbrottades på dagens naturskola!
 
 
Vi skidade i skolan i veckan. Som barnen hade längtat! Målmedvetet trampade de fram i spåret, trots att det knappast gled så bra för de flesta och trots att stavarna visade att längden skjutit i höjden från ifjol. Det var glädje att se när de ställde sig på kö för nedförsbacken och en i gången kastade sig utför den stora (eller lilla ;) ) backen som genererade skräckblandad förtjusning i form av rop. I nästa dike låg tre stycken ovanpå varandra i en hög och skrattade med skidorna i luften. Tjocka vinterjackor knäpptes upp och slängde i farten när aktiviteten blev för varm och rödkindade, svettiga ansikten prydde så gott som varenda elev. En del trivdes bäst att staka fram i egen fart - andra hade världens diskussioner om Clash Royale eller hundpromenader. 
 
 
Andra trampade upp och ner för samma backe. Upp för att kunna åka ner. Upp igen för att kunna åka ner en gång till. Tänk om vi bara hade kunnat bygga ett gupp eller två också.
 
 
Sporta på sportlovet! Skida tillsammans, skrinna, skotta snö, bygg kojor, åk slalom, promenera, jaga Pokémons eller simma (och jobbar du - så hinner man faktiskt ut i ljuset efter jobbet nuförtiden också.) Att sporta och motionera är inte lika med tävlingsidrott - att motionera och röra på sig är livsnödvändigt och något man kan tvinga dem till. Och mer motiverat är det _att tvinga dem till att göra det med dig/er som föräldrar_. För det är inte frågan om intresse eller vilja - varenda dag aktiverar de sig utan problem i dagis, på raster och på skolgymnastiken.
 
 
Dagen räcker ändå till läsning, kompishäng, pyssel, dataspel, bakning, youtubetittande och annat viktigt.
 
Fokusera på:
Upplevelsen i stället för prestationen!
Tiden istället för kilometrarna!
Maten och termosen!
 
Bara med erfarenhet från dagens 40 elever i skogen: "När får vi äta?" - med 40 olika stämmor.
 
Bilderna i inlägget tog jag med telefonen i tisdags. Då hade jag så bråttom jag kunde hem från jobbet - för att vi skulle hinna och skrinna på sjön mellan fyra och fem.
0 kommentarer