Vardagsprojekt och -utmaningar.

Vad spelar det för roll vilka val jag gör i långa loppet? Speciellt när de flesta andra kanske inte gör några val alls. Så tänker jag på Julia Degerth - hon som skriver bloggen Grön i Åbo och figurerade i de flesta finlandssvenska tidningar förra veckan. Jag tyckte det var oerhört inspirerande att läsa om hennes Zero Waste-projekt - att inte producera något avfall överhuvudtaget. Jag går igång på utmaningar i vardagen; vare sig det handlar om att uppnå en viss mängd motion, laga mat enligt minimibudget eller minska antalet kemikalier i hemmet. Oftast brukar också ett medvetet projekt också leda till mer bestående förändringar på sikt. I och min egen övergång till rawfood, började jag även laga vegansk mat till resten av familjen och idag äter de också vegansk mat till ca. 90 %. De använder fortfarande lite mjölk, smör, yoghurt och ost, men vi har minskat våra mjölkinköp från ca. 20 liter i veckan till ca. 3 liter i veckan. De konstaterades även att de gillar hummus mycket, vilket skulle kunna ersätta deras skinka-ost-smörgåspålägg. En mycket stor skål hummus kostar inte heller mer än ett par euro.
 
Men om vi återgår till Julias Zero Waste-projekt. Även om hennes extrema val att inte producera något avfall överhuvudtaget känns fullkomligt omöjligt för mig, satte det ändå sig som en tanke i mitt bakhuvud. Plötsligt blev jag medveten om varje gång jag gick till diskbänken för att kasta något i soppåsen - för att inte tala om hur många soppåsar som förs till roskishuset i veckan! Och då komposterar vi ändå en stor del av det avfall vi producerar under dagen, eftersom mycket handlar om skal från grönsaker och frukter. Plötsligt blev jag medveten om hur mycket plastförpackningar - och påsar som går genom våra händer varje dag. Och jag vill också ha ett Waste-projekt - men kanske bara Less Waste i det här första skedet.
 
Vi vill också bli bättre på att minska på matsvinnet. Vi har jobbat på att bli bättre på att äta upp maten vi köper, men kylskåpsstädningen häromdagen visade att vi nog har saker att jobba på. Det är så lätthänt att någonting hamnar bakom i skymundan - glöms bort - och möglar. Och eftersom min man och jag spelar i olika ligor (äter gör de dock alla, oberoende vad jag lagar!) vad gäller matlagning - och jag köper så konstiga grönsaker och ingredienser som han inte vet vad han ska göra med, blir det ibland obalans bland råvarorna, då jag inte alltid hinner hem från jobbet för att förverkliga min matplan före hans. Jag har därför slutat storhandla och ska försöka minska basinnehållet i kylskåpet. Målet är att inte behöva slänga någon mat alls.
 
Och jag tror visst att jag eller du eller hon kan påverka! Helt plötsligt fanns det en uppsjö av 'ekologisk' hudvård på stormarketarna, en enorm efterfrågan på pulled havre och allt större utbud av vegetarisk och glutenfri mat, bara för att nämna några exempel. Och detta har hänt tack vare efterfrågan. Visst, det handlar om en marknad och försäljning men det händer även saker på en bredare front än bara på individnivå. Jag tror inte att det handlar om en trender och trenddieter. Jag tror bara att vi eller ni är tillräckligt många för att kunna börja påverka saker.
 
Våra följande projekt är alltså att 1.) minska på skräpet hemma och 2.) försöka undvika att kasta mat. Har du något vardagsprojekt?
6 kommentarer
eKorren

Zero Waste - har människan i fråga alltså slutat gå på toa? Eller glömde hon detta basala faktum..?

Svar: Nej, i artiklarna står det att hon visst går på toa och använder toapapper, för att det inte finns något annat alternativ.
Eva - Kakkakaffe

Camilla

Jag tror också vi kan påverka. Att göra saker själv, och tala/skriva om det, ger dessutom ringar på vattnet eftersom vi därmed kan påverka andra. Dessutom är jag intresserad av att kunna se mina barn i ögonen och säga att jag i alla fall försöker göra NÅGOT. Vilket de i och för sig även ser med egna ögon. Fast mer kan jag göra, och det strävar jag efter. Mina 14-åringar läser ju för övrigt en hel del miljö- och klimatrelaterad saker i skolan nu så de har ju en hel del att komma med själva i diskussionerna och "miljöarbetet". Vårt "projekt" just nu är att flytta till mindre yta och leva på mindre pengar vilket kommer att innebära mindre konsumtion, mer behovsprövning av inköp, billigare och mer vegetarisk mat m.m. Det vi kommer att få mer av är tid utomhus i naturen. Vilket sannolikt kommer att öka miljöengagemanget ännu mer... Har tidigare haft "mindre" projekt som att "enbart köpa ekologiskt eller på annat sätt hållbart producerade kläder". Det var nästan som ett köpstopp...

Svar: Jag upplever också att barnen är väldigt pålästa från dagis/skola och att de är mycket ivriga att "spara på resurserna" bara man ger dem redskapen. De kommer ändå förmodligen att ha en ännu svårare och mer utmanande framtid att tackla än vad vi har för tillfället.
Eva - Kakkakaffe

Nina

Tusen tack för inspirationen du dukar fram! Det är inte lätt när man kommer till den punkt då man börjar se allt, som det där med plast överallt, men när man väl är där känns det nödvändigt och rätt att åtminstone för egen del vara uppmärksam och göra vad man kan. Och ringar på vattnet är inte att underskatta. Härligt annars att du börjar få energi tillbaka och känna du har reserver att ta av, det unnar jag dej många gånger om ♥

Svar: Tack Nina för omtanken! Glad att jag kan väcka en liten tanke eller två - och glad över att jag orkar tänka lite bredare än på bara mig själv igen.
Eva - Kakkakaffe

Ämma

Ja men fy, jag får sån ångest bara jag tänker på mängderna skräp som produceras. Vi bor så att det inte är snack om kompostering här - eller ens separat avfall. Vi försöker ändå se till att minska, men all denna plast alltså....

Svar: Jag hade också på något vis önskat att sortering var lättare (och vårt kök lättare anpassat efter sortering - med fler behållare). Och när jag handlade igår med ett mer kritiskt öga, insåg jag nog hur svårt det är att ens minska lite på alla förpackningar... :/ Men skulle så vilja minska mängden avfall...
Eva - Kakkakaffe

Sofia

Vi har också börjat äta bara veganmat här hemma. Eller ägg har vi ibland och storebror dricker både komjölk och havremjölk. På tal om det. Hur tänker du om växande barn och proteiner? Hur vet man att de får i sig tillräckligt?

Svar: Generellt äter vi mycket mer proteiner än vi behöver idag och rekommendationen proteiner är även betydligt högre än vad vi egentligen behöver. Därför ser jag inte proteinerna alls som något problem. Barnen äter ju också den normala skolmaten och maten hemma innehåller även den proteiner. Proteiner finns ju mycket av i quinoa, men också i alla andra baljväxter, nötter, frön och olika slags bönor. Och så har vi ju våra höns, så äggen äter de förstås med jämna mellanrum.
Eva - Kakkakaffe

Grön i Åbo

jag är SÅ ärad att läsa det här <3 TACK!!! Kommer att leva på denna glädje länge nu, ha det fint! :)