Smörj inte bebisen!

Jag vill bara ropa NEEEEJ när jag ser bilder av förberedda skötbord inför småbebisars ankomst. Det är inte helt ovanligt att de blivande föräldrarna har bunkrat med ett flertal olika krämer, salvor, schampon och oljor före bebisen ens är född. Och googlar man på vilken lista som helst över vad man behöver till den kommande bebisen, står salvor och krämer uppräknade på varenda lista.
 
 
Varför ska vi genast börja smörja en nyfödd bebis med frisk, opåverkad och en hud lenare än någonting annat? Varför ska vi tvätta hens hår som klarat av att vara otvättat i månader i magen? Varför ska vi smeta på salvor och rubba barnets egen hudbalans medan barnet bara är några dagar eller veckor? Vem har sagt att bebisen/barnet måste smörjas in efter besöket i simhallen? För att vi inte vet bättre. För att skönhetsindustrin har skapat miljoner produkter som riktar sig till barn och för att vi som blivande föräldrar ofta är lättpåverkade inför allt som "vi behöver" inför den nya familjemedlemmens ankomst. Kanske mest.
 
 
Vi har också stått där med alla världens krämer uppradade vid skötbordskanten. Men till all lycka var vi så fruktansvärt lata, att vi aldrig orkade smörja barnen. Vi badade dem knappt heller. Och även om både Celine och Sindre använde tygblöjor, så blev de aldrig röda i rumpan - men å andra sidan låg de ofta utan blöja också. Idag duschar de enligt behov, men de tvättar håret pinsamt sällan. Om de tvättar håret två gånger i månaden med schampoo, har vi lyckats bra. Jag undrar om inte en gång är närmare sanningen. Ändå ser aldrig deras hår smutsigt. Det luktar inte och är inte på något sätt ofräscht. Jag tvättar själv mitt hår med ungefär 1,5 veckas intervall. Vi har aldrig smort dem och ingen av dem har ens haft någon antydan till hudproblem. Till all lycka!
 
 
Och det skär i min kropp när jag hör om när föräldern tar med barnet till läkaren (i all välmening!) för att visa upp ett litet torrt hudområde - och det ordineras kortisonsalva (fasansullt!) som första åtgärd. Det skär i mig, för att jag vet att det förmodligen är många som kommer att hamna i samma situation som mig (och många andra). Det skär i mig för att det finns risk att den lillalilla kroppen redan i tidig ålder fylls av mediciner och dåliga kemikalier samt blir beroende av något som den inte har kunnat välja. Det skär i mig när kemikalie-, medicin-, och skönhetsindustrin är så stor att varje googling på torr hud leder till råd om att SMÖRJA SMÖRJA SMÖRJA med apotekssalvor fulla av mineraloljor, konserveringsmedel och en mängd andra, odefinerbara ämnen - för att vidare läsa att kortisonsalva är det följande (och enda) botemedlet.
 
 
Jag har själv gjort allt det där. Googlat på torr hud och köpt salva efter salva ur apotekshyllan. Och smort med starkare och starkare steroid. Allt enligt alla generella råd som finns. Tills jag gick ner mig.
 
Det finns alternativ. Och många. Det första är att inte smörja bebisen. Inte med någonting. 
15 kommentarer
asd

Jag håller med så mycket att jag nästan nickar huvudet ur led. Jag har två osmorda barn, jag blängde misstänksamt på gratisburkarna med zinksalva och badolja man fick från någon firma. Vi har klarat oss bra med potatismjöl då blöjorna irriterat. Ibland blir det rent sheasmör eller olivolja. Det är en av de mest negativa sakerna jag upplevde med att bli förälder, hur företag plötsligt ville börja utnyttja ens osäkerhet och styra en in i konsumtionshets.

Michaela

Och att inte tvätta den nyfödda babyn! Det hudskitet den har på när den kommer ut är ett bra sydd, som man inte ska tvätta bort. Tur så börjar det bli vanligare idag att inte göra det.

Och vi har ju två som varit smörjbarn, men kortison har nog varit en sista utväg och som tur har det inte gått mycket av det.

Anonym

Amen !

Efva

Så hemskt att inte lära sina barn vad god hygien är. Att tvätta håret en gång i månaden och duscha så sällan. Jag säger bara USCH. Jag har lärt mina barn att duscha med ljummet vatten och byta trosor/kalsonger varje dag. Använda tvål och schampo en gång i veckan. Inga snuskpellar här inte. Det värsta jag vet är skitiga människor.

Svar: Vi har också god hygien hemma hos oss, så du kan vara helt lugn. Vi tvättar alltid händerna före maten, sommartid duschar de mer eller mindre varje dag, de borstar hår och tänder och är fräscha och precis så rena eller skitiga som barn ska vara. Men man behöver inte en massa medel och produkter för att klassas som ren. Tack för din omtanke.
Eva - Kakkakaffe

SF

Här har vi inte heller använt salvor, tvättat barnen när de var små i bara vatten högst en gång i veckan o alla luktar gott ändå.

Frågade tonåringen för ett år sedan hur ofta han använder schampo, svaret var att aldrig sen du slutade tvätta mitt hår 😀

Cecilia

Men Efva?? Man behöver inte DUSCHA varje dag för att ha god hygien? Man kan ju faktiskt ändå tvätta sig dör det behövs? Det är uttorkande för både hår och hud att duscha även om det bara är med vatten. Jag duschar en gång i veckan, använder bara vatten (även för håret) och tvättar mig där det behövs de andra dagarna. Jag är fortfarande fräsch. Använder inte deo och luktar inte svett. Min bebis får ett bad då jag duschar. Tvättar honom mellan benen efter varje blöjbyte och igen, där det behövs när det behövs.

Anonym

Jag håller delvis med dig. Att smörja in barn bara för att är ju galet. Men jag tror att inen normalfuntad förälder far till läkaren vid första lilla torra fläck. De flesta försöker nog med annat så långt det bara går. Men efter veckor och månader av sömnlösa nätter för att det "kiaaaar mamma" och när huden är uppriven och blodig så känns det nog att naturliga oljor får slänga sig i väggen och man gör vad som helst för att lätta på sitt barns obehag. Så var snälla inte så snabb med att döma och dra alla över en kam.

Svar: Mitt primära mål med inlägget var att medvetengöra det faktum om att den allmänna infon inför barnens ankomst, är att införskaffa salvor och att det är vedertaget att bebisrumpor gärna kan smörjas efter blöjbyte och bad. Bebisars hud är ju vanligen torr efter förlossningen, men detta är ju ett naturligt "hudbyte" och läget normaliserar sig efter några veckor. Redan då är det enkelt att tro att man behöver smörja bebisen för att huden är torr. Att diagnoserna med atopisk hud ökar lavinartat måste ha en orsak - för det kan inte vara genetiskt betingat då inte sjukdomen har varit lika utbredd i en generation över oss. Alltså måste det finnas en orsak. Jag har också träffat otaliga atopiker (också sådana som inte använt kortison) och jag måste säga att diagnoserna ofta också känns lättvindiga - förstås beroende på vad man jämför med. Men häromveckan träffade jag just en person som visade och beklagade sig över en liten torrfläck vid kinden - en fläck som i min värld kändes som en obetydlig klassificering av atopiskt eksem. Att jag är kritisk till salvor (eftersom jag har ruinerat mig själv genom att testa och använda varenda salva som finns på apoteket) behöver ju inte betyda att du eller någon annan får/fått hjälp av de salvor som jag inte fått hjälp av men sett till innehållsförteckningarna och det faktum att salvan går in i huden på femton sekunder, har jag valt att inte använda kilovis med salvor i veckan som innehåller mineraloljor och annat skräp - vilket är helt normalt om man är atopiker. Men jag vet att det är ytterst plågsamt när det kliar, men jag vet också att ju fortare och ju mindre barnen är när man trappar ner/byter/slutar använda kortison, är mycket kortare än för vuxna. Topical Steroid Withdrawal och gruppen Kortisonavvänjning (TSW och RSS i Sverige) är två grupper på som berättar om erfarenheterna, hjälpen och visar att det går att övervinna eksemen, ifall du är intresserad att läsa mer (också itsan.org). Dessa sidor har varit mina livlinor.
Eva - Kakkakaffe

Carolina

Att tvätta barnets hår efter en förlossning behövs, eftersom det är full med blod och annat sekret. Men endast ljumt vatten behövs, och en kam.

Anonym

Håller nog med efva här...nog behöver barnens hår tvättas med schampo oftare än så. Och om du exempelvis tränar o blir ordentligt svettig, lämnar du håret otvättat då el menar du att det blev rent med vatten?! Nä fyy. Vad gäller hud o salvor varierar det från person till person- inget är svartvitt. Nej måtta med allt - åt båda hållen!

Jessica

Tack för ett bra inlägg. Just precis så har jag tänkt från början då min flicka föddes. Smorde aldrig med babyoljor eller andra produkter. Huden var alltid bra o fin. Men sedan vid ca 1års ålder kom eksemen..vid handelederna. Som för oss harblivit en ond cirkel som jag inte vet hur jag kan bryta den. Det kliar kliar kliar och hon skrapar upp handlederna..Hon är nu 3 år o det har inte blivit bättre, nästan tvärtom. Även öronsnibbarna utsatta, det blev så som man på finska säger "halkeumia". Har undvikit hydrokortison till den yttersta men sen förra våren blev handlederna så illa att jag var tvungen att föra till läkarn. Och då hjälpte endast antibiotikasalva ordentlig kur. Och jag belv ordentligt tillsagd att inte låta huden bli så illa. Jag var förtvivlad, för jag vill ju bara mitt barns bästa. Så nu har jag gått in i kortisonrullan..för jag vågar och vet inte annat...
Vi har lämnat bort rå komjölk nu i över en månad och det i sig tycker jag gett resultat framför allt att eksemet och sårigheten vid öronsnsibbarna lättat. Även handlederna bättre men inte bra. Och jag använder kortison, genast då det ser rött ut, dvs varje vecka. :( För jag vet inte vad annat göra. Bara rädd att det blir så där superilla igen.
Allergier testade de vanliga dvs ägg, mjölk, soja, nötter etc..o andra allergier tyckte dom int var viktiga att testa. jag själv upplever att vissa frukter/grönsaker tydligt gör att det blossar upp, men får samtidigt inte grepp om vad och vilka det är. Ingen direkt reaktion alltså men tex att har hon ätit mycket jordgubbar så är huden dagarna efteråt märkbart sämre osv. Men även detta e sååå svårt att greppa då hon äter på dagis mat som kan innehålla fast vad. Så att veta exakt vad huden reagerar på känns helt omöjligt. Enligt läkarna finns de ju inget annat än hydrokortison o att smörja..o utan desto mer kunskap lyder man dem då man inte vet bättre...
Så om du snälla har nåt bra tips åt oss så tar jag tacksamt emot...
ps. månne ja skulle våga pröva salvan du nämnde på instagram....

Svar: Vad hände vid ettårsålder? Fick hon något vaccin? Åt hon antibiotika? Var hon mycket sjuk och fick annan medicin? Någonting torde ha ändrat eftersom hon var eksemfri till ettårsålder.
Det är vanligt att en atopiker inte har några allergier. Jag har inte en endaste matallergi, har aldrig haft och ingen annan i släkten heller. Däremot kan tarmarna vara svaga för att ta emot vissa födoämnen. Speciellt om kroppen är svag och nedbruten och därför kan man reagera på vissa födoämnen i alla fall.

Allra först tog jag bort citronsyran ur maten och produkterna jag använder.
Sen uteslöt jag gluten, mjölkprodukter och sockret. Sockret fungerar som trigger för kliandet. Du ska även vara försiktig med nattskatteväxterna: D.v.s tomat, paprika och potatis - vilka kan trigga igång kliandet. Jag åt jättemycket tomatsoppa med paprika i somras och blev väldigt dålig - och höll sedan upp med en tid - och huden blev bättre. Nu äter jag igen tomat och paprika, men i små mängder. Jordgubbar, citrusfrukter och morötter kan vara annat som triggar. Nu låter det som om man inte kan äta något alls, men "snäll" mat är oftast:

-råris, quinoa, linser, bovete
-fisk, kyckling
-ärtor, majs, lök, purjo, blomkål, broccoli, palsternacka
-gurka, mungbönor, bönor
-banan, vattenmelon, äppel, alla slags bär - kan sötas med dadlar
-kokosmjölk

Jag har skrivit en del kommentarer också på Kakkakaffes facebooksida och vill du kika in i den svenskspråkiga kortisongruppen, så hittar du den på Kortisonfri (TSW & RSS i Sverige)
Eva - Kakkakaffe

saara

Inte behöver man tvätta barns hår bara för tvättandets skull! Vår fyraåring tvättar aldrig håret med shampo, för det behövs inte, det blir inte smutsigt! Sjuåringen tvättar kanske ett par gånger i veckan högst, det fick hon börja med då håret började bli fett.. Salvor har vi aldrig använt (varför skulle vi, har inte behövts) endast olja i badet (kanske 2ggr/ per bebis allt som allt) och som hjälpmedel då man putsat huden någon enstaka gång då de varit riktigt små.. Inga hudproblem här!

Anonym

Då jag var på BB med minstingen (nu 10 månader) så rekommenderade de bara olivolja (eller annan naturlig olja) o vatten! Och första badet (i bara vatten) fick vi ge hemma. Då större barnet föddes skulle det vara badoljor, oljor o schampo, så det går framåt :)

Anonym

Våra två äldsta barn är födda i Tyskland och där hade vi en underbar nachsorgehebamme. Hon sa bl.a. Att alla salvor krämer och schampo är onödigt först i tonåren kan man börja använda lite schampo vid behov. Vår äldsta som blir 14 snart har det senaste halvåret börjat använda schampo kanske 1ggr/vecka. Gossarna duschar utan kemikalier och inte är de smutsiga eller ofräscha på nåt sätt.

Madeleine

Hej Eva! Jag är en stor konsument av kokosolja - funkar det att smörja de små liven med det? Det är ju mysigt med massage innan läggdags, men babyoljor innehåller ju så mycket annat skräp än bara olja... Vilka smörjmedel rekommenderar du? :) är sheasmör nåt att hänga i granen?

Anna

Håller med dig till 100% . Nu har jag inte själv barn (än) men skulle gärna vilja ha i framtiden. Eftersom jag själv är väldigt intresserad av att leva ett så giftfritt/kemikaliefritt liv som möjligt så är det en självklarhet för mig att även mina barn ska få en så giftfri barndom som möjligt.

Tack för ett super bra inlägg , det måste pratas mer om detta.

Svar: Tack Anna! Det är fint och BRA att allt fler blir medvetna, kunniga och mer ifrågasättande kring alla dessa saker! Förhoppningsvis får vi leva friskare i framtiden med mindre allergier och andra besvär!
Eva - Kakkakaffe