Smörj inte bebisen!

Jag vill bara ropa NEEEEJ när jag ser bilder av förberedda skötbord inför småbebisars ankomst. Det är inte helt ovanligt att de blivande föräldrarna har bunkrat med ett flertal olika krämer, salvor, schampon och oljor före bebisen ens är född. Och googlar man på vilken lista som helst över vad man behöver till den kommande bebisen, står salvor och krämer uppräknade på varenda lista.
 
 
Varför ska vi genast börja smörja en nyfödd bebis med frisk, opåverkad och en hud lenare än någonting annat? Varför ska vi tvätta hens hår som klarat av att vara otvättat i månader i magen? Varför ska vi smeta på salvor och rubba barnets egen hudbalans medan barnet bara är några dagar eller veckor? Vem har sagt att bebisen/barnet måste smörjas in efter besöket i simhallen? För att vi inte vet bättre. För att skönhetsindustrin har skapat miljoner produkter som riktar sig till barn och för att vi som blivande föräldrar ofta är lättpåverkade inför allt som "vi behöver" inför den nya familjemedlemmens ankomst. Kanske mest.
 
 
Vi har också stått där med alla världens krämer uppradade vid skötbordskanten. Men till all lycka var vi så fruktansvärt lata, att vi aldrig orkade smörja barnen. Vi badade dem knappt heller. Och även om både Celine och Sindre använde tygblöjor, så blev de aldrig röda i rumpan - men å andra sidan låg de ofta utan blöja också. Idag duschar de enligt behov, men de tvättar håret pinsamt sällan. Om de tvättar håret två gånger i månaden med schampoo, har vi lyckats bra. Jag undrar om inte en gång är närmare sanningen. Ändå ser aldrig deras hår smutsigt. Det luktar inte och är inte på något sätt ofräscht. Jag tvättar själv mitt hår med ungefär 1,5 veckas intervall. Vi har aldrig smort dem och ingen av dem har ens haft någon antydan till hudproblem. Till all lycka!
 
 
Och det skär i min kropp när jag hör om när föräldern tar med barnet till läkaren (i all välmening!) för att visa upp ett litet torrt hudområde - och det ordineras kortisonsalva (fasansullt!) som första åtgärd. Det skär i mig, för att jag vet att det förmodligen är många som kommer att hamna i samma situation som mig (och många andra). Det skär i mig för att det finns risk att den lillalilla kroppen redan i tidig ålder fylls av mediciner och dåliga kemikalier samt blir beroende av något som den inte har kunnat välja. Det skär i mig när kemikalie-, medicin-, och skönhetsindustrin är så stor att varje googling på torr hud leder till råd om att SMÖRJA SMÖRJA SMÖRJA med apotekssalvor fulla av mineraloljor, konserveringsmedel och en mängd andra, odefinerbara ämnen - för att vidare läsa att kortisonsalva är det följande (och enda) botemedlet.
 
 
Jag har själv gjort allt det där. Googlat på torr hud och köpt salva efter salva ur apotekshyllan. Och smort med starkare och starkare steroid. Allt enligt alla generella råd som finns. Tills jag gick ner mig.
 
Det finns alternativ. Och många. Det första är att inte smörja bebisen. Inte med någonting. 
15 kommentarer