Ett sockersmart dagis.

Vi har ett suveränt bra dagis! Daghemmet har fantastiskt bra och engagerad personal samt till och med två (!!) manliga dagisvuxna. Dagiset är hyfsat nybyggt (om än alldeles för trångt tack vare alla små förmågor som fötts i byn de senaste åren samt all inflyttning som skett) men nyligen fick den aktiva föräldraföreningen till stånd en större dagisgård och de ger även en rejäl guldkant till daghemmet varje år genom att införskaffa allt från pysselgrejer och böcker till gymnastikredskap och skridskoställningar då alla budgeter är minimala på alla fronter. Daghemmet satsar även mycket på gymnastik, rörelse och uteaktiviteter, och har en schemalagd utetid på 3-4 timmar varje dag. Och så är det sockersmart.
 
 
 
Daghemmet har varit sockersmart ända sedan våra barn började på dagis och detta är inget jag har reflekterat över förrän i höst, då man körde igång ett projekt inom området K5 för att minska barnens sockerintag på dagis. Det har liksom varit självklart att barnen inte får något socker på dagis. Tillsammans med Harrström daghem, ingår vårt dagis i ett pilotprojekt som önskar växa och engagera fler daghem. Vårt dagis är - och har alltså redan varit sockerfritt (fritt från vitt och tillsatt socker) i flera år. Anna Söderback som är kostrådgivare och arbetar inom projektet Sockersmart, önskar att man på dagis (men även hemma förstås) skulle ha nolltolerans mot socker vid frukost och mellanmål. Hon delar in maten i vardagsmat och sällanmat och sällanmat är alltså sådan mat som innehåller mycket tillsatt socker och som borde ätas ännu mer sällan. Problemet är att många äter sällanmaten som vardagsmat och den totala mängden socker per dag blir alldeles för hög. Serverar alltså dagiset söta flingor, smaksatt yoghurt och ett sockrat mellanmål till dagiset, har barnet redan fyllt sin sockerkvot och det finns egentligen inget utrymme för att äta något sött hemma tillsammans med familjen. Utöver detta, fylls ett år med ett 15-tal högstidsdagar som ofta inkluderar något sött, för att inte tala om hur ofta det är födelsedag på ett dagis med 30 barn. Ifall alla dessa dagar uppmärksammas med något sockrigt, blir det en himla massa under ett år.
 
 
 
Anna och utvecklingskoordinatorn Sonja Nyback har i projektets tecken träffat daghemmets personal i flera omgångar. De har besökt köket som tillreder daghemsmaten och daghemmen har fört matdagbok. De har även besökt föräldramöten och berättat om vikten av att vara ett sockersmart daghem. Även i Sverige jobbar man med sockersmarta daghem och personalen från vår dagis ska nu få åka på ett studiebesök till Umeå tack varje att de fått pengar från en fond. De ska både besöka svensk matservice men också ett Ur & Skur daghem.
 
På vårt dagis serveras bara naturell yoghurt och frusna bär. De får ingen saft men vid maskerad trollar de till exempel fram vatten med frusna blåbär i, pumpafrön och popcorn. Vid varje födelseldag får födelsedagsbarnet planera och tillreda ett födelsedagsmellanmål tillsammans med dagispersonalen och då kan det handla om äppelbilar, Angry Birds-macka, en smoothie eller ett fruktspett. De använder ingen ketchup i maten och ej heller sylt. Ifall de bakar, bakar de bröd. Och på föräldramötet häromveckan bjöds det på dadelbollar och fruktfat.
 
 
 
Jag tror och hoppas att många dagisar redan är rätt bra på detta. Däremot borde många eftisar skärpa sig, för av någon anledning blir det mer tolerant med sockriga mellanmål i skolåldern. Men är du intresserad att råd och input hur du kan göra ditt/ert dagis ännu sockersmartare, är ni välkomna att ta kontakt med Anna anna.soderback@kfem.fi. Låt oss få ännu fler sockersmarta daghem!
 
 
Bildkälla.
4 kommentarer