400 i månaden?!

Jag har gjort några matbudgetsutmaningar redan tidigare - d.v.s man sätter upp en summa för vilken man ska klara av att leva efter matmässigt för under en månad. Jag är tacksam över att utmaningen inte är autentisk och att det finns utrymme att handla för mer än vad vi hade tänkt, men jag tycker det är mycket inspirerande att vara mer fantasifull än vanligt för att få budgeten att gå ihop. Dessutom tycker jag att det är en vettigt att mellan varven reflektera över matinköp och hur stora summor maten kostar varje månad.
 
Detta var denna veckas fredagshandling som landade på 54 euro.
 
Nu senast var det Anna Granér som instagrammade om deras pågående utmaning som fick mig att hänga på en ny runda. Utan att dividera desto mer, bestämde jag att vi under kommande fyra veckor ska klara oss på 100 euro i veckan - eller 400 euro på en månad, utan att veta om det var en realistisk summa. Trots att jag tycker att vi mycket sällan köper något onödigt i matväg, rusar ändå kostnaderna i väg - speciellt efter att maten fick en ännu större roll i mitt tillfrisknande. Dessutom äter vi ju på två olika sätt hemma alltsomoftast. De andra äter vegetariskt/veganskt och jag äter till 95 % rawfood. Eftersom jag köper huisiga mängder frukt i veckan (och barnen också äter stora mängder), visste jag inte om jag skulle särbehandla min egen budget, men efter att snart ha hållit matbudget i två veckor nu, har jag räknat all mat samman.
 
 
 
Första veckan handlade vi för 86 + 15 + 20 euro, vilket överskred den tänkta budgeten med hela 41 euro. Vårt kylskåp och skafferi var väldigt tömt före utmaningens inledning och dessutom hade både Prisma och Citymarket billiga mangon och persimmons, så jag köpte ett stort lass. Men tack vare att barnen sov över och åt hos gamlamormor ett dygn och vi gick på en 50-års fest, så gick inte all den köpta maten åt under den veckan. Den här veckan har jag i stället handlat mat för 54 + 36 euro, vilket gör att vi tar in tio euro från förra veckan. Men jag har på dessa två veckor konstaterat att jag egentligen inte alls handlat på annat sätt än normalt och att vi ligger på så låg kostnad vi kan ligga på med nuvarande matvanor. Vissa kostnader kunde man förmodligen skära ner på, men vi exempelvis slutat äta pasta och i stället ersatt det med quinoa som är mångdubbelt dyrare. Vi köper knappt några mjölkprodukter längre, inget kött och i fruktväg bara säsongsprodukter och frukter på specialpris. Men så går det också ca. 15-20 kilo frukt i veckan också för tillfället.
 
 
Det mest jobbiga är väl att konstatera, att vi hur vi än vrider kommer att behöva lägga minst 400 euro på mat i månaden - vilket känns som en stor summa (men ändå kan tänkas vara billigt i sammanhanget då man tänker på matproducenterna). Och då äter vi bara frukostar, middagar och kvällsmål hemma under vardagarna då barnen äter på skola och dagis och köper sällan något "extra". Men så spelar det kanske också en roll för hurdan kost man äter. Brukar ni hålla koll på hur stor er matkostnad är i månaden?
12 kommentarer
Nina

Intressant! Skriv gärna om fortsättningen här på bloggen :)
Jag skulle gärna vilja lägga upp en maxkostnad/vecka och försöka leva så..har bara int kommit mej för ännu.

Svar: Det kan jag. Tanken var nog att jag skulle blogga mer frekvent om den, men dagarna rinner snabbt ur händerna :)
Eva - Kakkakaffe

Sofia

Oj det där ska vi testa i januari! Jag tror att vi håller oss på ungefär 400-600 i månaden. Men då brukar jag räkna med blöjor, tuttar, kattsand, diskmedel och annat som man handlar samtidigt. Vi äter lacto-ovo vegetariskt/veganskt. Sonen äter lätt 5-6 frukter om dagen men handlar också enligt säsong och pris. Det blir en intressant utmaning! Tack för inspirationen!

Svar: Är det där din blogg! Tack för din kommentar! Har varit inne på din blogg flera gånger (jättefin!) men inte vetat vem som skriver den. Kul! Det finns säkert flera inlägg kring mina tidigare matutmaningar om man googlar kakkakaffe matutmaning - men då har vi ätit ´standardkosten´.
Eva - Kakkakaffe

Sofia

Tack! Det är jag som skriver jo, men det har varit lite dåligt med inspiration på sistone. Kul att nån kikar in! Fick lite dåligt samvete så jag måste skriva ett inlägg :) Kanske inspirationen hittar tillbaka snart!

Yasmine

Håller just nu på att få ner min matkostanad till 2000kr/månaden! Vore drömmålet!

Svar: Såg att du hade skrivit ett inlägg med spartips - intressant. Finns säkert många onödiga utgiftposter att strypa. Jag skulle inte orka föra budget över allt alltid, men det är hälsosamt att göra det ibland. Fast på samma gång är det lite jobbigt att se hur mycket man gör av med under en månad.
Eva - Kakkakaffe

Michaela

Jag håller nog koll på vad vi äter för och har också budget för det. Vår budget är 850 euro/månaden men det innehåller allt man köper från matbutik, också alltså wc papper, nattblöjor, shampon (åt mig och då är de naturkosmetika), tandkräm, tandborste osv.

Och då så handlar jag nog väldigt "tight", köper sällan något extra och sällan dyra saker, mest bara helt bassaker och ingen mat går i princip i rosken. Men sen så köper jag aldrig den billigaste myslin, utan den som kostar 4-5 euro då den har mindre socker och mera riktigt, och jag väljer mera etiska produkter som ekomjölk och yoghurt från frigående kor. Eller iaf finskt. Sen handlar jag gärna direkt från producent, t.ex via REKO och det höjer också summan. Och jag sparar aldrig på frukt och grönt utan handlar mycket av det. Så det blir det åtminstone 800 och vi äter ju jättemycket måltider hemma också.

Men jag läste nån grej om vad man kan förvänta sig att åtminstone går åt för en stor familj, och den summan låg också kring 800. Så det att man klarar sig på 400 ser jag nog som ytterst lite.

Svar: Jag tänker också som dig. Köper hellre Puuppolas grötflingor för 4,50 i stället för de billigaste för under en euro. Vi köper inte allt eko, men försöker alltid prioritera eko/närpdoucerat och finskt. Känner mig jobbig ibland över att vara så kritisk till allt, men jag tror att om man en gång varit riktigt sjuk - även om jag inte varit livshotande, så vill man aldrig hamna dit igen. Därför tillåter jag mig vara kritisk och ifrågasättande.

Vi får ju en hel del "gratismat" i veckan tack vare skola och dagis (och våra ungar snittar på typ 2-3 portioner varje dag, haha), så därför kan vi ofta äta en lättare middag också (soppa!), vilket ofta är mycket billig mat. Jag tror nog också att vi lätt kunde komma upp till 800 euro, men strävar helst under 500 ;) Sen vad det blir är en annan sak.
Eva - Kakkakaffe

Mia

Jag minns när du skrev om matutmaningen förra gången (måste vara ganska länge sen?) och då blev jag så inspirerad att vi gjorde samma sak. Det var faktiskt riktigt roligt! Skönt också att vi slängde mindre mat + insåg vilket stort lager vi har i frys och skåp. Tror vi ska göra ett försök igen... Tycker dock inte alls 400 euro låter mycket! Efter att ha växt upp på ett jordbruk tycker jag att bra mat SKA kosta... men det som kostar mest för oss är nog halvfabrikat och sötsaker som skulle vara bra på alla sätt att dra ner på. Tack för inspirationen!

Svar: Vi har gjort den i två omgångar förut tror jag - och det är nog ganska länge sen.Jag tycker också som du, att man har en massa i sina skåp (jag har ofta bunkrat torrvaror förut), men har försökt hålla mindre lager nu och i stället har jag fått mer skåputrymme. Vi har nog sparat mycket på att sluta köpa glass. Förr åt vi nästan glass varenda kväll (Thomas och jag), men det var inte länge sedan Thomas åt upp det sista ur en Sialåda som jag köpte i januari (!). Har alltså inte köpt glass en enda gång hem på det här året. Men kanske är min matutmaning också ett sätt att gardera mig mot vad som förmodligen blir mindre inkomst på våren.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Vi har börjat med matsedel mest av praktiska orsaker, men sparade ca 200€ i mån på det och nu ligger vi på 700-800€/mån men vi är 6 personer, har en tonåring och två gossar som äter mer än mig... Köper mycket ekologiskt och tror nog inte det finns så mycket sparmöjligheter om man inte avstår ekotänket.

Svar: Matsedel är nog så bra, men jag orkar sällan mer än några veckor i gången. Handlar ofta på hemväg efter jobb och då vill jag bara det ska gå snabbt och då saknar jag tankar på vad jag ska laga. Jag räknar nog också med att våra kostnader ökar allteftersom - tycker att våra ungar äter mycket redan och mer blir det ju, ju äldre de blir.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Å ännu en grej som ju oxå ökar på matkostnaderna är ju då man har äldre barn så är det ju inte nödvändigtvis endast de egna barnen som äter mellanmål här efter skolan det kan ju vara allt mellan 3 och 7-8. Men vill inte vara så sparsam att jag inte skulle bjuda på det...

Svar: Var och en har ju sina utgångspunkter. Och mellanmål ÄR dyrt. Ett myslipaket räcker ju ingenstans, en förpackning piroger tar slut direkt och smoothie är inte heller något billigt mellanmål åt många. Men hungern först och pengarna sen ;)
Eva - Kakkakaffe

Sofia

Vi brukar ha ca 800 euros matbudget men det är nog svårt att hålla det vissa månader. Men då är jag ju hemma med barnen så vi äter många måltider hemma. Äter ofta glutenfria alternativ och har nästan helt skippat pastan. Vårt största dilemma för att hålla nere matkostnaderna är kanske mitt intresse för att baka och laga nya mellanmål och nya maträtter :)

Svar: Jag upplever nog stor skillnad på loven också - då allt kretsar kring maten :) Men vi har blivit mycket bättre på att ta tillvara all mat och för några år sedan använde vi nog mycket mer pengar till mat än vad vi gör nu. Men mellanmålen tycker jag är svåra.
Eva - Kakkakaffe

Pernilla

jo jag funderar nog då jag veckohandlar. jag har alltid lista och köper inget utöver listan. Men jag vill bli bättre på att variera mig för korgen ser ju likdan ut varje vecka.

400 € är me än vad vi hanldar för, vi är på ca 200-250€ men då är vi bara 2personer ja och en hund, hennes mat är inte inräknat.

Jag tar mig an utmaningen men då på vår nivå, alltså under 200/månad :) och variation!!

Janina

Hur tänker ni kring barnens vegetariska/veganska kost? Äter de vanlig mat i skolan?

Svar: De har överlag väldigt bra och hemlagad mat på dagis/skolan, så att de äter fem gånger "vanlig" mat i veckan tror jag inte är avgörande på något sätt. För mig/oss har köttet ingen etisk betydelse (nåjo, klart det har till en viss grad, men vi väljer alltså den plantbaserade kosten mest av pga hälsoskäl och -fördelar. För barnen blir det rätt så självklart när de ser hur mitt mående har förbättrats under året och de frågar ofta kring olika livsmedel. Men eftersom 'hälsa' ändå är en diffus uppfattning för så här pass små barn, tycker jag att det är viktigare att skapa en sund relation till mat - oberoende vilken slags mat det handlar om. Men jag välkomnar såklart ännu mer vegetarisk mat till skolan.
Eva - Kakkakaffe

ida

Ja tror vi håller oss under 800 euro/månad och vår familj består av två vuxna samt två barn (och hund och katt). Vår tonåring äter stora portioner och jag har nu börjat laga mera mat, alltså större kvantiteter eftersom jag gärna vill ha rester över till nästa dag. Vi äter mycket soppor eftersom alla gillar det och så är det billig mat. För övrigt äter vi vanlig husmanskost som oftast lagas från grunden. Mat är vår största utgift (så kanske det är för de flesta) och matlagning tar mycket tid. Men det är väl bara att gilla läget, tänker ofta att mat är medicin och det blir dyrare i sluändan att spara in på det. Ska ändå ta och spara matkvittona efter årsskiftet och hålla ett öga på matbudgeten, det finns garanterat förbättringar att göra. Btw, du frågade en gång här eller på insta om folk som ser dig märker att du har problem med huden. Jag har sett dig flera gånger på ditt jobb och jag tycker inte att jag märker av något alls. Tycker tvärtom att du verkar jätte fräsch och pigg :)