400 i månaden?!

Jag har gjort några matbudgetsutmaningar redan tidigare - d.v.s man sätter upp en summa för vilken man ska klara av att leva efter matmässigt för under en månad. Jag är tacksam över att utmaningen inte är autentisk och att det finns utrymme att handla för mer än vad vi hade tänkt, men jag tycker det är mycket inspirerande att vara mer fantasifull än vanligt för att få budgeten att gå ihop. Dessutom tycker jag att det är en vettigt att mellan varven reflektera över matinköp och hur stora summor maten kostar varje månad.
 
Detta var denna veckas fredagshandling som landade på 54 euro.
 
Nu senast var det Anna Granér som instagrammade om deras pågående utmaning som fick mig att hänga på en ny runda. Utan att dividera desto mer, bestämde jag att vi under kommande fyra veckor ska klara oss på 100 euro i veckan - eller 400 euro på en månad, utan att veta om det var en realistisk summa. Trots att jag tycker att vi mycket sällan köper något onödigt i matväg, rusar ändå kostnaderna i väg - speciellt efter att maten fick en ännu större roll i mitt tillfrisknande. Dessutom äter vi ju på två olika sätt hemma alltsomoftast. De andra äter vegetariskt/veganskt och jag äter till 95 % rawfood. Eftersom jag köper huisiga mängder frukt i veckan (och barnen också äter stora mängder), visste jag inte om jag skulle särbehandla min egen budget, men efter att snart ha hållit matbudget i två veckor nu, har jag räknat all mat samman.
 
 
 
Första veckan handlade vi för 86 + 15 + 20 euro, vilket överskred den tänkta budgeten med hela 41 euro. Vårt kylskåp och skafferi var väldigt tömt före utmaningens inledning och dessutom hade både Prisma och Citymarket billiga mangon och persimmons, så jag köpte ett stort lass. Men tack vare att barnen sov över och åt hos gamlamormor ett dygn och vi gick på en 50-års fest, så gick inte all den köpta maten åt under den veckan. Den här veckan har jag i stället handlat mat för 54 + 36 euro, vilket gör att vi tar in tio euro från förra veckan. Men jag har på dessa två veckor konstaterat att jag egentligen inte alls handlat på annat sätt än normalt och att vi ligger på så låg kostnad vi kan ligga på med nuvarande matvanor. Vissa kostnader kunde man förmodligen skära ner på, men vi exempelvis slutat äta pasta och i stället ersatt det med quinoa som är mångdubbelt dyrare. Vi köper knappt några mjölkprodukter längre, inget kött och i fruktväg bara säsongsprodukter och frukter på specialpris. Men så går det också ca. 15-20 kilo frukt i veckan också för tillfället.
 
 
Det mest jobbiga är väl att konstatera, att vi hur vi än vrider kommer att behöva lägga minst 400 euro på mat i månaden - vilket känns som en stor summa (men ändå kan tänkas vara billigt i sammanhanget då man tänker på matproducenterna). Och då äter vi bara frukostar, middagar och kvällsmål hemma under vardagarna då barnen äter på skola och dagis och köper sällan något "extra". Men så spelar det kanske också en roll för hurdan kost man äter. Brukar ni hålla koll på hur stor er matkostnad är i månaden?
12 kommentarer