I sommar: Cykla Gotland

Idag tömde vi våra spargrisar. Barnens far- och morföräldrar brukar inte köpa saker i julklappar och födelsedagsgåvor, utan i stället brukar de få en slant. En slant som barnen är ivriga att spara, för att vi ska kunna se framemot en ny resa och ett nytt äventyr. Vi har många platser på vår lista, som vi vill besöka, så nu gäller det att fortsätta fylla de tomma grisarna.
 
Ifjol gjorde vi vår första cykelsemester och vår resa gick till Åland. Jag finner en viss tjusning att resa med så liten budget vi kan - även om det också har en praktisk funktion - ju mindre pengar vi klarar oss med - desto mer kanske det finns kvar till att göra en ny resa. Maten och boendet är de stora utgifterna och sommartid går det i alla fall att hålla ner dessa utgifter genom att tälta och laga trangiamat. Även om vi i år behöver uppdatera oss utrustningsmässigt, då vi behöver ett till gaskök, ett större tält och så har vi köpt en sån här packvagn för att vi ska få med oss alla saker. Barnen kommer även att ha cykelväskor på sina cyklar, men med fjolårets regniga och kalla vecka i färskt minne, vet vi att vi behöver ännu mer skalkläder med oss i år jämfört med vad vi hade med ifjol.
 
 
Vi gillade verkligen konceptet cykelsemester. Sällan har vi umgåtts så mycket med våra barn, som när vi cyklade tillsammans med dem 5-6-7 timmar dagligen. Det var absolut inte smidigt och konfliktfritt hela tiden, men det var inte läge att ägna sig åt annat än cykeln, trafiken och omgivningen under tiden vi cyklade. Sällan har tillvaron varit så långsam och stressfri som när vi satt i cykelsadeln. Samtidigt som jag tyckte det var otroligt häftigt att testa barnens gränser. Ifjol nådde vi 150 km på en vecka, då Marius var sju år och Celine så småningom skulle fylla sex. Sindre som var fyra, orkade ungefär 130 kilometer och honom kopplade vi fast i Krokodilen på de största vägarna, eftersom han fortfarande var lite "flegmatiskt" - speciellt mellan Mariehamn och Eckerö var trafiken på huvudvägen vårdslös.
 
I år har vi därför bokat resa till Gotland! Vi har tänkt lämna bilen i Nynäshamn och sedan ta Gotlandsfärjan till Visby. Vi har knappt sju cykeldagar på oss, och trots att jag har gjort en ruttplanering har vi tänkt ta dagen som den kommer. Den preliminära rutten på kartan ovan landar på exakt 200 kilometer, vilket blir drygt 30 kilometer dagligen - vilket jag tror ska vara överkomligt (det lär finnas stränder med regelbundna mellanrum, så vi får väl ha det som morot: cykla från strand till strand). Vi kommer dock att hamna mitt i värsta turistsäsongen, men jag hoppas att vi ändå inte ska behöva trängas på vägarna.
 
Jag kommer säkert att återkomma till Gotland i ett senare skede, men ni som är proffs på Gotland får gärna lämna ett tips eller två. Jag har koll på Fårö, Blå Lagunen och Lummelundagrottorna men vi ska försöka få in något roligt dagsprogram varje dag att se framemot längs rutten.
4 kommentarer
Marre

Vad kul det låter :)

Maken och jag cyklade lite på Gotland på vår bröllopsresa, men bara en liten dagstur. Vi cyklade tur och retur Visby-Jungfrun (största rauken). Nu var det ju några år sedan, men vad jag minns följde vi den markerade cykelvägen dit och sedan den större bilvägen tillbaka. Cykelvägen var klart trevligare, då man cyklade på mindre väger och såg lite mer av den gotländska landsbygden; den större bilvägen gick däremot lite snabbare (vad jag minns var den dock inte supertrafikerad).

Ni får inte missa glassen i Visby sen bara (om ni fortfarande äter glass och liknande)! Finns framförallt två stora glassbarer i hamnen med oerhört många olika sorter (en av favoriterna är sockerkakssmetsglass). Att vandra utmed ringmuren är också trevligt, kanske kul för barnen att få klättra upp i det restaurerade tornet också?

Pernilla

Vi var dit för.. 6 år sen kanske. Körde bil runt och jisses vilken otrolig ö! Det gick Fåröloppet då vi var där som vi så klart deltog i. Så fint så vänligt så vackert så lugnt... En cykelsemester står oxå på min lista.
Glassen ska jag tipsa om oxå. Basilikachoklad tror jag var en favorit för mig... :) På Fårö finns ett bageri, Sylvis Döttrar - så gott. Lummelunda grottan var häftig.

Hoppas ni får fint väder och många fina minnen

Sandra

Välkomna hit! På väg norrut kan ni besöka t.ex. Seriegården, på vägen till Lummelunda cyklar ni förbi Krusmyntagården. Och istället för att cykla direkt till Lärbro från Fårösund så ta svängen längre österut via S:t Olofsholm, Kyllaj, Hide eller varför inte åka ut till Furillen. Jättefina badplatser och häftiga raukar. Annars tycker jag att det finns mer att se att åka via Tingstäde (bra bad i Tingstäde träsk och en del muséer) än de mindre vägarna. Men småvägar har ju också sin tjusning.

Christina

Åh, Gotland är ett fantastiskt vackert ställe! :)