Cykla: Gardasjön.

 
Alternativen var Cinque Terre vid kusten, Milano eller Gardasjön. Min hud skulle ha mått bra av saltvatten och sol, men det kändes väl långt att åka. Storstad kändes onödigt svårt och inte alls lockande i den stunden, så det blev Gardasjön. Garda var även ett av våra huvudmål med resan, så vi styrde kosan direkt ditåt utan större omvägar.
 
 
Eller ja. Vi stannade och besökte en cykelkyrka (?!) och ett cykelmuseum längs vägen. Jag somnade och dreglade på en parkbänk och så försökte vi hitta gas till vårt trangiakök. Vi försökte laga egen mat på trangian en gång om dagen, men att hitta rätt gastub visade sig inte vara det lättaste. Till slut fick vi köpa ett campingkök av en italienare som inte kunde ett ord engelska på en lokal järnaffär. Ett kök som sedermera har plockats ur vår väska på hemvägen. Med Norwegian gjorde vi fyra flygresor i höstas med gas i kappsäcken (dock ovetandes om att man inte får flyga med gas) - men då orsakade det inte problem.
 
 
Vi stannade första natten vid Gardasjöns sydspets, strax utanför Sirmione. Boenden lite utanför huvudkärnan var oftast billigare, och i och med att vi hade bil, spelade det ingen större roll fastän vi inte bodde mitt i smeten. Sirmione bjöd på resans enda vackra och soliga kväll och vi spatserade länge på den vackra udden medan skymningen föll allt djupare. Med 30 kilometer i benen den här dagen, var vi rätt nöjda när vi kröp ner i sängen.
 
 
Efter frukost i Sirmione, körde vi genast vidare mot Gardasjöns nordliga sida. Vi hade läst att den nordliga delen var sportfantasternas paradis och vi landade i Torbole. Vi letade direkt reda på en cykeluthyrning och satte iväg med en karta i fickan.
 
 
Jag har aldrig cyklat med landsvägscykel förr, men blev frälst direkt jag satte mig i cykelsadeln. Det var en alldeles fantastisk känsla att susa fram ljudlöst och norrut löpte otroligt fina och mysiga cykelvägar genom otaliga vinodlingar och ständigt varierande landskap. Just då njöt jag mer än på evigheter. 
 
 
Vi stannade längs floden och lagade en grönsakssoppa (som dock slutade med att jag ändå inte kunde äta den, eftersom jag hade missat att det fanns gluten i den ).
 
 
Vi averkade kilometer efter kilometer och det slutade med att vi var ute på tur i fem timmar. Vi stannade och gick genom byarna vi cyklade igenom och jag chansade och åt glass för första gången på ett halvår (utan att lyckligvis drabbas av några större bakslag).
 
 
Följande morgon hade vi några timmar hyrtid kvar, och begav oss därför söderut mot den lilla staden Limone. Trots att vi cyklade iväg hyfsat tidigt, var trafiken livlig (här fanns inga cykelvägar) och vägen bestod övervägande av tunnlar. Det var emellanåt trångt och småläskigt att cykla och vi hade en tanke om att ta färjan över till Malcesine och cykla den lite bredare vägen tillbaka till Torbole. Dock gick färjtiderna opassligt och vi skulle inte ha hunnit tillbaka inom utsatt tid, så vi vandrade snabbt genom den charmiga staden, köpte en olivolja åt Celine och cyklade sedan tillbaka till Torbole och fick ihop knappt 50 kilometer på en stund. 
 
 
Resten av dagen var småregnig, mulen och grå. Vi tog i stället bilen till Malcesine, lagade mat och vandrade genom en del av de otaliga outdoor-butiker som fanns just vid norra Gardasjön.
 
 
Vi kom att stanna fyra dagar vid Gardasjön. Pulsen, omgivningarna och det stora utbudet av idrottsaktiviteter passade oss som handen i handsken. Man kunde kitesurfa, standup-paddla, segla, mountainbikea, klättra, paddla, forsränna och klättra i grottor - bland annat. Dessutom hittade vi ett ekologiskt inriktat hotell, med fantastisk frukost (och resans enda vettiga) och för en gångs skull kunde jag också äta mig mätt på morgonen. Den tredje dagen var en regnig historia som vi fyllde med vandring (mer om det i ett eget inlägg) men den fjärde dagen började vi med att lägga oss på stranden och sola - före vi skulle åka vidare. Vi orkade dock inte ligga särskilt länge före det började krypa i kroppen och efter en kort överläggning, gick vi tillbaka till cykeluthyrningen, för att be om att få hyra cyklarna igen för ytterligare ett par timmar.
 
 
Och någon gång när jag får mer tid, vill jag ha en egen landsvägscykel. Och så vill jag någon gång återvända till Gardasjön.
 
4 kommentarer
Anonym

Roligt att läsa och se foton, tack! Gillar också ert t-shirt val, både M dom i Molpe och Folkhälsan sim med till Italien. Bravissimo! 😉

Svar: Haha, jag vet inte om jag tyckte att Molpe-skjortan var särskilt sexig men ja. Allt kan jag väl inte påverka.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Och jag menade inte vara anonym,hälsar Anna.

Svar: Jag visste nog precis vem det var som skrev trots att du var anonym :)
Eva - Kakkakaffe

Camilla

Vilken resa ni verkar ha haft! Och den där M-tröjan ser ut att vara en perfekt tröja för min M, rätta Gryffindor-Harry-Potter-färgerna och allt! Råkar den vara relativt ny så den finns att köpa nånstans???

Svar: Haha, det där är Molpe skolas lagtröja ;) Inte alls särskilt snygg enligt mig, men häftigt om den råkar matcha Harry Potter! :D
Eva - Kakkakaffe

Camilla

Oj, då kan Molpe skola verkligen känna sig nöjda med färgvalet! :)