Den fina leken.

 
 

 
 
Jag har flertalet gånger fått frågan om hur jag ser på den fria leken och vad den har för betydelse för barnens utveckling. Frågan har lämnat kvar i bakhuvudet, men jag har alltid känt att jag inte vet tillräckligt mycket om vad fri lek har för betydelse, att jag skulle kunna formulera ett (vetenskapligt bra) svar på den frågan - samtidigt som jag själv ändå är mycket intresserad av ämnet. I den lilla småbarnspedagogik jag har läst, har man i alla fall betonat vikten av att barnen skapar sina egna lekar själva. Att fantasi- och rollekar är oerhört viktiga.
 
Och ikväll när jag satt och betraktade barnen, vid ett litet kärr, mitt inne i skogen. När de på några sekunder delade rollerna mellan sig; bebis, katt, mamma, pappa och lillasyster. Hur de smidigt bytte roller sinsemellan. Upprättade en affär på en stubbe, handlade med mossa, blev en gammal tant som haltade fram med käpp, hette Kroka och Snuggi och jag vet inte vad. Hunden på rymmen, manducan innanför jackan, babyn till sjukhuset och så Spiderman som flygandes med en pinne mitt i allt. Alla fyra verkade ha stenkoll på vad som hände medan jag själv satt en bit bort och på intet sätt hann med i dramat.
 
Men jag satt och tänkte att inga ipaddar, datorer, appar, tv-spel och 'pedagogiska leksaker' i världen kan ersätta den lek den fria leken utvecklar. Det där samspelet mellan några små knattar som alla kanske har olika tankar om hur leken ska gå till, som kanske inte har stenkoll på hur det fungerar i verkligheten utan bara lyckats snappa upp vissa detaljer från "vuxenvärlden" och formar dessa till deras barnvärld och det spontana - ogenomtänkta, det som bara händer en gång, bara i den stunden. Och hur de på något vänster styr upp det, fogar sig efter varandra, trots att alla från början tänker olika.
 
Sen var jag tvungen att avbryta Kroka och Snuggi och ta hem dem medan solen ännu stod ovanför horisonten. Men nästa gång måste vi ta med ficklampan då, svarade de medan jag manade på fötterna så att vi skulle hinna hem före mörket tog oss. Ja, nästa gång tar vi med ficklampan, svarade jag.
 
5 kommentarer
J.

Enligt 'forskare' så utforskar barnen sin värld genom fri lek, de bearbetar också erfarenheter genom lek samt lär sig att förstå sin omgivning. Fri lek är alltså viktig på många sätt för barns utveckling, och är ju som du säger, inget som kan ersättas med andra pedagogiska leksaker, datorer, appar eller dylikt.

Christina

På jobbet så prioriterar vi väldigt mycket den fria leken. Det finns ju de som tycker att vi "bara leker" på dagis. Men precis som du säger så lär ju sig barnen så mycket mera av att själv få skapa sina egna lekar. Å visst är det roligt att sitta och iaktta dem när de leker. Tyvärr ser jag ju allt mer också hur vi vuxna måste stiga in och aktivera barnen, hitta på något åt dem att leka eller göra. Den egna fantasin och att själv hitta på en sysselsättning blir allt mera bortglömd. Därför är jag så oerhört glad att vi på mitt jobb faktiskt låter barnen leka mycket och bara ibland hoppar in i leken som vuxenstöd, för det behövs också.

Ia

Fint skrivet om den fria lekens betydelse! Den utvecklar ju inte bara motoriken utan också fantasin. Barnen kan skatta sig lyckliga som har föräldrar som sätter stort värde på utelekar i naturen, den bästa jumpasalen i världen!

Rianna

Javisst är den fria leken otroligt viktig! Men tyvärr är det allt färre barn som kan leka idag. Om det sen kan skyllas på tv och dator är en fråga man tvistar om... Med mina egna barn (som är rätt mycket större än dina) lade jag iaf märke till att för mycket tv-tittande förstörde den fria fantasin. Därför blev det mycket hela dator- och tv-fria dagar och t.o.m. veckor för oss. Och det märktes genast i att fantasin började flöda. Sen är och var det då tyvärr många av barnens kompisar som inte kunde leka/aldrig hade några idéer på lekar. Helst ville dom ju sitta vid datorn. Nää, ut o leka på gården o stäng av alla apparater!

Svar: Vi märkte också stor skillnad i barnens lekande i somras när de en period rymde iväg med paddan så fort man vände ryggen till. Det gick till och med så långt att Marius började skryta om att HAN HADE en egen ipad och så fort han hade kompis var paddan det första och viktigaste de gjorde. Det enda barnen numera får göra på datorn /padden är musik som de får dansa till och så kommer det nog att förbli ända tills de är mogna att förstå att utan utbrott lämna tillbaka paddan då datatiden är slut.
Eva - Kakkakaffe

Jenni

Precis som ni säger så har den fria leken en enorm betydelse för hela utvecklingen, min sambo stötte på denna intressanta artikel angående lek, den är såååå värd att läsa: http://www.aeonmagazine.com/being-human/children-today-are-suffering-a-severe-deficit-of-play/