Barn och pengar.

Jag satt bredvid en nioåring i bussen. Jag frågade barnet vad hen skulle göra resten av sportlovet - om hen skulle skida eller skrinna nåt? "Nehej du", svarade barnet tillbaka och skrattade. "Jag ska köra skoter", sa hen. "Jaha", undrade jag och hen berättade om alla andra motorfordon hen hade. Och ipaden. Den brukade hen spela på tills klockan blev ett på natten. "Jamen, blir du inte trött då?" frågade jag. "Nej, det blir jag inte - jag brukar dricka energidricka och så blir jag pigg", svarade hen. Så jag läste en vers om vad nioåringar nog borde göra och inte göra. Fast den gick nog inte hem.
 
På samma resa handlade kidsen för tjugolapp efter tjugolapp. Inte alla förstås - men många. Det gick åt mycket pengar, eftersom en helt vanlig Marsstång på ifrågavarande ställe kostade huisiga 2,70 euro (en sån som kostar 60-70 cent i matbutikerna). En normal, Ingmans glasstrut kostade 3,70 euro - men det bekom ingen. Och så var det kramdjur, bollar och jag vet inte vad. En annan hade inte fått med pengar annat än till maten och inträdet och var lite ledsen över att hen inte hade pengar till någon glass.
 
Jag blev att fundera mycket över det här. Speciellt eftersom Marius kom hem en dag och sa att hen inte vill komma och leka hit, då vi har så dåliga leksaker. Hur barnen, vars föräldrar strör pengar över sina barn - styr andras barn. Hur det indirekt kanske påverkar andra familjers (ekonomiska) situation? Ger man pengar för att man har mycket pengar, eller ger man pengar för att man tror att barnet verkligen behöver sådär mycket pengar? För jag är en sån där förälder som tänker läsa lusen av mina barn gällande pengaanvändning. Jag kommer aldrig att glömma mitt första sommarjobb, då jag som trettonåring slet sommardag efter sommardag med att måla plankor till en lagerbyggnad och jag kånkade tioliters hink efter tioliters hink med färg som jag målade upp för 22 mark i timmen och hade händerna fulla med stickor. Den sommaren var lärorik. I många år efteråt tänkte jag på hur många timmars jobb ett par nya jeansbyxor skulle kosta mig - ochdet var sällan jag köpte några. Men betyder det att jag skapar en kanal för mobbning då?
 
Nioåringen fick sedan skjuts i min bil. När jag sedan skulle installera bilstolarna i bilen igen, hittade jag en ihopskrynklad Red Bull-burk slängd på golvet vid hens plats. Var gick det fel?
 
 
36 kommentarer