En fråga.

Frågan: Jag förstår bara inte denna kris med att sluta med blöjor, tutt, pipmuggar osv. så tidigt... Vart är det bråttom? Jag har själv ett handikappat barn på 3,5 år (i ålder med din Marius) och jag har inte bråttom nånstans. Jag har liksom märkt att det finns viktigare saker här i livet. Jag är glad att min son lever! Han kommer säkert att ha blöja många år ännu pga sin sjukdom men det om det...jag tar det inte så hårt. Jag lever i nuet.

Svaret: Nå, kris skulle jag väl inte kalla det. Och du och jag har säkert av naturliga skäl olika grundförutsättningar samtidigt som jag av samma orsak har svårt att sätta mig in i din situation. Jag är glad att din son lever och för mig finns också betydligt viktigare saker än blöjor och pipmuggar. Men om jag ändå ska motivera ett svar på din fråga, så anser jag att pipmuggen inte fyller någon funktion efter att barnet lärt sig dricka ur ett riktigt glas. Jag torkar ändå, så fastän det spills ibland så stör detta inte mig. Av samma orsak slutade vi med tuttflaskan - om Sindre vill dricka mjölk, kan han sitta i sin stol och dricka den ur sitt glas. Vi har nämligen inte haft tuttflaska kopplat till sänggående på flera veckor. Dessutom, rent konkret, är det betydligt lättare när man ska iväg någonstans och inte behöver packa varken det ena eller det andra med sig. Och angående blöjorna, så är det för mig naturligare att barnet gör sina behov på pottan eller på vessan än i byxorna, och jag tror visst att en del barn är mogna för att vara torra före de är två år - trots att experter hävdar det motsatta. Marius var helt torr, dag som natt, när han var 1 år och 10 månader och Celine slutade med blöja i samband med att Sindre föddes, 1 år och 4 månader gammal. I bekantskapskretsen har vi också barn som varit torra långt före två. För oss har två tidigt torra barn sparat enormt mycket tid, energi och blöjkostnader. Jag tycker också rent generellt att alltför stora barn använder blöja idag. Med det är det inte sagt att var och en får göra vad de vill i sin takt.
29 kommentarer
Anonym

ja men jösses, alla gör ju olika! vilken konstig fråga? man får utgå från barnet och se vart det bär och vad barnet är moget för. ser sindre att både marius och celine går på toa så verkar det logiskt att han också blir intresserad tidigt av vad som sker inne på toaletten. och det är väl superskönt att slippa allt "runtikringande" precis som du säger eva. även om det är lite tungt i hjärtat att de lämnar bebisstadiet. <3

cattis

jag som jobbar på dagis tycker jag ser detta ganska ofta. T.ex med tutten, flera barn jag har haft har inte haft något som helst behov av att ha den på vilan men ändå envisas föräldrar med att jo barnet ska ha den.

Marie

Så spännande det är med hur olika vi uppfattar saker och ting, och hur enkelt det är att lägga in en värdering och bedömning av någon annans situation, för att sedan ta den egna bedömningen för att vara sanningen.Jag har aldrig upplevt att du handlar utifrån en "kris", när du talar om just blöjor och pipmuggar, utan snarare att det är utifrån en bedömning av barnets färdigheter och möjligheter (och som mamma tänker jag att det är något som jag måste jobba med hela tiden, att se barnet i nuet, utan att sakta ner utvecklingen eller för den delen stressa på). Ofta kan jag bli fascinerad av hur du ser möjligheter i just nuet.

Marie

Det kan vara så att jag skickade iväg ett inlägg anonymt och det var inte meningen!

Emma - Mamma till Viggo & Melker.

Bra skrivet :) Sen även att en mamma känner sitt barn bäst :) Alla barn är ju olika...Hoppas ni får en härlig dag :)

marica

Båda våra barn har varit både natt- och dagtorra när de har varit 2 år. Jättetidigt, men det bara blev så. Vi behövde inte "jobba" för det. Dock verkar det finnas människor som tror att vi liksom hårdtränat dessa små barn till torrhet. Men nej, vi lärde dem gå på pottan, de lärde sig att använda sig av det redskapet sen. Och visst lättar det upp både tidsmässigt och ekonomiskt när de slutar med blöjorna.(vi använde engångsblöjor)alla barn är olika.

jenni med två små

amen Eva. All respekt för hon som ställde frågan men jag tycker också att blöjorna bara är jobbiga och storasyster var heltorr vid 1,5 år och lillasyster nu 1,8år är dagtorr! Utav eget initiativ från barnen. Alla på sitt sätt, alla är vi olika! Tutten tjänar dem inget till efter 6 mån och utför därefter en helt annan funktion en den ursprungliga! Alla är vi ju glada att barnen lever och mår bra men man skall ju också gå framåt i livet !

Eva - Kakkakaffe

#1:

För mig är det inte att stressa på barns utveckling bara för att man stöder och hjälper dem i de primära behoven. Dessutom kan man inte detta fall jämföra ett barn som är handikappat med ett normalt utvecklat barn.Cattis:

Precis.Marie:

Min teori är att barn kan så mycket mer än vad föräldrarna tror och att många gör saker bara på gammal vana. Jag vill att mina barn ska vara barn så länge det bara är möjligt - men enligt mig defineras inte huruvida man är bebis/barn på om man använder blöja, nappflaska eller napp.Eva - Kakkakaffe

Emma:

Nej, det finns ju absolut ingen instruktionsbok som säger vid vilken ålder saker och ting ska ske. Samtidigt som jag tror man måste ge lite utrymme till barnet för att upptäcka också.Marica:

Jag är lite allergisk mot ordet "potträning" - som om man skulle stå bredvid pottan och heja på med tidtagaruret i handen. Vi har pottat i samband med blöjbyte sedan de började sitta och jag ser det inte som något konstigt alls. Jag tror inte heller att ett barn bara en dag håxar - hey, nu ska jag inte skita i blöjan idag, utan de behöver, som du säger, hjälp med att lära sig använda redskapet.Jenni:

Jag förstår också hon som ställde frågan - samtidigt som vi har helt olika situation att utgå ifrån.Veronica

Tycker inte hller om ordet potträning. Vi har bara haft med pottan/wcstol i daglig skötsel sedan de föddes. Alltid i samband med blöjbyte. Jo, det heter att barn först blir torra vid 2-3årsålder, men det innefattar inte de barn som dagligen använder pottan före de fyllt 1.Sedan är allas behov olika och man skall undvika att jämföra. Vår 1,6mån dricker tex ur pipmugg, för han heller gärna ut allt till storebrors förtjusning. Så han dricker ur mugg då inte storebror är där och "uppmuntrar" tilll dumheter, medan pipmugg gäller då SB närvarande;)

Tuttflaskor lämnade vi tack och lov för länge sedan för man får ju nervfel att diska sådana eller så har man just det problemet att de ramlar ur då man öppnar diskskåpet.

Men visst ser jag den mindre som min bebis, fast han går på potta, ej använder tutt och så.

Haft turen att sönerna fattat tidigt detta med potta,vem vet, får man en tredje kan det likväl bli så att vi har blöja ännu upp till 3-4årsdagen:)

muminmamman

Jag tycker Eva att du just har utgått från dina egna barns färdigheter och behov. Jag menar att Celine var torr som 1 år 4 mån är ju tidigt, men samtidigt använder hon (väl?) tutt ännu också, fast hon är snart 2,5 år, vilket kan enligt nån anses som väldigt länge. Att man är färdig med något betyder ju inte att man är färdig med allt, alla barn är faktist olika, även inom samma familj!

Anonym

Men kan du förstå att andra föräldrar kan tycka att du lite skryter för att dina barn blivit fort torra? Jag tycker hemskt mycket om din blogg, men brukar hoppa över inläggen om din torra barn. Jag tror inte att du menar att skryta, men jag kan ändå ibland tycka att du gör det.

Susanne

Min tanke var precis likadan som hon med ett handikappat barn. Jag tycker inte att du förstår frågan, för du går slltid in en försvarsställning, så fort nån har en annan åsikt än du. Man skall helst hålla med dig, för att det ska vara ok!

Jag har två små barn, och jag vet, att tids nog slutar dom med blöjor, pipmugg mm. Det blir "människor" av dom med!

Jag vet också, att barn kan mer än man tror, eftersom jag jobbat som idrottslärare i tjugo år! Men som sagt, vissa saker är väl onödigt att "stressá" över.

Tror inte att ett barn mår dåligt av att ha blöja, dricka ur pipmugg eller tuttflaska.

Men, vill man visa sig "duktig" (för övrigt ett ord jag avskyr), så ska man ju se till att man har "tidiga" barn med allt! Själv var jag ett år, då jag var blöjfri, slå det ni! :-)

Eva - Kakkakaffe

Anonym:

Visst skryter jag också - precis som alla andra föräldrar gör. Och för mig är det helt okej att hoppa över det som man inte vill se eller läsa. (Y)Susanne:

Visst förstår jag hur hon som frågar menar - och inte är det bråttom någonstans, men som i svaret ovan resonerar jag, försvarsställning eller inte. Jag kunde ju på samma sätt uppfatta dig som skrytsam, eftersom du ju redan arbetat i 20 år och därför såklart kan bättre än mig. (Men det gör jag inte.)

Eva - Kakkakaffe

muminmamman:

Nej, precis. Och inte mår jag heller dåligt av att Celine använder tutt (är bara irriterad) och inte känner jag mig som en dålig mamma trots att rekommendationen är att man inte ska använda längre än till två år. Säkert ser också tuttanvändningen jättekonstig ut i någon annas ögon också (Och bara för det här, så kommer Sindre att ha blöja tills han är fyra;)).

Melli

Men inte har hon ju skrivit om någon kris i något skede.Eller skrytit! Bara skrivit att hon är nöjd att det inte skramlande faller ut berg med irriterande plastgrunkor (som det fortfarande gör hos oss, vilket sambon VARJE gång svär över).

O inte stressar man nu heller med att få barnen torra. Är man hemma med dem på dagen kan man ju ha dem utan blöja, följa med och gissa sig till då det är dags innan det blir en pöl på golvet. (Eller missa det och hamna torka upp) Vi har också använt oss av light EC med de två yngre. För att vi velat respektera dem, för att spara på pengar,miljön och tvätt. (Använder både engångs & tygisar.

Dessutom, hur många barn VILL gå med blöt blöja upp till höga åldrar?!

Minns en stackars underbar pojke (3 år) från dagiset jag jobbade på. Han var lite knubbig och blöjorna hans försäldrar alltid tromade på honom gav honom märken på korvarna och så fort föräldrarna gick slank han in på wc:n och drog bort blöjorna i gömman, helt nolo. Visst hände det olyckor ibland, men han var ju så redo för att öva på det!

Camilla

Du är duktig och dina barn med ; )

Jag har själv 3 pojkar i åldern 10 år ,7 år och lillisen som är 1,6 år...

De äldre blev torra vid 2 år (de började tidigt på dagis och vi hade dem regelbundet på pottan hemma också).

Lilleman tycker inte om pottan alls men går gärna på byttan (sällan kommer det något där ) men han visar att han nog VET vad man skall göra där ; )

På sommaren tänkte vi att det blir lättare att öva på torrheten !!Tuttflaskan försvinner nog i sommar den med....Men han är vår sista baby så må han hållas ; ))Netta

Jag kan tänka mig att det går att påverka en del att få barn att bli torra dagtid, t.ex. genom att tidigt introducera pottan, potta vid blöjinlägg och liknande. MEN hur sjutton ska man kunna påverka ett barn att bli torrt nattetid??? Det fattar jag inte. Jag tror nämligen inte att det är så enkelt som att undvika att ge barnet att dricka på kvällen eller potta barnet på natten, t.ex. i samband med att man själv går till sängs. Jag menar, ett barn som kissar i sömnen, hur ska man kunna rå på det? Vår 4-åring har varit torr dagtid sen han var 2,5 år (en hel del olyckor hända nog de första månaderna), men han har inte haft torr blöja på morgonen mer än några få gånger (vilket var på sommaren då det var verkligt varmt och han heller inte druckit nåt före sänggående). På dagen är det inga problem sålänge han är vaken. Ibland på dagis somnar han och då kan det hända att han kissar på sig i sömnen. Likadant om han är sjuk och sover på dagen. Min personliga teori är att han helt enkelt inte är mogen att hålla sig då han sover. Men jag vet inte. Det känns i varje fall inte som att det finns nåt man kan göra åt saken. Tja, det var en annan infallsvinkel i diskussionen.

Freja

Jag tror att det är viktigt att man som förälder ser sitt barns utveckling och stimulerar sitt barn. Alla är olika och man kan inte dra alla under samma kam. Hemma hos oss har min pojke fått använda glas som oss andra köpte billiga glas från Ikea som det är inte är så stor skillnad om de far i golvet! Han gick på pottan som liten regelbundet och var torr vid 2 års ålder. Vi lämnade pottan ganska fort efter det och han började gå på toaletten.Johanna

Otroligt hur starkt folk reagerar på inlägg. Jag kände precis samma som du, att vad skönt när babytiden var över med flaskor, pipmuggar & tuttar. Sålde glatt iväg precis allting för en billig peng på Huuto. Inte tuttarna då... Nu har vi bara blöjorna kvar & de kommer troligtvis att hänga kvar en tid ännu, för kissnisse här verkar inte vara riktigt av samma åsikt som vi ;) Freja blev plötsligt torr vid 1 år 10 månader efter en motsträvig sommar då A föddes & tyckte det var skönt att slippa två blöjbarn.

Klart man får skryta om sina duktiga barn, synd om dem som tar åt sig men det här inlägget tyckte jag inte handlade om skryt, trots att du, Eva antydde sådant :)

Angående blöjanvändningen har jag inga åsikter, har inte märkt att speciellt gamla barn här skulle använda blöja men något jag reagerat på är alla kvälls- & nattflaskor vuxna ger sina 4-5 år gamla barn. Dem borde de ha slängt för ljusår sedan & övergått till mjölk från glas.

Maria

Jag har läst din blogg en tid och ha då aldrig upplevt dig som skrytsam! O inte fiskar du efter "vau så fint att dina barn kan sånt"-kommentarer heller. Jag måste bara till ditt försvar säga att jag tycker du har en så sund uppfattning till dina barn o deras uppfostran. Jag hoppas människor blir inspirerade av dig istället för att uppleva det som skryt. Tror även att de som upplever att du skryter kanske själva innerst inne är osäkra på sig själv och sin egen uppfostran av sina barn. Hoppas du fortsätter skriva som förut för det är en glädje att läsa om er vardag!!

Maria

Glömde ännu en viktig sak :) Såklart man skall skryta om sina barn! Det är ju det viktigaste och finaste i ens liv!

Eva - Kakkakaffe

Johanna:

Jaa, det har ju hänt några gånger tidigare också att ett blogginlägg fått sådana vändningar, att man inte ens minns från vilken petitess det började ifrån. Och jag vet faktiskt inte hur jag skulle ha formulerat gårdagens inlägg utan att någon skulle ha tagit på näsan. Jag fick för övrigt mail för några veckor sedan om jag ville prova välling som skulle passa mina stora barn - WHAT? Är det ingen som reagerar på den svenska vällingkulturen?

Eva - Kakkakaffe

Maria:

Jag fiskar verkligen inte efter duktighetskommentarer - jag vet själv att jag för det mesta är en alldeles tillräckligt bra förälder och det räcker för mig. Jag kan emellanåt tycka att det är inflation av duktigt i kommentarsfälten, för jag har absolut mina sidor också (som nu när jag satte varsitt bröd i handen på ungarna för att jag skulle kunna svara på kommentarer). Men jag ser inte heller någon anledning att jag skulle sitta här och nedvärdera mig själv och framhålla mina dåliga sidor - då skulle jag å andra sidan få en hel hop med "sluta nu, du är nog en bra mamma"-kommentarer. Jag tycker själv att det är inspirerande att få lite wakey-wakey om saker och ting från andras bloggar och fastän jag inte håller med hela vägen, så kan jag ändra mig eller modifiera saker och ting till mitt tänk. Jag har bara varit förälder i 3,5 år och hela tiden lär jag mig något nytt. Och tack så mycket för din kommentar!

Veronica

Inte bara välling kulturen i Sverige..där använder nog i regel fler barn tutt(napp) och länge. För kommer en sittvagn emot så kan man nästan slå vad om att barnet har tutt och alltid vinna;) Men kanske de inte har samma tandvård där som hötter med fingret;)

Anna

Visst, mycket av det du skriver är supervettigt, men det finns ju alltid områden där tigrinnorna i mammorna vaknar, oberoende vem som skriver - och blöjor är väl en av dem. Säkert mycket pga att då är det VI som styr våra barn, vi pratar om vad de kan och inte kan, och vill vara så stolta - och glömmer att blöjor och mycket annat är sånt som barnen ganska långt själv tar initiativ till att bli av med. Det är inget vi ska kontrollera egentligen. Att barnen verkligen inte behöver KUNNA nåt då de är under 3 år. Du använder ordet KAN en hel del, och det är nog det som ploppar upp ur texten, även om helheten är vettig.

För att styra in på mer neutral mark - skriv gärna hur du gör då ni är ute i skidspåret, drar du ner byxorna på barnen då de behöver kisa? För de måste de ju säkert då ni är ute.

Ett dilemma som åtminstone jag irriterat mig på i vinter, att man inte kan ta långa skidturer, för trots att snart tre-åringen varit torr ett helt år redan (vilket är tidigt enligt mig), så måste man in o kisa mellan varven. Är ni ute max en-en o halv timme per gång?

Eva - Kakkakaffe

Anna:

Vi drar ner byxorna och kissar i snön. I och för sig har Celine en blåsa som slår min med hundra-noll, men nog har vi strittat lite här och var i vinter ;)

Annika

Har du förresten några tips på hur man skall sluta med blöjan? Har en son som fyller 2 nu i slutet på mars, och han har sedan sommaren flitigt gått på pottan (nu går han dock på wc och pottan har slutat användas) han går på dagis på dagarna 4 dagar i veckan där de går på wc:n med jämna mellanrum, så han är van, men problemet är att när vi är hemma utan blöja (ganska ofta) så vill han inte gå på wc om han inte behöver (vi frågar honom och föreslår att vi skall gå på wc om det gått en tid utan att han varit på wc), men han "glömmer" dock att säga till sen när han verkligen behöver, och olyckor sker ganska ofta.Super bra blogg, tack för den!Irene

Hej! jag tycker att du har en superbra blogg och det är inget fel på att vara stolt för egna barn... När min dotter började gå på pottan så fick jag också många komentarer om att varför stressa... men för oss har det varit en jätte rolig programpunkt... som hon trivs med... När min mormor fick höra att jag har börjat med "potträning" så tyckte hon att det gjorde hon också när hon hade 3ungar samtidigt i blöjåldern för att spara på tvätt då hade de på den tiden ingen tvättmaskin och intte tycker jag nu att min mamma har tagit nå skada av det heller att hon har hamnat och gå på pottan i ungt ålder... Du skriver bra och upmuntrar andra mammor positivt med ditt blogg... tack för det... !!! =)