Vad vi gjort.

Tänkte göra en summering då, över månaden som gått. Vi landade på strax under 220 euro och från det hade vi nog inte kunnat skära särskilt många euron - det var absolut minimibudget. Men vi tyckte det var ganska kul sen sist och slutligen, fastän jag saknade fetaosten i salladen ibland och fastän det tog emot att baka brödet vissa kvällar. Jag skulle absolut inte orka vara sådär medveten hela tiden, men samtidigt var det en bra nollställning över vad man verkligen behöver och vad som är mer eller mindre onödigt, och vi kommer säkert att göra någon dylik månad igen senare. Samtidigt sparade vi också en ordentligt summa pengar på bara en månad - som onödigt nog gick direkt till dieselskatten på bilen, hö. Vi ska fortsätta nästa månad och hålla koll på matutgifterna och tänkte att 400 euro hädanefter ska vara vår månadssumma och det ska också inkludera vessapapper, schampoo och dylika dagliga artiklar. Och så var det så himla roligt att ni var så otroligt många som hoppade på och gjorde er egen variant av denna utmaning!
 
 • Vi köpte inte juicer. Godmorgon- och Tropicana juicerna är ju så goda, men en liter (på 2-3 euro) dricks ju lätt upp på en enda frukost. Inte heller limsa, smaksatt vatten eller andra drycker.
 
 • Vi köpte inte ett enda bröd, förutom knäckebröd. Vi bakade allt bröd under månaden och detta tror jag blev vår största inbesparing.
 
 • Ätit gröt till frukost i stället för turkisk yoghurt och mysli. Lagat egen mysli som grötstrejkaren Marius ätit med mjölk. Vi har även ätit ägg oftare till frukost.
 
 • Bjudit familj och vänner på mat. Framförallt lunch är lätt att bjuda på och i något skede blir man bjuden tillbaka (= lyx). Även berättat åt omgivningen om vårt experiment och således också varför vi inte bjudit på sallad med pinjenötter, halloumiost eller oxfilé (vilket vi nu i och för sig inte brukar på göra annars heller). Pappa har bjudit tillbaka i form av fisk.
 
 • Fått ett kaffepaket, fått en vinflaska, fått sallad, fått zucchini som tack för olika saker och av välvilja.
 
 • Inte köpt godis, chips, glass eller andra godheter. I och med att barnen strikt hållits borta från sockret sedan början av sommaren, har ändå inte sommarglassen orsakat några bekymmer alls. I stället har vi bakat bärpaj och egna muffins och kakor några gånger.
 
 • Planerat måltiderna (dock inte supernoga) och gått oftare i affären. Då har vi bara köpt det vi behövt och inget extra har slunkit ner. Budgettänket har hjälpt till att inget "ifall-om-att" har hamnat i handelskärran.
 
 • Begränsat kaffedrickandet och använt mindre kaffe. Kokat färre koppar och druckit upp allt i pannan, alternativt värmt rester i mikron.
 
 • Använt mer linser, ärter, bönor och grönsaker. Billigt sätt att dryga ut mat.
 
 • Köpt grönsaker direkt från växthus.
 
 • Tagit med oss mellanmål och matsäck när vi åkt någonstans - för en fem personers familj som ska äta något smått på café eller dylikt, börjar det lätt kosta 30 euro - och då har vi inte ens fått ordentlig mat.
 
 • Inte slängt någon mat alls, utan försökt utnyttja resterna i annan mat.
 
 • Haft potatis i eget land i slutet av utmaningens gång. Även ätit mycket bär och ärter. Det kommer också upp en hel del morötter, men dessa har inte hunnit bli färdiga.
 
 • Använt bara ett pålägg (ost) + gurka och tomat i stället för både ost och skinka på smörgåsarna. Köpte inget påläggspaket alls under månaden som gick.
 
 • Haft fredagsmyset med t.ex. vattenmelon (billigt under senaste månaden), körsbärstomater, kvargglass, popcorn eller nybakt bröd.
 
 • Hållit utkik efter erbjudanden men ändå inte lockats köpa varor bara för att det har varit billigt. Banan, ost och kycklingstrimlor var t.ex. billigare än normalt under månaden som gick.
 
 • Inte grillat. Det fanns inget utrymme för grillmat och lyxmåltider, men eftersom denna utmaning begränsades till en månad och ingen heller ville stå ute och grilla i myggsvärmarna, var det no problems.
   
 • Och inte heller köpt särskilt många ekologiska produkter - vilket vi i vanliga fall brukar göra.
 
 
Bland annat.
 
 
12 kommentarer
Anna

har varit så roligt att följa med er utmaning..vi är 5 st också(varav 2 är spädbarn) och jag har 450 euro till gräns för oss..har fungerat super fast tvillingarna inte ammat utan fått ersättning..men som sagt..det är ju allt det lyxiga som faller bort..som du sag t.ex feta ost..chips,kakor osv...:) men lycka till i framtiden..och ett tips är att handla på lidl..det BLIR billigare :)
ha en fortsatt trevlig sommar/höst

Svar: Är du förresten Anna som sprang hårt en gång i tiderna? :) Kul att du kommenterade (fast du säkert ha gjort det någon gång tidigare), så jag hittade din blogg. Trevlig höst ditåt också!
Eva - Kakkakaffe

ida

Mycket inspirerande. Vi är två barn samt två vuxna och vår mat-samt bensinräkning ligger på sommaren på fyrsiffriga belopp. Och då dricker vi ingen limsa eller öl och jag äter inget kött. Vi köper mycket ekologiskt vilket blir lite dyrare men jag tror att det jämnar ut sig i längden eftersom jag tror att vi hålls friskare. Men nu har jag inspis att dra ner på utgifterna, det finns hur mycket som helst att dra in på. Tack

Svar: Det glömde jag att skriva (och som jag lade till) - att vi inte kunnat handla lika mycket ekologiskt som tidigare och det kommer vi nog att återgå till denna månad.
Eva - Kakkakaffe

Anna

jo det var jag det :P hur visste du det?

Svar: Jag friidrottade ju också som yngre (dock inte sprint) men du sprang ju mot (med) Sandra S och därför kände jag igen namnet och ansiktet då du kommenterade.
Eva - Kakkakaffe

Veronica

Imponerande. Borde kunna skära ner våra kostnader också, vet massor onödigt som köps och än värre slängs.

Christina

Det har varit verkligt intressant att följa er utmaning. Du har inspirerat och fått mig att börja tänka lite mer på det här med mathandlande. Tack för det!

Lotta

Ni har varit duktiga :-) Vi skulle nog aldrig klara det.. min man är kock och det som vi satsar mest pengar på (förutom allt man måste lägga pengar på son lån, bensin och räkningar..) är nog just mat. Och på senare tid har det också blivit mycket ekologiskt och maträkningarna är säkert mycket dyrare p.g.a. det. Men jag betalar gärna för det bara det finns pengar.. Sen försöker jag också hålla en "diet" med mindre kolhydrater. Och då kan man ju inte t.ex. börja dagen med gröt. Så lite svårt det där.. Men tack för inspirationen!

åsa

Det var många bra tips du kom med på hur man kan spara in en slant. Det är ju med de små sakerna man kan spara. Det har varit inspirerande att följa med er utmaning, skriv gärna mera om ämnet ifall ni gör om det.

Sofia Ekström

Jag tycker att såna här "ryck" är så himla inspirerande att vi här hemma har gjort en liten matsatsning också, dock samma typ som ni gjort. jag ska blogga om den så snart jag orkar...

Men jag ska tänka lite på dina spara pengar tips, för det kunde va gött att få ner kostnaderna lite här också.

Trisch

Så inspirerande, detta tankesätt skulle man borda genomföra dagligen. :)
Hade ca 3 månader i början av året jag med som jag kollade noggrannare alla inköp, och man sparar en hel del om man bara följer med och tänker efter är det nödvändigt att handla just dethär... ;)

Trevlig sensommar/höst till er.

Mia

Det var kul att följa med hur det gick! Från och med idag har vi tänkt köra en liknande utmaning - men lite större marginaler, tror inte vi har motivation att vara lika hard core just nu... Framför allt vill jag få bättre koll på vad vi handlar mat för, och så vill jag slänga mindre och utnyttja det vi har bättre. Men kvargglass blev jag förresten nyfiken på, berätta mera!

Svar: Ja, tack för alla peppande kommentarer också. Den här utmaningen spred ju sig som ringar på vattnet och mest handlar det väl om att bryta ett mönster. Jag hoppas i alla fall att lite av budgettänket hänger kvar för vår egen del, för fastän jag inte tycker att vi hade några huisiga matkostnader, finns det ändå en hel del pengar att spara om man inte har för mycket av den varan ;)
Eva - Kakkakaffe

Camilla

Har varit intressant och inspirerande att ta del av er matkostnadsutmaning. Detdär med att baka sitt eget bröd sparar verkligen mycket pengar, här blir det en blandning, bakar både semlor, limpor, batonger och knäckebröd men kan lika gärna köpa desamma om det bara ser gott ut :)

Caroline

Oh vad kul att hitta din blogg och vilket inspirerande inlägg!! TACK!! Vi är en familj på 4 pers. och mannen i huset är otroligt allergisk, men nu skall det nog ses till att sparas här med!! Tack! Skall definitivt titta in hos dig i fortsättningen! Fin dag till dig!