Bakflowet.

Har bakat en hel del den här veckan och när jag ändå bemödat mig att fotografera, får det bli ett blogginlägg. Det där att baka eget bröd var bland annat något jag tog med mig från förra månadens matutmaning. Fast det är med matfotografering är nog Karins kapitel.
Semlor enligt ett recept som Bitte länkade. Tillsatte en massa frön och blandade olika mjölsorter när jag inte hade fullkornsvetemjöl. I bottnen av ugnen hade jag en liten plåt som jag satte en deciliter kallt vatten på varje gång jag sköt in en ny plåt. Blev lite seg och knaprig skorpa då.
 
Den här chokladkakan är Pickipickis. Den är som en städigare och mommoaktigare variant av kladdkaka. Lätt att göra två av när man en gång håller på.
 
Det här är favoritbrödet för tillfället. Inte för att jag vet vad jag tänkte med när jag öste en massa mjöl över brödsmeten före jag satte brödet i ugnen - det behövs alltså inte. Receptet är ditåt.
Räcker till två bröd:
 
1 l piimä
1-2 dl mörk sirap
ca. 5 dl vetemjöl
ca. 2 dl rågmjöl
ca. 3 dl havregryn
4 tsk bikarbonat (matsoda)
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 tsk salt
vetekli*
rågsikt*
grahammjöl*
 
*OBS! Bröddegen ska vara mer som en smet än en deg - alltså rörbar. Mjölet och fröna ska tillsammans vara ca. 14-15 dl, beroende på vad man har att blanda i.
1 tsk salt
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner surmjölken och sirap. Häll degen i en smord och bröad bakform. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 100 minuter.

Brödet går bra att variera med rivna morötter, lingonsylt, russin, nötter och frön.Och så helt vanliga bollår - degen enligt vilket grundrecept som helst. Fast de här blev alldeles ljuvliga och fluffiga och det kanske för att jag kollade på Congos kanelbullar och han satte in plåtarna att jäsa i ugnen på låg, låg värme före jag gräddade dem.
 
Hmm, vad ska jag baka till näst då?
 
 
7 kommentarer