Uppfostran ligger inte i kläderna

Är det lika stor jämställdshets i Finland som i Sverige? Jag tror inte det. Å andra sidan skall jag kanske inte uttala mig, eftersom jag rör mig mer på rikssvenska sidor än på finska.

Av någon anledning, speciellt när vi pratar om genusuppfostran, börjar ofta diskussionerna med barnens klädsel. Pojkar ska kläs i blått, flickorna i rosa. Eller nej, det skall de inte heller, utom tvärtom för att det skall bli jämställt. Flickorna skall ha byxor, pojkarna klänning. Ni vet det här - det är uttjatat long time ago. Bambi till exempel, hon tänker inte klä sin dotter i klänning.

Jag klär gärna Celine i klänning. Speciellt tills hon själv kan välja vad hon vill ha på sig. Och jag inte komma på hur hon skulle bli eller inte bli ifall vi inte skulle använda klänningar. Samtidigt är jag ändå inte mogen och stark nog att köpa en klänning åt Marius, så pass traditionell är jag ändå i detta samhälle just nu.

Jag blir mest irriterad när jag läser om genusbaserade debatter - när allt ses från antingen ena eller andra sidan. Det finns ingen medelväg. Antingen skall mamman ut och göra karriär direkt från förlossningssalen eller stå under motorhuven och byta olja i bilen, medan pappan skall vara hemmapappa i två år och älska bullbak. På samma sätt som somliga vägrar klä sitt barn i en viss sorts kläder. Jag vill tro att en naturlig uppfostran anpassad efter familjens egna levnadsstil är bättre, än en typ av mall som man hela tiden vill eftersträva - oavsett kläder, fördelning av sysslor och roller.
Jag tycker inte att genusbaserad uppfostran måste avspeglas i kläderna. I stället tycker jag att man kan utläsa (föräldrarnas?) personlighet utifrån klädsel. I vår familj kläs barnen framförallt funktionellt och färgglatt utan en tanke på att de måste bli jämställda genom vilka kläder de har på sig.

 

15 kommentarer
Erika

fina kläder!vars bor du?

Emelie

Bra talat!

Älskar verkligen Marius "hängslebyxor" med grodor på. Tänkte försöka snoka reda på vart de är köpta :)

Eva - Kakkakaffe

Erika:

Jag bor i Jyväskylä. I Finland alltså.Emelie:

Yes, jag älskar också. Ett billigt KÖP NU-fynd från Tradera. I övrigt blir de rätt dyra i auktionerna då de redan har något av ett samlarvärde.

Mamman i Familjen

Om man tänker steget längre bekräftar ju debatten om att män och kvinnor ska BYTA sysslor att det finns sysslor som är manliga och kvinnliga. Är det genuskorrekt?

Så kan man ju fråga sig: Om könet/genus endast påverkas av uppfostran och miljö, hur kan det då finnas transexuella personer?

Jag menar uppfostras du som pojke blir du väl pojke? Eller? Hur kan då vissa pojkar känna sig som kvinnor och tvärtom?

Nu satte jag allt dit dem, genusfolket=)

Poppy

Bra skrivet! Håller med om att det är jämställdhetshysteri i Sverige, och att det i många fall går för långt, och blir mer fråga om principer än verklig jämställdhet. I Finland tycker jag vi diskuterar det här väldigt lite.

Något helt annat: Du har tydligen använt dig av Tradera, hur vet man vem som sänder till Finland och vad det i så fall kostar? Gäller det att fråga skilt för varje fall? Har kollat lite och de flesta postar endast till Sverige.

Eva - Kakkakaffe

Du är bra du mamman:)Jag förstår inte målet med att mannen och kvinnan skall bli ett. Vi är "indidivider". Jag tycker genusdebatten har spårat ur för länge sen. Det är inte blått och rosa längre, det är inte frun i köket - mannen på jobbet (och om det är det, så behöver det ändå inte vara genus). Vi kan det där idag, ändå ältas det om och om igen.

Eva - Kakkakaffe

Poppy:

Så sant, så sant.Tradera. Jo, det kan vara grymt irriterande när man hittar något fint och så tillåter de försäljare inom Sverige. De skulle kunna ha en funktion där man ser utlands"skick" också. Nu har jag inte köpt något på en tid, men porto brukar kunna vara 22kr för en tröja och det dubbla för lite mera. Jag har köpt många plagg med högre porto än vad själva plagget har kostat, men å andra sidan blir den sammanlagda summan ändå lägre än vad motsvarande auktion på huuto skulle ha kostat.Sen lönar det sig att göra SEPA-betalning. Utlandsbetalning kostar sex (?!) euro medan SEPA är gratis. Men då måste man ändra beloppet till euro, så då är det bra att informera säljaren om detta och varför beloppet inte kanske exakt motsvarar kronorbeloppet.

Agnieszka- mamma till 2

Bra skrivet! Håller helt med dig!

kram kram

Heidi

Jag hörde om en undersökning där man kom fram till att mammorna helt omedvetet redan på BB börjar skola in sina bebisar i en pojk eller flickroll. Undersökningen visade att pojkarna fick bestämma själv och amma tills de var mätta medan flickona oftare blev avbrutna och på så vis lärde sig att "lyda". Typ. Jag tror att det finns så mycket undermedvetet som påverkar att det måste vara omöjligt att uppfostra någon "genusfritt". Viktigare är väl ändå att barnen lär sig att vara toleranta och acceptera att det är okej att vara olik och annorlunda.

Eva - Kakkakaffe

Heidi:

Jag tror också att mycket sker undermedvetet.Men jag, som mamma åt både en pojke och flicka, är ändå så förundrad över hur totalt olika mina barn kan vara till sättet. Marius har humör, vilja och uppför sig som en typisk pojke. Han intresserar sig överhuvudtaget inte för dockor (trots att jag egentligen introduerat dockan mer än bilen), och orkar inte rita (iofs gör inte jag det heller). Celine å sin sida är iakttagande, tålmodig och lugn. Detta märktes redan på BB och jag tycker mig ändå vara så neutral som möjligt med båda barnen.Det jag vill komma till, är att jag inte tror att barnen är "könslösa" när de föds och att det är vi som uppfostrar dem till pojke och flicka - jag tror att det finns drag som hör pojkar och flickor till hur man än vänder och vrider på det.Sedan tyckte jag det var bra sagt om tolerans och acceptans. Jag önskar framom allt annat, att mina barn accepteras och kan acceptera, uppskattas och kan uppskatta, tolereras och kan tolerera osv. oberoende hur genusuppfostrade de blir. Och detta kan jag säga att inte kommer att bero på kläderna.

Eva - Kakkakaffe

Äh, jag ber om ursäkt för att mina kommentarer är så dåligt formulerade och hoppas ni förstår i alla fall.

Crazyangel [mamma till Milton&gravid]

Bra skrivet. Jag själv skulle nog aldrig sätta på Milton något rosa, om möjligtvis nån pojkig ljusrosa t-hist eller piké. Men andra färger som rött tex har han ofta. Även orage och lila kan jag acceptera i rätt nyans. Jag tror inte han påväkas av vilka fäger han har... Funktionen är betydligt viktigare.

Siv

Jag tror inte heller att jämställdheten står och faller på rosa och ljusblå kläder. Men jag kan bli arg över att det är så tydlig skillnad på pojk- och flickkläder då det kommer till praktiskt användning. Flickkläder är överlag snävare, kortare och verkar inte vara tänkta för hård användning. Och det kan ju inte vara vettigt att en tröja i "flickfärg" är mycket mindre än en tröja i "pojkfärg" i samma storlek. Och pojkkläderna är sen så trååkiga i grått och marinblått och murrigt grönt. Det här gäller väl främst de stora kedjorna, jag vet att det finns andra typer av barnkläder på andra ställen.Höjden tyckte jag var när jag skulle ha ett par hängslar och expediten frågade om det var till en flicka eller en pojke - de fanns nämligen på olika ställen i butiken. Som om färgen skulle ha någon betydelse då det gäller hängslar till en ettåring!H. Siv - som har en iakttagande och försiktig son som helst leker med kramdjur och som faktiskt har några klädesplagg som är rosa.

Eva - Kakkakaffe

Siv:

Du har så rätt, du har så rätt. Strumpbyxor vs. jeans säger ju sig självt. Hellre shorts och barbent då sommartid, så allas knän får stryk;)Jag är inte heller så förtjust i färger som babyrosa och babyblått och undviker just av den orsaken de stora kedjorna.Och vet du - jag väntar faktiskt rosa kläder på posten idag(?) som är tänkta åt både Celine och Marius. Det hamnar på bloggen på senare.

Malin

Mamman i familjen: Jag tror du blandar ihop kön och genus ganska rejält. En transexuell person upplever sig vara fel i född kroppp, dvs det biologiska könet. Huruvida denna person sedan gillar att leka med bilar eller dockor hör liksom inte till det. Så nej- könet påverkas inte av uppfostran. Vi föds med vissa biologiska skillander. (Penis, slida, livmoder osv. )Genus kan däremot konstrueras. Så nej, mig sat du i alla fall inte dit med det resonemanget...