Yle, atopisk hud och kortisonavvänjning.

 
 
Vid det här laget vet nog alla som läst bloggen att jag är - eller har varit (?) - atopiker. Även om jag inte bloggat aktivt om den kortisonavvänjning jag har gjort, har man kunnat läsa om den mellan raderna. Många av er har också följt mig på Instagram, där jag både med text och bild har berättat om mitt mående. Jag ville inte fylla min blogg med elände men jag orkade heller inte starta en blogg enbart för att skriva om de atopiska eksemen - därför passade Instagram (@atopiskteksem) utmärkt som kanal för ändamålet. För mig har det varit otroligt viktigt att få följa andra i samma situation - för att inte bli tokig på kuppen, och genom taggen #topicalsteroidwithdrawal har jag kommit i kontakt med otroligt många andra i samma situation. 
 
En av mina nya bekantskaper heter Jenny. Hon kontaktade mig riktigt i början efter att jag bestämt mig för att sluta använda kortison, eftersom hon gjort precis samma avvänjning - men var då nästan helt frisk. (HÄR finns Jennys sammanfattning.) Det var oerhört tacksamt att få komma i kontakt med en annan finlandssvensk som gjort samma sak. Sedermera har jag även kommit i kontakt med flera andra finlandsvenskar. Jenny berättade hursomhelst om sin resa åt mig och stod sedan som stöd och svarade på varenda fråga jag hade.
 
Jag blev egentligen inte alls förvånad när media kontaktade mig för en dryg månad sedan. Mitt Instagramkonto hade trots allt fått en hel del följare och atopisk hud är en vanlig åkomma som vanligen rekommenderas behandlas med bassalvor och kortison. Jag kände mig dock inte beredd och tillräckligt frisk för att gå ut i media och berätta om vad jag har gjort - dessutom finns det inte mycket forskning kring kortisonberoende och ämnet är således kontroversiellt. Jag bad dem därför återkomma senare när jag fått fundera på saken. En månad senare ringde de igen från Yle och jag sa ja på det villkoret att Jenny fick vara med och hon ville ställa upp. Och det ville hon! Vi ville inte smutskasta läkare eller läkarvetenskapen. Vi ville ha en "snäll" artikel - men en artikel som även belyser vad kortison och kortisonberoende kan leda till. Och det tycker jag vi fick. Vi vill inte ta ansvar för någon annan, men samtidigt vill vi dela med oss av våra erfarenheter - att det finns andra vägar att gå. För ett år sedan hade jag t.ex. själv ingen aning om vad Topical Steroid Withdrawal handlade om.
 
I lördags kom alltså Anna Ruda och Jenny hit för intervju. En intervju som blev lång och med den påföljden att mycket av vad som sades inte rymdes med i vare sig text - eller radioversionen. Bland annat sattes fokus på mig, i och med att jag genomgår processen just nu - Jenny å sin sida är helt frisk och fri alla sina eksem! På basen av all respons och meddelanden som trillat in, var det en välbehövlig artikel - även om Jenny och jag bara kan prata utifrån våra egna erfarenheter. Dock har vi gjort precis samma sak: ändrat kosten (och i Jennys fall även livsstil - jag borde också, heh) utan att vara allergiska!
 
Eftersom mycket förblev opublicerat, tänkte vi att vi kan svara på frågor kring ämnet i det här inlägget. Ställ din fråga i kommentarsfältet och så svarar vi vartefter vi hinner.
2 kommentarer
Anonym

Hej!
Har du provat fitlines produkter? Det är näringstillskott i pulverform som man blandar i vatten och upptas därför bättre i kroppen. Dessutom har de NTC,nutrient to cell, vilket betyder att de går precis dit där det mest behövs. Dessutom är de bra för tarmen och magen och ämnesomsättningen i sin helhet. Tänkte att du som har ätit mycket kortison kanske skulle behöva bra vitaminer som verkligen fungerar och dessutom kan ju hela familjen äta dem :)

Svar: Fitlines produkter innehåller citronsyra, tillsatsämnen och socker (sötningsmedel) och detta är något som jag inte vill äta. Äter probiotika, olika vitaminer och kosttillskott men väljer med stor noggrannhet.
Eva - Kakkakaffe

Linda

Hej igen! Sockret som finns i fitlines produkter är fruktsocker, inget tillsatt socker utan det kommer naturligt dit av extraherade frukter och bär. Produkterna är låg GI alltså påverkar inte blodsockret. En dagsdos av basics, activize och restorate (de produkter som optimalsetet består av) motsvarar fruktsocker ungefär som ett halvt äpple. Utan socker går inte näringsämnena fram till cellerna, det fungerar som ett transportämne! Så det är jätte viktigt att fruktsockret är med! Det finns dessutom inga onaturliga sötningsmedel, utan sötman kommer från stevia plantan. Det är inte frågan om stevia som säljs i butikerna som har gått igenom en massa upphettningsprocesser och kemikalier, utan denna stevia är extraherad rakt från steviaplantan.
Även citronsyran är alltså helt naturlig och ren och det samma gäller alla färg- och tillsatsämnen i dessa produkter.

Alla komponenter som finns i deras produkter är väldigt noga uttänkta och finns där av en orsak. Varför FitLine är så mycket bättre än andra sorts vitaminpreparat är just för att näringen (vitaminer, mineraler och alltihopa) faktiskt ABSORBERAS upp till 100%.

Svar: Jag köper tyvärr inte FitLines hälsopropaganda (eller försäljningssätt heller). Med det sagt behöver det inte vara en dålig produkt, men jag väljer andra tillskott och produkter - som dessutom är förmånligare.
Eva - Kakkakaffe