2015 i backspegeln.

Under alla de sex tidigare åren jag har bloggat, har jag sammanfattat året i en massiv årskrönika. Den har alltid varit förunderlig att skriva och en stor glädje för mig själv att scrolla igenom när den väl blivit klar. För årskrönikan brukar behöva en normal arbetsdag i tid att skriva. Nu har jag i och för sig det bloggfattigaste året någonsin bakom mig - men ändå vill jag inte släppa årssammanfattningen för vinden. Så jag gör den i stället med en frekvent förekommande blogglista.

 

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut? Jag sprang Tjejmilen, slutade äta gluten och fick kliva in i rollen som handledare på jobbet och handleda lärarstuderanden. Det tog mig ett tag att vänja mig vid den rollen, eftersom jag ju själv nyss blev färdig lärare. Men det var en uppgift som jag gillade mycket.

 

På sommaren presenterade vi slacklining i en artikel i Vasabladet.
 
Genomdrev du någon stor förändring? Ja, efter att jag hamnade i en ond cirkel på våren då kortisonen nästan blev som en drog för mig och jag mådde totalt ruttet samtidigt som hudproblemen hopade sig allt mer, så var jag tvungen att göra en drastisk helomvändning. I juni kom jag således i kontakt med flera andra människor som berättade om kortisonberoende och kortisonavvänjning (topical steroid withdrawal) och jag kände att det var den enda lösningen som fanns. Samtidigt började jag med en mycket strikt diet. Det var tur att jag inte visste hur mycket jag ännu skulle falla under hösten. För det hade aldrig mitt psyke klarat av just där och då. 
 
JO! Jag klippte ju också av mitt långa hår!
 
 På midsommardagen hade vi tråkigt. Vi packade väskan, körde till Yyteri, tältade i Tahkoluoto, lekte i Björneborg - och körde hem igen.

Gjorde du någon resa under året? JA! Det var på resorna jag levde det här året. Vi gjorde sammanlagt fyra värdefulla - värdefulla på tid, aktivitet och samvaro (i övrigt var resorna så budget som det bara gick). Men vi gjorde två fantastiska skidveckor - en till Isosyöte vid årsskiftet och en till vackra, underbara Hemvan i mars. På sommaren cyklade vi en vecka på Åland och detta var en oerhört minnesvärd vecka. Det var vår första riktiga "äventyrsvecka" och jag tyckte att det var häftigt att kunna ta dagen helt som den kom samtidigt som vi fick upptäcka så mycket längs vägarna. Vår Ålandsvecka är ett återkommande samtalsämne flera gånger i veckan...vilket vår Montenegroresa också är. Även den resan var så rik på upplevelser, att den är svår att sammanfatta i några ord.

 I Hemavan hade vi några dagar med riktigt fint väder och vi rände backarnas alla öppna timmar.
 
 På Åland hade vi dock inte lika tur med vädret - då det var mestadels regnigt och kallt. Vi fick använda hela arsenalen kläder - och kläderna torkade aldrig under hela veckan.
 
 Även om nog också solen var framme mellan varven.
 
 Eftersom vi vistas mycket utomhus, är också vädret ett återkommande ämne. Under vår resa till Montenegro, följdes vi åter av regn, då det regnade sex av sju dagar. 
 
 Uppe vid 2100 meters höjd sken dock solen.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej, ingen riktigt nära vän blev förälder, men många bekanta fick barn. Och även det kommande året kommer många kära att få barn.

Men i mars blir bland annat vännen Caroline trebarnsmamma. Här var vi på möhippa i Björneborg och fick pröva på SUP.
 

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  Det finns inget speciellt datum som betydde något speciellt under året. I stället minns jag speciella dagar. Skolavslutningen var särskilt efterlängtad, eftersom jag var i så stort behov av vila. Likaså jullovet.

 Jullovet blev väldigt upp och ner - men de några vandrings- och skridskoturer vi gjorde under lovet, tankade mer energi än något annat.
 
 Vi gjorde också flera vandringar som vanligt, på våren vandrade vi en bit av Utterleden och övernattade i tält.
 
 
 

Dog någon som stod dig nära? Tack och lov, nej. Men min farmor börjar bli trött, gammal och skröplig och firade 90 igår. Hoppas hon orkar ännu ett år. <3

Vilka länder besökte du? Jag besökte Sverige, Bosnien och Montenegro. Marius lyckades skrapa ihop Norge också och Thomas vann återigen flest besökta länder i vår familj.

En hösthelg for vi på aktivitetshelg till Jämijärvi, då vi skidade i tunneln och vandrade i solskensgul tallskog.
 
Bästa köpet? Merparten av min lön i år har gått till salvor, salvor, och salvor. Och sjukhusräkningar, behandlingar och tusen varianter av kosttillskott och mediciner. Jag blir riktigt ledsen av att veta att jag jobbat enbart för att kunna handla smörjmedel. Men den nästsista dagen på året köpte jag mig faktiskt ett nytt kameraobjektiv. Det gick egentligen på företagets räkning men det är min glädje. Det är länge sedan jag har skaffat mig något nytt i kameraväg, så jag tyckte att jag var värd det.

Gjorde någonting dig riktigt glad? All omsorg och omtanke jag fått under året. Alla som har frågat hur jag mått och skänkt mig meddelanden, kommentarer och fina ord. Jag har inte gett någonting tillbaka alls, men ändå fått så mycket! 

 Älskade pappa finns alltid i bakgrunden

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016? Glädje, ork och energi. Jag hoppas den gamla vanliga, energiska Eva dyker upp det här året. Jag vill inte att hon ska jobba mera, men jag vill att hon ska orka jogga när andan faller på, att hon ska känna JAA! när en kär vän frågar om paddlingstur på spegelblankt hav klockan tio på kvällen. Att hon inte ska ropa åt barnen så fort de leker lite välhögljutt eller voltar över köksgolvet. Såna saker.

 

Vad önskar du att du gjort mer?  Jag hade önskat att jag skulle ha haft ork att träffa mer vänner. För de ger så mycket energi.

Vad önskar du att du gjort mindre? Grälat på barnen. Alla gånger. Har gjort det alldeles för mycket och är väldigt ledsen över det.

 2015 saknade jag vinter och snö väldigt mycket och jag hoppas innerligt att vi får njuta av åtminstone ett par månader ordentlig vinter i år

Favoritprogram på TV? Vi hade en serieperiod på våren med Homeland och Orange is the new black. Sen sade vi upp Netflix och sen tittade vi inte mer på tv. I höst har vi tittat på Idol och Solsidan. 

Bästa boken du läste i år? Läste Fifty Shades triologin under jullovet ifjol. Utöver det har jag mest läst faktaböcker, utbildningslitteratur och forskningsartiklar. Inget av det var bäst.

 
 Jag gläds åt i alla fall åt alla utevistelser och småäventyr vi gjort under året. På påsken skulle vi vandra i Lauhanvuori och överraskades fullkomligt av snön, då det gick från 0 till 40 cm snö på bara några hundra höjdmeter.

 

Största musikaliska upptäckten? Upptäckten? Det är inte särskilt originellt att säga Adeles Hello. Men det är det starkaste på näthinnan i alla fall.

I Åminne tävlade fitnessyskonen Back om vem som var bäst på balanslinan - och Robban vann.
 
 Hur gick det med företaget 2015? Vi är nöjda - även om jag har dubbelt högre lön än Thomas och för det arbetar vi som dårar båda två, mer eller mindre dygnet runt. Men man kan inte räkna arbetstimmar som företagare - då först ser man att man dragit världens nitlott! Men vi har lyckats öka omsättningen rejält, vi har investerat i lagerutrymmen och besitter dessutom ett hyfsat stort lager, vilket är en bra start inför 2016. Dessutom har vi satsat i synlighet och marknadsföring: VI deltog i den stora Barnmässan i Helsingfors, i Stormässan i Botniahallen, för att avsluta med pop-up butiken i Vasa. Utöver det har vi deltagit i många mindre marknader och events runtomkring i Österbotten. Och så har vår svenska webshop www.springochlek.se fått fart. Dessutom har vi fått oerhört mycket tack och lovord längs vägen, bland annat Galan 2015-vinst i företagskategorin. Dialogen med kunderna är det bästa och viktigaste vi har.
 
 De här tre är en viktig del av vårt företag

Största framgång på det privata planet? Att min kropp på något konstigt vänster hållit i hopp.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Det har varit ett mycket lessamt år och jag har gråtit till höger och vänster - till både kända och okända människor. Ofta har jag chockerat folk med att börja gråta, när de oskyldigt frågat HUR ÄR DET. Det har bara inte kunnat hjälpas.

Såhär såg vår monter ut under Botniahallens stormässa, där vi var en del av Korsnäs kommun
 

Vad spenderade du mest pengar på? Hälsa och mat.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Jag vill leva mer, jag vill motionera mer och jag vill umgås mer. Och så fyller jag 30! SÖTA ÖDE! Inte ens ung vuxen är jag längre. Men jag önskar mig två saker: En String-bokhylla och någon som orkar dras med våra barn i några dagar, så att jag och Thomas kan åka någonstans ensamma (det är sex år sedan sist, heh). Och så skulle jag gärna vilja fara på kompisvandring UTAN BARN.

 

 Gott nytt 2016.

2 kommentarer
Moster

Jag tar nog mer än gärna hand om era ungar en dag eller fyra när jag är hemma ;)

Svar: Hjärta.
Eva - Kakkakaffe

Marina

Jag hade svår klåda/eksem när vi hade mögel i huset...

Svar: Fast jag har haft klåda i 12 år mer eller mindre och det har inte gjort mpgon skillnad var vi har bott...
Eva - Kakkakaffe