Ett efterfrågat inlägg om mat.

Det har efterfrågats fler inlägg som rör kost och hur jag förändrat min kost i samband med att försöka få min hud i skick igen. Jag har ju bloggat om ämnet i flera omgångar (och här finns bl.a ett inlägg och här finns ett annat). Det senare länkade inlägget skrev jag i januari och där står vi fortfarande.
 
Jag mådde som allra sämst vid jul och nyår, och det var snart efter att jag gjorde den rejäla kostomställningen i januari som allting svängde och jag äntligen började se ljusglimtar i mitt mående. Jag vill påpeka att mitt inlägg är mina erfarenheter - och trots att jag läst fler vetenskapliga artiklar, rapporter och berättade historier om kost, atopiskt eksem och kortison än vad jag läste idrottspedagogik under alla mina studieår, så vill jag inte ta ansvar för någon annans eksem och mående med mitt inlägg.
 
Nu har jag inga nytagna bilder (kanske infogar jag dem här i ett senare skede) men ni är trots allt många som följer mig på instagramkontot @atopiskteksem och som har sett förändringarna och förbättringarna som skett sedan januari. Trots att jag ännu inte är så frisk som jag hoppas och önskar bli, mår jag redan nu bättre än på många år - och den absolut bästa förbättringen skedde för ett par veckor sedan, när jag äntligen började sova om nätterna! Sömnen har ju trilskats oerhört mycket för mig och jag har otaliga nätter helt utan sömn bakom mig. Sedan började jag äntligen somna vid 04 (för att vakna vid 05:45 när väckarklockan ringde). Och de senaste två-tre månaderna har jag somnat relativt lätt (vid juletider åt jag t.ex. både sömnmedicin och melatonin) men vaknat varje förbannade timme (oftast genomsvettig) men ändå somnat om hyfsat bra. Men sedan två veckor tillbaka har min sömn haft en helt annan kvalitet och återhämtningen av kroppen är ju därför också mycket effektivare.
 
Jag anser att vändningen i mitt mående till största delen beror på tiden (processen att driva ut alla gifter ur kroppen) och maten (läka tarmarna). Därtill har jag haft stöd av en homeopat, som jag mest uppskattat för att ha någon att bolla tankar med och så har jag sedan några veckor tillbaka gått regelbundet på ljusterapi vid sjukhuset. Och ljusterapin upplever jag inte heller som någon avgörande mirakelbehandling - men dessa fyra komponenter i kombination bidrar på olika sätt till min kropps helning. Det viktiga är att förstå att det inte finns någon quick-fix alls, utan det behövs mycket tid och tålamod.
 

 
Idag äter jag inte alls (med ett fåtal undantag):
-vitt socker, sötningsmedel, honung, sirap, andra naturliga sötningsmedel
-frukter, torkade frukter
-stärkelse (potatismjöl, potatis, maizena)
-fyrbent kött (nöt, gris)
-begränsat intag av morot
-icke syrade komjölksprodukter
-gluten, vete, mjöl i alla de former (även glutenfria)
 
Undantag:
-någon gång ibland (max två ggr/mån) kan jag unna mig en raw-kakbit (dadlar/agavesirap)
-Ibland använder jag en halv banan till mina smoothies
-Ibland äter jag Barebars som mellanmål när jag inte har något annat att ta i händerna (dadlar/torkade frukter)
-Ibland knaprar jag också salmiakpastiller sötade med Stevia (vilket torde vara det bästa alternativet) som uppiggande när jag kör trött hem från jobbet)
-kaffe är något jag borde lämna bort, men som jag vill fortsätta dricka. Däremot försöker jag hålla mig till max tre koppar (muggar) om dagen.
 
Sånt som jag brukar äta till frukost:
 
-Stor grötportion med Puuppolas havreflingor, chiafrön + vad som finns hemma (kokosflingor, krossade hasselnötter, krossade mandlar) + en stor klick kokosolja + Ceylonkanel + jordnötssmör
-kokta ägg
-detta bröd med avocado/färsk getost/hård getost (getost fungerar tack vare att mjölkproteinet är annorlunda jämfört med komjölk)
 
Lunch:
Eftersom jag inte kan äta maten i skolan och jag verkligen inte orkar fixa matlåda varje dag, så äter jag oftast lunch vid Raawka eller Vegana i Vasa. Detta är min lyxstund och andningspaus mitt i skoldagen, eftersom jag oftast har håltimmar i samband med lunchen.
 
Mellanmål:
-Naturell yoghurt (syrade mjölkprodukter funkar alltså)
-Kefir
-Ovanstående bröd
-Granny Smith-äppel (är det minst söta i fruktväg)
-Nötter
 
Middag:
Alternativen för middag är såklart många, men listar nedan sånt som vi brukar äta.
-rostade rotsaker i ugn // blomkåls- och broccolimos // zucchinispagetti // linser // hirs // quinoa // bovete // linspasta // bönpasta // rostad batat
-stekt fisk // stekt kyckling // såser med bönor // olika sallader med bönor som proteinkälla (svarta och kidney gillar vi bäst) // pastasåser med avocado, grönkål, spenat, olja, nötter 
-Olika purésoppor med turkisk yoghurt (oftast äter alla en ordentlig lunch + mellanmål, så hos oss passar soppmiddag utmärkt).
 
Kvällsmål:
-Smoothie (blåbär, yoghurt, lite fruktjuice/kokosmjölk, nötter, superfoods, avocado)
-Fröknäcke
-Ibland kastrullpopcorn
 
Vitaminer och tillskott:
Jag lyckas inte få i mig alla dessa alla dagar - och ibland har jag slut på något tillskott, men eftersom min kropp arbetat så otroligt hårt de senaste månaderna, tror jag den behöver rejält med hjälp på vägen. Jag kan bara tänka på de otroliga mängderna hud som kroppen varit tvungen att producera. Alla tillskott väljer jag med stor omsorg och de ska vara så rena som det bara går.
-PROBIOTIKA! Så ren och effektiv som möjlig.
-D-vitamin
-Zink
-biotin och kollagen
-Omega 3, 6, 7 och 9 (svartvinbärsfröolja, havtornsolja, fiskolja)
-magnesium
-MSM-pulver
-vetegräspulver
-Pau d'Arco -te
-mycket gurkmeja i maten
-mycket Ceylonkanel i maten
 

Trots att jag aldrig haft några fysiska magproblem (uppsvullen mage, gasig mage, lös mage, hård mage, ont i magen), så har jag ändå dragit slutsatsen i att all kortison och antibiotika i kombination med stress har slagit ut tarmarna. Idag sammanfattas även varenda artikel i hur viktig tarmarnas funktion och immunförsvar är, men aldrig någonsin har detta nämnts för mig vid något läkarbesök. Detta enda som lyfts kring kosten, är att jag kunde lämna bort glutenet och äggen - men i övrigt skulle jag äta "helt vanlig kost". Den kost jag nu äter, ska läka tarmarna, stävja och förebygga inflammationer samt bidra till ett allmänt bättre välmående. Och det har den minsann gjort - för till och med mina småttingar till elever kommenterar ofta nuförtiden "oj, vad din hud har blivit vacker" och "nu ser du mycket piggare ut". Jag är klarare i huvudet, jag känner mig piggare och gladare och till och med min syn har förbättrats och blivit bra igen (under hösten hade jag rejält dålig syn - och jag som ögonopererades bara för några år sedan). 
 
Så för att få slut på ett evighetslångt inlägg, vill jag sammanfatta med att jag tror att kosten spelar roll - trots att man inte dras med allergier. Mycket större roll än vad som tidigare trotts. Och att den spelar roll för en rad sjukdomar - inte bara eksem och hudsjukdomar.
 
Men vi får se vad framtiden utvisar.
 
 
 
5 kommentarer
Anonym

Varför begränsat intag av morot?

Svar: För att det är en rätt sockerrik rotsak.
Eva - Kakkakaffe

Lina

Vad tar du för probiotika?

Anonym

Tack för utförlig beskrivning! Har inte heller tänkt på att t.ex. morot innehåller mycket socker.

Cato

Jag har själv försökt hitta naturliga vitaminer och tillskott, alltså inte syntetiska. Nu har jag använt FitLines vitaminer ett tag och det är väldigt många som rekommenderar dem. Jag vet inte om du redan hört om dem, men kanske värt att kolla upp. De innehåller dock vitaminer från riktiga frukter och grönsaker så de innehåller också fruktsocker, så de kanske inte passar dig.

Roligt att höra att du mår bättre! Hoppas vi ses på barnmässan igen :)

Svar: Yes, vi ses på barnmässan! :)
Fitlines produkter går bort, dels för sockret och citronsyran och dels för att jag inte gillar försäljningsmodellen.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Vad använder du för probiot? Märke?

Svar: Angående probiotikan använder jag olika - ibland billigare och ibland dyrare. Nu senast köpte jag Bioteekin probiootti comp. Före det hade jag någon dunderkur med japansk (?!) probiotika som kostade en euro kapseln. Jag har även druckit mycket av Boris-drycken som finns på bland annat ekosoppi. Jag dricker även Kefir och äter naturell yoghurt i probiotikasyfte. Jag köper i alla fall mina probiotikakaplsar från naturkostaffärer.
Eva - Kakkakaffe