I kulisserna.

Idag har vi stått i blåsten på Bergömarknaden hela dagen. Vi är väderbitna och frusna in i benmärgen. Byns restaurang fick mätta våra magar ikväll, vi eldar brasa och diskuterar dagen. Jag tycker det är intressant med marknad och andra marknadsförsäljare. Och jag går gärna runt och diskuterar med andra. Även om jag mest är en "hobbymarknadsförsäljare" har jag varit med och sålt på olika fiskmarknader redan i två decennier och har lite pejl på läget.
 
 
 
Idag köpte jag en trasmatta av pensionärsparet från Taklax och skinnhandskar åt pappa av handskförsäljaren från Kronoby. Jag stod länge och diskuterade med den äldre herremannen med knagglig svenska som sålde vintageprylar från USA som många gånger i veckan packade upp och ner sina tusen pryttlar runtom i hela Finland. Han besökte Bergö för första gången och med stor iver diskuterade han bloggar, Facebook och Instagram med mig. Alla tyckte det var lika slitsamt med försäljning och speciellt de som inte bedriver försäljning på nätet upplevde det svårt. Samtidigt som de beskrev marknadslivet som en livsstil.
 
 
 
Och visst tror jag alla på något vis känner av det ekonomiska läget just nu. Vi var själva på vippen att köpa en annons i den kommande Sevendays-bilagan men backade på grund av att vi inte vågade hoppas att pengarna skulle betala sig tillbaka. Samtidigt behöver ju Sevendays annonsörerna för att kunna bedriva sin verksamhet och behålla sina arbetstagare - på samma sätt snurrar ju hela samhället, där alla är beroende av varandra. Problemet är att det inte snurrar alls i delar av hjulet eller bara snurrar knaggligt. På de flesta fronter.
 
 
 
Vi kämpar också på. Det är både stabilt och slitigt på samma gång, men vi gläds åt att ha en trogen kundgrupp som gång på gång väljer oss från Molpe framför många många andra på det stora nätet. Jag vet inte heller om vi skulle våga satsa och utveckla om jag inte skulle ha mitt lärarjobb (även om jag i nuläget bara jobbar med vetskap om ett år i taget)  som i alla fall ger familjen en trygg inkomst i månaden. Men vi drivs också av utmaningen och vår bakgrund som tävlingsidrottare är säkert en av orsaken till att vi vill framåt, högre, uppåt och därför sitter vi även en lördagkväll som denna med varsin dator i famnen och arbetar, trots att vi även hela dagen ägnat oss marknaden.
 
 
 
I kulisserna har vi även valt att byta leverantör av gymnastikredskapen. Beslutet har vuxit fram under de senaste veckorna, då vi redan under flera månaders tid har blivit behandlade som något en katt släpat hem på morgonkvisten. Företaget har kört över alla sina återförsäljare med mycket aggressiv, vilseledande och oschysst marknadsföring (som säkert de flesta av er också sett i er flöde), agerat copycat och haft en mycket ostrukturerad strategi där saker och ting ändrats från dag till dag. Eftersom vi inte vill vara en del av sånt "råddande", har vi sökt och hittat en ny samarbetspartner som vi nu med glädje tänker fortsätta jobba med kring barnens gymnastikredskap. Detta betyder även att vi kommer att kunna bredda sortimentet med trapetser, klätterstegar och -rep samt ribbstolar ifall det finns intresse med om inte ännu bättre kvalitéer.
 
 
 
Många vill äta av kakan men ensam är sällan starkast.
 
(Bilderna är blandade instagramögonblick - både från @polkuped.fi egna sida men också från syrrans instagramkonto.)
4 kommentarer
Anni

Tuffa tider för företagare. Hoppas det snart vänder. Vet du, hade jag pengarna, skulle våra barn inte gå klädda i annat än isbjörn. Kanske det blir bättre när jag börjar jobba. Vem ska bli er nya leveratör för redskapen? Jag är super ivrig att ni får in repstege och rep och ribbstol! Som tur har vi ännu inte skaffat något då huset inte är klart.

Svar: Det är nog tuffa tider för alla och meningen var att berätta att också vi känner av den dåliga ekonomin trots att vi fungerar på "mikronivå". Ingen ska ändå behöva känna att det måste köpa någonting av oss, utan tanken var att berätta om vardagen (ville göra detta förtydligande :) ). Det nya samarbetet sker med ett företag från Hollola.
Eva - Kakkakaffe

Sanna

Vad intressant. För en månad sedan kollade vi om ni hade rep, repstegar o ribbstolar i sortimentet, tyckte det skulle passa ert sortiment. En del har vi skaffat andra vägar men hur lång blir väntan på det nya produkterna? Lika bra kan vi ju stöda lokalt :-)

Svar: Vi har nog haft det i tankarna en tid, men det är svårt att hitta bra produkter av bra tillverkare som dessutom inte ruinerar köparen samtidigt som det också ger oss en liten slant på vägen. Det är alltså många faktorer som spelar in. De nya produkterna har vi i princip på några dagar. Tack vare finsk tillverkare, så är det en dag leverans åt oss och en dag leverans vidare åt kunden.
Eva - Kakkakaffe

Sanna

Vad intressant. För en månad sedan kollade vi om ni hade rep, repstegar o ribbstolar i sortimentet, tyckte det skulle passa ert sortiment. En del har vi skaffat andra vägar men hur lång blir väntan på det nya produkterna? Lika bra kan vi ju stöda lokalt :-)

Anni

Ingen skada skedd. Inget i din text tycker jag indikerar på att ni vill att någon ska köpa. Jag ville bara berätta att jag gärna köpte ännu mer än cyklarna, om det bara var möjligt. Ni har en så fin butik, hoppas ni tar er igenom den svårare tiden.

Svar: Tack <3
Eva - Kakkakaffe