Femton euros resan. (Plus glasspengar.)

Här satt vi soffan på lördagseftermiddagen; trötta, rastlösa och uttråkade på samma gång med outhärdligt mycket myggor på gården (när det för första gången på ett halvår inte blåste en storm). "Nä, nu måste vi aktivera oss" sa Thomas. "Packar vi tältet och åker då? Vart åker vi? Till Björneborg?" svarade jag.
 
Eftersom vårt enda mål var att slippa myggorna, googlade jag övernattning bredvid havet och hittade vad som såg ut att vara perfekt, i Tahkoluoto utanför Björneborg. Klockan var redan eftermiddag, vi hade inte ätit lunch, men jag hastighetskokade potatis (ni vet när man svirvlar runt nypotatisen i diskhon så det strittar vatten i halva köket - jag är snabb på det också) och packade maten medan Thomas stuvade ihop tälten och sovsäckarna ute. En dryg timme senare satt vi i bilen påväg söderut och vårt första utflyktsstopp skedde i Fagerö, där de har så stora bollaglassar att det är värt att köra dit när som helst! 
 
Knappt två timmar var vi framme vid Yyteris sanddyner. Så ofantligt många gånger som vi kört förbi Björneborg med tanken att någongång stanna till där ("när vi har extra tid"), men bara en enda gång har jag tidigare besökt Yyteri - och det var som liten flicka. "MAMMA, MAMMA, TITTA ÖKEN" ropade Sindre medan barnen sprang som tokiga upp och över och hit och dit över den hela stora stranden som om de aldrig sett sand förut.
 
 
Vi gick efter, småleende, över den fullständiga glädje som barnen uttryckte över en strand och en plats de aldrig besökt.
 
 
Barnen fick äntligen bada och simma för första gången i sommar, iklädda sina nya våtdräkter.
 
Ljuset på stranden var fantastiskt och vi passade på att ta en massa produktbilder till hemsidan samtidigt. 
 
 
 
 
Tösa tog bilder på oss och fnittrade så mycket att kameran bara hoppade.
 
 
Himlen var så oerhört fotogenisk och mäktig - i alla fall på avstånd.
 
 
Och barnen skulle ha sysselsatt sig i timmar ifall vi inte hellre hade velat få upp tälten före regnet.
 
 
Campingen där vi övernattade var jättefin och kostade 15 euro. I jämförelse med skogsövernattningarna kändes det lyxigt att ha tillgång till riktigt wc och varmt vatten, även om vi fick vår dos primitivt boende då regnet öste ner hela kvällen och allas kläder var genomblöta innan vi kom oss så långt som till sovsäckarna (och Sindre  kissade dessutom ner sin sovsäck under natten, haha). Middagsutsikten var dock värt det flera gånger om.
 
 
 
 
Ungefär lika roligt som det var att springa i sanddynerna, var det att hoppa runt på klipporna och stenhällarna i morse. Efter att vi ätit frukost i den kyliga morgonen och packat ihop lägret, körde vi in mot Björneborgs centrum.
 
 
I två timmar gjorde vi den stora lekparken vid Kirjurinluoto medan Thomas körde en bit bort, mot Eura för att hämta de två begagnade kajaker vi köpt via en annons på Facebook tidigare.
 
 
Sedan startade vi hemåt igen med ett redigt stopp vid Lankoskikvarnen (= tyoiskt ställe där man normalt inte pausar men varje gång säger att man borde), där vi kokade en sen trangialunch åt oss medan barnen fortfarande hade mycket energi till övers och sysselsatte sig med löptävlingar under tiden. För förutom bränslet och glassen, slösade vi femton euro på vår dygnslånga spontanutflykt till Björneborg och bidrog således inte till att förbättra statsekonomin genom stöd till turistnäringens skatteintäkter. Men samtidigt blir det en kul grej att kunna göra riktigt billiga utflykter och som dessutom skänker både upplevelser och glädje. För det här blev en toppenbra spontanresa och ett skönt avbrott bland alla saker som måste göras hela tiden.
 
 
 
 
 
1 kommentar
MS

Siikaranta camping på Räfsö? Där har vi oxå övernattat. 100ggr trevligare där än Yyteri camping tycker vi.