Vikten av grundmotoriska färdigheter.

Att barn och unga rör på sig för lite, rent generellt - det vet vi. Vi vet också att rekommendationen för fysisk aktivitet är 120 minuter - eller två timmar för barn i småbarns-/dagisålder och lågstadieålder. För ungdomarna upp till 18 år är rekommendationen 90 minuter. Vi kan även lätt enas om att dessa rekommendationen har positiva effekter för vår hälsa och vårt välmående. Rekommendationerna är inte skapade för att föda nya elitidrottare.
 
En annan anledning dock - till varför fysisk aktivitet och motoriska övningar är särskilt viktiga för barn i småbarns- och lågstadieåldern, är att kroppen är som mest sensitiv för all motorisk inlärning mellan 3-7 års ålder! Under dessa år byggs en stadig grund för de grundmotoriska färdigheterna - färdigheter som kommer att följa med oss resten av livet. Barnen är också som mest mottagliga, nyfikna, motiverade, villiga, ivriga och energiska att pröva, testa och öva. Generellt besitter barnen de grundmotoriska färdigheterna (ex. springa, kasta,  balansera, hoppa, sparka) vid 8-års ålder och då börjar det skede när barnet kan börja kombinera ex. springadet med att sparka en boll (fotboll), de lär sig koordinera armar och ben i samtidiga övningar (skidåkning) samt att löpningen är så automatiserad och kontrollerad, att detta inte orsakar några bekymmer alls i lekar och vardaliga sysslor.
 
Ovan är också en skärmavbild över de sensomotoriska åldrarna som barn lär sig grundläggande motoriska färdigheter. Jag torde ha en ännu bättre beskrivande bild i mina egna Jyväskyläpapper - men denna beskriver i alla fall några av de skeden av motorisk inlärning - dock på finska.
 
 

Detta betyder trots allt INTE - att tåget har gått för ett barn som inte har hunnit få tillräckligt med motoriska färdigheter före årskurs ett till två. Färdigheterna kan visst övas upp men det kanske krävs lite mer uppmuntran, lite mer kämpande och lite mer sporrande för ett äldre barn. Dessutom finns risken - att t.ex. skolgymnastiken känns för svår, eftersom den förmodligen ligger på en nivå högre och redan kombinerar flertalet färdigheter.
 
Sedan finns också samband mellan goda motoriska färdigheter och god inlärning, men det kommer jag inte att gå in på nu. I stället ska jag uppmärksamma Folkhälsans Hoppa På! -kampanj som just nu rör sig ute i svenskfinland och som jag själv fick ta del av i onsdags när hela "min" gymnastiksal fylldes med en massa färggranna redskap, daghemsbarn och rörelseglädje. Tyvärr hjälps det inte att bara en kampanj/part ska ansvara för barnens rörelseglädje - för barnens rörelseglädje är det absolut inget fel på! När de väl får den möjligheten.
 
 
(Observera att jag utgår från det allmänna - det finns ju naturligtvis individuella skillnader i ålder och utveckling men liksom man gör i forskning kan jag inte utgå från undantagen. De som har ett funktionshinder har t.ex. helt andra förutsättningar - vilket också beror på typen av funktionshinder.)
 
 
 
Skärmbild från svenska.yle.fi :s sida - hela artikeln finns HÄR.
 
 
 
 
Avslutningsvis: Sen finns det alltid de människor som har sina egna sätt att tänka på :)
(Bildcred till Heidi L!)
 
 
Fotnot:
 
Balansfärdigheter:
Att böja sig
Att sträcka sig
Snurra
Svänga
Hänga
Gunga
Ha kroppen i uppochnervänd ställning
Rulla
Landa/stanna
Väja
Balansera
 
Rörelsefärdigheter:
Springa
Hoppa
Hoppa på ett ben
Hoppa i rytm
Galopphopp
Glida/slira/kana
Flerstegshopp
Klättra
 
 
Hantera redskap:
Kasta
Ta emot
Sparka
Fånga
Slå / Slå från luften
Studsa
Rulla
Sparka från luften
 
Källa: Gallahue & Donelly (2003)
 
 
 
 
 
 
 
4 kommentarer
Annika

Man kan beställa Hoppa på kampanjens kort via Buu-klubben. Dessa uppskattades mycket av vår treåring och det är något som hela familjen kan sysselsätta sig med.

Här via http://svenska.yle.fi/hoppapa

Hoppa på sången blev också populär och den dansar vi till varje kväll :)

Sofie

Dum fråga, men är 120 aktivitet hopp, skutt, spring o.dyl, eller allt som inte är sova/äta/titta på tv? Funderar på om vi når "daglig kvot" i genomsnitt på en vecka.

Anonym

Intressant! En följdfråga, vad e rekommendationen för över 18 och vuxna?

Sofia

Ikeas gymnastik madrass och deras klassiska tunnel är bra aktivitetsredskap för vår snart 1,5 åring. Han har lite svårt att gå och springa utomhus nu då det är så halt. Men på madrassen klättrar, hoppar och springer han och genom tunneln är det roligt att krypa. Härligt att se hans rörelseglädje varje dag!