Digital gymnastik.

Under året som gått, har jag aktivt jobbat med att testa olika digitala inslag också i skolgymnastiken. Gymnastik är kanske ett av de skolämnen, där man tänker sig att det är svårt att implementera tekniska hjälpmedel utan att det känns för tillgjort - för barnen behöver ju ändå i sista hand röra sig med sina armar och ben, men de digitala möjligheterna är stora även i jumppan - som komplement. Bara apparna som visar gpsrutter, ex. Sportstracker ger både mig och eleverna betydligt mer valfrihet i att variera rutter, övervaka och differentiera undervisningen. Vissa utfall under året har fungerat bättre och andra sämre - men då har det mest handlat om första gångs-fel, som blivit bättre genom att justera anvisningar och upprepningar. De senaste två veckorna har vi haft konditionstema med konditionssimning och konditionslöpning/powerwalk som aktiviteter, men eftersom det brukar kunna vara svårt att få fart på ungarnas fötter, kom jag ihåg teveprogrammet På rymmen...
 
Detta är kanske ett av de mest lyckade digitala implementeringarna för mig under året och därför tänkte jag dela idéen - även om det förmodligen finns många andra som lyckats komma på samma sak före mig. Eleverna storgillade hursomhelst och jag tänker att det också kan fungera som aktivitet för ungdomar oberoende verksamhet eller samling. Vi använde oss alltså av appen Whatsapp. Eleverna delades i par: ett rymmarpar och ett jägarpar. Rymmarparet fick fem minuters försprång och när fem minuter hade gått skulle de skicka första bilden av var de befann sig. Jägarparet tog sedan upp jakten på rymmarna och målet var att jägarna skulle lyckats ta bild av rymmarna utan att dessa skulle märka det. Rymmarna skulle sedermera skicka en bild på Whatsapp var femte minut. Vi hade inga begränsningar i område, utan vi använde hela stan (ju längre bort de for, desto mer motion, tänkte jag, haha). Jag fanns också tillagd i alla elevers Whatsapp-kedjor, vilket gjorde att jag hela tiden kunde övervaka  och kommunicera med eleverna och även ge instruktioner om uppgiftsbyten. Bilderna behövde även vara så pass tydliga, att jägarna kunde läsa fast platsen. Jättesimpelt!
 
Och ungarna sprang (i alla fall emellanåt), de samlade många kilometer åt sig och de var uppjagade när de kom tillbaka (bästa tecknet på att de gillat). Och jag? Jag hade en ganska enkel uppgift under tiden, heh.
2 kommentarer
Johanna

Vilken SJUKT bra idé! Det där vill ju jag göra! Om jag har någon lektion här i slutet av året utan vettigt program så tror jag jag tänker sno idén rakt av :)

Beckis

Ååh vilken rolig idé!