Om geocaching.

Anonym frågade om geocaching - vad det är och hur det funkar och så.
 
Jag skulle beskriva geocaching som en sorts skattjakt eller som en modern version av orientering. Geocaching är något som verkligen vem som helst kan hålla på med och som jag tycker passar perfekt som familjeaktivitet - det enda det kräver är att du har en gps. Och gps finns väl i varenda smarttelefon nuförtiden.
 
Den korta version av geocaching för nybörjaren
 
1. Registrera dig på geocaching.com. Är gratis, men man kan mot kostnad uppgradera till Premiumkonto. Det har inte jag gjort och det funkar bra i alla fall. Namnet du väljer som användarnamn kommer du sedan att logga alla  cachar med. Alla har konstiga, finurliga kombinationer - jag heter rätt och slätt evaramstedt, eftersom jag inte fattade att man kanske skulle vara lite anonym.
 
2. På geocaching.com kan du se en översikt på vilka alla cachar som finns, genom att söka på karta, postnummer eller ort. Börja med cachar som ligger på 1 och 2 både på terräng- och svårighetsnivå. Svåra cachar kan innebära klättring, simning och jag vet inte vad.
 
3. Ladda ner en app till telefonen. Jag är ingen iphone-användare, så jag har inte koll på det (google). Min Lumia tappade jag i golvet före jag ens hann prova appar till windowssystemet och nu använder jag min gamla Samsung som är en android. Android har dock en jättebra gratisapp som heter c:geo.
 
4. Jag brukar oftast göra en nära-sökning i min telefon - d.v.s jag kollar vilka cachar som finns närmast och kollar sedan hur de ligger på en karta. 
 
5. En cache är lättast att först navigera till enligt karta (finns i appen), den sista biten brukar vi sedan använda kompassfunktionen som visar avstånden exakt på metern. Vi brukar parkera bilen på vad som är lämpligt avstånd för barnen att gå/cykla till cachen. Ikväll fick vi oss en cykeltur på nästan 6 kilometer när vi hämtade en cache.
 
6. Sök cachen. En cache är gömd så väl att en vanlig dödlig inte ska se den trots att den finns placerad på ett offentligt ställe. En cache kan finnas uppe i lyktstolpar, inne i rör, under staket, i fågelholkar, mellan tegelstenar i husväggar osv.
 
7. Placera alltid tillbaka cachen lika exakt som den låg när du hittade den. Logga cachen på internet.
 
8. Cacharna läggs ut av andra geocachare. Vem som helst får lägga ut cachar, men man rekommenderar att man hittat en hel del cachar och vet precis hur det fungerar före man placerar ut en cache. Den som lägger ut en cache är också ansvarig för att hålla sitt gömställe i skick.
 
9. Det finns en massa olika sorts cachar - mattemysterier, fotocachar, sakcachar, cachar som reser från olika länder osv. Dessa kan man läsa mer om, när man fått kläm på de helt vanliga traditionella cacharna.
 
 
Vett och etikett i geocaching: 
 
  • Tacka för cachen när du loggar cachen på geocaching.com (eller direkt i telefon).
  • Undvik att skylta med dig själv om du söker cachar där det rör sig folk, så att ingen ser cachen och går och förstör den. Å andra sidan känner man sig mycket fjantig ifall man kryper längs husgrunder, kikar i stuprör och lyfter på blomkrukor också ifall folk står och iakttar en.
  • Ha en penna med när man söker cacher. Mikrocacher är så små att det inte ryms en penna i gömstället - i varje gömma finns dock papper där man kan logga sitt namn. I traditionella cacher (som ofta är en sån där frysask), brukar det finnas pennor.
 
 
 
Ikväll tog vi två nya cachar. På bilden ovan ser ni en mikrocache. Och våra barn lever ännu i sommartider.
9 kommentarer
Camilla

Låter så kul det där, har på känn att barnen verkligen skulle gilla att få gå på "skattjakt". Jag borde helt klart ta tag i det och testa.

Svar: Väldigt mycket "löytämisen iloa"!
Eva - Kakkakaffe

Niina

Vår familj har riktigt just blivit bitna av geocacheflugan. Barnen tyckte det var urkul att söka efter små skatter :) Gå gärna in och kolla in på min mans "må bra"-blogg, där han berättar om vårt första försök på geocaching.

Svar: Roligt att läsa och hälsa din man att bloggen var bra! :)
Eva - Kakkakaffe

Hannasvirrvarr

Nu blev jag riktigt sugen att testa också!

Svar: Prova absolut! Finns säkert en hel del i K:stad också - även om du mest ränner fram och tillbaka ;)
Eva - Kakkakaffe

Eva

Oj tack för den infon, va kul det låter! Måste helt klart testa med vår energiska 3-åring :) Sen får ettåringen hänga på i Manducan :)

Svar: Bra om det var till inspiration!
Eva - Kakkakaffe

Marre

Låter riktigt spännande! Min man och jag vill komma ut mer i skog och mark, men vet liksom inte riktigt vad vi ska hitta på. Geocaching kanske? Ungen får hänga med i Manducan :) Ska ta och försöka sälja in idén på en gång.

Svar: Underbara manducabarn :) Hoppas ni provar.
Eva - Kakkakaffe

Johanna

Men vad skoj det låter, du säljer nog in det här till en latgris tror jag. I teorin iallafall. Antar att man måste testa för att fatta till 100%.. Undrar om jag ska våga testa i helgen? Kan det vara nånting för en halv invalid? :)

ida

problem!! när jag ska logga in/sätta igång appen c:ego står det att inloggningen misslyckades..why??

Svar: Ingen aning, faktiskt! Visst skulle man logga in med samma uppgifter som på geocaching.com? Jag minns inte alls hur man loggade in och vet knappast ens eget lösenord, så vågar inte loggar ut tillbaka för att kolla hur det ser ut...
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Tack för denna beskrivning. Min son 5 år och jag testade igårkväll. Sonen är helt ivrig och skulle fara ikväll igen. Jag hade också problem med inloggningen, men mitt löste sig när jag kollade mailen och hittade ett nytt lösenord där. Tack för en bra blogg.

Anna

Ah, måste jag också testa! Lär ju finnas en hel del här i Stockholm.. :)