En läsarfråga till.

"Maria heter jag och är en av dina läsare i Sverige. Vill börja med att tacka för en härlig blogg! Tack för att du delar med dig av din vardag - med både medvind och motvind! - med oss anonyma läsare. Jag började av någon anledning att läsa din blogg långt innan jag själv fick barn och har sedan dess varit fast. Jag blir så inspirerad av allt från loppisfynd till barns fysiska aktivitet till tygblöjor (visste inte ens att det fanns förut och nu kan jag inte tänka mig att vara utan dem!) till vad man rimligtvis kan orka till sjalar och ergonomiska bärselar... Nu när jag börjar tänka efter så har din blogg gett mig så otroligt mycket inspiration, framförallt i mitt eget föräldraskap! Inte så att jag vill eller kan kopiera din familj rakt av, men jag har fått upp ögonen för bra prylar (blöjor, bärredskap, balanscyklar mm) men framförallt förhållningssätt till barn, utevistelse, fysisk aktivitet, att må bra osv. Så, återigen: tack!

Jag minns någon gång att du skrev att era barn är väldigt rutinfasta och så där. Skulle du kanske kunna skriva ett blogginlägg om det någon gång? Jag är lite nyfiken på vilka rutiner andra föräldrar har för sina barn, eftersom min man och jag är ganska kassa på rutiner och inte riktigt vet hur vi ska hantera den biten så att det blir så bra som möjligt för hela familjen (bl.a. beroende på våra jobbtider, men också för att vi själva inte haft så mycket rutin i vår uppväxt). Alltid intressant med lite input liksom."
 

För det första: Tack Maria. Tusen tusen tack. Ibland kan jag verkligen fundera vad jag har av bloggen. Men som kommer sådana som du och gör mig glad, generad och lite stolt på samma gång.
 
Du frågar om våra rutiner - och jag vet inte om det är några konstigheter alls egentligen. Ibland kan jag tycka att rutiner kan uppfattas som något negativt - som om man hamnar i ett rutsystem när man får barn och aldrig mer ges utrymme för något spontant. För oss utgör dock maten stommen för vår dag. På lediga dagar äter vi frukost mellan 8:00-8:30, lunch mellan 11:00-11:30, mellanmål vid 14:30 tiden, middag vid 17:00 och kvällsmål vid 19:30. Mattiderna är oerhört viktiga för oss och faktiskt något vi sällan spelar med, eftersom de rubbar i både mitt och barnens humör. Speciellt Marius är omättlig och vi får rejäla följder med honom ifall han inte får mat då det är mattider. Redan som bebis skulle han ha mat på sekunden när det blev matdags, och efter en tid visste jag exakt hur mycket klockan var enbart på hans hunger. Av samma anledning håller vi fortfarande rätt hårt på sockerintag för honom (alla), eftersom hans blodsockerdippar ofta resulterar i jobbiga utbrott. Kakor och dylikt äts därför oftast i samband med måltider, för att grunden ska vara stabilare, och vår fredagsmysrutin innebär att de får välja en glass eller något litet i godisväg från butiken.
 
Våra dagar delar vi sedan in i förmiddagar, eftermiddagar och kvällar, där vi försöker få in en programpunkt per "pass". Det kan handla om att besöka butiken på förmiddagen, biblioteket på eftermiddagen och cykla på kvällen. Eller besöka farmor/mormor på förmiddagen, ha kompis på eftermiddagen och simma på kvällen. Vi planerar sällan något program på förhand, utan vi funderar oftast vid frukostbordet vad vi ska hitta på för dagen. Om någon aktivitet sträcker sig över någon måltid (t.ex Öjberget) , så tar vi alltid med mat - så matig som möjlig. Dagens viktigaste utevistelse tycker jag dock är mellan middag och kvällsmål och då ser jag gärna att vi gör någonting fysiskt aktivt, eftersom det förhoppningsvis leder till mindre stoj vid läggdags. Hos oss ser man direkt samband mellan utetid och gnäll, rop och rastlöshet - ju mer de har varit ute, desto bättre dagar.
 
Sindre (nu 2,5 år) är den enda av barnen som sover middagsvila och vår tumregel där, är att han helst ska sova före klockan är 12 (och väckas senast 13:30), eftersom senare sovning ofta rubbar på nattsömnen. Han behöver promeneras med vagnen till sömns - om vi inte råkar köra bil just vid sovtiden, för då låter jag honom sova i bilen i stället. Marius och Celine gör inget speciellt under tiden Sindre sover, men rätt ofta ligger de på soffan och tittar på tv. Kvällsläggningen har vi kämpat med under lång tid och ofta har energin och orken tagit slut halvvägs och vi har totalt saknat  struktur på läggningen. Kvällarna har blivit alldeles för sena och mycket jobbiga oberoende hur vi gjort och kämpat.
 
Fast nu är jag på gång igen! Har på senaste tiden börjat förbereda nattning redan efter 19, med kvällsmål och dusch. Sen tandborstning och tre kortare sagor (en per barn), eller två längre (och då får Sindre läsa egna böcker i sin säng). Därefter lämnar Celine i sin säng och Marius går till vår säng, eftersom det har visat sig att de inte klarar av att somna i samma rum. Det är lite meckigt att springa mellan tre rum och få barnen att hållas i sina sängar, men oftast sköter Sindre och Celine sig själva, medan jag är tvungen att ligga bredvid Marius tills han somnar. Och somnat har de gjort i snart två veckor före klockan 21 - till och med före halv nio vissa kvällar! OCH HERREGUD SÅ SKÖNT ATT FÅ LITE TID AV KVÄLLARNA SJÄLV OCKSÅ. Men nu ska kvällsrutinen vara exakt så, in i minsta detalj. För jag tror, att lite "obärgda barn" med myror i brallan - så som vår Mao är, funkar allra bäst när allt rullar på samma sätt, dag efter dag. Och därför kallar jag mig rätt rutinfast också.
 
 
Slut på lång monolog. Och tack Maria för att du frågade, så att jag hade något att skriva om.
 
 
6 kommentarer
Åsa - mamma till två

Bra skrivet :)
Fick ofta höra med ettan att vi var lite tokiga med våra fasta rutiner, att man inte kan hålla på så, men så fungerade det bäst för oss helt enkelt. Alla mådde bäst av dessa rutiner helt enkelt.
Hade tänkt nu med tvåan att inte tänka rutiner alls för att se och känna efter. Men nu visar det sig efter hand att tvåan är nästan exakt som ettan, samma mönster i läggning om kvällarna samt när det blir morgon, så jag tror vi fortsätter köra på dessa rutiner :)

Ida

En underbar monolog :) tack för att du delar med dig. Nu fick jag ny inspiration igen att förbättra våra rutiner och hålla fasta mattider.

veronica

Fick ett fånigt smile i ansiktet, då jag kom på att vi har ganska exakta mattider. :) Kvällsmålet kan rubbas pga något program , men vi försöker också hålla oss till rutiner, lättare nu höst och vintertid.

Tack för fotstödet. Kom inte alls ihåg det och då jag fick brevet blev jag ett frågetecken. Undrade vad i all friden det kunde vara, ett så konstigt brev.

Svar: Bra att det kom fram - inte det allra snyggaste brevet dock :) Itellagubben stod och väntade medan jag paketerade snabbtsnabbtsnabbt så att det skulle komma med på gårdagens lastbil. Tur att vi har såna som dig ;)
Eva - Kakkakaffe

Marie

Tack Eva! Alltid spännande läsning!

Isabell

Hej! Jag har två barn, pojke och flicka (som är i Marius och Celines ålder)Vi har planerat att flytta, men först efter trejde barnet är fött vilket är nästa år i feb/mars. Därför undrar jag hur det går att låta en flicka och en pojke dela rum? Hur länge tror du det kommer att gå?
(Det kan ju bli så att flytten skjuts upp!)
tack för en bra blogg! :D

Svar: Tack.
Jag tänker att Marius och Celine måste dela rum tills de kommer hemsläpandes med flick- och pojkvänner ;) Då kanske de inte vill dela längre. Nämen, svårt att säga. Men just nu tillbringar Marius 0 minuter av sin vakna tid i sitt rum. Celine kan leka där någon gång ibland, men i detta nu skulle de lätt klara sig utan rum överhuvudtaget. Jag har aldrig själv heller trivts att vara själv i eget rum, utan mest hängt där alla andra befunnit sig.
Eva - Kakkakaffe

Marre

Hehe, jag tänker ju att ni "storbloggare" får så himla mycket fan-mail redan, så det bara blir tjatigt om jag också skickar... Men kanske inte då.

Tack för bra svar :) Vi håller fortfarande på att lära oss, det som funkar jättenra ena veckan är nästa vecka helt fel... Men det känns ändå som att vi börjar få lite koll nu. Skönt det efter elva månader!