Barnen och fysiken.

Ei saa!!! from Juha Jarvinen on Vimeo.

 

 

Ni har kanske sett den här redan. Den snurrar på Facebook och med många gymnastiklärarvänner på vänlistan, delas den flitigt till höger och vänster. Den är sevärd.
 
Är det verkligen så bedrövligt med barnens fysik då, som det rapporteras om nästintill dagligdags? Ja, nästan nog. Jag har blivit överraskad i höst, många gånger. Trots att jag läser det flesta skriverier som kommer förbi mina ögon. Det gäller ju såklart inte alla, men fler barn än vad jag själv kunde tro. Och jag tänker inte att barnen ska vara blivande olympier eller Kinadrillade, utan bara orka springa i tafatt-lekar, kunna klättra uppför diverse hinder och göra kullerbyttor. Fattar också att alla inte är lika rörelsebegåvade och -intresserade, men det handlar inte om det nu. Jag hade en lärare i Jyväskylä som sa, att så länge en människa kan göra en kullerbytta, är ryggen och nacken i så gott skick att man inte behöver dras med ryggbesvär.
 
Jag har redan lyckats samla på mig en enorm lapphög, fylld med sjuka fötter, ben, armar och nackar i åldern lågstadiebarn. Vi förbrukar flertalet ispåsar under varje lektion när elever staplar över bänkar, sträcker armar vid bollkast, krockar för att de inte lyckas koordinera sin egen kropp i förhållande till utrymmet med många andra elever, sträcker muskler när de springer. Och så vidare.
 
Jag har kanske inte heller förstått, att barnens armkraft idag är så svag att de inte klarar av att bära sin egen kroppsvikt vid handstående. När vi hade parkour utgick jag från att äldre elever skulle lyckas klättra upp för en 1,5 meter hög sten, vilket jag blev mycket överraskad av att de inte gjorde. Än mindre vågade de hoppa ner från diverse småhöjder. Många elever kan inte göra kullerbyttor - och nästan inga kan göra dem bakåt. När de ska hoppa jämfota framåt, liknar det mest galopphopp med fötterna en halvmeter från varandra och det är svårt att balansera på en uppochnervänd bänk. Jag är uppriktigt förvånad när jag ser att jag återigen har planerat en lektion med innehåll som visar sig vara för svårt, krävande och tungt.
 
Att springa och gå, hoppa och landa, rulla och rotera, klättra och hänga, kasta och gånga, åla och krypa, samt balansera och stödja är motoriska grundfärdigheter som är oerhört viktiga och utvecklas uppemot tolvårs ålder - men utvecklingen är som mest mottaglig och tydlig hos barn som är under skolåldern. Det är liksom inget hittepå att barnen rör på sig för lite idag.
 
9 kommentarer
Melli

Sidu, den hade jag inte sett!
Vill också bo i sådär rymligt hus! :D Där sku minsann sambons dröm om klättervägg rymmas in, tror jag! :)
Ja, får väl fortsätta leva med rädslan i magen då de klättrar för högt.. fast os så det såg skrämmande ut då barnet hängde där ovanför det hårda golvet. :D Vår minsting fick ju en riktigt ordentlig smäll nu i veckan då han bara slant ner från fönsterbrädet i dagis, ner på det gamla sjukhusgolvet. :( Han har tom. vaknat om nätterna med ont i huvudet, och storebror har ju haft hjärnskakning två gånger..så lite rädd brukar jag bli då de är högt. Men kullerbyttor har de nog kunnat sedan de varit under ett. :)

ida

Fy fan va bedrövligt!!

Svar: Icke att förglömma, finns det jätteduktiga elever också men det är oerhört ojämna grupper.
Eva - Kakkakaffe

michaela

Skrämmande!!!

Ingeborg

Skrämmande!

Pia

Intressant inlägg och inspirerande.

fua

Hmm... Femåringen har armen i paket igen, så nu har hon alltså brutit båda armarna inom loppet av 13 månader. Vet inte om jag är helt av samma åsikt som sluttexten, att barnens ben är flexibla och inte går av...

Jag håller helt med att att barnen är i mycket sämre kondition nu än tidigare, men så är det ju med vuxna också. Sammhället är mera stillasittande nu än för femtio år sedan och det inverkar på oss alla. Ändå skulle jag inte villa vrida tillbaka klockan, för den allmänna välfärden i samhället är ändå betydligt högre nu. You give some, you get some.

Jag tycker att alla barn i alla åldrar borde ha en timme jumppa mitt i dagen och en dag i veckan mera. Jag är säker på att koncentrationen skulle vara mycket bättre på timmarna om man fick göra av med lite energi, och ingen skulle lida av att ha en timme längre skoldag. Det är ju helt onödigt att dagen sluter redan 12-13 då föräldrarna ändå jobbar betydligt längre. Sen tycker jag att det är helt okej att ge hemläxor i gymnastik, som att öva på att balansera på ett streck, hoppa jämfota eller hjula.


Svar: Voi äsch då med femåringen. (Jag hittade fler videon av samma person - och det de sysslar med, är nog kanske inte helt normalt. Till och med jag sa åt egna barn, att sådär får ni inte göra ;) .)
Och ja, samhället är ju helt annorlunda, att det egentligen är svårt att dra paralleller till hur det var förr. Men trots att fler barn idag deltar i ledd verksamhet än förr, så tappar de så mycket på att de inte vistas särskilt mycket utomhus förutom dagis- och skoltid.

Fint att höra din åsikt angående hemläxor i jumppa. Det diskuteras med jämna mellanrum, men jag har själv ingen erfarenhet av jumppaläxor ännu...
Eva - Kakkakaffe

Katharina Tellström

Oj, vad jag önskar att barngympan vi går på med A skulle ha en lika engagerad och kunnig ledare som du.. Jag tycker det är skrämmande dålig kvalitet på ledarna här i stan, de lär inte barnen NÅGOT, jag måste påpeka om säkerhetsaspekter som madrasser under höga klätteranordningar och kullerbytorna (som det står i beskrivningen, att "man kanske t.o.m får köra sig göea sin försra kullerbytta")..Ja, då pekar ledaren på en madrass och säger, "här kan man göra kullerbytto om man vill".. Men visa då hur! Hjälp barnen.. Jag är riktigt besviken, känner att jag skulle göra 10ggr bättre jobb själv..men eftersom A tycker det är roligt att gå dit så står vi ut med den urusla pedagogiken..:(

Svar: Men tanke på ispåsåtgången, kunde man dra slutsatsen att min jumppa nog inte är helt säker heller ;) Jag har dock svårt att förutspå vad som kan hända, då helt oväntade saker händer emellanåt. Men jag lär mig själv vartefter också.
Eva - Kakkakaffe

Dolce Bambini- Änglamamma -jordebarnsmor.

Det här är också riktigt intressant att se och följa alla de olika barnen på Alvins judoträning där åldarna är blandade mellan 6-11 kanske 12 år uppskattningsvis.
Hur olika de alla är i motoriken för där ingår mycket hopp och krypande, ålande, kullerbyttor fram och bak, ja allt tänkbart, nu är Alvin bara runt 6,5 år, men fixar nog sina kullerbyttor fram men håller på lär de sig bak men ännu är det lite kvar men det kommer för han har viljan, men det finns nog barn som är 4-5 år äldre som inte kan göra en framåtkullerbytta korrekt utan landar snett om de alls kommer runt. Dock är de ju där för att lära sig allt sådant här "grundkunskap" också innan de börjar kasta runt varandra så att säga. Jag själv gjorde för första gången på säkert 18-19 år en kullerbytta i somras, jo den satt nog kvar men jag funderade först om jag ens skulle komma runt mer haha ;-)

Maria

Tack för ett bra inlägg. Det skulle vara bra om ännu fler skulle läsa och ta in vad detta betyder för framtidens barn, ungdomar och vuxna....