Hur kan det vara så fruktansvärt svårt att förstå?

Nå, det är ju det här genus igen. Tjatigt, säger många. Ja, men det är det ju. Men samtidigt är det så många som vägrar förstå. Sluta göra barnen könsneutrala, skrev en Svensson i en kolumn på Aftonbladet igår. NÄR SKA FOLK FÖRSTÅ ATT DET INTE ÄR DET GENUS HANDLAR OM?! GENUS HANDLAR INTE OM ATT KLÄ POJKARNA I ROSA OCH FLICKORNA I BLÅTT OCH TVINGA POJKARNA ATT LEKA MED DOCKOR OCH FLICKORNA MED BILAR!
 
Jag är ingen genusfachist. Jag brukar inte heller kalla mig genusmedveten. För mig handlar inte genus om könsneutralitet och inte heller om att sudda ut könen. För mig är genus ett bredare spektra. En bredare synvinkel. Liksom ett dubbla upp av allt. Bara helt vanligt bondförnuft. Jag har ju två pojkar ocn en flicka, och därför har genusmedvetenhet säkerligen kommit att synas tydligare än om jag bara hade pojkar eller bara flickor. Mina barn har både snippa och snopp men det innebär inte att snopparna bara gör vissa saker och snipporna bara gör vissa.
 
Som till exempel om vi går i en klädbutik. Då går vi inte bara på flickavdelningen eller bara på pojkavdelningen - utan vi går via BÅDA avdelningarna. Ena dagen kan man använda en röd tröja, nästa dag en blå och en tredje dag en grönt. Eller bara ärva kläderna rakt av varandra. När vi går förbi leksakerna tittar vi inte bara på den mörka, blå sidan med Marius - vi tittar också på den rosa, glittriga (och så precis samma men tvärtom med Celine). För mig är också genus, att oberoende om man är pojke eller flicka, så ska man lära sig ta ansvar i vardagliga bestyr. Oavsett kön kan man städa upp efter sig, laga mat eller byta däck på bilen. Att inte förvänta sig att pojkar automatiskt tycker om bilar eller flickor om dockor. Att pojkar och flickor får gråta lika mycket och att flickor och pojkar får bråka lika mycket. Att en pojke är lika mycket söt och fin som en flicka. Inga konstigheter alls, alltså. Inget hen och inget utsudd av könen. Sen tycker jag att specialintressen som utvecklas senare (jämför till exempel bilmeck och klädsömnad) inte direkt hör till genusmedvetenhet men säkert delvis en produkt av tidigare erfarenheter.
 
Jag hade Sindre med mig på jobb idag. Vår livlina momma, är i Spanien och vi är lite uppställda med barnvakter. Sindre hade på sig den röda, klassiska Marimekkotröjan med vita bollar och ett par bruna byxor. Och så hade han ett halsband runt halsen med blåa träpärlor. Merparten av både lärarna och eleverna trodde dock han var en flicka. Till och med så att jag fick höra orden att hon var då ovanligt företagsam. Jag rättade dock få. För mig känns det inte viktigt att resten av världen vet att min tvååring är en pojke eller flicka - för det kommer ändå att synas tydligare senare, och det är absolut inget jag tar illa upp av. Jag tycker inte heller att ett småbarns viktigaste uppgift är att framhålla sitt kön. Och vad spelar det sist och slutligen för roll i sammanhanget. De är i alla fall sitt alter ego som tror att hela världen snurrar kring deras fötter.
 
Flickor får alltså vara flickor hur mycket de vill och pojkar vara pojkar och sen väljer var och en på vilket sätt man vill tänka genus, men kom inte och säg att genus handlar om att alla individer ska bli till en.
 
 
Hen är ju för övrigt begreppet man använder om man inte vet om, i det här fallet barnet, är en flicka eller pojke Man kunde alltså fråga: Vad heter barnet? Vad heter hon eller han? Eller vad heter hen?
 
 
17 kommentarer
Majken

Heja! Överlag skulle jag uppskatta att flera föräldrar men även personal inom dagvård och skola samt ledare av fritidsaktiviteter typ idrott, skulle tänka mera på genus!

Svar: Folk upplever det tjatigt, men ändå upplever jag också att det finns många brister. Och därför måste man tjata. Trots att det sist och slutligen är rätt enkelt.
Eva - Kakkakaffe

Pia

Bra skrivet! Håller fullständigt med i allt du skriver här!

Sandra

Så himla bra sammanfattat! Förstår inte heller upprördheten eller dessa totala missförstånd kring vad både genus och ordet hens har för betydelse - precis som du framhåller. Det är som om det satt i roten på folk att vifta bort det som hotar den invanda bilden av allt. Man försvarar ojämlikheten och talar om olika fysik, olika hormoner, olika hjärnor osv. Vetenskapligt bevisat minsann! När det nu faktiskt är så att genus handlar om lika värde och lika möjligheter - oavsett vilket könsorgan man har. Och därtill är det ju faktiskt en vetenskap - genusvetenskap - forskning, belägg och bevis!

Att det än i dag finns kvinnor som förnekar och/eller förmildrar de löneskillnader vi lever med (där kvinnor tjänar 75% av den lön en man med exakt samma arbete/erfarenhet osv får) är fullständigt ofattbart. Det kan ju inte bli tydligare! Och detta är ändå bara en del av det system där det kvinnliga könet skall vara underlägset. Huga.

Blev varm i hjärtat av ditt inlägg! Bra skrivet!

Mvh

Svar: Tack Sandra! Jag blir bara så oerhört frustrerad så folk gång på gång väljer att missuppfatta - eller vägrar förstå, och även om saker och ting handlar om mer om enbart genusfostran, så finns det otroligt mycket normer och förutfattade förväntningar omkring oss. Det märker jag ju inte minst nu när barnen börjat på dagis och det kommer hem alldeles förvridna uppfattningar emellanåt.
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Det är ju klart att Sindre ville vara fin när han skulle följa med mamma till jobbet, och halsband är ju fint!

Min käre make fick ärva sin ett år äldre systers kläder, och mycket var rosa.
När folk kom fram och tittade på honom i vagnen och sa -Åh vad söt hon är!
-Ja visst är hon, svarade svärmor. Hihi!

Ha en jätteskön kväll i Molpe!
Kram Helena

Helena Nygrund

Förlåt, var inte min mening att bli anonym!
Fyllde ju i allt så noga, suck!

Kram Helena Nygrund

Svar: Du är ju min stammisläsare, så dig känner jag ju oberoende om du länkar eller ej :)
Eva - Kakkakaffe

Katharina Tellström Lahtinen

Så himla bra skrivet! Hade exakt samma diskussion så sent som i förmiddags med några klasskompisar och du sammanfattar mina åsikter så klockrent! Jag måste få länka till det här inlägget! :)

Svar: Tack för cred! Och jag är förresten alldeles imponerad över hur du lyckas spruta blogginlägg ur dig.
Eva - Kakkakaffe

AnnaWK

Precis sådär satt jag och sa till sambon i bilen idag :)

Svar: Jamen ja. Hur svårt kan det vara. :)
Eva - Kakkakaffe

Katharina Tellström Lahtinen

Haha, jag har ju faktiskt haft paus i nästan 2 år ju, så det finns väl mycket jag behöver få ur mig :) Sen heter det väl kvalitet framför kvantitet..? :)

Lina

Tack! Förhoppningsvis fattar folk nu. Det där var en text som behövdes!

Anonym

Hej!
När jag lite följt med genusdiskussionen, ditt inlägg och allmänt mänskors sätt att diskutera detta, så känns det som om att det viktigaste skulle vara att se till att man har begreppen under kontroll.

Såhär uppfattar jag dem: (hur uppfattar ni?)
Begreppet genus beskrivs som könsroll och socialt konstruerat kön.
När man säger att genus inte handlar om att klä pojkar i rosa osv. så nej, inte betyder ju ordet genus det inte, precis som du sade. Genus är bara ett begrepp som beskriver det sociala könet.

Könsneutral uppfattar jag som att man försöker göra genuset/könet helt neutralt och sudda ut skillnader.

Svenssons artikel talar enligt min uppfattning om just sådana som verkligen försöker uppfostra barn "genusneutralt/könsneutralt". Vilket ju är ganska absurt. Visst har vi skillnader flickor och pojkar emellan. Som måste tas i beaktande för att kunna stöda och jobba för jämlikheten.
Det är en diskussion för sig om könsneutral uppfostran.

En annan diskussion är huran genusuppfostrare man själv vill vara.
En som vill vara helt könsneutral och sudda ut alla skillnader? en som tydligt vill skilja på flickor och pojkar och klä dem t.ex enbart i rosa/blått? eller en som inte förnekar skillnader mellan flickor och pojkar men inte heller medvetet styr dem i en viss riktning och utesluter andra?
Jag själv fösöker vara det sista. Om jag förstått dig rätt Eva, så tänker du ganska lika i det? pojkar kan ha både rosa/blått/grönt/gult. Men vill de ha på sig de blåa batman skjortorna så är det ok.

Vad tycker ni? Intressant diskussion. För mig känns det bara som om vi talar med en massa begrepp som alla uppfattar lite olika och så förstår vi inte helt vad de andra menar. En massa missuppfattningar.

Det jag anser att verklligen ÄR oroväckande är 2 saker. Nämnligen;
1) att helt vilja skilja på flicor o pojkar och styra dem hårt genom en traditionell syn på könsroll. Som att pojkar skall spela ishockey och herreguud inte kan de ju dansa balett, det är ju en flicksport.. huh, sånt är synd!
2) Att försöka sudda ut alla skillnader och blunda för dem. Flickor och pojkar har olika just fysiska, psykiska, utveckling med fler skillnader. Man måste ta dem i beaktande tycker jag. Men ännu viktigare är att se på barn på ett individuellt plan. Inte enbart kön.

Ojdå, det blev långt! Hoppas ni förstod alls vad jag försökte säga :)

Svar: Visst har du så rätt i det skriver och det är säkerligen så att begreppen i viss mån används felaktigt. Och genus och genusvetenskap omfattar ju nog mer än vad jag skriver om i min korta bloggtext - problemet är väl att många väljer att vända taggarna utåt så fort de hör ordet genus, utan att ens fatta att det sist och slutligen handlar om rätt grundläggande saker.Sen tycker jag också att "könsneutralt" är ett väldigt svårt ord. Jag har väldigt svårt att definiera det rent konkret. Är det det, att klä barnen i bara grönt och gult och bara låta dem leka med klossar? Är det det att Sindre en dag kan ha rosa tunika och nästa dag en blå tröja? Eller är det det att man kan ha en bil i handen och ett halsband runt halsen. Eller hur uppfostrar man könsneutralt rent praktiskt? Tycker alltså ordet är ganska taskigt för det är ju inget som berättar någonting. För det är ju precis som du säger där i punkt 2 på slutet: Det är ju individerna i första hand man ska se till och det inkluderar ju varken könsneutralitet eller henet men utesluter inte genusmedvetenhet.

Tack för bra kommentar i övrigt.
Eva - Kakkakaffe

Charlotta

BRA skrivet!!! :)

Hanna

Jamen precis! Jag förstår inte hur så många verkar ha fått det helt om bakfoten. Jag känner inte en enda s.k. genusmedveten förälder som sku neka sina söner att leka med bilar eller flickor att leka med dockor eller kräva vice versa. Det handlar ju istället om att ge barnen frihet att leka/göra/ha på sig vad de vill, och framför allt att inte förbjuda något utgående från könsnormer.

Anna

Hej,
som alltid förbluffas jag över hur klartänkt och skarp du är trots att du lever mitt i småbarnssömnskuldgeggan. Heja! Uppskattar storligen ditt inlägg, din saklighet och det att du inte brusar upp, som många sk genusmedvetna i min krets gör. Då har jag just studerat i Sverige.
Det som jag tror är absolut viktigast är hur vi bemöter våra barns frågor om sitt eget kön. Vilken färg vi klär dem i är irrelevant. Men då min dotter nu undrar över varför hon inte har nån pili och att hon anser att flickor borde få pilin o pojkar pippelinor, så att alla ska veta hur det känns - då måste jag ha ett genomtänkt svar. Och det att jag tänkt igenom, dvs medvetandegjort samt att jag ger henne empati och intresse (verkligen inte svårt:) tycker jag att räcker! Det får inte bli för komplicerat, då märker barnen att det är nån "juttu" kring hur vara flicka pojke eller hen eller whatever och då tror jag det blir problem. Vi ska inte problematisera för mycket, då märker barnen det!!
Tack igen för superb blogg, heja heja!
Anna
mamma till snart fyraåring

Amanda

Hej har nyligen börjat läsa din blogg och måste säga att jag är helt fäst vid den! Blir inspirerad av dina tankar och åsikter. Håller mycket på med truppgymnastik på kvällarna och är även precis utexaminerad förskollärare. Så genussnacket är något man är väl insatt i.
Varför följa mediernas utbud på vad som är tjejigt resp pojkigt.. Behöver vi verkligen ha pojk och flick avdelningar i våra butiker där våra barn ska få önska sig att klä sig i utifrån deras kön? Jag anser att det är en sak som vuxen då vi ha olika former men låt barnen får välja själva vad dem vill ha på sig. Utan att andra kollar konstigt eller tycker det är fel att en tjej har batman tröja eller en pojke ex har rosa?
Könet ska inte heller bli utsuddat eller ignoreras vi ser olika ut och det behöver barnen få veta men det är vårt ansvar att dem inte bli kränkta för ett barn gillar "fel" sorts färg eller leksak. Men det är långtifrån alla som håller med mig då dem köper endast killekskar till deras söner och tvärt om. Det kanske inte är med vilje men det är oftast det dem blir uppväxta med att leka med. Tror jag. Vi ger dem ingen möjlighet då vi har redan förväntningar att det är de leksaker som dem vill ha utan att fråga dem.

/ Amanda

annika-mamma till Adrian och Noella

Jag håller också med dej, men hos oss är det inget hen som gäller iaf, det tycker jag bara är onödigt faktiskt. Men många skriver och säger ju att pojkar inte har automatiskt "bilintresse" och flickor "dockintresse" och det trodde jag inte heller före jag fick Noella. Adrian visade aldrig intresse för dockor medans Noella skötte och skötte. Men man föds väl med nån modersinstinkt som flicka tror jag. Men båda barnen har lika rätt att leka med alla leksak i lekrummet. Och att Adrian inte skulle behöva städa upp efter sig men nog Noella, vore ju hur korkat som helst fast jag har sett att det händer i familjer.

k

min pojke ska börja dagis snart och jag har ett stort dilemma(som egentligen är litet) som jag grubblar på som håller på att göra mig tokig... Ska jag packa med storasyster lila fleecehalare som hon växt ur eller ska jag köpa en ny i "pojkfärg". Jag är så otroligt rädd att nån ska börja retas, det är jobbigt nog att sätta honom på dagis efter 4 år hemma med mamma och syskon... det är svårt dehär, FAST det bara handlar om en lila fleecehalare...

Maria

Mycket bra skrivet. Jag blir också alldeles galen när folk har så svårt att förstå eller hakar upp sig på rosa och blått. Jag har en dotter som bär ljusröda kläder ibland och det har jag fått kommentarer på. "Du som är så där genusmedveten. Jag trodde inte att du skulle klä ditt barn i rosa". Men det handlar ju om att ge alla barn samma möjligheter, inte begränsa.