Gymnastikidéer 1-3.

Jag kommer att dela med mig material, ideér och övningar - främst riktat till barngymnastik och föräldrabarngymnastik. Materialet får jättegärna användas, men jag önskar att ingen kopierar mina texter rakt av och sprider dem på nätet utan att ange källan. Sitter någon av er på någon superlek, får ni också gärna dela den. Inläggen kommer att publiceras vartefter under kategorin Barngymnastik.
 
 
Föräldrabarngymnastik:
 
 
 
IDÉ 1. MINNESLEK
 
Material som behövs: En plastpåse med ett 15-tal föremål som barn lätt känner igen (ex. mobiltelefon, bok, apelsin, sked, lego, tidning). Papper och penna åt föräldrarna.
 
Leken: Alla föremål placeras i ena änden av gymnastiksalen. Föräldrarna och barnen står i andra änden. Barnen springer till föremålen och tittar vad som finns och springer sedan tillbaka till sin förälder och försöker minnas och berätta vilka föremål som fanns i andra änden. När de inte kommer ihåg fler föremål, springer de igen och tittar på föremålen. Leken fortsätter så länge tills barnen har fått alla föremål berättade åt föräldern - eller nästan alla.
 
Utvecklar: Förmågan att komma ihåg och koncentrera sig på uppgiften. Självständigt arbete men ändå samarbete med mamma eller pappa.
 
 
 
IDÉ 2. REDSKAPSLEK
 
 
Material som behövs: Kort med bilder på olika redskap. Samma redskap som på bilderna utplacerade i salen.
 
Leken: Föräldrarna och barnen väljer valfri startplats i salen. Korten finns placerade i mitten av salen. Barnen hämtar ett kort och med hjälp av motsvarande redskap på bilden ska barnen tillsammans med föräldrarna hitta på och utföra en övning med redskapet. Efter utförd uppgift springer barnen och hämtar ett nytt kort. Om de får samma kort, ska de hitta på en ny övning med redskapet.
 
Utvecklar: Mångsidig motorik med hjälp av många olika redskap. Fantasi och samarbete med föräldern.
 
 
 
 
IDÉ 3. AVSLUTNING - MÅLA BARNET
 
Material som behövs: Inget. Eller gymnastikmatta.
 
Leken: Barnet får tillsammans med föräldern söka valfri plats i salen. Barnet ligger på mage eller rygg. Förälderns hand blir en pensel som ska måla barnet i olika färger. Både barnet och föräldrarna kan bestämma i vilka färger kroppsdelarna ska målas i, och penseln penslar över alla kroppsdelar. Försök få barnet att ligga stilla en liten stund och att ljudnivån blir dämpad i salen.
 
Utvecklar: Att slappna av och lära sig färger. Kroppsuppfattning genom beröring.
 
 
 
 
4 kommentarer
Lena Solvin

Guld! Jag ska memorera och spara för kommande utmaningar.

Enni

Skaffa en creative commons licens eller har du det redan? http://creativecommons.org/licenses/

Åsa

Åh snälla kom ti jeppis å dra familjegymnastik!

Famo

Detta var superbt. Jag har bett alla ledare i PIF Gymnastik gå in och titta på dina ideer på bloggen.
Men hur hittar jag dina kategorier, de kommer inte fram då jag klickar på "kategorier" uppe i menyn?
Har jag någon inställning fel?

Svar: Jag vet inte. Jag vet bara att om man surfar med någon ouppdaterad version av Internet Explorer, så funkar inte arkivet och kategorierna som de borde. Kan det vara det?
Eva - Kakkakaffe