Gymnastikidéer 4-7.

 
IDÉ 4. "ALLA SOM..."
 
Material som behövs: Inget.
 
Leken: En variant av "Vem är rädd för?". Alla föräldrar och barn är samlade på ena kortsidan av salen förutom ett ledarpar som är placerat på mitten. Barnet och föräldern springer hand i hand. Ledarparet bestämmer tillsammans vad de ska ropa (relatera gärna till barnen ex. "alla som varit på dagis idag", "alla som har tossor på fötterna", "alla som tycker om glass", "alla som tycker om Gagnam Style", "alla som har en lillebror eller en lillasyster"...) När påståendet överensstämmer med barnet, springer man över till andra sidan och aktar sig för ledarparet i mitten. Om ledarparet i mitten får fast något annat par, byter man plats och det blir ett nytt ledarpar. Beroende på de olika påståenden, kommer det att finnas barn och föräldrar på båda kortsidorna.
 
Variant: Med lite äldre barn kan man göra leken enligt Fruktsalladsleken. Då behöver det dock finnas plattor eller dylikt så att barnen kan märka ut sin plats i ringen - dock blir ingen utan plats, utan ledaren ropar ut de olika påståendena hela tiden.
 
Utvecklar: Kognitivt: Förstå instruktioner, sammankoppla påståendena med att springa eller ej, minne och problemlösning.
 
 
IDÉ 5. EGEN PLAN TOM (Passar både mindre och större barn.)
 
Material som behövs: Många bollar. Mjuka bollar?
 
Leken: Gymnastiksalen delas in i två planhalvor, och barnen delas in i två lag. På vardera sida finns ett jämt antal bollar. Barnen ska sedan under en viss tid (ex. 5 min) sparka alla bollar på egen sida till motståndarlagets sida. Med äldre barn kan man ha en "förbjuden zon" som sträcker sig några meter på vardera sidan mittlinjen - detta för att ingen ska råka sparka någon boll på kompisen från nära håll. Uppmuntra de mindre barnen att bara försöka använda fötterna, eftersom de gärna tar emot bollen först med händerna och sedan sparkar med fötterna. Dock normal utveckling att vilja bromsa bollen med händerna.
 
Utvecklar: Bollkontroll och motorik.
 
 
IDÉ 6. POPCORNSMASKINEN
 
Material som behövs: Många bollar/bollvagn.
 
Leken: Ledaren placerar bollvagnen i mitten av salen och börjar kasta ut bollarna (poppar pocorn) runtomkring. Barnen springer och försöker samla ihop alla bollar igen som bara poppar ur vagnen. Lätt lek som passar bra som uppvärmningslek för små barn.
 
 
 
IDÉ 7. AVSLUTNING - BILTVÄTTEN.
 
Material som behövs: Inget eller gymnastikmattor.
 
Leken: Alla föräldrar sätter sig mittemot varandra, så att det lämnar en "smal lång korridor" mellan föräldrarna. Barnen ställer sig i en kö vid ena änden. Barnen ska ett i gång krypa genom gången, medan föräldrarna tvättar på bilen genom att massera, klappa, spruta medel osv. på barnet. Barnen kan också bestämma själva vilket fordon de vill vara. Sätt fokus på att beskriva själva historien. Leken passar sig också bättre efter att barnen bekantat sig några gånger med gymnastiken, eftersom uppgiften är självständig.
 
Utvecklas: Kroppsuppfattning genom beröring. Självständig uppgift.
 
 
 
Mina jumppaidéer får jättegärna användas men kopiera ej mina texter för spridning på nätet utan att ange källa. ©Eva Ramstedt
5 kommentarer
Maria

Har flera gånger tänkt fråga dig om tips till jumppan jag håller på dagis. TACK!!

Svar: Bra!
Eva - Kakkakaffe

minna

de var alla riktigt bra idér. kul variant på vem är rädd för stora stygga vargen. måste använda dem nåt tag på gympan på dagis :) biltvätten är bekant och en favorit bland barnen.

Svar: Ja, jag tycker det är en kul variant också - också för barnen, eftersom "vem är rädd för?" är så vanlig lek och kanske tenderar bli tråkig.
Eva - Kakkakaffe

HeidiA

TACK för att du delar med dig! :) Jag jobbar som klasslärare och har i vinter varit på föräldrabarnjumppa med vår 3åring. Det är jätteintressant att se andra jobba med barn och få fräsha tips och ideér till sin egen undervisning!

Svar: Jag kan ju inte påstå att jag har särdeles mycket erfarenhet av att dra föräldrabarnjumppa, men man får ju testa sig fram vad som funkar eller inte :)
Eva - Kakkakaffe

Anonym

Jätte roligt att du ger tips på lekar och aktiviteter för småbarn. Det här skall jag pröva använda på dagis. Kom gärna med flera tips och idéer!

En ovanligt bra mammablogg

Det är så bra att du delar med av alla dessa tips. Även om man inte själv jobbar med barn så ger det lite upslag till sommarens utomhusträffar och fester med släkt och vänner, det blir ju ofta många barn (och vuxna) som ska underhållas.

Jag delar iallfall med mig några av idéerna till barnens dagispersonal, dem har "miniröris" en gång i veckan men har frågat efter lite idéer och inspiration till nya rörelselekar. "Biltvätten" gör vi på Familjegympan på Friskis och Svettis, min dotter älskar den, kiknar av skratt och lite nervositet varje gång hon "tvättas".