Sindre och dagvård.

 
Sindre är ju inte i dagvård. Dels av ren egoistisk och ekonomisk orsak - vi kan lyfta vårdbidrag för honom. Dels för att vi också vill ge honom samma möjlighet att vara hemma i lugnet* och tryggheten som Marius och Celine fick. Marius ända tills han var över fyra, Celine tills hon var tre.
 
Och vilken lycka att få ge honom den här ensamtiden hemma! Han njuter så fullständigt när huset tystnar och allt bara kretsar kring honom. Han plockar med leksaker, läser böcker och bygger med legoklossar. Det lyser i hans ögon, han sjunger sånger och pratar oavbrutet. Han är så glad och så nöjd och så harmonisk.
 
Det går för att vi pusslar med tiden. Jag har suttit och skrivit en rapport hela förmiddagen. Sindre har svansat på över golven - men har inte stört. Ibland kommer han och vill sitta i famnen en stund förrän han åter hasar ner på golvet och fortsätter med sitt. På eftermiddagen ska Thomas ta med honom på ärenden och jag ska få jobba en stund i fred. Och så hjälper ju momma. Ungefär två dagar i veckan hänger han med sin gamlamormor och det är så roligt att se glädjen hos dem båda. Hon som ändå sitter ensam hemma är så glad över hans sällskap.
 
Sindre är så kravfri. Han kräver ingenting. Bara man är där. Och jag hoppas av hela mitt hjärta att vi klarar att reda ut samma arrangemang också under våren för vi har inte ansökt om dagisplats åt honom ännu. För han är så lycklig nu.
 
 
*beroende på hur man definierar ordet 'lugn'
11 kommentarer
Boa

Här har vi också pusslat i snart 6 år för att kunna ha barnen hemma så länge som möjligt. Äldsta dottern började nu på hösten i förskola och tills dess har hon enbart gått i klubben några dagar i veckan, mellersta dottern fyllde just 4 och går två dagar i klubben medan jag ännu är hemma med minstingen. Kommer att vara hemma tills hon fyller 2 år och efter det förhoppningsvis kunna hoppa in på arbetet tills hon fyller 3 och på det sättet gå i skift med maken så att vi inte behver dagvård. Jag upplever det som en viktig sak att kunna ge detta till mina barn, tids nog hinner de gå i dagis/skola tillräckligt.Svar: Marius och Celine går ju bara tre dagar i veckan också och det enbart tack vare att både jag och T har så flexibla jobb och ingen av oss ett 'vanligt heltidsjobb' - och det är jag glad för. Det kräver å andra sidan en hel del 'uppoffringar' och det är väl den där "vår tillsammans"-tid som får lida mest, men vi tror på det här och det tror jag räcker.
Eva - Kakkakaffe

Sandra i sagarden

Och så länge han har sina syskon att leka med, så får han ju ändå det här sociala mellan barn :)

Svar: Jaa, jag tror nog han bara är glad att få andas lite han också :)
Eva - Kakkakaffe

Maria

Surfar på Findits sidor och såg den här. Tycker mig ha ett minne av att du tidigare i höst nämnde något om eventuella klätterställningar till barnens rum? :)

http://www.findit.fi/sve/search/370653.htm

Svar: Check. Fast vill ha en i trä :) Tack ändå.
Eva - Kakkakaffe

Johanna

Vad underbart! Jag tror aldrig man kommer att ångra att barnen fått vara hemma.

Svar: Kan inte tro det. Fattar inte ens att Mao ska till förskolan om bara knappt 2 år.
Eva - Kakkakaffe

Camilla - Vardagslycklig

Det är så skönt att läsa att du haft alla dina barn hemma så länge. Min son kommer vara 17 månader när han blir storebror, och min dröm är att kunna ha båda hemma. Alla säger att jag borde söka förskoleplats utifall att det inte skulle fungera. Han är ganska krävande nu, så fort jag sätter mig i soffan eller vid köksbordet så står han och drar i benet och blir arg om jag inte reser mig. Håller jag på med hushållssysslor går det däremot bra, då leker han själv :P. Tror du det är för att han än så länge är ensambarn och bortskämd?

Svar: Du ska inte lyssna på någon annan än dig själv. Det finns inget barn som skulle bli 'onormalt' och underutvecklat bara för att det inte skulle gå på dagis - tvärtom kan du också ge mycket som inte dagis kan ge. Det finns inget svart eller vitt svar, men om du vill vara hemma med båda barnen så var det då. Det krävs mer och är mer jobb med två barn, men det hoppas jag varenda en som vill ha fler barn förstår ;)
Eva - Kakkakaffe

Marie

Sindre är så fin och du skriver så fint att hjärtat snörper till. Tack Eva! <3

Angelica

härligt :)

Lotta

Jag har erfarenhet både av att pussla med arbetstider och ha barnet hemma, och av att ha barnet heltid i dagvård. För mig funkade inte pusslandet alls. Det fanns ingen gemensam familjetid under veckan, absolut ingen egentid och hela dagen kändes som en enda lång arbetsdag (då man slutade jobb nr 1 gick man till jobb nr 2). Om något oförväntat hände råddades hela pusslandet till. Jag tycker att det funkar mycket bättre nu då mitt barn är hos en underbar dagmamma och dagen är inrutad i arbetstid och familjetid. Men det beror självklart helt på människan, jag behöver en klart strukturerad vardag och jag tror att barnet mår bättre att få vara hos dagmamman än hemma med en mamma som inte är nöjd med vardagen.

Anonym

Hej!

Låter häärligt att han kan vara hemma och få lite kvalitetstid med er. Jag funderade då du skrev att han är med din mommo, var hans egen mommo är? jag tror inte jag stött på henne här på bloggen när jag tänker efter.

mammaspring

Jag tror det är ett behov de flesta barn har - egentid med föräldrarna. Då Viktor är ensam med oss njuter han av fulla muggar. Han gillar att vara i centrum. Och vem gör inte det? Om man alltid annars än minst, yngst och kommer lite i bakhasorna! Njut av egentid!! Stor kram

Ellen

Pusslandet funkar säkert en tid. Men säger som en annan här ovan att det kan bli jobbigt också. Om man aldrig har gemensam tid som familj. För oss som familj har sånt blivit viktigare o viktigare ju äldre barnen blivit, att vi ens nån gång har lugna kvällar eller veckoslutsdagar när vi bara får vara, utan att nån ska nånstans!

Men Sindre är ju liten ännu också. Sen kanske jag kan tycka att lite äldre barn, från 3 till 4 år redan mår bra av dagis. Dagis är inte enbart av ondo! Och barn kan faktiskt utvecklas på dagis också.

Svar: Jag sa inte heller någonstans att dagis skulle vara av ondo. Dagis är jättebra men vi tycker att det räcker bra med tre dagar i veckan för de stora barnen också. För det är påfrestande med dagis - det märker man inte minst eftermiddagar och kvällar. Jag håller med om att det är lite jobbigt att pussla mellan varven, men samtidigt njuter jag av friheten det ger oss. Vill inte in i ekorrhjulet. Ändå tycker jag vi har en hel del tid tillsammans.
Eva - Kakkakaffe