Geocaching.

 
Vi fick nog oss ett nytt intresse idag. Så länge jag har tänkt att vi också ska ge oss på att söka cachar men som bara inte blivit av - förrän idag. Och vi sökte efter skatter med ungarna och även om vi bara hittade två av fyra sökta cachar, traskade barnen med gott mod och stor iver och nu vill vi bara hitta fler fler fler. Kändes som en perfekt "vaaad ska vi göööra idag? - Vi far och söker en cache" -hobby. Och havet var vackrast någonsin.
7 kommentarer
Annina

Vad trevligt att ni fick världens bästa hobby i gång! Du har väl läst manualen? ;)

http://personal.inet.fi/clan/pekkar/files/ala_ryhdy_geokatkoilijaksi_v20.pdf

Svar: Japp, får se om det blir en ny tur i morgon! Jag har inte läst just den där (fast tack iaf - ska spara länken) men vi har behandlat geocaching i skolan och så hade vi geocaching som temadag åt högstadieelever i veckan, så jag är ändå okej bekant med det.
Eva - Kakkakaffe

nyfiken

jag tycker geocaching låter sååå sjukt skoj, har googlat på det förr också, men var sjutton skall man börja, var hittar man "kordinaterna"?
har säkert googlat för lite men skulle ju vilja ha en sida där det står uppräknat rakt upp å ner :) (Å inte en "tråkig" sida med massor av info på finska ......)

Svar: 1.) Gå till geocaching.com och registrera dig.2.) Ladda ner en app till telefonen - jag har c:geo, den är gratis och funkar bra.
3.) Med hjälp av ett knapptryck på appen kan man söka vilka cachar som finns "nära dig". Genom att välja någon av dessa, kan du i princip redan nu börja söka efter den.
4.) På geocaching.com finns också en sökruta - i går skrev vi in "Korsnäs" och så kom alla cachar som finns i närheten upp. Det är viktigt att läsa infon som finns om cachen (denna info får man också fram i appen). På din app finns finns en "sökknapp" där man bland annat kan söka på koordinater - då tittar du bara på cachen på datorn och skriver i siffrorna - men appen hittar alltså också cachar automatiskt.
5.) Kom ihåg: Att sätta tillbaka cachen på exakt samma ställe och att logga cachen på nätet senare och tacka för den.
6.) Kompassen i appen berättar åt vilken riktning (fågelvägen) appen ligger och räknar ner hur många meter som är kvar. GPS:en kan ibland kasta på någon meter.

Och så mer än det tycker jag inte du behöver veta förrän du söker din första cache. Välj dock de med svårighetsgrad 4 och 5 till början för de är faktiskt ganska svåra. Börja med lite ettor och tvåor (svårighetsgraden ser du på infon om cachen), tills du får kläm på vad det är frågan om.

Men testa! Vi tyckte det var sjukt roligt och motiverande.
Eva - Kakkakaffe

Sara

Jag har många gånger funderat på att det skulle vara kul med geocaching, men aldrig riktigt kommit mig för ännu. Vad använder ni för app? Den som kostar 7,99? Eller är det tillräckligt med gratisversionen till en början?

Svar: Se svaret åt nyfiken, men gratisappar funkar jättebra!
Eva - Kakkakaffe

anna

Tack annina för länken!

Annina

Den där länkade manualen är urgammal o fungerar inte för största delen alls mera. Det är bara en bra förvarning... addikterande hobby sager jag bara efter 800 fynd!

Pia

Häftigt!! :) Har aldrig hört om detta så jag var tvungen att googla :) Verkar juh hur kul som helst!

En geocachare

(Det här är en kommentar till ditt svar här ovanför)
Istället för att skriva in orter i sökrutan kan man ju kolla på kartan var det finns cacher, lite lättare att få en helhetsbild över var alla burkar finns då :) Här är t.ex Vasa http://coord.info/map?ll=63.08637,21.63414&z=13