Dagens solskenshistoria från VR.

Jag befarade ju lite den här dagen. Hemresa. På en fredag. I en snöstorm. Med tåg. "VR skulle inte behöva sätta in högre beredskap" - de skulle nog rida ut stormen, stod det i tidningarna häromdagen. Tjoho, suckade jag när jag hoppade på ett proppfullt rutitåg kvart över två i Jyväskylä där alla inte hade sittplats. Intercityt kom aldrig.
 
Men så gick ändå allt snabbt och smidigt och det var trots allt en ganska gemytlig resa till Tammerfors.
 
Där var det kaos! Alla tavlar blinkade inställt, försenat, ersatt med bussar, inställt, försenat, ersatt med bussar. Ankomsthallen var proppfull. Folk frös. (Tur att jag själv har så mycket mellan öronen att jag hade klätt mig för arktisk kyla.) Högtalarna ropade oavbrutet ut problemen i Helsingfors. Mitt tåg var två timmar försenat. Om det ens skulle komma. Trängde ner mitt arsle mellan två andras på en bänk och funderade lite uppgivet vad jag skulle göra. Stockmann på andra sidan gatan kanske? När skulle jag ens komma hem ikväll?
 
Men så såg jag att det skulle komma ett tåg från Helsingfors en stund senare i alla fall. Förvisso det också många timmar försenat men ändå på väg norrut. Och jag sprang upp till perrongen när ett überlångt pendolinotåg tyst rullade in på rälsen. Och konduktörerna stod och ropade att alla fick hoppa på och att man fick sitta på alla lediga platser som fanns. Jag kunde inte riktigt tro att det var sant, men en dryg timme senare var jag i Seinäjoki. Och mellan Seinäjoki och Vasa fanns det ingen snö. Så kom jag hem precis som jag skulle. Också höstens 24:e tågresa mellan Vasa och Jyväskylä. Tycker VR förtjänar ens lite kärlek idag.
1 kommentar

Skolbloggen.

Dagens skola: Elva timmar i en redskapsgympasal. Givande och roligt, men ganska tröttsamt och dammigt.

Dagens happening: Junior Games. Riksomfattande handikapptävlingar. En sån otrolig mångfald av barn och ungdomar. Sen lite egen skola och ytterligare ett par klubbar på det.

Dagens bästa: En gravt handikappad rullstolsburen tjej som lades att ligga på en trampolin med en av våra studeranden som hoppade omkring henne. Det leendet, de ögonen och den glädjen! Så fantastiskt.

Dagens sämsta: Urk för två potatisar och vattnig kycklingsås.Fuskade glutenfritt och åt en lakustång som jag nappade av Pandan och hade dåligt samvete för det.

Dagens lite nologa: Att assistera blinda och döva utan att veta om det. Som lägg händerna där på den blå mattan och näsan fast i gula madrassen åt ingen som inte ser eller hör. Men i ett pärlband av hundratals barn var det inte så bara att veta vem som var si och vem som var så.

Dagens inköp: Två kaffe och salvor för femtio euro.

Och bonusen:
Dagens väder: Blev helt chockad när temperaturen visade på minus sex grader när jag traskade iväg till skolan i morse. Har det varit något annat än plus sex den senaste månaden?!2 kommentarer

Händer.

Glutenfritt förbättrar inte min hud. Det gör inte mörket, tågresor, gnällande barn eller en full kalender heller.

Men här är jag nu. På nionde våningen med utsikt över Jyväskyläs centrum och en miljon glittrande lampor. Rörelsejulkalendrarna till alla skolklasser och dagisavdelningar i två kommuner och färdiga och utdelade, och i morgon ska det snöa. Jag sov till Ähtäri och åt sushi till kvällsmål. Om någon skulle undra what´s going on.
6 kommentarer