På 18 timmar.

Man hinner så mycket på en dag ändå och mina blogginlägg ploppar upp allt senare. I morse befann jag mig i Kolebacken i fiskhuset. Sedan kom jag hem och lagade makaronilåda åt ungarna. Sen körde jag ner till Jämijärvi och hann jobba ett arbetspass. Och nu har jag varit i bastun och simmat i brunt insjövatten.
 
Längs väggen fanns långt över tio loppisskyltar. Paffbitar uppspikade på lyktstolparna och slarvigt skrivna med svart tusch. I små, små samhällen som började och slutade efter några hundra meter. Jag besökte tre (måste ta några till på hemvägen). Och det var precis sådana som man läser om i inredningstidningarna när folk hittar en matta för 30 kronor eller Arabiaporslin för 40 kronor. Men ett gav mig också rejält ont i magen. Det var i Isojoki där en äldre man samtalade med butiksinnehavaren och jag lystrade till när det blev tal om dagens unga och den bristande uppfostran. Samtalet styrde dock snabbt in på svenskan och de svenskspråkiga, som skymfades totalt mitt framför mina ögon och jag kände bara hur pulsen steg medan de diskuterade hur svenskan enbart skapar problem i det finska samhället. Och sen kunde jag inte hålla mig längre utan presenterade mig som Eva Finlandssvensk på svenska och talade om för dem att de minsann hade en snedvriden syn på världen och hur jag som svenskspråkig precis var på väg på jobb för finskspråkiga. Sen sa jag adjö och hjärtat bara dunkade i bröstet när jag satte mig i bilen och körde vidare. Jag hade för första gången mött sådana.
 
Fast här är det härligt. Alldeles underbara ungdomar. Och dukat bord sex gånger om dagen. Nästan som semester.
10 kommentarer
Johanna

Usch ja, vad det är tråkigt med "sådana"! Men vad bra att du sa någonting, oftast så blir man bara arg och stum för att sen ångra sig efteråt varför man inte sa något..

Svar: Jag brukar inte orka lägga mig i, men det där kunde jag inte tolerera. Fast efteråt kommer man ju på så mycket mer man skulle velat ha sagt.
Eva - Kakkakaffe

Inkku

Ovetskap är grödan till allt ont i denna världen!! Du var säkert den första finlandssvenska personen som dessa två idioter mött i sitt liv och ändå visste de att vi är en plåga för landet.... Bra att du öppnade munnen och hoppas att du inte köpte nåt av dem! ;-)
Får ont i magen när jag hör människor prata på samma sätt om flyktingar och invandrare i Finland. Brukar jävlas med dem och ställa frågan; hur många utlänningar känner ni? och då blir det tyst eller en massa stammningar och "jamen, de tar ju alla jobben, de kör ju med bilar som socialen betalat" mm... Blah!!! Skitsnack!!
Njut av Jämi och glöm idioterna!!

Svar: De hade faktiskt vett att bli lite nologa också. Men usch ja. Jag förstår att om man inte rör sig utanför kommunens gränser och högst åker till grannbyn så kan de tycka att de inte behöver någon svenska, men inte snurrar samhället på ett loppis i Storå inte.
Eva - Kakkakaffe

sofie

Oj, såna loppisar! Jag vågar aldrig gå in och titta när jag ser sådana skyltar. Det känns så pinsamt att klampa in i någons garage där de satt pris på saker de sen kommer att föra till avstjälpningen. Man känner sig som en riktigt Trynlund.

Svar: Jag brukar inte heller "våga" vika av vid sådana skyltar, men sådana högar med skrot och mindre skrot ser man nog inte på vanliga loppisar. Harmligt bara att jag inte sådan tid att gå igenom alla högar och lådor som fanns.
Eva - Kakkakaffe

Malin/ en gul apelsin

Modigt Eva! Bra att du vågade säga något, de flesta hade nog slunkit ut och varit arga i hemlighet istället. Och gubbarna hade fortsättningsvis inte fått se att vi svenskspråkiga finns på riktigt.

Svar: Jag har undrat så många gånger vem det riktigt är som har röstat på sannfinländarna och stöder deras åsikter och hurudana människor de är. Förmodligen mötte jag nu två.
Eva - Kakkakaffe

Christina

Vad duktig du är! Som vågar stå upp mot sådana åsikter.

Svar: Det kändes bara som ett personligt angrepp och jag var tvungen att försvara mig själv och som Inkku skrev ovan, kändes det nog mycket som om det handlade om okunskap från deras sida.
Eva - Kakkakaffe

Nanna

Jag kan riktigt känna hur ditt hjärta dunkade, för jag blir själv så upprörd (fast jag nog tycker att det hör till att lära sig finska om man bor i Finland). Jättebra att du vågade säga det du sa, för ofta beror det på okunskap, de har helt enkelt aldrig träffat en finlandssvensk, bara hört genom media att vi finlandssvenskarar klagar på att vi inte får service på vårt modersmål. Själv stör jag mig också på när rikssvenskar påpekar att jag bryter på finska, eftersom många inte kan förstå att man kan bo i Finland och ha svenska som modersmål.

Svar: Ahhh, hur svårt kan det vara?
Eva - Kakkakaffe

Anonym

ska du jobba hela sommaren?

Svar: Nej.
Eva - Kakkakaffe

Sara Spetsfabrikör

Fan vad bra att du inte tiger (och samtycker)! Tufft! Bra! Civilt kurage! Poäng!

Sanna

Hej Eva! En helt anna fråga: hur gick det med marimekko väskan som du färgade svart? Har min i tvättmaskinen nu med en påse svart färg och hoppas på det bästa! Fick tipset av dig! :)

Svar: Den blev superbra. Precis som ny! Hur blev din?
Eva - Kakkakaffe

Nette Cecilia

Så bra att du öppnade munnen .Kan inte med sådana .Tänk vad mycket gott vi gjort för det här landet o tänk så många finlandssvenskar som gav sitt liv för att vi får leva i frihet .Det kan du också berätta någon gång ,kramar Nette