På 18 timmar.

Man hinner så mycket på en dag ändå och mina blogginlägg ploppar upp allt senare. I morse befann jag mig i Kolebacken i fiskhuset. Sedan kom jag hem och lagade makaronilåda åt ungarna. Sen körde jag ner till Jämijärvi och hann jobba ett arbetspass. Och nu har jag varit i bastun och simmat i brunt insjövatten.
 
Längs väggen fanns långt över tio loppisskyltar. Paffbitar uppspikade på lyktstolparna och slarvigt skrivna med svart tusch. I små, små samhällen som började och slutade efter några hundra meter. Jag besökte tre (måste ta några till på hemvägen). Och det var precis sådana som man läser om i inredningstidningarna när folk hittar en matta för 30 kronor eller Arabiaporslin för 40 kronor. Men ett gav mig också rejält ont i magen. Det var i Isojoki där en äldre man samtalade med butiksinnehavaren och jag lystrade till när det blev tal om dagens unga och den bristande uppfostran. Samtalet styrde dock snabbt in på svenskan och de svenskspråkiga, som skymfades totalt mitt framför mina ögon och jag kände bara hur pulsen steg medan de diskuterade hur svenskan enbart skapar problem i det finska samhället. Och sen kunde jag inte hålla mig längre utan presenterade mig som Eva Finlandssvensk på svenska och talade om för dem att de minsann hade en snedvriden syn på världen och hur jag som svenskspråkig precis var på väg på jobb för finskspråkiga. Sen sa jag adjö och hjärtat bara dunkade i bröstet när jag satte mig i bilen och körde vidare. Jag hade för första gången mött sådana.
 
Fast här är det härligt. Alldeles underbara ungdomar. Och dukat bord sex gånger om dagen. Nästan som semester.
10 kommentarer

Vad jag har missat i 26 år.

 
Sushi. Vem har jag då varit som inte "vågat" smaka tidigare? Sara var kökschef ikväll och rullade, och jag skar för brinnkära livet medan små händer nappade bit för bit från skärbrädet i samma hastighet. Kärleken för mat växte ytterligare.
16 kommentarer

"Men om jag klipper gräset och Celine rensar landet då?"

Aaah, det tjatas oavbrutet här: "men vaaaad ska vi göra idag?", "vart ska vi ååååka idag?" och mina öron håller på och trilla av före klockan ens är tolv. Och jag förklarar att jag blir så trött av allt gnäll och titta nu runt er och se hur det ser ut här inne. Och halva gräsmattan är fortfarande oklippt och rentvätten ligger i en stor hög, jag måste göra nubbesiksröran ikväll och packa väskan för att jag ska på jobbvecka* i morgon - som egentligen redan började i måndags och så pottränar jag Sindre och byter kissiga byxor som grädde på moset. Och Thomas kommer hem först på lördag eftermiddag och momma och Anna ska barnvakta i morgon, det är sommartorg och allmänt kaos. "Men om jag klipper gräset och Celine rensar landet då, så kan du gå och vila mamma, så orkar du komma med oss på utflykt sen", säger Marius.
 
 
*ledare på sommarläger för ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar
12 kommentarer