Dagens matrapport.

 
Jag glömde dock lasagneplattorna, smöret var slut i affären och så köpte jag bara fem liter mjölk. Och samma halv kilo morötter som jag köpte förra veckan och som då kostade 0,91 e, kostade idag 1,79 e! I veckan ska det bli leverbiff, spenat- och skinkpasta, kycklinglasagne, kokt abborre och diverse vegetariska soppor till mat. Sen städade jag ännu kylskåpet när jag kom hem och slängde en gräddfilsburk, en burk kvarg, en burk öppnad, oanvänd tonfisk som jag en gång tog i misstag för ananas, en halv burk fetaost, en burk grönluddig makaronilåda, en påse med mozzarellaost, två burkar fil och tre mögliga ostbitar med utgångsdatum i juni eller tidigare - och det var många euron i rena pengar som åkte i roskisen. Fast längst in bakom allt annat skräp hittade jag också en oöppnad fetaostask och en ask med vitlöksbonjour och det kommer att betyda lyxsallad någon dag. Sedan vi började med utmaningen dock, är det enda vi slängt i matväg en portion vispgröt.
 
Dagens "medan ungarna sov middag": Jordgubbsmarängpaj och riktigt god. Receptet är lånat av Jennyskakor.
 
Pajskal:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 msk vatten

Fyllning:

1/2 liter jordgubbar
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

Maräng:

3 äggvitor
1 dl socker
skal av en lime

Blanda samman alla ingredienser till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga botten på pajen med en gaffel. Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 15 minuter, tills pajen fått lite färg. Förbered fyllningen under tiden. Skiva jordgubbarna och lägg i en bunke. Tillsätt socker och potatismjöl och blanda försiktigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget. Vänd sedan försiktigt ned det rivna limeskalet. Fyll pajskalet med jordgubbarna och bred på marängen. Grädda i 225 grader i ca 5-8 minuter. Angående jordgubbarna förresten, så är det bäst att använda färska jordgubbar eftersom att de inte vätskar sig lika mycket som frysta. Men vill man prompt använda frysta gubbar så får man tillsätta lite mer potatismjöl, annars blir det soppa istället för paj. 
 
 
3 kommentarer
Jenny

Att slänga mat är så tråkigt, fick slänga mkt där ett tag när jag började jobba efter mammaledigheten (jobbade såna pass att jag inte hann hem till middag eller läggning) eftersom Joni använde inte samma saker som jag när han gjorde mat, matlagningsgrädde, creme fraiche och sånt slängdes ofta/alltid men inte nåmer nu när jag jobbar hyfsat rätt igen.. Vet inte hur ni har det med kuponger där men med dom kan man spara sjukt mkt ibland ((: Jag köper saker på erbjudande också, Ica Maxi har tex typ alltid 3st matl.grädde för 27kr och 2st creme fraiche för 15kr oså.. medlemskort har också mkt erbjudanden (: ..Men Finland är dyrare också vill jag minnas? ):

Svar: Finland är nog dyrare i mat än Sverige. Vi har också närmare 50 km till närmaste större butik där det skulle finnas erbjudanden (fast nu är det ändå mest läsk, grillkorv, glass och grönsaker som är på erbjudande) och eftersom bränslen å sin sida är så dyr, lönar det sig inte att köra enkom. Och våra matkostnader har i övrigt sjunkit rejält sedan vi flyttade från stan, för där sprang vi i stormarketerna i tid och otid och köpte mer mat än vad vi åt upp-
Eva - Kakkakaffe

I

Intressant att se ett kvitto. Maten tycks vara några procent billigare (i stort sett alla varor) än vad jag räknar med här i Sverige. Hur är prisläget på ekologisk mat i Finland?

Svar: Finland har nog dyrare mat än Sverige. Och de ekologiska varornas priser är typ 30% (??!) högre än de icke ekologiska. Däremot ökar utbudet på ekologiska livsmedel stadigt, men inte är vi ändå ens i närheten av vad som finns i Sverige inte.
Eva - Kakkakaffe

I

Sverige gick nyligen om Finland i matpriser (i och med eurons fall). Men skillnaderna är nog inte så stora. Kanske tyckte jag att det såg billigt ut eftersom jag inte handlar konventionellt. Jag har nog inte riktigt koll på prisläget där. Det kanske är så billigt?

Tråkigt att det inte är så lätt att få tag på ekologiskt. Här är det lätt att få tag på basvaror. I småstäder är det dock svårt att få tag på olika sorters frukt och grönsaker.