Om att hittat en matta.

(Bilder scannade ur Plaza Koti.)
Det var ju den där vardagsrumsmattan. Som jag har funderat och letat efter vad som skulle vara den perfekta mattan till vardagsrummet - för den ska vara stor - men ändå lätt att damma, den ska vara färgglad - men ändå inte barnslig och skrikig, den ska tåla lite fläckar - men ändå dölja dem, och den ska vara flerfärgad och helst randig.

Och så var tåget lite försenat från Jyväskylä igår och jag fördrev tiden genom att snurra ett varv på R-kipsan. Och där fanns den! I vardagsrummet i Christina Thørnbolls hem i Danmark! Jag slet den finska Plazan ur hyllan och googlade direkt jag steg på tåget, men det visade sig sedermera att brandtsindoor nog inte var någon affär för mig. Förstås.

Men en Kelimmatta är vad jag ska ha!
(Bilder från brandtsindoor.dk och carpetvista.com)
21 kommentarer
Ida

du ska byö fälas på na auktioner, tier sku du säkert hitt na, om du kan haald de ti såmarin ;)

Eva - Kakkakaffe

Ja sku vel no byöv he ;) Fast med dagens bränslepriser så behöver det nog inte bli så mycket billigare att börja köra runt halva landet för att hitta det man ska ha :(

Anonym

det där är ju en matta jag aldrig skulle ha sett om du inte pekat ut den igår :) tycker faktiskt mycket om den! snygg och praktisk. antagligen bra mycket bättre än vår vita asko matta som Theo just spydde upp barnmat med tomat på...

Jenny

^det var ju jag då ifall det var nån överraskning ;)annars, tycker verifieringen på bloggen är rätt knepig, sist fick jag skriva 3 gånger innan det blev rätt. Minns att du skrev om den en gång, men det ska alltså fortsätta så här? Förstår förstås att du vill granska kommentarerna men jag har iaf problem att få genom mina kommentarer :)

Eva - Kakkakaffe

Jenny:

Japp, din mailadress syntes i första kommentaren så jag visste att det var du. Jag fick ju svar av bloggportalen att det var för att undvika spam - men jag fick aldrig någon logisk förklaring varför vissa alltid måste fylla i verifieringen, varför vissa bara ibland och vissa aldrig behöver fylla i den. Jag kunde i och för sig göra kommentarsfunktionen fri - men det är ganska effektivt för att hindra onödiga och negativa kommentarer genom att ha granskningsfunktionen på. Men jag kan maila blogg.se och fråga huruvida det är möjligt att ändra verifieringen så att det skulle bli lättare att tyda dem! För det är ju jättetråkigt om det blir så att folk inte kommenterar för att det är tröttsamt att tolka dem.Och halleluja med tomatspya! Första gången jag fick blåbär på vår putsade jag som en galning, men sen efter vin, mera blåbär, någon kissolycka och så, så slutade jag ;)Anna-Lena

Och så kommer jag med mitt standardtips då - Ellos - där finns allt! Utnyttjar du dessutom nån av deras otaliga rabattkoder så får du den billigt.

http://www.ellos.fi/cv/_/N-?Ntk=All&Ntt=kelimmatto

Eva - Kakkakaffe

Anna-Lena:

Haha, mottot: "Handla aldrig på Ellos utan rabattkod" :) Måste bara vänta på en 40%:s kod. Nämen, Ellos är outstanding - där finns allt.

michaela

Fast, jag måste ju bara tipsa om mattor av ylle.

Bara så bäst att rengöra, lita brokiga i ytan, tjockare, varmare och såklart dyrare men värda investeringen!

Jag vet, vi som hade kaskadspyaren Mathilda :D

Eva - Kakkakaffe

Michaela:

Men jag tror dessa är i ylle?!

Anna-Lena

Jamen absolut! ;-) Man ska ALDRIG köpa nåt från Ellos till normalpris! Inte heller fån KappAhl, de har alltid nån kupong som är ikraft :-)Jag håller med en här ovanför ang. verifieringskoden. Jag håller på att bli galen på den, det är helt omöjligt att tyda den ibland och då klickar jag oftast bort hela fältet för det tar för lång tid att prova med flera olika koder som ändå bara blir fel.

eKorren

Kelimer är definitivt i ylle!

Se till att den är gjord i Turkiet bara, och inte nån uschlig kopia från Indien eller Pakistan. Helst ska den vara semiantik (minst 50 år) också, om man vill ha vackra, icke konstgjorda färger, men det är förstås även en prisfråga. Kolla kvalitetsuaktioner på webben.Med ett stadigt mattunderlägg under (helst tjock filtad) kan man ha ganska tunna mattor på golven utan att springande ungar börjar flyga av dem. Lycka till med inköpet, hoppas du hittar nåt fint.

Malin

Den här mattan (länk nere) från Ikea finns till ett bra pris. 100% ylle och riktigt fin och stor, vi har funderat på den flera gånger men fick skippa idén efter att vi tapetserade våra väggar så där galet gula.http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70163791/

Lotta

Ja den var ju snygg. Vi har såna där persiska mattor och de är bra på alla sätt, förutom att de är svåra att damma.. Men fläckar syns inte. Men ändå funderar jag på att ta in den ljusa mattan till våren. Men för tillfället har vi inga mattor alls då vi håller på att riva golvet..

Anna-Lena

Koden 255823 ger dig 50% rabatt på en produkt, gäller tills imorgon! Jag beställde själv en matta nu idag, blev inspirerad av dina mattfunderingar så jag började också söka en matta :-)

Christina

De skrev om Kelimmattor i senaste Allt i hemmet också. Hoppas du hittar en som passar er. :)

michaela

Det jag menar är att vår är lite tjockare i luggen därför syns inte alla fläckar lika bra.

Annars bra val av matta!

Eva - Kakkakaffe

Ekorren:

Tack för det. Tänk vad folk kan.Malin:

Inte alls illa, inte illa alls.Lotta:

Och ju större de blir, desto otympligare. Bara den inte skulle väga ett ton så.Anna-Lena:

Tack :) Det blev ingen matta, men äntligen ett sängöverkast! Super!Christina:

Jamen, nu vill jag ju se den också :)Jenny

Kelim är fint. Kruxet är att det är ganska halkigt - inget att ha i mitten av vardagsrummet där alla knatar omkring, enligt vår erfarenhet. Men i sovrummet sitter den fint.

Lena B

Här i våra trakter håller de kurser i Kelim inom MI. Då får man ju välja färger och storlek själv... Men jag kan tänka mig att materialet och tidsåtgången gör att en sån matta blir väldigt dyr.Lycka till i mattjakten! :)

Inkku

Sent omsider, men kanske du läser dethär ändå: Jättesnygga Kelim mattor finns på Carpetvista.fi

Hamnade in på mattsidorna via Anna-Lena Nyfors-Norrgårds inredningsblogg på Vbl.

Lycka till!!

LInda

Hej! Såg på Blocket en annons från ett företag som säljer ut Kelim till 50-70% rabatt. Det kanske kan vara nåt!?

http://www.blocket.se/stockholm/Uforsaljning_Kelim_38363770.htm?ca=17&w=3Fina bilder du visar!