Är bloggare lyckligare?

Publicerat: 2012-02-29 / 22:22:01 | Kategori: Allmänt | 29 kommentarer
Jag och Linn fick ett mail med rubriken Är bloggare lyckligare? av en läsare som undrade om jag tror att de som bloggar generellt är lyckligare än icke-bloggare. För visst är det fina bilder av glada barn i rena kläder i snygga hem med god mat på borden osv. - i många bloggar. I perioder har de rosenskimrande bloggarna med rosafluff i kanterna diskuterats för allt kan ju inte alltid vara vackert hela tiden och folk har blivit provocerade över andras lycka - som sedan vänds till avundsjuka.

Jag är väldigt lycklig för tillfället. Jag har en fin familj, ett fint hem, studier jag trivs med och en fungerande livssituationen. Jag är i grunden en mycket glad och positiv person och jag minns ännu idag hur jag sårades av en kommentar i högstadiet som löd "Måste du alltid vara så glad?". Men med det är det inte sagt att livet alltid gått på räls - för det har det inte. Inte för mig och knappast för någon annan heller. Men jag tror man kommer långt i livet med positivism och optimism.

Jag tror inte bloggare är lyckligare än icke-bloggare. Men jag tror att merparten människor som börjar blogga är öppna och självdistanserade med en positiv syn på livet. Eller att man känner att man har något man  vill dela med sig av och viljan att bjuda in andra i sitt vardagsrum - samtidigt som man inte räds uppmärksamhet. För det går liksom inte att gå runt och fundera på vad 3000 människor tycker om mig just idag. Därför tror jag att många bloggar "lyckliga och rosafluffiga" i andras ögon.

Men jag tror att bloggare är bättre på att fånga upp vardagsglimtarna. För vardagen kan emellanåt ändå vara mycket tråkig och grå. Tack vare bloggen sätter jag mig ner varje kväll och reflekterar över dagen. På något vänster har bråken, tjatandet och striderna redan fallit i glömska och i kameran finns bilderna som förstärker det fina vi gjorde tidigare på dagen. Jag försöker blogga så rakt och ärligt som möjligt. Om vardagshändelser, fina stunder och saker som vi kan tänkas ha glädje av i framtiden. I en salig blandning av mer eller mindre viktiga ting. Jag vill kunna skratta åt tokigheter som vi gjort, minnas finurligheter som barnen sagt, komma ihåg vardagskaoset och se det vackra från bilderna. För visst är det häftigt att med några klick med bild och text kunna se och minnas vad man gjorde en februarionsdag för två år sedan. Och visst motiverar bloggen till att ibland duka fram maten i fina porslinskoppar som annars bara skulle stå i skåpet i stället för att bara sätta kastrullen på bordet - bara för att det ska se bättre ut på bild. Eller att jag får ett rum städat eller jeans på mig av samma orsak.

Jag inspireras av andra bloggare. Jag är så imponerad av familjen Lundagårds livsstil och hem. Jag vill bli bättre på att bekräfta mina barn utan att överanvända åååh, så duktigt. Jag tycker Petra har så vettiga tankar om barnuppfostran och ger en bra påminnelse, då det är så lätt att falla tillbaka i gamla mönster. Michaela startade med hjälp av bloggen en helt ny löpförening i huvudstadsregionen och någon gång ska jag också få lika stark kropp som Lofsan. Bara för att nämna några. Därför blir jag också glad när folk säger att de inspireras av mig.


Vad tror ni? Hurdana människor är det som bloggar? Eller varför bloggar inte du? Och var går gränsen mellan att vara inspirerad och att vara avundsjuk?Det bästa av det bästa.

Publicerat: 2012-02-29 / 19:36:07 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer


Det var bara onsdag och jag trodde inte att det här veckan kunde bli bättre, men det här måste banne mig vara det bästa sportlovet i mitt 25-åriga liv! Nästan så att jag önskar att det vore vinter och månadsskifte februari-mars för evigt och jag skulle lalla runt från ställe till ställe, dricka kaffe och lägga grunden för årets solbränna. Kanske ända tills det rasar snö av taket ner på verandan för sjuttonde gången denna vinter och jag ännu en gång samlar ihop de drypande handskarna och hänger upp dem på tork eller sätter en mössa på huvudet och i långkalsonger och crocs balanserar på den smala vägen till vedlidret och släpar in en överfull korg med ved för att kanske inte behöva gå ut i morgon bitti. Då kanske det ändå får bli sommar. För jag har aldrig suttit på trappan barfota i pyjamas och druckit mitt morgonkaffe.

Då man gör det på ackord.

Publicerat: 2012-02-28 / 20:05:42 | Kategori: Allmänt | 29 kommentarer

Egentligen avskyr jag att
komma hem när klockan redan passerat normal gå och sova-tid. Då det minsta barnet har somnat i bilen och blir sur och tvär när det väcks. Då de andra två är trötta och står och gnäller att man ska lyfta in dem fastän man har händerna fulla av väskor med dyngsura handdukar. Då ytterkläderna ockuperar hallen och pyjmasarna inte finns någonstans. Då kvällsmål ska serveras på stört och skitbrasan vägrar ta eld trots att jag stoppar in både ett och två Vasablad och en Pargas Kungörelse på det. Då jag försöker förhandla mig till bara en kvällsaga medan vi borstar tänderna och klarar av den sista drickpausen. Sen. Sen börjar jag ha läget under kontroll igen.
Vad har man på en bebis/litet barn när det simmar?
Babysimbyxor som har lite tjockare foder än vanliga simbyxor och så har de gummiband i låren.

Var du ensam med alla barnen och hur klarar du av det?
Min syster bor granne med simhallen så hon var med mig idag. Men Marius och Celine har flytsimdräkter och idag var första gången jag kände att nu skulle jag kunna fara själv med dom alla tre.

Är simblöjor bra och kan man ha det på en bebis?
Simmar man inte så ofta fungerar de särskilda simblöjorna helt okej.

Varifrån kan man beställa sådan simdräkt som Marius och Celine har och vad kostar den?
Det är en Learn-to-swim-simdräkt från Arena och man kan beställa den genom oss (Thomas). Den kostar 45 euro och det priset inkluderar frakt.

Tisdagstävlingen.

Publicerat: 2012-02-28 / 12:49:42 | Kategori: Allmänt | 182 kommentarer
Dagens trevliga:
Besök från Jakobstad.

Dagens väder:
Snöigt. Och sen soligt. Men hur är det ens möjligt med så här mycket snö?

Dagens bästa:
En traktor som skottade vår gård och räddade mig från att vara insnöad resten av veckan!

Dagens goda:
Glass i frysen.

Dagens low:
Thomas åkte bort för en vecka.

Dagens stress:
Svårt att hinna och orka med något skolarbete.

Dagens bekymmer:
Vi börjar ha slut på ved. Riktigt slut.

Dagens frågetecken:
Ska vi åka till simhallen i Vasa på eftermiddagen i alla fall?

Dagens tävling:
Vinn ett Baby & Barn produktpaket från Weleda (värde ca. 65 euro) genom att bli den 900:e Kakkakaffegillaren på Facebook eller kommentera detta inlägg. Sammanlagt tre vinnare.

Nästan som i Lappland.

Publicerat: 2012-02-27 / 20:39:17 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Nå. Pinnbröden blev svarta, kaffet hann ingen aldrig dricka och solen kröp ner bakom träden så att vår grillplats hamnade i skuggan och det var kalla händer, snöiga korvar och utspillda saftglas innan missionen var avklarad. Men jäklar vilken dag ändå! Fatta att det är februari. Fatta att vintern kan vara så vacker. Och där somnade de våra små och snarkade ikapp medan vi knaprade bort brända kanter och njöt i solskenet.

Bäddat för succé.

Publicerat: 2012-02-27 / 10:10:48 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Dagens utsikt från köksfönstret


Pinnbrödsdeg. Men varför ska vi äta hons bröd då? undrade Marius.

Det kan liksom inte bli annat då vädret är alldeles uuuuunderbart, det finns kaffe och blåbärspaj i väskan och vi ska ställa oss på rad i Bötombergsspåren och åka flata med Marius gudmor och hennes familj. På återseende.


Helt vanligt.

Publicerat: 2012-02-26 / 20:02:09 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Det var helt vanlig morgon. Med helt vanliga bestyr.
.
Och helg brukar ju betyda skidtävling. Fast idag behövde vi bara åka till Malax. Behöver man pausa då? frågade Marius. Näpp, det tar bara sjutton minuter. Idag hade vi med oss skidbutiken. Och så åt vi korv som vanligt.
.
Vi har förresten varit genomnöjda med grönsakslådorna från Solsidan. Det är bara att klicka i en exceltabell på lördagskvällarna och så har vi kylskåpet fullt av grönsaker hela tiden. Det är mycket roligare att laga mat och så sparar det massor i mathandling för oss.
.
När jag var yngre ville jag ha en trädgårdsmästare till man. Som skulle sköta buskar, blommor och grönsaksland. Jag vet nämligen ingenting om någonting och snart smälter det här. Hur ska man veta när man ska så, plantera, beskära och allt det där?
.
Där ska vi i alla fall ha vår fotbollsplan och där ska vi spela tre mot två i sommar. Kanske får Marius fotbollsmål i fyra års present.
.
På eftermiddagen gick vi en och en halv kilometer till min pappa. Det är det lyxigaste i mitt liv för tillfället - att bo nära pappa. Det är bara att ringa och så kommer han om det behövs. Och så vet han allt. Vi låg i hans soffa en stund och så drack vi varm o´boy och åt bulla före vi gick hem tillbaka. Det var en bra söndag det.

Sportlov.

Publicerat: 2012-02-25 / 20:08:00 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer


En veckas ledighet har jag. Som egentligen betyder att när dagen blir så här långt liden, så borde jag ägna mig åt vetenskapliga artiklar och forskningsfrågor. Men jag är i alla fall hemma. Jag behöver inte skypa med mina barn och jag behöver inte släcka lampan i någon annans säng i en studiebostad hundratals kilometer hemifrån. Må vara att Thomas i sin tur åker på Vasaloppet på tisdag och är borta en vecka, men det betyder att vi fick den kommande veckan fixad också. Och sen är vi redan inne i mars med två och en halv månad till sommarlov - och ett påsklov däremellan på det. Men det var sportlov nu som sagt. Det kan vi.

Tapetserat.

Publicerat: 2012-02-25 / 14:20:02 | Kategori: Allmänt | 21 kommentarer

Så här såg vårt sovrum ut i november och jag var inte särdeles förtjust i tapeten, trots att den var alldeles ny och det kändes onödigt att förstöra den.

Och så här ser vårt sovrum
ut i februari, efter att svärmor har varit på besök. Och jag är så nöjd. Tapeterna är väl fortfarande lika gammeldags som innan, men färgerna så mycket bättre. Det är ett mönster som utgått ur Boråstapeters Anno 1905-serie, men via Vasa Färg fick jag tag i de sista rullarna som fanns i landet. Resten av tapeterna kommer att hamna i gäststugan senare.

Mest skola och sånt.

Publicerat: 2012-02-24 / 18:35:54 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Jag vaknade med ett ont knä (trasslade ihop mig med en klasskompis och körde omkull när vi tränade assistans igår i backen), ett tungt huvud fullt av snor och en sjuk hals. Slängde min packning på ryggen och tog skridskorna i handen och cyklade med trötta ben genom stan för att följa en afrotimme. Hade andra lektioner som krockade och hoppade in två timmar för sent bland varianser, normalfördelningar och t-test, och satt och grät en skvätt bakom skärmen. (Om det på riktigt finns någon som kan hjälpa mig att tolka spss-tabeller till ett arbete, så maila! Jag hoppar i bilen och kommer med kaffe och bullar och så kommer jag att nämna dig i mitt tacktal när jag äntligen blir färdig!)
Därefter slog jag lunchrekord - kycklingpaj på 4:30, innan jag fortsatte till ishallen och var två minuter sen igen (jag har sjukt omöjligt schema för tillfället). Sen plockade min nyfunna vän upp mig och jag fick för en gångs skull en smidig och snabb hemresa till Vasa med bil - en och en halv timme till godo på tåget. Jag hämtade i min tur en bil hos syrran och gasade hem mot gula huset för att krama barn. Fast de är tydligen i Sundom med farmor och nu sitter jag här i lugnet före stormen och väntar hem trötta barn medan snoret rinner över tangenterna.

Busy.

Publicerat: 2012-02-23 / 09:54:38 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Jag läser på tent, planerar en hiphoptimme, skriver gradu och en annan rapport på samma gång. Eller inte på samma gång, men när det ena blir lite tråkigt byter jag till nästa och så snurrar jag runt, runt och inget blir någonsin färdigt. Mina svettkalsonger är i alla fall rena och nu ska jag värma en burksoppa före jag far och gör sånt här.

Hemma rök förresten den vita mattan. Jag tyckte synd om Pernilla som i förra veckan hälsade på oss och hamnade ut för en sån där perusbajsolycka då det pressas ut kakka utanför blöjkanterna och passligt kletas ut på just en vit matta. I stället var det en schysst egyptier som fotograferade ett antal mattor åt mig i en butik i Stockholm och med bästa möjliga service skickade mattan direkt till dörren. Den såg nu inte riktigt ut som den jag ville ha, men den här döljer nu både det ena och det andra.

Tåget.

Publicerat: 2012-02-21 / 18:29:48 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer


Jag sitter på stationen. Det skulle vara tio minuter kvar till avgång. Men det är det inte, det är minst trettio. Bredvid mig sitter en ung kvinna med en fin läderväska. På stolarna en bit bort sitter tre tonårspojkar och dricker energidricka. På bänken bredvid mig sitter en äldre farbror med en gammal Sparbankskasse. Han har redan varit och frågat av mig två gånger om det här tåget ska stanna i Laihia. Han har hörapparat. Och så är det jag. Som har skridskorna i en plastpåse och en brödspåse i ryggsäcken. Det är meningen att jag ska komma fram kvart före tolv i natt. Då ska jag cykla över Harjuåsen med cykeln vars växlar är sönder till studentbyn och bädda mina lakan i sängen. Jenna har i alla fall en skön säng.

En feelisvideo.

Publicerat: 2012-02-21 / 07:21:18 | Kategori: Allmänt | 29 kommentarer

Väderbloggen.

Publicerat: 2012-02-20 / 19:51:03 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer

Tja, vad säger man? Jag svarade på ett mail vid middagstid som var av min graduhandledare och jag avslutade med att vi syns på onsdag. Sen stängde jag datorn och njöt av livet och familjen och vintern. Det är liksom inte alla måndagar som det är plusgrader och superblå himmel samtidigt som det är vindstilla och man tillsammans systrar, mormor och Norgebor kan traska över Molpeisen. När jag kom hem många timmar senare och klickade upp universitetsmailen igen, hade jag åter ett mail av handledaren. Men vi börjar ju seminarium om bara några minuter, skrev hon då - tio över två idag.

Och här var jag och där var dom. Fast jag gjorde ändå en helt okej miss.

Liten blir stor. Del två.

Publicerat: 2012-02-20 / 09:07:05 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Ibland känns det som maratonloppet med bytande, passande, tjatande, bärande, tröstande, skällande, skötande, matande och tvättande aldrig kommer att ta slut och man bara önskar att man skulle nå den där perioden då de kan bre sina egna smörgåsar, torka sina egna rumpor, hämta sitt eget vatten när de är törstiga, sätta på tv:n och andra mer eller mindre triviala saker som man passar dagarna i ända. Men så inser man ändå ibland att det blir lättare hela tiden - de kan dricka vatten ur kranen i badrummet, de kan klä på sig sina kläder, de kan äta själva och Sindre klarar numera trappan upp och ner utan att man behöver stå bredvid och vakta. Kanske tar maratonloppet ändå slut. Om sisådär två år.

Liten blir stor. Del 1.

Publicerat: 2012-02-19 / 20:43:01 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Lösningen på klätterproblemet, var att eliminera möjligheten att klättra.

Det är bara söndag.

Publicerat: 2012-02-19 / 11:47:26 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Det är en sån dag som det är skönt att sitta inne och dricka kaffe och äta pargaspepparkakor och ens man sköter vedeldning och snöskottning. Då man är söndagsseg och klockan blir ett utan att man gjort något vettigt alls. Då mormor ska koka fastlagssoppa och bjuda på dito bullar och alla kommer att ligga utslagna på varsin soffa utan att orka socialisera sig alls. Då man njuter av att vara lat.


Hörni, cykelstatusen lyder som följer: Just nu har vi endast en liten blå kvar, och en röd i mellanmodell med broms. Dessa kan fås direkt. Men vi tar fortlöpande emot förhandsbeställningar och vi räknar med att göra nästa beställning till Tyskland i början av mars.

Dagens köksgolv.

Publicerat: 2012-02-18 / 20:08:44 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer


Alltså, jag vet inte hur det gick till, men plötsligt var vi femton pers här vid gula huset idag utan att jag bjudit in någon desto mer. Det är inte så konstigt att jag känner mig ensammast i världen i veckorna.

Fredagskänslan.

Publicerat: 2012-02-17 / 21:08:14 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
På något vänster hade jag glömt att Thomas for till Jämijärvi i morse och när jag kom hem och två barn satt i ljusskenet och drack varm kakao i ett alldeles tyst kök med musiken spelandes i bakgrunden tillsammans med mostern och den tredje snarkade gott i sin säng, kunde man knappast tro att halva släkten varit inblandade i dagens barnaskötsel med minutschema.

Och vi bäddade ner oss i sängen och gnuggade tårna mot varandra, sjöng Blinka lilla stjärna på finska och svenska och jag berättade att mamma kommer att vara fyra hela dagar hemma, innan jag bäddade om de två som skulle sova tillsammans i övre sängen.

Jag bar in en korg med ved och kokade en kopp med te. Jag startade diskmaskinen som var full med disk efter kvällens plättfest och sjönk ner i soffan.

Jag är hemma igen.

Seinäjoki.

Publicerat: 2012-02-17 / 16:16:18 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Varje tidig fredagskväll hänger jag en timme i Seinäjoki. En vecka åt jag hamburgare på ett ytterst skumt ställe. En annan vecka rusade jag till Supersport för att se om där fanns några bra vinterhandskar. Förra veckan hittade jag en ekoaffär, därifrån jag köpte tvättnötter och torkade frukter åt barnen i papperspåsar. Och nu är jag snart där igen och jag funderar vad jag ska upptäcka i Östermyra idag.

Saknaden.

Publicerat: 2012-02-16 / 19:28:39 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Det är en lustig känsla att läsa om och se bilder på mina egna barn i en annan blogg, flera hundra kilometer hemifrån. Det har varit en lång vecka, men ungarna har det bra i alla fall.

En efterlysning

Publicerat: 2012-02-16 / 17:00:59 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Min småkusin Jonna mailade mig och bad om hjälp för en viktig sak. Nedan är hennes meddelande:


"Jonna Granqvist studerar journalistik vid Åbo Akademi i Vasa och håller på med en tv-dokumentär om organtransplantation. Det är långa köer till organ i Finland och detta beror bland annat på att akutsjukhusen är dåliga på att upptäcka möjliga donatorer. Till dokumentären vill produktionsteamet gärna komma i kontakt med någon finlandssvensk eller finskspråkig som står i kö till ett nytt organ, eller med en anhörig till någon som inte hann få ett nytt organ i tid. Mejla jonna.granqvist@abo.fi om du vill dela med dig av din historia i en dokumentär vars syfte är att få sjukhusen att lägga större vikt vid att hitta möjliga donatorer."

Som ögongodis.

Publicerat: 2012-02-16 / 14:00:30 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 7 kommentarer


Häromdagen när jag var in en sväng på Kimperi hade de fått in de finaste små hängselbyxor och klänningar jag sett på länge från danska Albababy. De hängde där som om det fanns en namnlapp till Evas barn på dem och jag tummade på det mjuka men stadiga bomullstyget och föreställde mig färgglada och festklädda barn på lillasysters studenfest i vår. Som tur hade jag så mycket självbehärskning att jag sparade mina pengar till morgondagens tågbiljett i stället.

En lång och händelselös onsdag.

Publicerat: 2012-02-15 / 20:50:20 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer


Jag har varken kamera eller telefon som man kan fota med.

Idag har det varit så ensamt.
Kanske för att jag visste att min syster från Norge kom hem senaste natt och det var födelsedagskalas, revbensspjällsmiddag och livat i Kolebacken. Här satt jag i svettkalsonger halva dagen (nästa vecka ska jag packa väskan lite bättre) och googlade i timmar för att få fram lite ynka statistik på hur mycket antalet finskspråkiga som skriver svenska i studentexamen har sjunkit sedan det blev frivilligt att skriva det andra inhemska språket. Sen tog jag min vanliga runda via biblioteket och där satt som vanligt samma människor med sina macbookar och jag sjönk ner vid mitt bord och kände lite gemenskap med dem före jag återgick till att knappra ner ytterligare några rader. Jag drack en kaffekopp och gick därefter till dagens enda lektion; barndans. Sen cyklade jag hem i mörket med snöflingorna som haglade som småspik mot ansiktet och kokade makaroner och stekte några ägg. Därefter tränade jag på Jennas matta till Takida.


Dagens hälsning hemifrån.

Sömn.

Publicerat: 2012-02-15 / 08:04:04 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Jag hade ju två mål för den här våren: att få mitt pro gradu -arbete färdigt och sova. Sova ikapp alla kvällar som jag gått och sova för sent, för att det varit så skönt att bara vara. Sova ikapp alla nätter som jag legat och ammat. Sova ikapp alla okristligt tidiga morgnar. Sova ikapp nästan fyra år med för lite sömn.

Varje morgon när jag vaknar vid åttasnåret känns det som jag gjort någonting förbjudet. Och jag känner ett sting av dåligt samvete när vi pratar på Facebook och Thomas ser så trött och sliten ut, ensam med hela konkaronkkan. Jag som åter en natt sovit nio och en halv timme utan att behöva lyfta arslet ur sängen.

Men å andra sidan vet jag att det här inte kommer att hända igen före jag blir pensionär (höhö). Och jag riktigt känner hur kroppen svarar på att sova, sova och sova. Jag känner mig starkare i kroppen, jag är aningen mindre virrig och raderna i böckerna flyter inte längre ihop till en obetydlig sörja. Jag är piggare.


Det är i alla fall det bästa jag kan göra av situationen.

Kvällssagan.

Publicerat: 2012-02-14 / 20:11:42 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Det går en ängel kring vårt hus

hon bär två förgyllda ljus

hon har en bok uti sin hand

nu somnar vi i Jesu namn.


(ur Kajsa Kavat)Dagens outfit.

Publicerat: 2012-02-14 / 08:26:37 | Kategori: Allmänt | 17 kommentarer
Först ska jag cykla genom halva jäfla stan med skidskor på fötterna, stavarna i ena handen på styrstången och skidorna i andra, det har snöat, jag har bara en fungerande växel och bakhjulet bara sladdar när jag bromsar med frambromsen - för att skida i femton minuter med några dagisungar. Sen ska jag cykla allt vad jag orkar med de atans skidorna till skolan för att hinna på nästa lektion och jag rakade mina ben senast i oktober och därför var jag tvungen att klä de korta aerobicbyxorna utanpå svettkalsongerna för att undvika att någon drabbas av en hårchock. När jag kommer hem ikväll har jag cyklat tio kilometer med skidor, stavar och skidskor.

Måndag.

Publicerat: 2012-02-13 / 08:30:05 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
En vecka är kort. En helg är ännu kortare.

Det blå tåget med fyra vagnar rullar iväg från perrongen. Fönstren är smutsiga och gör Vasa ännu mer grådaskigt. En äldre man står kvar och vinkar åt någon inne på tåget. Mina egna stod hemma i hallfönstret och tryckte näsan mot glaset när jag lämnade hemmet.

Jag försöker skaka av mig olustskänslan och tänka på allt roligt de kommer att göra i veckan. Sångstund, föräldra-barntimme, moster och kusinen från Norge kommer på onsdag (!) och så ska de skrinna och skida.

Jag räcker biljetten åt samma konduktör som i fredags, i Laihia och väntar på en ny fredag - för då åker jag åt rätt håll igen.

Fridfullt.

Publicerat: 2012-02-12 / 11:51:06 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer


Det har varit en hektisk helg
här i gula huset. Vi har haft pargasbor och jyväskyläskidare inkvarterade och däremellan har annat folk kommit och gått. Marius befinner sig för tredje dagen i rad på FSS-mästerskapen, Celine sover uppe på vinden och Sindre sover ute i vagnen, och jag försöker beta undan klädhögar, tvättkorgar, disk och smulorna under matbordet allt vad jag orkar under tiden. Ute har solen spruckit fram bakom molnen, domherrarna pickar i sig solrosfrön från fågelbordet men ändå kan jag inte låta bli att känna den där dagen-före-jag-måste-åka-tillbaka-ångesten.

Idag.

Publicerat: 2012-02-11 / 19:22:21 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Närpes och trötthetsdöden.

Ännu om bloggen.

Publicerat: 2012-02-10 / 13:24:44 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Tack för responsen - kul att ni också tycker att det är kul med nytt. För er som surfar i Internet explorer verkar det finnas en bugg som inte läser html-kodningen rätt (öhh, öhh...) och därför funkar inte rullgardinsmenyerna som de ska för er. Suveräna Maria försöker dock hitta en lösning på detta (skulle jag beblanda mig med html-koder, så skulle den här bloggen redan vara död).

Om elva och en halv timme.

Publicerat: 2012-02-10 / 09:16:23 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag har druckit min kopp med pulverkaffe. Jag har skrivit ett par timmar. Jag har diskat undan hela veckans disk, bäddat sängen och staplat mina böcker på hög. Jag har packat ner jeansen som jag aldrig använde och ställt soppåsen vid dörren.

Nu ska jag cykla till skolan med ett ellospaket på pakethållaren, en väska på ryggen och en pirkkaplastpåse på styrstången. Jag ska äta lunch och gå på en föreläsning. Jag ska sätta mig på tåget och komma till Vasa fem timmar senare. Jag ska handla mat i väntan på att ett senare tåg ska komma med Thomas' adept som ska bo hos oss i helgen. Någon ska hämta oss och så ska vi åka till Molpe.

Sen får jag gå in i barnens rum och stryka handen över deras huvud och viska i deras öron hur mycket jag älskar dem.

Som om man var femton igen.

Publicerat: 2012-02-09 / 17:58:11 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Då man glömmer att sätta in smöret, osten och yoghurten i kylskåpet före man far till skolan på morgonen. Så blir det då, när man inte har någon annan än sig själv att hålla reda på.

Kakkakaffe 2.1

Publicerat: 2012-02-09 / 10:51:09 | Kategori: Allmänt | 51 kommentarer
Äntligen. Uppdaterad blogg. Tryck F5, F5 och F5 om det ser konstigt ut i din ruta.

Jag ville ha något nytt och helt annorlunda. Jag tyckte förra designen var jättefin, men den hade hängt med i över ett och ett halvt år och det var dags för en förändring.

Jag ville ha en varm och glad blogg. Patricia Forsström är den duktiga illustratören bakom headern. Det är också hon som gjort illustrationerna i Pleppoboken. Maria, hon som var fotograf på vårt bröllop, har kodat och gjort designändringarna.

Numera finns alla kategorier, hela arkivet och bakgrunden om oss uppe i menyn. Kakkakaffes sida på Facebook finns också där.  Bloggen är bredare och jag kan publicera större bilder. Annonsspalten är flyttad från vänster- till högerspalten och kommer inte att gå in på inläggsspalten i någons skärm längre. Bloggen borde också se bättre ut i iphonen och på ipaden.

Det kan fortfarande finns små fel i länkar och dylikt som kommer att fixas till, men meddela om något verkar vara helt konstigt.

Funkar det här fastän det är nytt, ovant och lite konstigt såhär i början?

På sparlåga.

Publicerat: 2012-02-09 / 09:31:41 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag skriver. Mitt mål är att ha 20 sidor tills imorgon (6 to go). På måndag ska jag ha min första presentation. I mars ska jag ha in materialet samlat, i april ska jag analysera och skriva resultaten, och i maj ska det vara färdigt.

Mitt tredje hem.

Publicerat: 2012-02-07 / 20:46:46 | Kategori: Allmänt | 22 kommentarer

En timme före jag skulle åka igår, började vi laga bröddeg och det var smått kaotiskt en stund.


Idag var jag klockan runt i skolan. Åtta till åtta. Det är tryggt att hänga på biblioteket. Klockan kvart före åtta ringer klockan och då ska man gå hem. Det är inte så att man får något vettigt gjort när det börjar gå på den elfte timmen men det är skönt att få sitta i ett svagt sorl - ensam, men ändå omringad av andra människor. I februari har jag så mycket lektioner och föreläsningar att det inte finns så mycket tid för slutarbetet men jag har ändå fått en bra början. Hoppas jag.

Nu har jag ätit en smörgås, druckit te och saknat barn en stund. Nu ska jag sova ikapp några sömntimmar igen.

Till cykelköparna.

Publicerat: 2012-02-07 / 12:00:24 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Yes! Cyklarna har kommit idag! Thomas försöker skicka alla beställda cyklar imorgon på postförskott och ni borde kunna hämta upp dem den här veckan. Och de som meddelade att de kan hämta sina cyklar från oss, är välkomna att hämta dem då det passar. Det skulle dock vara bra ifall ni kan säga en cirkatid den dagen ni kommer. Här finns adress och telefonnummer (det går bra att sända ett sms). Vi har också några cyklar i lager, men jag kan just här och nu inte säga vilka färger och modeller.

Vi hade änglavakt.

Publicerat: 2012-02-06 / 20:10:26 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Det var en alldeles fantastiskt fin aprildag. Jag var sjutton, Thomas nitton. Vi hade precis avslutat våra skidsäsonger och hade en dryg månads semester från träningen då vi kunde göra vad vi vill.


Vi var påväg hem från Lappo. Vi körde Thomas vita Nissan Sunny från -93. Det var hans första bil. Det var eftermiddag, solen stod fortfarande högt och vägarna var bara. Vi hade tillbringat hela dagen i slalombackarna och trots att det var ganska blött i snön, var det alldeles underbart att nästan vara ensam i backarna och solen hade bränt årets första bränna i ansiktet. Vi hade haft en sån fin dag tillsammans.Jag hade tyskaprov och tog fram böckerna på hemvägen. Jag satt och läste tysk grammatik och Radio Nova spelade gamla klassiker på radion i bakgrunden. Mina ögon blev så tunga, så tunga.


Plötsligt small det till. Bilen krängde och snurrade. Vi krockade med en lyktstolpe som knäcktes i tre delar, vi flög över en vägtrumma och bilen rullade runt. Sen stannade bilen äntligen efter vad som kändes som en evighet. Strax framför ett enormt klippblock.Jag minns att det första jag sa var Lever du?


Thomas var blodig i hela ansiktet. Lyktstolpen hade slagit i sidobalken precis bredvid hans huvud. Jag skakade som en asplöv.

 Vi åkte i ambulans efter varandra. Bilen låg kvar som skrot. Skidboxen hade flugit av långa vägar.


Vi var mörbultade och chockade. Thomas hade bara några skrubbsår i ansiktet och bilbältet hade knäckt mitt nyckelben.Det gick så snabbt. Då Thomas också nickade till framför ratten. På en tiondelssekund.Vi hade änglavakt.


När jag ändå håller på och predikar.

Publicerat: 2012-02-06 / 17:15:34 | Kategori: Allmänt | 33 kommentarer
HA UNGARNA BAKÅTSVÄNGDA I BILEN, ifall det inte finns någon vettig orsak att inte ha det! Det är halt och snöyrt på vägarna och ingen missade knappast den tragiska olyckan där tvååringen dog i förra veckan och ej heller trafikkaoset i södra Finland som resulterade i att åtminstone fyra barn vårdades på sjukhus. I Jyväskylä sitter så gråtansvärt många små knattar med svaga nackar framåtvänt och jag vet inte om det handlar om okunskap, bekvämlighet eller ren lättja men det skulle behövas en rejäl bilstolskampanj för att folk skulle fatta vikten av bakåtsvängt bilåkande. På Bilstolslotsen finns mycket information om både bakåtsvängt åkande och även presentation av ett stort antal bilstolar.

Bildbloggen söndag.

Publicerat: 2012-02-05 / 20:38:48 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Att sälja skidor.

Publicerat: 2012-02-05 / 12:55:37 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Har ni hört om Optigrip skidor? Skidor som aldrig behöver vallas och skidor som alltid fäster fastän de aldrig vallas. Det är inget världsmästarglid på skidorna men å andra sidan är de tänkta som rena motionärsskidor. Skidor som man skidar med i vårsolen på isen och skidor som man tuffar på med i egen takt i spåret med termosen i ryggsäcken på ryggen. Optigripskidorna är relativt nya och har varit storsäljande i ett par år.

Thomas har några Centra Optigrip skidpar kvar. I dammodell finns längderna 183 cm och 197 cm och i herrmodell 193 cm och 203 cm. Vikten spelar ingen roll. Skidorna levereras med bindningar (Salomon Profil eller Rottefella). Skidorna kostar 200 euro (+ frakt). Man kan också hämta sina skidor från oss och då kommer ju naturligtvis inga fraktkostnader till. Behöver man skidskor har vi det också (Alpina och Karhu) för 60 euro.

Finns det intresse och frågor så kan man ta kontakt med mig (kakkakaffe@hotmail.com) eller med Thomas (tr@idrott.fi - 050-3282819).

Symbiosen.

Publicerat: 2012-02-05 / 08:31:47 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Han är så tapper i veckorna. Är okej med situationen. Sover hyfsat och är nöjd med pappa.

Men sen på fredag kväll klamrar han sig fast. Han tankar. Vi lever två i en. Det existerar inte någon annan. Ända tills jag lämnar nästa gång.

Undrar hur mycket en ettåring saknar.

Dagens feelisbild.

Publicerat: 2012-02-04 / 18:48:04 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Jag köpte världens smidigaste vinterjacka i veckan. Världens smidigaste.

Dagens värme.

Publicerat: 2012-02-04 / 11:39:36 | Kategori: Gula huset | 7 kommentarer
I vårt sovrum och i ungarnas rum uppe på vinden finns det små kaminer. Kaminerna var inte mer än proveldade när vi flyttade hit och idag eldade vi själva i dem för första gången.

"Men om de bryter benet då,?"

Publicerat: 2012-02-03 / 20:41:46 | Kategori: Allmänt | 33 kommentarer
När jag pausade på hemvägen idag och stod i kassakön och väntade på min tur, föll min blick på Iltalehtis löpsedel "Barn skidade ute i kölden" med underrubriken "skolan tvingade dem inte". Och jag tänkte nog är det fan. Enligt nätupplagan visade det sig att det handlade om förstaklassister som skidat ute i minus 20 grader och att de, enligt skolan, fått gå in när de velat men en mamma hade blivit upprörd. Och nä, jag skulle inte ha haft skidlektion ute i samma temperatur, men inte skulle jag heller ha kontaktat en kvällstidning för att hänga ut både mig själv och skolan ifall mitt barns lärare skulle ha skickat ut ungarna en stund i kylan.


Vi diskuterade det här häromdagen i skolan. Hur föräldrarna till eleverna blir en allt större utmaning i skolarbetet. Ibland känns det som om vi planerar lektionerna utgående från säkerheten. Missförstå mig rätt - säkerhet är absolut en viktig del av lektionen, men samtidigt börjar det gå till överdrift när det ska finnas madrasser under ribbstolarna, aktiviteterna ska placeras så att ingen elev kan få någon boll i huvudet. Det ska inte finnas någonting på golvet som eleverna kan snubbla i eller halka på - oberoende om eleverna deltar i jeans med sockor på fötterna. För minsta lilla blåmärke ifrågasätts. Basket kan man inte spela för att eleverna kan stuka fingret. Cooper kan man inte springa, för att eleverna med sina icke tränade lungor blir ansträngda och i värsta fall börjar hosta efter prestationen. En manlig lärare kan inte ge en flicka en klapp på axeln för då är det sexuellt tafsande. Utegymnastik kan man inte ha när det är kallt, för då förfryser sig eleven i sina converse - men att gå ut och röka utan mössa rasten senare funkar hur bra som helst.

Men sen när lågstadieeleven smygröker bakom hörnet och tonåringen rullar i diket med brännvinsflaskan i ena handen - nä, då hör det till åldern och de måste få testa sina gränser.

Fan. Sånt här gör mig så irriterad. Gör inte ungarna till harungar. Lär dem i stället att ta ansvar - och det betyder inte genom att låta dem vara ensamma hemma - det är de alldeles tillräckligt i alla fall. Låt dem använda sin kropp och låt det göra lite fysiskt ont ibland - det är inte alltid fara för livet. Och låt dem lära sig genom sina misstag. I stället blir det enda sättet de får testa sina gränser på, att dyka ner i någon kemikalisk påse eller hänga sig ut genom något fönster på tionde våningen.

Sindre brände pannan en gång på ugnsluckan. Sen dess har han inte ens varit i närheten av att titta på kakelugnen.

Inhiberingarnas vecka.

Publicerat: 2012-02-02 / 20:16:16 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
  • Igår skulle vi ha skidat med synskadade barn. Det gjorde vi inte för att det var minus tjugofem.
  • Morgondagens eftermiddagsföreläsning inhiberades på grund av lärarens sjuka barn - toppen, då får jag åka hem tidigare, medan det ännu är dagsljus. Förutsatt att bilen startar i minus tjugoåtta utan motorvärmare.
  • Thomas skulle ha vallat på tävlingar hela helgen och vi skulle byta pass utan att ens träffa varandra. Men tävlingarna är inhiberade.
  • Föreläsningen i Nykarleby på måndag inhiberades. Jag inte var tillräckligt attraktiv.


Vilket plötsligt betyder att i morgon börjar ett tre dagar långt veckoslut hela familjen tillsammans.
Dagens saknad. Thomas ska i alla fall få egentid för att gå och klippa sig.

Min vikt före, under och efter graviditet.

Publicerat: 2012-02-02 / 11:32:02 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Jag vägde kring 57-58 kilo hela idrottsgymnasiet. Jag hade en alldeles lagom smal och tränad idrottskropp. Jag tränade 7-13 timmar i veckan och kunde i princip äta hur mycket som helst. Jag åt på regelbundna tider och helt vanlig mat. Mat och vikt var ingenting jag ägnade någon större energi åt.

Sommaren innan jag blev gravid med Marius arbetade jag på ett fotbollskollo i Sverige. Vi hade dygnet-runt arbete, stort ansvar, ingen ledig tid och vi var rätt isolerade från omvärlden. Vår kock började baka godsaker och i slutet av sommaren var det chokladbollarna i kylskåpet och kakorna i skåpet vi levde för. Jag gick upp några kilon men det gjorde inget för i samma veva blev jag gravid.

Man skulle ju äta för två. Och så var det en diverse cravings och sug hela tiden och jag lade på mig kilo efter kilo. Det var aldrig frågan om någon extrem viktökning men det var nog tack vare att jag aktivt tränade och rörde på mig ända till slutet som vikten bara stannade på 75 kilo.
Marius kom ut och jag ammade. Och jag promenerade alla dagar - långa, långa promenader. Kilona droppade sakteligen av mig men när jag kom till 65 så tog det stopp. Inte för att 65 kilo på något vis skulle ha varit för mycket, men 57-58 är ändå det jag anser vara min idealvikt. Jag var ensam hemma med Marius på dagarna och orkade inte laga lunch åt mig. Jag åt yoghurt och mysli. Som jag kompletterade med en smörgås. Eller två. Men efter en stund var jag hungrig igen och åt en mysliportion till. Och så kokade jag en påse nudlar. Nej, jag kokade två. När jag ammade (för när man ammar behöver man ju energi), knaprade jag i min en godispåse fastän jag ätit en chokladplatta dagen före. Då Thomas var borta kunde kvällsmaten vara varma smörgåsar men då var jag ju hungrig igen vid åtta på kvällen och åt tre smörgåsar till.

Sen blev jag gravid igen. Jag visste att man inte behövde äta för två. Jag hade läst att det där med cravings bara var psykologiskt och att man inte behövde ligga på soffan och gråta för en filkopp. Och Marius skulle ha mat klockan 07, 11, 14, 17 och 19. Så då var det bara att se till att maten fanns serverad på bordet. Jag övergav yoghurten och myslin och vi åt riktig mat - ibland bättre och ibland sämre näringskomponerad - men tillsammans och alla dagar. Jag gick inte upp lika mycket i vikt trots en högre startvikt, och jag upplevde mig själv piggare under graviditeten med Celine än med Marius - trots att jag ytterligare hade en ettåring att hålla reda på då.

Idag väger jag 55 kilo. Äter du ingenting, flicka? frågar folk. Jo, jag äter som en häst. Jag vill inte bli lättare, utan skulle hellre lägga på mig ett par kilo muskler till - men muskler kommer ju tyvärr inte gratis. Jag har en tacksam kropp som fungerar och jag behöver inte fundera på vad jag stoppar i mig. I perioder faller jag dock ner i sockerträsket och äter choklad mest alla dagar och då måste jag aktivt gå in för att bryta vanan - för jag avskyr tröttheten som följer med blodsockerdippen. Och det vore så lätt att strunta i maten nu i veckorna när jag är ensam. För att inte fuska har jag därför gått in för att förutom äta lunch i skolan, så äter jag också middag strax före studierestaurangen stänger. Då mår i alla fall jag bäst.

Jag om LCHF då.

Publicerat: 2012-02-01 / 20:30:03 | Kategori: Allmänt | 29 kommentarer

"Det pågår mycket diskussioner i Sverige just nu om dieten LCHF och också att barn borde äta såhär. Alltså, minimalt med kolhydrater och mycket fett. Alla sorts fetter. Vad tycker du om det? Som mamma och som blivande jumppalärare?

Skulle vara intressant att veta din syn. Man blir ju lite intresserad av denna diet, eftersom den är så effektiv tydligen.

http://svtplay.se/v/2681935/debatt/del_1_av_18?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2691346/sb,p104688,1,f,-1

30minuter in i programmet, debatterar bland annat bloggerskan Katrin Zytomierska..."För det första är jag ingen dietist, kostvetare eller näringsspecialist. Jag är bara ganska intresserad av mat, en fd. idrottare och mamma till tre ungar som ska äta hela tiden. Jag tror absolut att LCHF fungerar och att det kan vara en effektiv diet för sådana som vill gå ner i vikt, men jag personligen är ingen anhängare av dieter och kan inte tro att det är sunt att lämna bort ett av kroppens bränsleintag. Jag kan tänka mig att det kan vara en bra kick-off start om man är kraftigt överviktig men jag tror inte att kroppen kan leva utan (eller med mycket lite) kolhydrater resten av sitt liv. Det finns säkert också en hel del magar som mår bättre av mindre kolhydratrik mat - men om detta är LCHF eller "mat med lite mindre kolhydrater" vet inte jag. För att inte tala om långsamma kolhydrater (mörkt bröd) vs. snabba kolhydrater (ljust bröd).


Och angående dieter för barn, så tycker jag det är förkastligt. Kolhydrater är, liksom fetter och proteiner livsviktigt för ett växande barn och kolhydrater är den främsta källan till energi. Barnen behöver dock också mycket proteiner, eftersom proteiner och fetter är livsnödvändiga för att nervcellerna ska kunna utvecklas. Man har även kunnat hitta ett samband mellan inlärningssvårigheter och bristande proteinintag. Ägg på morgonen och nötter till mellanmål är alltså jättebra för barnen utan att det är frågan om någon LCHF-diet.Jag förespråkar den gamla hederliga tallriksmodellen utan några som helst konstigheter. Äter man normal mat i normala mängder på regelbundna tider och svettas några gånger i veckan, så ryms det också ett onsdagsvin, en fredagspizza och lördagsgodis utan att hela världen faller på det. För barn som vistas utomhus i rekommenderade två timmar dagligen och äter fem sunda mål om dagen, ska det inte finnas någon oro till varken mat eller vikt.(Källa: Hannaford Carla)

Flytt och städning och söndrig cykel.

Publicerat: 2012-02-01 / 08:23:47 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag var så less innan jag hade packat och städat det sista igår och det kändes inte alls vemodigt att slå fast dörren* bakom sig. Helt plötsligt hade jag saker hur mycket som helst, bilen var proppfull (varför hade jag ens en bilstol i bilen?) och bakluckan var fastfrusen och gick inte upp. Jag sprang in och ut mellan ugnstvätt och kylskåpstorkning, hackade på skitluckan och mina atopiska händer, som varken tycker om tjugogradigkyla eller tvättmedel, värkte och blödde. Och jag var tvungen att åka till stan efter skolan för att få in bilen upptinad i ett parkeringshus och medan jag väntade på den gick jag in på första bästa hårsalong och frågade om de hade lediga tider. Jag funderade allvarligt en minut på att klippa kort, men när jag hörde vad det kostade, bestämde jag att jag ska ha långt hår och hästsvans resten av mitt liv. Sen var det som ett mirakel då bakluckan öppnade sig och jag fick dammsugaren och golvmoppen att rymmas i bilen och jag lämnade lägenheten med barnhänder på fönsterrutorna. Därefter körde jag några hundra meter till studentbyn och checkade in i lägenhet Jennas, bäddade sängen och sov i tio och en halv timme i ett sträck.

Idag måste jag ta tag i cykelskrället som gick sönder halvvägs till skolan förra veckan och nu står i en ställning någonstans. Det går inte så bra med slutarbetet för tillfället.


*jag har fortfarande ett soffbord där som jag hoppas få sålt före fredagen

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com