Bakflowet.

Har bakat en hel del den här veckan och när jag ändå bemödat mig att fotografera, får det bli ett blogginlägg. Det där att baka eget bröd var bland annat något jag tog med mig från förra månadens matutmaning. Fast det är med matfotografering är nog Karins kapitel.
Semlor enligt ett recept som Bitte länkade. Tillsatte en massa frön och blandade olika mjölsorter när jag inte hade fullkornsvetemjöl. I bottnen av ugnen hade jag en liten plåt som jag satte en deciliter kallt vatten på varje gång jag sköt in en ny plåt. Blev lite seg och knaprig skorpa då.
 
Den här chokladkakan är Pickipickis. Den är som en städigare och mommoaktigare variant av kladdkaka. Lätt att göra två av när man en gång håller på.
 
Det här är favoritbrödet för tillfället. Inte för att jag vet vad jag tänkte med när jag öste en massa mjöl över brödsmeten före jag satte brödet i ugnen - det behövs alltså inte. Receptet är ditåt.
Räcker till två bröd:
 
1 l piimä
1-2 dl mörk sirap
ca. 5 dl vetemjöl
ca. 2 dl rågmjöl
ca. 3 dl havregryn
4 tsk bikarbonat (matsoda)
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 tsk salt
vetekli*
rågsikt*
grahammjöl*
 
*OBS! Bröddegen ska vara mer som en smet än en deg - alltså rörbar. Mjölet och fröna ska tillsammans vara ca. 14-15 dl, beroende på vad man har att blanda i.
1 tsk salt
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner surmjölken och sirap. Häll degen i en smord och bröad bakform. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 100 minuter.

Brödet går bra att variera med rivna morötter, lingonsylt, russin, nötter och frön.Och så helt vanliga bollår - degen enligt vilket grundrecept som helst. Fast de här blev alldeles ljuvliga och fluffiga och det kanske för att jag kollade på Congos kanelbullar och han satte in plåtarna att jäsa i ugnen på låg, låg värme före jag gräddade dem.
 
Hmm, vad ska jag baka till näst då?
 
 
7 kommentarer
Sara Spetsfabrikör

Men kors i taket så du stökar och står i! Man blir ju nästan lite inspirererad!

Svar: Det är min terapi. Det var där i början av veckan som min själ var lätt söndertrasad, men den fixade sig igen.
Eva - Kakkakaffe

jenni

oj så semlorna ser smarriga ut ! brödet du bakade är ett av mina favoriter också mest för att det inte behöver jäsa och är snabblagat(inte gräddningen men baket) mitt recept är dock aningen annorlunda men typ samma :) vi bakade karelska piroger idag, det kan rekomenderas här åt barnen flera till kvällsmålet !

Svar: Det bästa brödet är det som man inte behöver röra i och kladda med ;) Och det som inte gör bunkarna så svårdiskade.
Eva - Kakkakaffe

Marina

I dag skall du baka äppelkaka på surmjölk, jag brukar blanda i havrekli så den blir extra saftig.
Enkelt och gott.

Svar: Ska köpa surmjölk då.
Eva - Kakkakaffe

Disa

Följt med din blogg ett tag. Du e nog så duktig med allt du gör, blir så inspirerad. Energiknippe!. :-) :-)

Jenny

Semlorna såg gudomligt goda ut ((: ..och måste nog testa att göra det sista brödet (: Ungefär hur mkt riven morot ska man ha om man gör med morot ias? (:

Anonym

Hej,
gillar oxå ditt bröd enkelt att baka och gott:)

Kati

Hade en piimä i kylskåpet med gårdagens datum o. ingen lust att knåda deg. Denna supergoda recept räddade mig igen. Tack!