Bakflowet.

Har bakat en hel del den här veckan och när jag ändå bemödat mig att fotografera, får det bli ett blogginlägg. Det där att baka eget bröd var bland annat något jag tog med mig från förra månadens matutmaning. Fast det är med matfotografering är nog Karins kapitel.
Semlor enligt ett recept som Bitte länkade. Tillsatte en massa frön och blandade olika mjölsorter när jag inte hade fullkornsvetemjöl. I bottnen av ugnen hade jag en liten plåt som jag satte en deciliter kallt vatten på varje gång jag sköt in en ny plåt. Blev lite seg och knaprig skorpa då.
 
Den här chokladkakan är Pickipickis. Den är som en städigare och mommoaktigare variant av kladdkaka. Lätt att göra två av när man en gång håller på.
 
Det här är favoritbrödet för tillfället. Inte för att jag vet vad jag tänkte med när jag öste en massa mjöl över brödsmeten före jag satte brödet i ugnen - det behövs alltså inte. Receptet är ditåt.
Räcker till två bröd:
 
1 l piimä
1-2 dl mörk sirap
ca. 5 dl vetemjöl
ca. 2 dl rågmjöl
ca. 3 dl havregryn
4 tsk bikarbonat (matsoda)
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 tsk salt
vetekli*
rågsikt*
grahammjöl*
 
*OBS! Bröddegen ska vara mer som en smet än en deg - alltså rörbar. Mjölet och fröna ska tillsammans vara ca. 14-15 dl, beroende på vad man har att blanda i.
1 tsk salt
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner surmjölken och sirap. Häll degen i en smord och bröad bakform. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 100 minuter.

Brödet går bra att variera med rivna morötter, lingonsylt, russin, nötter och frön.Och så helt vanliga bollår - degen enligt vilket grundrecept som helst. Fast de här blev alldeles ljuvliga och fluffiga och det kanske för att jag kollade på Congos kanelbullar och han satte in plåtarna att jäsa i ugnen på låg, låg värme före jag gräddade dem.
 
Hmm, vad ska jag baka till näst då?
 
 
7 kommentarer

Fyra dagar kvar.

Skön morgon här idag. Älskar när de vaknar med femton minuters mellanrum och man hinner sitta med vart och ett av de morgonrufsiga barnen i famnen en stund före morgonmålet. När det inte är krisartat att få fram maten och när de kan sitta bredvid varandra framför morgonbolibompan utan att det påtas på varandra till höger och vänster och någon skriker skriker i högan sky. Älskar när de går ut efter frukosten och för en gångs skull sköter sig själva, och det finns tid att plocka undan (och blogga!) i lugn och ro.
 
Det är ledig fredag idag. Känns jättekonstigt att det inte är sommartorg idag och hela baletten med det. Ska cykla upp till morfar nu och läsa tidningen. Sen vidare till växthuset och köpa en ranson grönsaker. Och hälsa på gamlafammo. Komma hem och äta lunch, vila, klippa gräs, koka saft och baka lite bullar. Ikväll har jag lovat tända höstens första brasa och så ska vi grilla korv i spisen - fredagsmyset. Det blir en bra fredag.
 
Det börjar närma sig nu. Fyra dagar och så tar jag min väska och sätter mig på tåget. Det är slut på ett nästan fyra månader långt sommarlov.
 
Det här är också hjärtevarmt. Svartvinbärskalas på köksgolvet. Den där mattan i köket som för övrigt är allas favoritplats i det här huset och där folk vistas störst del av den vakna tiden.
1 kommentar

Ett ögonblick. 
Det var Linn som sa det. Men inget går verkligen upp mot ett nybadat och varmt barn, som doftar sliskig jordgubbsmilkshake och har ett fuktigt hår fullt av små lockar och vars händer för en gångs skull är alldeles rena och lena, och som sitter trött och alldeles alldeles stilla i famnen och andas i djupa, lugna andetag. Det är verkligen en av föräldraskapets starkaste upplevelser.
5 kommentarer