Kråkklänningen, två.

Publicerat: 2011-11-30 / 21:37:34 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer


Jo hej. Jag sitter här och
är upptagen med kråkklänningen. Ni tyckte jag skulle korta den och det tyckte jag också var en bra idé. Men nu är jag ju ingen Hanna som syr sin egen galaklänning eller Malin som är yrkespysslare, utan bara en Eva som är totalt ointresserad av handarbete, som saknar tålamod och som bara ryser av tanken på sidentyget i mina torra rivjärnshänder. Och jag har tråcklat kjolfanskapet hela kvällen och kommit en futtig fjärdedel och konstaterat att saxen vore det enda rätta men att jag saknar mod att börja klippa (!) sönder en klänning.

Det är det jag har funderat över denna sista novemberkväll, efter att ha fått terminens sista inlämningsuppgift inskickad. I stan köpte jag fyra krukor, soppåsar och ett knackkorvspaket.

Humöret.

Publicerat: 2011-11-30 / 11:40:07 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Idag hade vägbelysningen ännu inte släckts när jag cyklade hem från skolan vid tolv - så mörkt är det. Snön är ett minne blott och regndropparna rinner frenetiskt nerför fönsterrutan. Och så var vi utan elektricitet i morse. Jag grävde ljus ur flyttlådan och suddade fötterna framför mig för att inte få falla ihjäl mig på allt som ingen plockat upp. Det gick inte att dammsuga, det gick inte att diska, det gick inte att tvätta, det gick inte att titta på tv och ungarna gnällde så öronen höll på att ramla av - det var inte bättre förr.

Nu ska jag fara till stan - ensam. Jag drack just en kaffekopp med grädde, ifall det på något vis skulle ha varit en humörhöjare och så är det omöjligt att fotografera inomhus längre.

Dagen i svartvitt.

Publicerat: 2011-11-29 / 19:07:43 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Okej. Så här såg det inte ut när jag halkade upp för den långa, branta backen med Sindre under armen (hur jag nu sen tänkte när jag lämnade bärselen hemma) för att han inte hölls i pulkan och de två andra jonen som vägrade lyfta på arslen och ens samarbeta lite då gångbanan var sandad likt en grusväg. Sedan handlade jag mat med dem i fyrans rusning och det bara skramlade i kurvorna när de rejsade mellan butikshyllorna med sina minikärror. Sen är det alltid samma bekymmer när man ska plocka i matkassarna; Celine springer bort och ut ur affären, Marius springer efter för att stoppa henne och jag får lämna allt för mina fötter och rusa efter. Det andra bekymret är sträckan mellan parkeringsplatsen och lägenheten; hur man med två händer får tre barn och tre matkassar in och hem utan att få nervsläpp. Sindre har förresten en lång vinter framför sig - har någon ett par Kuomastövlar i storlek 20 att sälja, så finns en köpare här.

Min galaoutfit då.

Publicerat: 2011-11-29 / 17:07:58 | Kategori: Allmänt | 23 kommentarer
Okej. Vad är det då att ha klänninghemligheter. Så här ser den ut då - kråkdräkten.

Neeej. Vad fasen var det här då? En grå rånarluva och en gul näbb till och krax, krax på bloggalan bara. Och så försökte min man försiktigt säga att jag nog såg lite fetare ut i klänningen än vad jag egentligen är.


Orkah. Som om det inte skulle finnas annat att fundera på. Som det där golvet till exempel.

Min galaoutfit då?

Publicerat: 2011-11-29 / 12:34:43 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Tja, den har inte så bråttom, men det är ju ännu sex dagar kvar tills jag behöver den. Fast jag är lite rädd huruvida den passar eller inte. Det är liksom fast i brösten och jag hade lite svårt att bedöma huruvida de säckat ihop sig till en trettifyra eller trettisexa där jag stod framför spegeln och ögonmåttade före jag klickade iväg beställningen. Fast å andra sidan är bröst som växlat sju kupstorlekar i tre omgångar på tre år ganska lätta att handskas med - man kan liksom placera dem lite hur man vill. Men jag hoppas att jag får fast dragkedjan för jag är inte så hipp att ägna veckoslutet åt en klänningsjakt.

Det var statusen på min galaoutfit. Och så kom mina bröst på köpet.

Svingen.

Publicerat: 2011-11-28 / 12:32:20 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer

Frågan: Hur gör du för att få upp en bebis på ryggen i bärselen och vad har du för tips?

Svaret: Jag har försökt visa det i videon ovan (klippet kommer två gånger med text i andra, eftersom det inte hörs vad jag säger). Öva, öva, öva. Det är lättare med hjälp av en spegel, om du inte har någon som kan hjälpa dig. En bebis kan nog börja åka på ryggen från cirka sex månaders ålder - beroende på hur stadig han eller hon är. En annat riktgivande märke är 8 kg. Och så länge de inte protesterar och visar missnöje, brukar jag utgå från att allt är bra.

Lycka är att vara ledig en måndag.

Publicerat: 2011-11-28 / 11:11:06 | Kategori: Allmänt | 32 kommentarer
Så kom den äntligen. I stora tunga flingor lade den sig på marken och ögonen glittrade på små barn när det ljusnade i morse. Det var inte tal om redskapsgymnastik då fem plusgrader och regndroppar pryder väderleksrapporten redan i övermorgon. Och så det var alldeles överflödigt att ha vinterjacka när man pulsade med fiskepulkan som rymmer många barn offroad, men oj så sinnet piggnade till av lite snö på marken.

Söndag.

Publicerat: 2011-11-27 / 18:49:57 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Och vi sov djupt i två timmar. Jag drömde ett sådant sjujäklars ihopkok, att jag inte visste om jag var fågel eller fisk när Marius stod i sovrumsdörren och deklarerade att det var färdigsovit. Sen var det bara några timmar kvar tills Thomas skulle komma hem och man fick hoppa hur mycket man ville i soffan resten av eftermiddagen - skulle man falla fick man skylla sig själv. Sindre placerade jag i kökslådorna och nästa gång jag bakar ska jag försöka komma ihåg att kaveln har kavlats över hela golvet.

Vi dukade bordet för fjärde gången och jag kom inte ihåg vem som fick äta med den rosa skeden senast. Det var jättegott med ett försök till asiatisk köttfärssås och risnudlar, men risnudlar i yllestrumporna är ungefär som då man försöker peta bort slemmiga snorkråkor - de bara fastnar på andra fingret. Därefter började det att snöa, en hund tog sig ett dopp i wc-stolen och det var inte någon dag utöver någon annan.

Så länge ingen gråter bara.

Publicerat: 2011-11-27 / 13:05:28 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Nog är det så konstigt då världen har oändlig yta och ändå måste man vistas på samma kvadratmeter dygnet runt.

Stunden som jag redan väntat på i sju och en halv timme.

Publicerat: 2011-11-27 / 10:24:36 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Den är här nu. Då jag får sova en stund till.

Dagens lek(saker).

Publicerat: 2011-11-26 / 15:51:28 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Två kökshanddukar, två grytunderlägg och knäckebrödssmulor

Frågan: Vad ska ni ge åt barnen i julklapp?


Svaret: Marius ska få nya skidor och skidskor. Åt Celine slår vi in Marius gamla skidor och skidskor. Men det ser ut att vara en dålig idé i dagsläget. Sindre får ingenting. Marius och Celine får inte heller något mer av oss och ingen får ge leksaker.

Uppmärksamheten.

Publicerat: 2011-11-26 / 12:09:56 | Kategori: Allmänt | 17 kommentarer
Det finns, i mina ögon, en baksida med bloggalan eller egentligen Bloggpriset som format. Ifjol blossade diskussionen om mammabloggarnas väldiga makt i bloggosfären upp strax före galan - i år har det diskuterats ytlighet i otaliga bloggar. Diskussioner som absolut får förekomma. Men diskussioner som leder till jämförelse av olika typer av bloggar och vars syften kan vara mycket olika, känns ändlösa.

Jag tror att de allra flesta börjar blogga utan en tanke på att just de med sin blogg ska förbättra världen. Man börjar blogga för att man vill skriva av sig, dokumentera sin vardag, visa upp sina bilder, kommunicera med sina vänner eller bara ge utlopp för sin kreativitet. En del är bättre på att formulera sina texter, andra är bättre på att fotografera sina bilder, en del avslutar varje mening med en smiley medan andra inte publicerar bilder alls. För en del är det viktigt att bloggen har en fin design och känns personlig, andra bryr sig inte alls. På samma sätt som någon är nöjd och glad över de sju läsarna som klickar sig in på bloggen dagligen, en annan jobbar hårt med bloggen för att få allt fler läsare och en tredje bara lyckas producera en bra helhet och läsarna väller in. En del uppdaterar bloggen fem gånger om dagen, en annan varannan kväll och en tredje alla onsdagar. En del bloggar irriterar och provocerar, en del bloggar inspirerar och en del bloggar väcker inga känslor överhuvudtaget. Och en del har det som största intresse att baka cupcakes medan andra sitter och synar börsmarknaden. Och allt är helt okej - vilket som.


Gemensamt för alla är att ingen får pengar för att blogga. Ingen har en chef som säger vad man får eller inte får skriva om. Det finns inget krav på hur ofta man måste skriva blogg, när man måste skriva blogg och om vad man måste skriva blogg. De flesta använder sin fritid till sin blogg och jag förmodar att folk bloggar för att de finner det trevligt och givande.

Och så här i Bloggprisettider kan man inte undgå att känna hur man granskas. En blogg som är nominerad till Årets Blogg måste ju vara något utöver det vanliga. Det är många extra läsare som är in och vänder, scrollar några inlägg ner och gör sina bedömningar. Det droppas kommentarer till höger och vänster om ytlighet, dåliga uppdateringar, bloggtorka och samhällsbristande intresse. Och jag börjar fundera över läsarnas krav på andras bloggar och om man egentligen kan 'tävla i bloggning'? Och vill jag ens vinna Bloggpriset? Innebär det att medieuppmärksamheten lägger grund för ytterligare en diskussion om huruvida vinnaren är värdig? Vill jag stå som objekt för en sådan? Och vill jag ha en massa människor som hoppar på mitt tåg som de inte vet varifrån kommer och vart det är påväg? De flesta av er har ju hittat hit av er själva, ni har fått någon sorts bild av mig och ni finner ett slags intresse av att hänga här. Ni tycker förmodligen inte alltid som mig, men ägnar er ändå inte åt pajkastning, utan det är trevligheter, inspiration, hjälpsamhet och uppmuntran i kommentarsfältet - och det är det som gör min blogg. Förutom att jag vill dokumentera våra dagar, yttra lite tankar och visa bilder som jag tycker om - på mitt alldeles egna sätt, för er. Det var liksom inget jag hade i tankarna då jag startade bloggen, att jag skulle vinna Bloggpriset 2011.

Vardagslunken.

Publicerat: 2011-11-25 / 19:57:33 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Fredag är en skön dag. Dels för att jag idag bara hade hiphop medan ungarna sov sin middagsvila, men också för att vi brukar hålla fredagen totalt fri från program. I och för sig har denna vecka inte inneburit mer än en tretimmars klubbdag för Marius och Celine, men vanligtvis brukar de ägna sig åt en timme redskapsgymnastik på måndag, hänga på öppna dagiset på tisdag, redskapsjumppa på onsdag och gå i klubben på torsdag. Alla aktiviteter är förmiddagsaktiviteter, vilket betyder att brukar somna som klubbade sälar efter lunchen och sen hänger vi (de) oftast utomhus på eftermiddagen. På fredag-lördag-söndag gör vi bara sånt som faller oss in.

Och idag har vi inte gjort ett skvatt, i den bemärkelsen. Det var inte bråttom någonstans i morse, och när det i alla fall ljusnade lite var det galonbyxor med hela köret, trångt i hallen och svett under jackan före vi promenerade den välbekanta sträckan till slalombackarna. Jag stod med uppdragna axlar och kände regndropparna genom mössan samtidigt som jag gungade barn och bytte några ord med grannmamman i farten. Vi värmde gårdagens rester och hade ris på åttio kvadratmeter. Tanten under oss fick lyssna på legobitar som flög över golven och jag höll på att få nippran på barn som stoppade all mat i munnen vartefter jag hackade grönsaker till middagen. Och så åt de förrgårdagens torra bullar så det bara flög smulor ut genom munnen och så skypade vi med Norgekusinen.

Med det är den där lunken. Den där lunken som jag saknat nästan alla dagar.

Rättelsen.

Publicerat: 2011-11-25 / 10:31:18 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Nåjo. Maria var uppmärksam på Bloggprisets omröstning och röstningen avslutas först nu på söndag, d.v.s den 27:e. Jag ber om ursäkt. Så om någon ännu har något till övers för mig, så finns det ännu en chans.


Rösta på Årets blogg 2011

 

*Obligatorisk
Länkar vidare.

Publicerat: 2011-11-25 / 05:16:18 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Välskriven och saklig vinkling av amning, flaskmatning, pappor och jämställdhet.

Bästa medicinen.

Publicerat: 2011-11-24 / 21:43:48 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Efter att ha ägnat mig åt engelsk och finsk facklitteratur kväll ut och kväll in på sistone, bäddar jag denna afton ner mig under det fluffiga duntäcket i den mörka lägenheten med laptopen, visakortet, bankkoderna och den nyaste Sköna hem -tidningen bredvid det lilla snusande barnet. Vem vet vad denna mama gör för inköp ännu ikväll.(Det är så fruktansvärt skönt att vara ytlig.)

Nutidsbarnen.

Publicerat: 2011-11-24 / 18:49:56 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
"Ja, vi tar macbooken och loggar in på fejsbuck och skypar med pappa."

Kampanjpriser.

Publicerat: 2011-11-24 / 13:55:51 | Kategori: me&i- samarbetspartner | 5 kommentarer


Jag tänkte bara meddela att det går på sista versen nu höstens ugglor, kaniner och mopeder och det är först till kvarn som gäller. Man kan beställa från sin tidigare me&i försäljare eller via kontaktformuläret.I samarbete med me&i.

Man får nog börja fundera.

Publicerat: 2011-11-24 / 09:10:32 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Nä, det är sex grader och hällregn nu.

Oh, sweet lord
vilken pärs till vecka.

Jag har fastnat i sargen i ishockeyrinken med skrinnskon (bara ett blått knä). Jag har cyklat omkull en gång på isgatan i möte med en utbytesstudent på absolut fel sida (ett blått knä till). Jag har cyklat omkull ytterligare en gång när jag inte kom upp på trottoarkanten (ett jätteblått knä och en blå armbåge). Jag har befunnit mig på fel ställe två gånger. Jag har inte hunnit äta någon lunch någon dag den här veckan och jag har sovit i snitt fem timmar per natt.


Men jag är okej, på riktigt. Efter idag har jag endast fem ynka närvarodagar kvar, Thomas kommer snart hem och momma håller hemmet flytande. Jag börjar tro att vi kommer att ro den här hösten i hamn. Men det är tur det, för annars får jag nog lov att börja promenera till skolan.


Och så hade jag tänkt påminna om omröstningen till Bloggpriset en sista gång, men tiden har tydligen gått ut. Ett stort tack till alla som röstat på mig i alla fall - jag är glad att ni är här och läser. Vi ses på galan.

Den långa dagen.

Publicerat: 2011-11-21 / 15:32:27 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag kan inte påstå att min hjärna är så mottaglig för vettig information där efter nio om kvällarna längre, så jag ställde väckarklockan på 05:50 imorse i stället. Jag har utvecklat en (o)vana, men en mjölkflaska åt Sindre vid fem kan rädda de allra tidigaste morgnarna. Nå, i tio minuter hann jag ögna igenom mina papper före jag hade Marius bredvid mig i morgonsoffan.

Jag lämnade huset vind för våg åt syrran (vad skulle man göra utan henne) halv åtta istället och panikläste det sista avsnittet några minuter före ingång (vilket ju förstås kom). Hade gärna lämnat upp med en stor grön OK-stämpel i pannan, men ja - jag vet inte alls hur det gick. Kom i alla fall hem till sovande barn, städad lägenhet och färdig mat (hörde du Thomas). Lugnet blev dock inte särskilt långvarigt, då vi fick slita upp de skönsovande barnen för att hinna till bussen - Hejdå Anna, Hej momma!. Och vi missade vår buss från stan och hoppade på en annan som skulle innebära lite spring för pigga ben. Ben som skulle vägra röra sig ur fläcken. Och jag bar och lockade och släpade på matkassen som vi hämtade från butiken.

Sen började det aldrig sinande maratonloppet. Det var barn i gardinerna, barn i kylskåpet, barn som stred om morötter och barn som var inlåsta på wc:n. Och barn som åt play doh lera, barn som föll ur soffan, barn som stred om paprika och det var barn som nappade mormors glasögon. Och det var barn i soppåsen, barn i diskmaskinen och barn som var hungriga. Och en klocka som tickade med en varannan sekunds hastighet.


Men sen ikväll, när lugnet äntligen lägger sig. Då. Då ska jag ta fram en ny tentbok. Kakkakaffe goes tentblogg.

Språklig logik på en treårings nivå. För österbottningar.

Publicerat: 2011-11-21 / 14:13:44 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
"Blinka lilla stjärna tenn..."

Då det svänger.

Publicerat: 2011-11-20 / 21:29:28 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Man kunde nästan ha trott att vi var i Sibirien på basen av Anna, men nej, vi var på julöppning. Men så var det ju faktiskt också höstens allra första minusgrader, till och med åtta sådana.

Alltså Sindre.

Publicerat: 2011-11-20 / 20:08:19 | Kategori: Allmänt | 23 kommentarer
Han är nog så special han. Jag vet inte hur han blev nästan tio månader, men det blev han.

Han om någon är rosa moln, gulligull och myspys. Han är den enda av våra barn som somnar i famnen ibland. Han har ammat dubbelt längre än sina syskon (fast sedan han fick sina framtänder i förra veckan satte mjölkfabriken stopp när han inte antog sitt ultimatum). Han är också den som är en nattvak(n)are och vill sova nära. Och så är han sjalbarnet som sträcker upp armarna så fort man tar fram manducan.

Så trodde jag en gång tidigare i mitt föräldraskap, att om man bär mycket och håller dem ofta i famnen, så får man dras med famnsjuka barn för all framtid. Då jag inte visste hur snabbt de blir stora, då jag inte visste att de ändå kan bli hur självständiga varelser som helst och då jag inte visste hur svettigt det är med hyperaktiva barn som inte kan sitta stilla.

Just därför njuter jag allt ur Sindre.

Den enformiga bloggen.

Publicerat: 2011-11-19 / 20:21:02 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Och Sindre somnade igen, trots att han sovit två timmar tidigare.

Fast jag for hemifrån i god tid i morse var jag tvungen att spurta upp i den långa backen. Jag var bara tvungen att hinna först. Jag stod och huttrade i kylan utanför dörren och följde med minutvisarna på den stora klockan där inne i väntan på att den skulle bli jämt. Jag valde den mindre ingången, eftersom det är några meter närmare och tillsammans med mig stod några andra som jag visste att inte var mina konkurrenter. När det surrade till i dörren, ryckte jag snabbt upp den och sedan gick jag med raska steg över golvet och visste precis vart jag skulle gå. Och med lite vinnarkänsla ryckte jag tentboken ur N-hyllan i föreläsningssalen.

Sen satt jag där.


Eftermiddagen tillbringade jag med min syster och barn.


Och nu sitter jag här. På måndagen klockan 12 hoppas jag att jag har lite mer ro i själen.

Kort fråga.

Publicerat: 2011-11-19 / 16:37:06 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Om man kanske vill ha en långklänning och inte är helt nöjd med utbudet på Nelly och Asos, vart kan man vända sig då?

Det underbara systemet.

Publicerat: 2011-11-18 / 14:07:21 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Från och med en vecka tillbaka är jag vårdledig i stället för föräldraledig och i och med det ökade min månadsinkomst med hela tvåhundra euro! Inte illa - inte alls illa.

Fredag.

Publicerat: 2011-11-18 / 12:45:49 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Så var det ju den där galaklänningen då. Jippii, det var fredag och mörkt och duggregn - men hey stan - det är ju kul! Och vi hoppade på bussen med dubbelvagn och manduca och vinterkläder. Marius skulle sitta här och Celine där och jag skulle stå med Sindre och vagnen här. Telefonen ringde, och det augustibeställda och många gånger försenade matbordet skulle levereras en stund senare till Molpe - jag i Jyväskyläs lokalbuss och min pappa på Helsingfors-Vanda flygfält påväg till Norge.

Vi steg av i utkanten av centrum med målet inriktat på en liten pappersaffär som jag cyklat förbi i sex år och varje gång undrat hur den lyckas gå runt. Och det var som att stiga in i en butik på femtiotalet med apoteksbyrå, skolplanscher, klippdockor och glansbilder och väggarna fulla med ljuvliga kort. Vi valde och valde till barnens rum, men jag måste snart dit igen.

Vi fortsatte till H&M, men den enda lilla russinasken jag ägde och hade, var slut sjuttiofem sekunder senare. Vi åkte med samma rulltrappa ner tillbaka och gick till Anttila för att köpa ramar i stället. Där utbröt en hisstrid om vem som skulle trycka på knappen, hissalarmet tjöt och alla klagade på att det var varmt.

Vårt sista stopp blev på en bänk i Sokos lampavdelning. Där skalade jag fem mandariner före vi gick till busstationen och satte oss på tjugofemmans buss hem tillbaka.

Kontrollen.

Publicerat: 2011-11-17 / 20:31:31 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Nå, nu ser det ut som det skulle bli någon sorts vinter - eller i alla fall minusgrader (=konstsnö) och Thomas åker upp till Lappland i morgonbitti för att komma hem på söndag om en vecka. Jag har precis ställt in fyra kassar med mat i kylskåpet och så har jag cykelnycklarna under kontroll den här gången. Jag har även försökt göra undan så mycket som möjligt av nästa veckas skoluppgifter och så har jag delegerat min hjälpstyrka. I morgon kommer syster Anna med tåget och på måndag växlar hon över stafettpinnen till momma som är här och hjälper mig nästa vecka. Så nog ska vi väl ro i hamn inkommande vecka också. Dessutom är jag alldeles ledig imorgon.

Det där med sponsorering.

Publicerat: 2011-11-17 / 18:32:03 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Linn skrev ju om sponsorering på bloggar häromdagen och det var lite överraskande men trevligt att läsa att responsen var övervägande positiv och att folk faktiskt unnar att bloggarna får grejer. Jag har aldrig fått lön för mitt bloggande mer än de några arbetsuppdrag som bloggen har lett till, och från de annonser som ibland figurerar i vänsterspalten. Däremot skulle jag kunna fylla bloggen med sponsrade inlägg nästan dagligen och jag skulle kunna nappa på alla de mer eller mindre skamlösa erbjudanden som kommer till mailen - vilket jag inte gör. Jag vill inte att min bloggs trovärdighet ska förminskas på grund av att jag får saker, samtidigt som jag måste få se fördelarna som en liten lön för all tid jag lägger ner på bloggen - utan att folk ska se det som skryt.

Två av mina största samarbetspartners är ju me&i som försett barnen (och även mig själv) med mycket kläder och Isbjörn of Sweden som står för ungarnas uppsättning vinterkläder i vinter - två företag som jag själv valt att kontakta, eftersom jag genuint tycker om me&i:s barnkläder och för att Isbjörn of Swedens filosofi tilltalar mig. Dessutom försöker jag i mån av möjlighet välja ekologiska alternativ och se till att produkterna är producerade i humana förhållanden - vilket dessa två företag uppfyller - vilket också i ren fakta betyder att det kostar mer pengar. Sen strävar jag också till att försöka visa upp de produkter som jag fått ur en så objektiv synvinkel som möjligt, och även klargöra om det är saker jag fått eller inte - vilket jag i alla fall personligen tycker att jag har gjort. I mån av möjlighet försöker jag också kombinera reklamen med en utlottning eller rabattkod för att också dela fördelarna åt de läsare som vill ta del av dem.

Så då vet ni min ställning och det får ni lov att vara okej med. Säger jag som fortfarande går omkring i idrottskläder med reklamlappar på.
Nu har vi äntligen invigt vinterhalarna och de är i alla fall bättre än vad bilden är. En recension är att vänta så småningom.

Intervjun.

Publicerat: 2011-11-17 / 09:07:34 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarerJag har inte tid med er idag heller. Som tur finns det annat att man kan läsa. HÄR finns hela artikeln.

Tidsresan.

Publicerat: 2011-11-16 / 21:02:12 | Kategori: Allmänt | 32 kommentarer
2002: Då var jag sexton år. Jag flyttade hemifrån till Vörå för att gå på idrottsgymnasium och bo på internat. Jag tränade och tränade. Jag träffade Thomas och vi blev tillsammans i oktober - i år var det nio år sedan.
.

2004: Vi ägnade nästan all tid åt idrotten. På somrarna och höstarna var vi på läger och på vintern tävlade vi precis vartenda veckoslut. Ett av mina finaste idrottsminnen är juniveckan på sommarsnö i Norge, då man kunde skida omkring i shorts och sportbehå i tjugo värmegrader. Däremellan gick jag i skolan och Thomas tillbringade ett halvt år i militären. Jo, och den här sommaren förlovade vi oss också. Jag kan så här i efterhand förstå varför min pappa inte gratulerade oss med fanfarer och champagneskum.
.
2006: Jag blev student, efter fyra år i gymnaiset. Fyra alldeles fantastiska år, men redo för nya utmaningar.
.
2006: Jag kom in på gymnasiklärarutbildningen och vi flyttade till Jyväskylä och Thomas började studera fysioterapi. Allt var nytt: språket, människorna, staden - allt. Men vi fick genast tycke för stan och började trivas direkt.

Jag levde studieliv och hade en alldeles fantastisk klass. Jag lärde känna Caroline, som sedermera blev Marius gudmor.
.


2007: Jag jobbade en sommar på ett fotbollskollo nära Hagfors i Värmland. Det var en tuff sommar med mycket jobb under usla förhålllanden, men jag lärde känna några riktigt fina människor och sommaren gav mig värdefulla erfarenheter. På midsommaren kom Thomas från ett läger i Norge och vi körde ner till svenska västkusten och campade. Det allra värsta det året var då Thomas pappa gick bort.
.
2008: Jag var höggravid och trött några dagar före beräknad födsel med Marius. Jag hade dock hunnit göra hela andra studieårets studier klara och gick på mammaledigt med gott humör. Det är den här dagen som jag började blogga - för att inte bli utan att göra.
.
En vecka efter att Marius har fötts, fyllde jag 22 år. Och jag hade fått det bästa man någonsin hade kunnat få.
.
2009: Jag studerade en hel del den våren. Och så hängde vi med Thomas på de flesta läger och tävlingar han var på. Till exempel tillbringade vi två fina veckor i Estland den sommaren - då var det ännu två månader kvar tills Celine skulle födas.
.
I september föddes världens sötaste Celine, här i famnen på moster Anna. Hon involverades direkt i lägerlivet och var tre veckor gammal när hon var på sitt första träningsläger.
.
2010: Gifte vi oss. Vi hade planerat gifta oss redan föregående sommar, men då Celine ville komma till oss, så sköt vi på bröllopet. På vår bröllopsdag den 15:e maj var det ofattbara 27 grader varmt och vi hade en helt fantastisk dag.
2011: En Sindre är beräknad till februari, men vill ut redan i januari, två dagar efter att den här bilden är tagen. Det var tur, för jag var så in i norden sliten efter hösten med två små knoddar och ytterligare lite studier.
.
2011: Hela våren och sommaren gick åt att hålla ögonen uppe efter en större lägenhet eller ett hus - i Jyväskylä. Före vi plötsligt en dag for till Molpe och köpte ett hus där.Och det är på den vägen vi är nu.

Jag väntar.

Publicerat: 2011-11-16 / 12:02:17 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Idag har jag tajmat in två telefonintervjuer efter redskapsgymnastiken och lunchkaoset, under ungarnas middagsvila (för att inte behöva muta de två barnen med Mariekex - för alla som ringer är inte farmor, morfar och moster) och före skolan. Alltså nu. En är avklarad men Andréa - ring nuuu!

Idag gick ju solen både upp och ner.

Publicerat: 2011-11-15 / 20:55:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Cykelsäsongen blev lång i år, men idag började det äntligen frysa i strandkanten.

Bloggbarnen.

Publicerat: 2011-11-15 / 18:26:51 | Kategori: Allmänt | 22 kommentarer

Madeleine Rehn slår huvudet på spiken, igen.

Fast egentligen har jag svårt
att förstå varför blåbärspuré i ansiktet då man är åtta månader eller en puss på grannflickans kind då man är tre år, skulle kunna vara pinsamt för någon - oberoende om man är nio, femton eller tjugotvå. Jag har också svårt att tro att det inte finns liknande bilder i vartenda fotoalbum, vare sig det är offentligt eller ej. Dessutom är 2010-barnen uppväxta parallellt med internet där tvååringen navigerar problemfritt med ipaden och femåringen säger sök på google. Inte som då jag var femton och vi hade äggklockan att ringa när vår datatid var slut för att telefonräkningen inte skulle bli så dyr, och att man absolut aldrig skulle gå ut med hela sitt namn någonstans på internet. Det är också en viss skillnad. -Hej, jag heter Eva Ramstedt.

Dessutom tycker jag gränsen om, hur och när man bloggar om sina barn faller sig rätt naturlig. Ju äldre barnen blir, desto mer integritet får de. Som bebis handlar det mest om att uppfylla dess basbehov - basbehov som långt följer likadana mönster som hos andra bebisar. När utvecklingen sedan individualiseras stort åt olika håll redan efter det första levnadsåret, är det inte heller 'lika intressant' att följa andra barns utveckling - inte på samma sätt som det är att följa jämngamla bebisars sov- mat- och bajsrutiner som förstagångsmamma.

Marius figurerar ju till exempel betydligt mindre på bloggen nu än för bara ett år sedan. Detta är inte på något sätt ett medvetet val, utan det har bara fallit sig naturligt. Han kan också uttrycka viljan att bli fotograferad eller inte fotograferad. Men han är fortfarande under mitt (vårt) ansvar och det är jag som bestämmer vilka bilder och hurudan text jag skriver - och där måste jag väga mitt föräldraansvar och min magkänsla.

Och med det är det inte sagt att det bara är bloggbarnen som måste mötas av pinsamheter. Till exempel den är bilden av mig som sexton- eller sjuttonåring har jag aldrig tyckt ha varit särskilt smickrande. Som tur vad, var Thomas min redan då, med tanke på att någon eventuell pojkvän skulle ha kunnat googla mig.

Sen finns ju Facebookbarnen också - men det är en helt annan diskussion.


Vad säger ni?

Historien bakom Kakkakaffe.

Publicerat: 2011-11-15 / 08:07:32 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Det finns en fråga som jag besvarat hundra gånger fler gånger än alla andra och det är "Varifrån kommer Kakkakaffe och hur kom du på det?" Så nu tänker jag att det kan vara passligt att reda ut det ytterligare en gång.


Nå. För två år sedan skulle jag köpa en egen domän till bloggen och jag gick följaktligen och funderade dag som natt vad jag skulle hitta på för passande och slående namn. Jag ville inte anspela på ordet mamma och jag ville inte använda mitt namn, eftersom vi skulle gifta oss följande sommar och jag skulle byta efternamn. Men så en dag satt jag med mjölkstinna bröst under den svarta kappan i frisörsstolen - mina allra första timmar hemifrån den nyfödda Celine, och blev serverad det vidrigaste kaffe jag någonsin druckit. Då fick jag min aha-upplevelse och for därefter hem och registrerade domännamnet www.kakkakaffe.com


Till saken hör det, att den då ettåriga Marius ofta ville smaka på vårt kaffe när vi satt till bords och vi då fräste usch, kakkakaffe, usch, för att få honom att förstå att det inte var någonting som var värt att smaka på - så ordet var av den anledningen bekant redan före frissabesöket. Jag kunde också koppla de enskilda orden till den oglamorösa småbarnsvardagen och tycka att namnet såg mer finlandssvenskt ut än rikssvenskt. Dessutom gissade jag att namnet som sådant inte skulle gå någon obemärkt förbi och att det skulle vara lätt att komma ihåg - och det är viktigt för att bli ihågkommen bland alla andra tusentals bloggar.

Så det var den storyn. Fast visst känns det en aning genant när man hör andra prata om Kakkakaffe, framförallt i radion.

Mellan klockan fyra och klockan åtta.

Publicerat: 2011-11-14 / 19:08:26 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Tack så hemskt mycket.

Publicerat: 2011-11-14 / 07:55:01 | Kategori: Allmänt | 34 kommentarer


Ni har röstat fram mig till
Årets Blogg och det blir gala i huvudstaden om några veckor. Nu gäller det bara att rösta en gång till, eftersom det är läsarna som avgör vem som vinner. Fram till den 27 november kan du avlägga din röst här. Tack så hemskt mycket.

/måndagsglad med näsan i tentboken.

Inget efter utan före.

Publicerat: 2011-11-13 / 18:24:33 | Kategori: Gula huset | 7 kommentarer
I väntan på att vi ska få dit en säng, sover Marius på en madrass på golvet.


Det enda dilemmat med huset egentligen, är ju att det bara finns två sovrum och man kunde tänka sig att vi någon gång ska behöva fyra. Nu tycker jag att barnen bra kan dela rum så länge de är små, och det gör ju Marius och Celine nu också - även om det fortfarande inte alls går bra. Förhoppningsvis löser sig i alla fall detta när en viss fröken blir lite äldre och får lite mer mellan öronen, eftersom det är hon som styr och håller ställningarna till den milda grad att de måste somna i olika rum.

Men så finns den här aulan i övervåningen som jag drömmer om att Bygglovs-Willy eller självaste Timell med följeslagare skulle rusa in i förvandla till någon sorts barnkammare de få kvadratmetrarna till trots. Någon lösning på det här utrymmet ska vi i alla fall få till stånd, senast nästa sommar, och då är det Celine som kommer att få härja där bäst hon vill. Det här är i alla fall före-bilden.

Sen när jag blir 50.

Publicerat: 2011-11-13 / 12:32:19 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Då ska jag och min make åka till Paris och sitta på en cafeteria och dricka espresso i fyra timmar. Vi ska flanera hand i hand längs stranden på Kanarieöarna och smutta på champagne i solstolarna på eftermiddagen. Vi ska påta ner pioner i trädgården tillsammans och hälsa på våra barn i tur och ordning. Vi ska åka till Lappland på våren och dricka varm choklad i Äkäslompolos kåtor och ränna slalom nerför fjällen. Typ så.

Tillbaka till verkligheten och det var hans morgon och han fick stiga upp klockan 05:30 med Sindre. Han fick ingen present och inte heller något kort. Han fick makaroner, äggröra och stekta knackkorvar till lunch när han kom hem från sin träning. Inte heller har vi någon tårta eller ens kakingredienser hemma.

Men oj så han är den bästa pappan och den kärleksfullaste av makar. Det är bara det att vi båda har fullt i händerna att snurra det här företaget för tillfället, där det är ungarna som styr. Men vår tid kommer väl också, som de brukar säga.


Grattis på farsdagen hursomhelst! Vi älskar dig såklart!

Det är väl det här som är november.

Publicerat: 2011-11-12 / 18:57:48 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

När dagarna bara rullar på.

Publicerat: 2011-11-12 / 18:54:31 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
I samma vanliga mönster.

Pinn och jag.

Publicerat: 2011-11-12 / 11:40:24 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Vi var på ett sånt där en-gång-i-året loppis i morse. Jag hade stora förväntningar på att kunna fylla upp växalådan, men så var inte mina favoritförsäljare där och det blev inte mycket till köp. Det enda jag kom hem med var ett fleecevadderat bärskydd att ha utanpå sjalen eller manducan i vinter åt vår lilla schimpans.

Fredagskvällen.

Publicerat: 2011-11-11 / 18:19:07 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Sindre brukar vanligtvis gå och sova 19:00. Idag gick han på en kort nap klockan 16:00 och så här tre timmar och femton minuter senare sover han fortfarande och vaknar inte oberoende hur man försöker väcka honom. Att så har vi råddat till det idag, då vi började få det att löpa med sovandet.

Tipsbloggen.

Publicerat: 2011-11-11 / 13:01:52 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Jag är så himla dålig på gå-bort-gåvor. Jag är dålig på att ge och jag är dålig att hitta på. Inte för att det säkert är nödvändigt, men jag tycker ändå själv att det är trevligt när folk kommer med en fin liten gest - vare sig det handlar om en hembakad limpa, en glöggflaska eller en chokladplatta.

Nå. I onsdags då jag kom hemsyltande från skolan klockan åtta på kvällen och jag var trött, svettig och hungrig, så hade jag fått en överraskningsgåva från Dermoshop under dagen. Och när jag plockade runt bland produkterna kom jag på att det är de perfekta gå-bort-gåvorna, för att produkterna är så mångsidiga och inom rimliga priser. Eller varför inte en passlig julklapp. Dessutom är ju Dermoshop ett Molpeföretag.

Dermosil var dagens andra tips.

Julkalendern 2011.

Publicerat: 2011-11-11 / 07:53:11 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
När Marius var ett och ett halvt hade vi en sån där ett-nytt-paket-varje-dag-kalender från den första till den tjugofjärde december. Det var väl hyfsat kul men ganska tröttsamt och fullkomligt onödigt. Ettochhalvåringen skulle knappast själv ha kommit på tanken att kräva att han skulle en sådan.

Nå. Ifjol orkade jag inte engagera mig i någon julkalender alls. Jag var höggravid och mina enda uppgift om dagarna var att hålla mig själv och ungarna vid liv och fokusera på det beräknade datumet. (Jag har knappt några minnen alls från december och januari ifjol - allt är som en enda dimma.) Fast jag minns ändå att jag klickade mig förbi en Aktivitetskalender och tänkte att jag skulle anamma den till ett nytt år om jag vill ha en julkalender åt barnen.

Och nu är det ju redan ett nytt år då och juletider också för den delen, och jag tänker att jag kanske ska pröva aktivitetskalenderidén i år i alla fall. Jag tänker att jag ska skriva (eller printa ut lappar) med en rolig sak i varje ny lucka och så hoppas jag att ungarna hoppar jämfota av glädje och förstår att den (programpunkten) inte börjar klockan sju om morgnarna. Då kan man också bestämma följande dags programpunkt föregående kväll, då man ser vartåt följande dag kommer att barka.
.
Typ:

Idag ska vi åka till simhallen.
Idag ska vi baka pepparkakor.
Idag ska vi gå till biblioteket.
Idag ska vi gå till butiken och köpa glass.
Idag ska vi gå till en ny park.
Idag ska en kompis hälsa på er.
Idag ska vi måla med fingerfärg.
Idag får ni välja vilken mat ni vill ha ni lunch.
Osv.

Jag tror på den idén åt Marius och Celine. De är ganska okomplicerade av sig, samtidigt som de får en konkret sak att göra varje dag. Och så blir det nedräkning till julafton i form av en kalender i alla fall.

Förresten alla mostrar, fammon, gamlafammon och -mommon, gudmödrar och andra berörda på tal om julen och prylar: köp inte en enda leksak i julklapp! De leker ändå aldrig med leksaker. Stöd i såfall hellre med en tapetvåd, en tavla eller något annat till deras nya rum. (Tack.)
Sånt som man också kan göra på föreläsning.

Publicerat: 2011-11-10 / 17:37:07 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Jag må nu ha kammat hem en femma* i småbarnsrörelse, men det här med forskningsmetodik ger jag nog inte många cent för (sori nu bara ifall någon undervisar i ämnet). Dagens fyra timmars pass placerade sig på topp fem-listan över det tråkigaste jag någonsin genomlevt och jag ägnade mig en stund åt att försöka räkna hur många som satt och blundade av publiken på cirkus sexti pers. Annat som jag gjorde under tiden var att köpa ett gammalt klaffbord till vardagsrummet för 24 euro. Kanske skrapar jag bort färgen och målar det vitt nästa sommar. Vad brukar ni göra på föreläsning?

*alltså full pott - ämnet i fråga kändes väldigt okomplicerat i jämförelse


Frågan är mest hur jag ska få det från Tammerfors.


Önskelistan.

Publicerat: 2011-11-10 / 09:41:23 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Om jag hade fått en vacker lön, skulle jag ha köpt någonting riktigt fint och onödigt åt mig själv i julklapp som belöning efter en slitig höst. Som till exempel:
ett nytt objektiv - helst ett riktigt bra telezoomobjektiv, men jag hade också varit nöjd med ett fast 50mm med 1,4 bländare.

ett par nya jeans som inte hänger både här och där och har hål på knäna.en Eames gungstol som jag skulle gunga i framför brasan på julen.
en ordentlig evighetsväska i riktigt läder. Den behöver inte ens vara från Mulberry.

ett annat halsband som inte kan gå sönder som omväxling till min kedja som jag använder alla dagar.Kanske lika bra att jag inte har mer än studiestödet.Fast Sindre har börjat sova allt bättre om nätterna. Ungefär varannan natt är riktigt bra och varannan är sämre, men tack gode gud för bättre nattsömn. Och han redde det helt själv, samtidigt som han också lämnade nattätandet (peppar, peppar).

Bästa känslan.

Publicerat: 2011-11-09 / 12:48:16 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Då man får måla ett fett, blått bläckstreck över en uppgift i sin kalender. Jag drar frenetiskt med pennan några gånger fram och tillbaka, samtidigt som det infinner sig några sekunder harmoni i kroppen.

Jag sitter och skriver för brinnkära livet för tillfället. Eller inte just nu, för jag har några minuters kaffe- och mockaruts- och bloggpaus. Och så drar jag ytterligare pilar i kalendern och fyller nya dagar med barnvakt?!. Thomas skulle ju egentligen ha varit i Lappland den här veckan, men det är han ju inte, eftersom det inte finns snö där. Plan två var att han skulle åka nu på fredag och komma hem nio dagar senare - men nu så finns det fortfarande inte snö där. Så nu kör vi på plan tre om en vecka. Och vi ringer till systern och mormor och bokar om och bokar om igen för jag har fortfarande sju feta, blå bläckstreck kvar att måla.

Nu är min bloggpaus slut. Fönstren i biblioteket är förresten till och med smutsigare än våra.

Ljuva sol.

Publicerat: 2011-11-09 / 08:23:42 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Till och med så att man kan förbise de skitiga fönstren och dammet som virvlar i luften för en klarblå himmel och de första styva grässtråna på gräsmattan. Synd bara att jag ska vara i skolan till åtta ikväll.

Projekt: vardagsrum.

Publicerat: 2011-11-08 / 12:10:27 | Kategori: Gula huset | 12 kommentarer
Vi har fått låna min fars julgardiner, tv:n och tv-bordet lämnade de förra ägarna åt oss likaså bäddsoffan, den stora vita mattan har jag vunnit på en skidtävling, tavlorna är upphängda på befintliga krokar och säckstolarna är våra gamla.


Om köket är ganska långt hunnet, så är vardagsrummet så ofärdigt det bara kan bli. Dels för att vi har sofforna här och vi inte tänker köpa nya före våra klottgrisar växer till sig, dels för att vi inte vet om vi vill ha bokhylla, vitrinskåp, skänk eller alltihopa. Och vilken bokhylla, vitrinskåp eller skänk. Och hurudana gardiner. Och vilken matta. För att inte tala om hur det ska möbleras. Fast en stor julgran ska vi ha dit in i knuten - vår allra första, riktiga.

Fem saker.

Publicerat: 2011-11-07 / 21:12:49 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Fem saker jag kommer att sakna med att bo i hyreslägenhet:

  1. Att uppvämningskostnaderna inte syns i elräkningen.
  2. Att kunna duscha hur länge man vill.
  3. Att posten kommer direkt utanför dörren.
  4. Folk som skottar snö åt en.
  5. Vår bassäng - ibland (de hetaste sommardagarna).

Fem saker jag inte kommer att sakna:

  1. Att behöva hyscha barnen för grannarna jämt och ständigt samt att fundera om man kan dammsuga klockan sju på morgonen.
  2. Att springa hur man vill inomhus (speciellt i mörkertider), utan att man behöver fundera vad man visar åt vem utomhus.
  3. Den konstiga vattenkranen i badrummet som inte ungarna kan stänga av på rätt sätt, vilket innebär att de sjutton gånger om dagen ropar "kom och sätt på vattnet åt mig".
  4. Att ha matbordet i vardagsrummet och således matrester i hela lägenheten.
  5. Betongväggarna och det iskalla golvet.

Som vanligt.

Publicerat: 2011-11-07 / 17:51:10 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Det var grått i Molpe. Det var lika grått i Alajärvi och det var mörkt i Saarijärvi. I Kyyjärvi glömde vi (Marius) sin väska efter sig och på riksfyran körde vi efter en långtradare. Hemma stod torkställningen överfull, kylskåpet var tomt och smutstvätten sorterades ut i högar enligt färg på vardagsrumsgolvet. Ungarna exploderade i rastlöshet och hoppade i soffan, arbetsrummet var fyllt av skidor som skulle levereras och min tentbok stirrade ilsket på köksbordet.

Vi bet ihop, kokade en kaffekopp och började i ena ändan.

Lycka är.

Publicerat: 2011-11-07 / 10:06:06 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Att inte behöva vara rädd för bilarna.


Stort tack för alla era pappakommentar! Det var så mycket kärlek och glädje bland dem. Men av dem alla, valde de på Crocs ut Annas kommentar (du är kontaktad).


Trevlig måndag!

Söndag.

Publicerat: 2011-11-06 / 21:03:09 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Tjaaa. Jag har inte så svårt att vänja mig vid det här egnahemshuslivet. "Vill inte åka tillbaka till Jykykyk", säger Marius. Fast internetet som är sämre än -97 går mig på nerverna. Ser ni Sindre?

Vi hade Kurunmäkifamiljen på besök idag. Ungarna fick en ny dvdfilm. Det räddade min matlagning på eftermiddagen, för tv:n som finns här funkar inte. Vi har ännu inte fått vårt nya matbord, men de snart 80 år gamla stolarna kom från måleriet och blev som nya.

Och så vi och vår dammsugartur. Idag brakade skaftet av, bara sådär. Vi som dammsugat i sammanlagt sex dagar med den. Så om någon såg någon som gick över torget i Vasa idag med först en dammsugarsladd och en stund senare med själva dammsugaren i händerna, så var det jag. Men vi fick en ny.


Begravningsplatsen är så vacker särskilt under allhelgonahelgen.

Tavlan.

Publicerat: 2011-11-05 / 20:43:38 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Tänk att det nu går att skruva upp tavlor på väggarna.

Lördag.

Publicerat: 2011-11-05 / 17:46:52 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Såhär har dagen varit hos oss:

 

Ungarna hade vett att sova ända till sju. Kanske för att Marius var vaken evighetslänge igårkväll, för att Sindre höll låda i natt igen, och vi annars bara hade tur med Celine. Vid åtta satt vi vid frukostbordet och dividerade vilken tid vi trodde Anna skullle dyka upp. Vi behövde inte fundera särskilt länge, för kvart över svängde hon in på gården. Och sju sekunder senare vek morfar in. Han kom från dagens första fisketur.

 

Sen tog mostern patrasket med sig till skogs. Det var halvskymt, regnsjukt och småruggigt när hon traskade iväg med ett riskakspaket och en saftflaska i plastpåsen.

 

Jag for upp till hemgården för att leta vardagsrumsgardiner. Thomas räfsade löv. Därefter kom min faster och hennes man. Sen kom momma. Och sen kom morfar igen.

 

Sen kom Alexandra med Aline och sen kom Pernilla, och Anna for hem. Hon var hemma i en hel timme före hon kom igen. Och sen kom Emma och Kridi. Och syster Sara.

 

Och sen for allihopa hem – förutom Anna.

 

Ikväll ska vi äta pizza, min man och jag. Det är hyvens här.

 

Vad jag gjort idag? Hängt upp gardinerna i hallen nere och aulan uppe typ. Min far gardinmästaren lånade ut sina julgardiner till vardagsrummet och fixade upp dem på köpet.

Bilbloggen.

Publicerat: 2011-11-04 / 16:38:59 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

De senaste gångerna har vi kört rekordsnabbt på tre och en halv timme. Idag klarar vi inte ens fem. Och det barn som gnäller och gråter och bråkar och tappar sina tuttar och är hungriga och törstiga och är kissnödiga och som frågar stup i minuten när vi är framme.

 

Och det är föräldrar som är väldigt trötta. Det är vinterhastighet och mörkt. Vi stannar och passar och betar av kilometer efter kilometer och det känns som vi aldrig kommer fram fastän vi kört den här sträckan hundra gånger förr.

 

Men morfar har kvällsmaten färdig åt oss. Sängarna är bäddade, pyjamasarna ligger under dynan och tandborstarna står uppradade i badrumsskåpet. Vi har en dajmkaka i frysen, det är fredagkväll och sen när ungarna har somnat, ska jag börja plocka sakerna ur lådorna och placera ut dem. I vårt hem.


I vår vagnspark.

Publicerat: 2011-11-04 / 07:35:55 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 10 kommentarer


1.) Syskonvagnen.
En Mountain Buggy Duo Terrain. Som har rullat hundratals (tusental?) kilometer de senaste två åren. Min vänstra hand som jag aldrig utan en chans skulle ha klarat mig utan. Dock har den varit i lite mindre användning i sommar, då också Celine har cyklat mycket. I vinter behöver vi den säkert ännu, men sen tror jag den är ett avslutat kapitel. Det som är allra bäst med den, är att den blir liten ihopfälld, den väger inte mer än 14 kilo och den rullar som gatan. När Celine var liten använde vi en hårdlift, men åt Sindre hade vi en mjuklift så att vi enkelt kunde skifta sittplatser enligt behov. Vi har också en ståbräda, men man kan bli irriterad för mindre än att gå och sparka i den hela tiden.
2. Babyjogger F.I.T. Vagnen som vi använder mest just nu. En löpvagn som klarar 35 kilo och som rymmer två barn vid behov och som går över stock och sten. Thomas har sprungit en hel del med den här vagnen och senast igår var Sindre på löplänk. Jag kombinerar mest manduca/den här vagnen just nu och ibland åker Sindre och ibland åker Celine - helt beroende på hur långa sträckor vi företar oss.

Vi har en komplett löpvagn i lager med bygel och regnskydd för sammanlagt 400 euro (norm.pris för end. vagn är 429 e). Gäller endast detta exemplar. Kan levereras genast. Maila vid intresse. (SÅLD!)3. Babyjogger City mini 4. Vår stadskärra som vi egentligen köpte enkom för Mallorcaresan i våras. Men så otroligt lätt (7 kilo), är minimal och har världens enklaste ihopfällningsfunktion. Utöver detta har vagnen en superstor sufflett och fullt liggläge. Den finns just nu i Molpe, eftersom det var den enda vagn som rymdes med sist när vi for till Molpe med bilen full av flyttlådor. Den här vagnen brukar jag använda i stan eller på loppis, eller brukar den ligga i bakluckan som ifallom-vagn.

Dansen.

Publicerat: 2011-11-03 / 13:45:23 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag har så mycket danstimmar för tillfället, att skulle jag har lite större benägenhet för koordination, estetiskt rörelseuttryck och gestaltning, så skulle jag säkert tycka att det vore alldeles fantastiskt. Den här låten är i alla fall bäst av allt i nutidsdansen - speciellt från 2,53. Då känns det som man inte skulle ha några bekymmer i världen.


Jag måste bara visa.

Publicerat: 2011-11-02 / 19:26:13 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Min syster är ju förlovad med en norsk fårbonde och är således bosatt där borta också. Hon bloggar med låst blogg, men jag måste bara dela med mig av hennes bild från idag. Glöm alla amningsfåtöljer och nymodigheter i världen - här brukar hon sitta och amma dottern Mette mitt i fähuset. På amningskrakken.

Min loppiskumpan.

Publicerat: 2011-11-02 / 12:47:06 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Vad ska vi göra då? frågar jag av Marius när han och jag stänger dörren bakom oss. Vi ska fara till Kimppis (kirppis=loppis), svarar han.

Vi har ju inte gjort så mycket annat än sprungit på loppis de senaste veckorna men det får fungera som terapi för Gula Huset-längtan för tillfället. Och så har jag ju hyllan i tankarna också.

Mitt pass.

Publicerat: 2011-11-02 / 12:19:14 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Idag var det jag som hade hand om förmiddagspasset och på onsdag står det redskapsgymnastik i vårt veckoprogram. Och det är en aktivitet som börjar bli riktigt lättsam. I något skede hade jag behövt klona mig i två för att ha kunnat hålla reda på ettåringen och tvååringen, men då fick jag strategiskt placera mig i mitten och rusa efter den som hade mest bekymmer. Nu är tvååringen och treåringen de äldsta och vanaste av alla små redskapsgymnaster och kan spelets alla regler. Sindre hänger som vanligt bara med, och som jag läste någonstans så börjar ungarna bete sig som en flock (hehe) efter att de blir tre-fyra stycken - han är alltså bara som en tredje länk i ledet. Så visst finns det hopp om att vissa saker blir lättare med tiden.

Tack.

Publicerat: 2011-11-02 / 08:19:22 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vet ni vad det bästa med er och bloggen är? Att ni skriver så långa och engagerande och trevliga kommentarer. Ofta berättar ni om er själva och delar generöst av er med egna erfarenheter. Ibland frågar någon råd i kommentarsfältet och då finns det alltid någon som försöker hjälpa. Det gör att bloggen, i alla fall för mig, känns personlig och intim, trots att den besitter ett ganska stort antal läsare. Tack för att ni är så snälla.

Idag får Isa ett presentkort och Karin får en lyxig Victoria´s secret bodylotion. (Maila adresserna åt mig.)


Ännu en vinstchans.

Publicerat: 2011-11-01 / 19:26:07 | Kategori: Allmänt | 109 kommentarer
Paket till morfar. Och min pappa. Som är hjälpsammast i världen och ställer upp för oss vad det än gäller.


Så var klockan redan över åtta och jag har hunnit laga mat och handla mat sen jag kom från skolan. Bara och endast. Och nu springer två barn runt vardagsrumsbordet med varsin sopborste. Det är ännu på den nivån som det är skratt och roligt, men det är också ytterst nära den där andra gränsen. Det är egentligen nattningsdags, men ingen av oss orkar riktigt aktivera oss. Fast jag borde snarast för att hinna ett par timmar i tentböckerna innan jag somnar själv.


Därför får ni till uppgift ikväll att motivera varför pappor är så bra att ha. För det kan någon få precis vilka skor man vill från Crocs att ge i farsdagspresent. Den 5 november meddelar jag en vinnare, och senast den 6 november ska man göra sina skobeställningar om man vill att de ska hinna fram före farsdagen hälsar de på Crocs. Bra va.


I samarbete med www.crocs.fi

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com