Tygisar vs. engångs.


Vi körde mjukstart med Sindres tygblöjanvändning. Dels för att vi inte hade tillräckligt många nyfödingtygisar som skulle täcka upp en hel dags användning och dels för att det tog tid innan hans navel torkade ut riktigt ordentligt. Vi använder fortfarande tygisar och engångsblöjor parallellt - med betoning på tygisar, för han kan använda nästan alla Celines gamla tygblöjor nu. Men vi använder engångsblöja till natten, för jag hamnar fortfarande oftast att byta på natten - vilket jag gör i sängen och då är det enklare med pappersblöja. Dessutom är det så svårt att känna kakkalukten genom tygisarna. Vi sätter oftast också engångsblöja på när vi ska iväg någonstans för det facto att en pappersblöja klarar mer kiss än en tygblöja. Vilket egentligen ändå går ut på ett, eftersom han i åtta fall av tio är totalt genomkissad när han haft engångssblöja - trots att blöjan i sig nästan kan vara torr. Och jag vet inte om det är jag som inte kan sätta på blöjor, om det är fel på blöjorna eller om herremannen har någon specialstråle. Tygisar 1-0.
17 kommentarer
Jeanette

Jag blir så glad när du skriver så, de flesta i min omgivning verkar tycka jag är lite knäpp när jag vill köra tygisar och engångs "du sku bara veta hur mycket en baby kissar, men lycka till". Jag tror nog jag kommer använda tygisar bara för att bevisa motsatsen :)

muminmamman

Fakta är ju, som Eva sa, att pappersblöjorna håller mera kiss än tygisar, vilket helt enkelt bara betyder att man måst byta tygisar oftare, inget annat. Rekommenderar, för miljön, ekonomin och estetiken:)

Michaela

Tror att vi kommer att riktigt i början använda engångs och sen övergå till att använda paralellt och slutligen engångs endast på natten. Känns onödigt att köpa mycket pytteblöjor eftersom de används så kort tid. På Arthur kunde vi börja ha våra bumgenius 4-16 kg från när han var 1 månad så...

Malin

Hej!

Jag har för mig att ni reste charter till Mallorca ifjol? Var ni till Alcudia, kan du isåfall rekommendera stället? Vem flög ni med och vilket hotell hade ni? Hur var hotellet?Vi funderar nämligen på en Mallorcaresa i slutet av september, men har lite beslutsångest vart på Mallorca vi vill, samt så är det lite svårt med hotell och sånt. Vi skulle vilja ha ett bra hotell med bra standard, helst huoneistohotelli så vi kan fixa frukosten själv. Har hittat många via Tjäreborg, men då har jag hört av folk att deras hotell inte riktigt håller standarden. Så tänkte höra med dig vad ni hade för erfarenheter.. :)

Mia

Vi har försökt med både och, men med vår kille läckte det genom båda. Nu kör vi mest engångs, när han börjat med fast föda och det är bajs i så gott som varje blöja igen!

Sabina

Om han kissar "bredvid" med engångsblöja... Byt märke. Mina boys var helvåta med mumin men libero höll tätt. Också Pampers, men int lika bra.

Annina

Alla barn är olika. Vissa tygblöjor funkar åt en men inte till en annan. Det behövs en del möda att orka pröva. Har haft en otrolig tur att min ettårig fortfarande klarar sig med harso o. yllebyxor, men vi pottat sedan hon var 6 månader. Plus att vi är mest hemma. Det viktiga är nog att göra det lättast för sig själv!

patricia

näädu, det är nog nåt med dagens engångsblöjor o små bebispojkar...samma missöden här och ofta! fattar inte vad det beror på.

Annika Läsare

Det där med kissa ner sig funderade jag häromdagen. För det slog mig att våran lilla tjej har inte kissat genom en enda gång på 10 månader som hon är! Så slog det mig att våran son när han var liten bebbe nästan konstant varje dag kissade genom och var blöt om kläderna. Använder bara engångsblöjor pga lathet och orkar inte sätta in mig i tygisars värld ( lite dåligt med ork och engagenmang när man jobbar fulltid och dessutom har ytterligare jobb med två hundar hemma:-) )men är enormt fascinerad av er som använder tygblöjor. Bra jobbat! Nå vad jag ville komma till egentligen är detta att det måste ju bero på killarnas snoppar att dom likson skvätter runt mera än tjejer och därför blir dom antagligen oftare blöta! Minns att jag ibland glömde att pilla den neråt och då stod det ju som en fontän ut ur blöjan när han kissade:-)

Eva - Kakkakaffe

Oj, jisses vad ni kommenterat medan jag varit i skidspåret! Måste äta först.

Matilda - Livet som ung shoppinggalen tvåbarnsmamma ♥

Prova ett annat märke med engångsblöjorna, Leon kan te.x inte ha Libero för dem kissar han igenom varenda gång. Men för andra är det tvärtom. Verkar vara ett vanligt pojkbebisproblem :)

Eva - Kakkakaffe

Jeanette:

Jag är glad att vi vågade pröva på tygisar. Men jag rekommenderar att gärna köra parallellt i början, för det är så himla mycket kiss (och kakka!) i början, så att inte hela blöjbytandet blir för överväldigande. Dessutom växer de väldigt snabbt in i M-storleken (har Sindre redan), så det löns inte att skaffa så många små blöjor. Mjukstarta och ta det som det kommer.Muminmamman:

Har man inte annat än bytt blöjor i snart tre år, så orkar man nog byta några extra också :) Det är ju mest frågan om en vanesak.Michaela:

Bra du påminde om Bumgenius. Har våra utlånade, ska fråga efter dem.Eva - Kakkakaffe

Malin:

Japp, vi var till Alcudia - och ska ju dit i slutet av april igen. Så jag kan rekommendera stället, både för dess bekvämlighet och barnvänlighet. Massor med barn, fina stränder, barnvänliga restauranger.Vi flög med Thomas Cook, via Tjäreborg. Bodde på Sea Club med halvpension. Inget lyxhotell, men helt klart prisvärt. Mycket bra mat tyckte vi, program för barnen, lugnt område, trevlig service och stranden på hyfsat gångavstånd.Denna gång flyger vi reguljärt och har bokat ett Blue Village -hotell som jag inte minns namnet på.

Eva - Kakkakaffe

Mia:

Jag tror jag bytt en blöja hittills på Sindre som det inte varit skit i! ;) Håhåjaja... Men personligen tycker jag nog att det är lättare med större barn och tygisar, just för det att det inte är kakka i preciiis varje blöja.Sabina:

Har bytt, till och med som den trogna Liberokund jag alltid varit. Men ingen skillnad.Annina:

Så sant, så sant. Men det är ändå roligt (och bra!) att intresset för tygblöjor har växt. I alla fall om man vill vara ens lite miljövänligare. Men inte ska man stressa upp sig över vilka blöjor man använder de första veckorna hemma med en nyföding inte.Patricia:

Det övergår bara mitt förstånd, hur man kan vara våt upp till nacken, då blöjan i sig nästan är kruttorr. Snoppfysik?Annika:

Det är inget att ursäkta sig för=) Ibland suckar jag nog också när blöjtvätten ska hängas upp om kvällarna, fast sen suckar jag också när jag köper blöjor och mathandlingen blir svindyr (det märks så bra nu när vi inte handlat blöjor på så länge). Men ja, jag minns inte heller att Celine skulle ha kissat igenom sina blöjor särskilt ofta, så antagligen hör det ihop med snopparna. Och fontänen ja, fråga inte hur många gånger Sindre har kissat ner sig själv. Himla fräscht med piss i ögonen...Matilda:

Bytt från Libero till Huggies. Båda lika skit :) Nåväl, det finns större bekymmer här i världen... =)

Melli

Vi kör också med tygisar på dagen och engångs på natten. Använder pocketblöjor.Av engångs så har muminblöjorna läckt sgs varje gång med minstingen (vilket är synd då de är finska och med svanmärke visst?) medan libero hos oss funkat.

Kakkablöjor har vi inte bytt på flere månader på 5-månadersklimpen då vi låter honom göra det i lavoaren,byttan eller pottan, något jag VARMT rekommenderar att alla ska prova på! SÅ skönt då de så snabbt fattar att göra sina behov annenstans än i blöjan. (För nyfikna,läs mer bla. på http://www.ecsweden.se/ eller http://www.babyidea.fi/vinkkeja/vaipattomuus.html )

Eva - Kakkakaffe

Melli:

Intressant att höra. Jag tänkte att jag skulle ha anammat det också före S föddes, men så blev det inte, då vi inte har något som helst extra utrymme i vessan och sköter alla blöjbyten på vardagsrumsgolvet, höhö. Fast ska läsa det, kanske jag blir motiverad att pröva i alla fall.

Mia

Har nog testat olika märken, men verkar inte va skillnad. Killen är nu 7 mån och det har blivit som i början, kakka i varje blöja.. typ. Hoppas det stabiliserar sig, då ska ja ge tygisarna en chans igen!