Anno 2011. Del 2.

Publicerat: 2011-12-31 / 14:32:50 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

JULIJuli - lite här och där. Har vi någonsin varit hemma mer än två veckor i sträck under året och hur många kilometer har vi egentligen kört? Vi var ännu en gång i Pargas i juli och ännu en gång i Molpe. Och vi njöt till fullo av sommaren. Det här var säkert vår bästa sommar någonsin. Marius hoppade från trean, vi sov bredvid öppna fönster om natten, jag gick på bloggträff, jag sålde fisk på sommartorget, vi träffade vänner och det var nästan skönt att det regnade någon dag emellanåt för att man skulle få vara inomhus.


AUGUSTI

t;
Augusti - ta till vara det sista av ledigheten. Vi försökte återvända till vardagen. Jag började baka surdegsbröd, vi fixade till lite i lägenheten och så gjorde vi små utflykter i hemknutarna. En dag satte vi oss i bilen på väg mot Österbotten igen, för att överraskande nog gå på husvisning. En timme senare hade vi köpt vårt första riktiga hem och lyckan var total. I slutet av augusti blev det supersommar igen och vi tog sommarens sista dopp den tjugonionde augusti. Alla aktiviteter började efter sommaren och Thomas tillbringa veckor på läger igen.SEPTEMBER
'
September - skolstart. Jag återvände till studierna. Tanken var att jag skulle studera någon timme här och någon timme där, men i och med husköpet blev det så gott som heltidsstudier. Det var dock kul och inspirerande att göra något annat som inte kretsade kring barnen och det var skönt att få lämpa över ett större ansvar på Thomas. Jag saknade dock en egen grupp och jag var ganska ensam där jag hoppade mellan nya grupper och nya kurser. Däremellan försökte vi få vardagen att gå ihop så det fanns mat på bordet, rena kläder i skåpen och pengar på kontot. Celine fyllde två år och vi kalasade hemma i fyrsamhet då Thomas var på läger. I slutet av månaden åkte vi på en minisemester - på Lidingöloppet till Stockholm, jag, Thomas och Sindre och vi hade en riktigt gemytlig resa även om det mest gick i löpandets tecken.


OKTOBER
NOVEMBER
Oktober och november - tungt, tråkigt, mörkt och vardagligt. Det var skola, det var jobb, det var läger och vi var två trötta föräldrar som försökte få dagarna att snurra på bästa sätt. Jag längtade tillbaka till hemmatillvaron och barnen, men var glad åt att jag hade någon ledig dag emellanåt. Vår motivation var gula huset och vi fick nycklarna i mitten av oktober. Vi började fixa och flytta i sakta mak och vi trivdes i huset från första stund och eftersom mina studier löpte på bra, började vi se att det fanns en möjlighet att flytta från Jyväskylä betydligt tidigare än vad vi tänkt oss från början. I Jyväskylä föll den första snön i slutet av november och vi fick njuta av en ordentlig vinter i några dagar innan mörkret återvände.


DECEMBER


December - Årets blogg och ledighet. Början av månaden var hektisk med de sista tenterna, återlämnadet av de sista skolarbetena och bloggalan i Helsingfors på det. Det var så oerhört roligt och överraskande att bli vald till årets blogg och efter att jag hade skrivit sista tenten kände jag bara lättnad över att allt var avklarat för i år. Vi packade så mycket vi bara fick i bilen och åkte på jullov till gula huset och jag har återhämtat mig och njutit av julen så mycket jag bara orkat i december. Vi har inrett i huset, bakat och lagat mat i all sköns ro, umgåtts med släkten och vännerna, varit mycket hemma och bara tagit dagen som den kommit. Året som gått har varit händelserikt och emellanåt ganska tungt och stressigt, men ändå har vi haft mycket tid tillsammans och klarat av att få ihop vardagen. Nu återstår en vecka av mitt jullov innan vi återvänder till vardagen - en ny sorts vardag, eftersom våren kommer att bjuda på nya utmaningar igen.

Jag önskar er läsare ett riktigt Gott Nytt År och så vill jag tacka alla mina samarbetspartners för året som gått!

Anno 2011. Del 1.

Publicerat: 2011-12-31 / 10:23:28 | Kategori: Allmänt | 16 kommentarer
JANUARI
Januari - en månad i töcken. Jag var tvungen att gå tillbaka i arkivet och läsa vad vi egentligen gjorde i januari, eftersom mitt enda minne är tröttheten. Och vi gjorde nog inte så mycket mer än försökte överleva dagen. Jag var höggravid, Marius var 2 år och 8 månader och Celine var 1 år och 4 månader. Det var kallt och det var mycket snö. Marius ville leva sitt liv utomhus medan Celine inte klarade av att röra sig mer än på skottade vägar. Det blev aldrig mer spännande än korvsoppa med lättmjölk, och dagarna varvade vi med pulkabacken, skidspåret, skridskobanan, öppna dagiset, parken och redskapsgymnastiken före vi började på en ny rond. Vi skruvade upp vaggan i taket och tog fram babyskyddet ur förrådet och därmed var vi klara inför vår treas ankomst.
.Januari - den 25:e. Så kom han! Två veckor före beräknad födsel, och det minsta lite knyte jag någonsin sett, två och ett halvt kilo lätt. Efter ett halvt dygn på sjukhuset slapp jag hem, och livet som trebarnsmor fortsatte därifrån livet som tvåbarnsmor slutade, dock hade jag betydligt mer ork och energi med Sindre på utsidan än på insidan.

FEBRUARI

Februari - och vintern. Blev det någonsin varmare än tio minusgrader? Jag ammade och ammade, dag som natt för att tjocka till den lilla parveln för att kunna dra med honom ut. På rådgivningen sa de fyra till sex veckor och jag tänkte hur de större barnen skulle bli galna av att begränsas. Men Sindre hade inga problem med maten och det dröjde inte länge förrän jag kunde packa in honom under jackan i sjalen - och där hängde han sen största delen av våren. Vi gick omkring i yllesockor och underställ dagarna i ända, eftersom vi sällan var mer inne än vilade och åt. Thomas var en vecka i Italien men det gick det också.

MARS

Mars - den fantastiska solen. Vi fixade oss solbränna och använde solglasögon varje dag. Marius skidade fem kilometers sträckor och livet lekte. Sindre gjorde sin andra Österbottenresa och vi tog bilen ut på sjön för att fiska med morfar.
APRIL
.
April - dopet. Marius är döpt i Pargas och Celine i Jyväskylä. Sindre bestämde vi skulle döpas i Korsnäs. Med den närmast släkten hade vi en fin och kulen dopdag i april. Sindre somnade när dopet skulle börja, sov festen igenom i sitt babyskydd och vaknade lagom till att festen var slut och alla gäster hade gått hem. En sån slacker var Sindre ända från att han föddes.
.April - om vi fortsätter med vädret. Från vinterhalare till arton plusgrader på tre veckor och man kunde inte tro sina ögon när folk gick i shorts i mitten av april. Jag köpte nya springskor och deltog genast i ett tio kilometers lopp som jag sprang på 53 minuter. Vi gick på loppis och hängde mycket i alla lekparker som smälte fram ur snön. Thomas avslutade sin skidsäsong och resandet lugnade sig betydligt här hemma.


MAJ
.
Maj - resan. Så gjorde vi ett litet äventyr till Mallorca med reguljärflyg och hyrbil, jag och Thomas med våra ungar. Jag brukar inte rädas för att göra saker med barnen, men den här gången var jag faktiskt lite nervös hur vi med våra fyra händer skulle klara av att göra en semesterresa med tre små barn. Men det gick över all förväntan och det är kanske den bästa resan vi någonsin gjort. Vi hade varmt väder bara i ett par dagar, men tack vare att vi hade bil kunde vi köra runt och upptäcka hela ön - vilket bjöd på alldeles fantastiska upplevelser.
Maj - resten. Så kom vi hem och det var sommarväder den tionde maj. Vi fick tråkigt och for på en liten Suomitour Jyväskylä-Pargas-Molpe-Jyväskylä. Vi firade Marius treårsdag och min 25-årsdag.

JUNI

 

 

 

 

 

 

 

 

Juni - härliga, sköna sommar. Farstun hemma var full av simstrandssand och ungarnas fötter luktade ständigt fotsvett. När klockan var nio på kvällen kunde man springa i kvällssolen och trots att nattimmarna aldrig var särskilt många, fanns det ändå kraft och energi. Jag gjorde en dagsutflykt med tåg till Tammerfors med Marius och Celine och vi upptäckte staden hela dagen till fots. Vi var även till Ähtäri djurpark och så tillbringade vi en vecka i Molpe. Juni var en skön månad med många slappa dagar och mycket tid tillsammans. Efter att ha sökt och tittat på hus under hela våren, hittade vi ett jättebra i vårt favoritområde som vi gav bud på och började fantisera om att vi skulle bo i. Till all lycka rann affären ut i sanden och vi fortsatte att bo i vår betonglåda. 


 

Del två kommer lite senare.

 

 


Expeditfanskapet.

Publicerat: 2011-12-30 / 08:02:13 | Kategori: Allmänt | 16 kommentarer
Alltså, jag köpte en sån här hylla till ungarnas rum igår för 29 euro. En simpel jävla hylla i endast åtta delar. Hur svårt kan det vara? Så in i helvete svårt! Svetten rinner, elden i spisen har hunnit slockna, tumstackaren är en enda stor blåsa och jag undrar om hyllspöket ens brinner om jag skulle ta yxan och hugga den till brasved.

Trätapparna brakar av. Det är bara ett visst trätappshål som passar. Man måste skruva i rätt skruv först. Hyllplanen måste placeras i exakt rätt ordning. Lång- och kortsidorna är beroende av varandra och när jag skruvar in en skruv åker en annan ut och jag skruvar om, ändrar och skruvar igen och ändå är något hyllplan urhoppat i andra sidan och man får fan undra om man på riktigt är dum i huvudet.

Nu ringer jag åt Anna.

Femton och en halvtimmes Ikearesa.

Publicerat: 2011-12-29 / 22:33:22 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
För det första: Jag ska aldrig beställa ett Ikeakök. I och för sig ska jag aldrig bygga hus eller flytta härifrån heller. Men nu var det Riikka och inte jag som satt med socklar och dörrar och glas och lådor och handtag och åtta miljoner andra delar i timme, efter timme medan Sindre och jag strövade varv efter varv efter varv på Ikea och åt både lunch och middag.

Sindre är förresten heeelt fantastisk. Fatta att en elvamånaders typ kan köra av och an till Tammerfors sju timmar och hänga på Ikea i resterande och bara gråta en gång av trötthet för att jag inte hade någon tutt och gnälla ingen gång alls. Jag har aldrig träffat en skönare baby.

Celine då? Hon har varit i Vasa hela dagen med moster. Shoppat, hängt hos en kompis, simmat i simhallen, lekt i en lekpark och varit på loppis som om hon inte gjort annat. Pratat oavbrutet, saknat mamma och Mao, men haft världens bästa dag. Min underbara lilla flicka.

Och Marius - han är ju i Pargas. Och han vet jag inte vad han har gjort, men antagligen grejat på med både det ena och det andra med farmor. Han som var så stolt igår när han skulle få åka ensam ner till Pargas och vinkade hejdå med den rosa väskan över axeln. Treochhalvåringen som plötsligt är så stor och vettig.


Nu känner jag mig som en död fisk och sängen hägrar på vinden. Om det inte vore för att det bara är sexton grader inomhus och jag inte har någon lust att frysa ihjäl det första jag gör när mina barn vaknar i morgon bitti och jag absolut inte vill stiga upp. Så nu ligger jag här på den nya Ikeakudden framför ugnen och eldar allt vad jag orkar medan regnet piskar mot fönstret, idag den tjugonionde december tvåtusenelva.

Tvåbarnsmor.

Publicerat: 2011-12-28 / 18:10:35 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Igår kväll var det allt annat än lugnt när morfar kom med fisk. Då var de som gamar.

Min förstfödda for ner på blixtvisit och ärenden till Pargas idag med sin far och det blev både tyst och lugnt i huset. Så lugnt att man emellanåt undrade om allt stod rätt till. Vi åt morotslåda för femte och sista dagen i rad och årets andra lussebulle. Granspöket barrar, det finns makaroner under köksbordet, kläderna ligger droppade här som där och jag och Sindre ska till Ikea i morgon bitti.

Tapeten.

Publicerat: 2011-12-28 / 17:21:42 | Kategori: Allmänt | 17 kommentarer
Ja ja, här är den då. Ni är ju det närmaste jag kan komma Bygglov, Total home makeover, Inno och alla andra trolleriprogram. Något med blått, visst?

Kvällens favoriter.

Publicerat: 2011-12-27 / 21:13:05 | Kategori: Gula huset | 17 kommentarer
Varje gång jag går och lägger mig i vårt nuvarande sovrum känner jag mig som en gråhårig rynkig kvinna som vill släta över min mans kala hjässa och diskutera barnbarnsbarn och sucka hå hå ja ja innan vi går och lägger oss. Det är medaljonger i guld och beige och fastän syrran och Pernilla säger att de är fina, så har jag aldrig varit riktigt du med dem - med tapeterna alltså.

Och nu så sitter jag här med tapetböckerna och har fastnat mest för gamla sekelskifts tapeter, men i ny tappning och undrar om jag ändå inte är riktigt klok - och hur kombinerar man det med Marimekko? Kollaget ovan är i alla fall från Borås tapeter och kollaget under från Duro.

Julklapparna efter julen.

Publicerat: 2011-12-27 / 15:14:22 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Thomas fick en motorsåg i julklapp, eftersom vi har en del skog på vår mark och landelivet har nått högre dimensioner. Men eftersom vi fortfarande står på stadiet "fråga pappa först" i frågan om hus och hem där ingen skottar snö åt oss, planterar blommor, sandar eller kommer och fixar bara man ringer till gårdskarlen, så känns det ganska farligt med motorsågar när man ligger och funderar om natten medan det dundrar i plåttaket. Så idag handlade jag orange stålstövlar och sågbyxor för farmors julklappspengar och askdammsugare och en femtio meters skarvsladd som behövs till allt för mormors, och jag kan hädanefter kalla mig stamkund på Motonet. Åt mig själv köpte jag kortisonsalva och gardinkonsoler och med den shoppingen idag, så har jag en bra utgångspunkt inför kvällen och att övertala mannen om vilka tapeter som vi verkligen behöver till våra rum.

Mellandagsrean.

Publicerat: 2011-12-27 / 07:52:11 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Shoppinglistan idag:

  • askdammsugare
  • gardinkonsoler
  • skogshuggarstövlar
  • 40 meters skarvsladd
  • kolla på ett miniväxthus (inte åt oss dock)

Dagmar.

Publicerat: 2011-12-26 / 18:34:06 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

(Åsa: Se vattenranden på båthusväggen.)

En salig blandning julbilder.

Publicerat: 2011-12-25 / 19:54:01 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Ingen var rädd för tomten. Allra minst Marius som stod och hoppade jämfota framför honom, viftade med de nya kalsongerna och ropade "titta titta tomten".

Celine med sina julklappar; en egen fisksimdräkt, pannlampa och innebandyklubba.
Nä, det var inte min mössa. Men jag önskar mig en egen till födelsedagspresent  i maj.


Juldagsmorgonen inleddes sedvanligt med lek med de nya julklapparna och vädret var gynnsamt för utebandy.Ungarna har kört i överfart i flera dagar......och jag hade kunnat gå i ide idag. Jag utrustade mig i stället i skyddshjälm med visir och hörselskydd.
Hos mormor börjar det vara fullt i köket och hädanefter börjar ett till bord fyllas upp.Vi har en plan för vardagsrummet och en framtida sovplats.Och Sindre som blir elva månader idag och som hade värsta spagettibenen ännu för bara två veckor sedan, lärde sig att stå utan stöd, stiga upp själv och ta stödsteg på bara tre dagar.

Julaftonen.

Publicerat: 2011-12-24 / 22:20:58 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Så har alla gäster lämnat och tystnaden som sänker sig är ljuvlig. På fötterna sitter nya stickasockor, kylskåpet är fullt av rester, på golvet ligger presentpappersbitar och tejprester och på diskbänken står elva glöggmuggar. De sockerstinna barnen somnade gott för timmar sedan, efter en lång dag av spännande väntan och fina julklappar och skulle det bara ha funnits snö, så hade vi skickat ut två barn på skidor klockan åtta i morgon bitti.

Thomas skruvar ihop rattkälken som egentligen var fjolårets julklapp men som aldrig fanns, och jag ska ta min inredningsbok upp på vinden och krypa ner under täcket. Jag fick mandeln i gröten hos mormor, Celine kissade på kyrkogården mitt under julgudstjänsten och farbror Jonas var tomte utan att ungarna fattade något. Och det var en alldeles, alldeles underbar julafton.

Julgransprestigen.

Publicerat: 2011-12-22 / 20:32:53 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
I vårt hus har det alltid varit prestige att hitta den finaste julgranen och min pappa brukar börja leta julgran i augusti. I år hittade han först en och sen en ännu finare, vilket gjorde att vi fick överta hans andragran. Hela veckan har det planerats för julgranspyntning och byggts upp förväntningar och ikväll stod våra granar klädda. Vi har vår allra första riktiga julgran i år och fick börja från scratch med pyntet, men i granen hänger bland annat Ernsts marängdekorationer. I övrigt körde vi tydligen på nästan samma färgkombination.

Hemma på vår gård.

Publicerat: 2011-12-22 / 11:20:18 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Sindre har under de senaste två veckorna sovit utomhus i vagnen för första gångerna i sitt snart 11 månader gamla liv. Och som han har sovit sen! Är det dethär folk brukar tala om när de säger att deras barn sover dagssömn tre-fyra timmar i ett sträck? Himmelska friden.

Morgonen.

Publicerat: 2011-12-22 / 08:52:11 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer


Vi svansar omkring i pyjamas och lyssnar på Enya. Vi julstädade igår ikväll och jag går runt och är fascinerad över hur vi som bott i ett bombnedslag i tre år kan ha ett dansgolv som glänser. Egentligen skulle vi inte behöva något flyttlass hit alls, förutom sofforna och tvättmaskinen (och våra egna sängar). Det finns inget överhuvudtaget som jag saknat ur alla lådor och skåp som finns kvar i stan. Men fråga nästa år igen om golvet glänser. Det kanske bara är nyhetens behag.

 

Idag ska vi handla julmat. Vi skulle inte behöva ta med barnens alls, men nu är det morfar som ska ha med dem till Prisma klockan tre idag och jag har inte hjärta att ta den glädjen ifrån honom. Vissa saker måste man få uppleva.

 

Men nu ska vi gå ut och sopa snön av trappan för sakens skull. Annars skulle ju regnet fixa den i morgon.

 

 

««»»


Och så låter det så där harmoniskt igen, när Thomas egentligen går ur rum i rum med telefon i örat och fixar Vasaloppsresor, Celine gråter efter tutten  (hon kommer aldrig att sluta med den) och Sindre hänger endera i mitt byxben eller rymmer upp på vinden så fort han får möjlighet. Det tog mig nämligen en hel timme att slutföra dessa rader.


Dagens bilder.

Publicerat: 2011-12-21 / 13:26:37 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Tänk, solen.

På toppnivå.

Publicerat: 2011-12-20 / 21:33:17 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Det är länge sedan jag älskat livet så mycket som nu och jag suger i mig allt vad jag orkar för att klara alla kvällar i vår som jag ska gå och sova utan man och barn.

Mammabloggarna.

Publicerat: 2011-12-20 / 14:52:42 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Vad är det bästa med att blogga då? brukar folk fråga. Och jag brukar svara dialogen, responsen och kommentarerna jag får från de som läser. Fast egentligen är det ju alla människor och nya vänner jag har träffat som är det allra bästa med bloggen. Har man dessutom läst varandras bloggar så är det så lätt och okonstlat att umgås och man vet var man har varandra trots att man inte tidigare har träffats. Som Linn till exempel. Ödmjukare människa får man leta efter. Och på köpet får ungarna nya lekkompisar. Idag var det mammabloggträff deluxe.

Jäklar vilken lampa!

Publicerat: 2011-12-19 / 21:07:49 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Den rymdes ju inte när vi for från Jyväskylä sist, men idag hade Thomas den med sig. Men jäklar så det satt hårt åt att byta den, och vi stod på köksbordet och fnittrade i mörket med Marius lilla ficklampa. Fast jäklar vad bra den blev. Det var den här som fanns i lådan där på perrongen och som Aja hade släpat med sig till Helsingfors.

Samma dag och samma tid.

Publicerat: 2011-12-19 / 18:56:42 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
19 december 2010

19 december 2011

Men olika år och 25 grader skillnad. Vi kunde ju ha gjort sparkcykeln till årets julklapp om vi vetat det här. Och på tal om sparkcyklar så blir det nya beställningar till våren. Jag har redan tagit emot förhandsbeställningar, men vi ska hoppas att det trots allt ska bli lite snö före cykelsäsongen börjar igen. Men mer info om det senare.

Måndag.

Publicerat: 2011-12-19 / 11:27:05 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Har Vasabladet någon bebis, frågade Marius när jag i morse berättade vad vi ska göra idag.

Till nyåret kommer det en artikel om mitt 2011. Jag har funderat på att genomföra min gradu som kvalitativ undersökning med intervjuer som undersökningsteknik, men när jag tänker på hur det skulle vara att intervjua sådana som mig själv och vara tvungen att sammanställa materialet, blir jag trött av bara tanken. Du pratar ganska snabbt, sa reportern. Det är ett släktfel.

Mot eftermiddagen kommer äntligen Thomas hem. Han har varit via Jyväskylä och har med sig gardiner, en nagelsax och ännu fler handskar och mössor. Och syskonvagnen. Det är jättekul när man kommer in och det droppar vatten ur handskarna. Och citykärran i all ära, men lervälling är nog inte direkt dess specialområde.

Och nu ska jag joina.

Sakta men säkert.

Publicerat: 2011-12-18 / 21:39:41 | Kategori: Allmänt | 49 kommentarer
Det var det här jag släpade hem idag. Tanken är beklädda hyllor i vackert pastellpapper med sirliga spetsar längs kanterna och välvikta rullar med färgsorterade lakan i raka rader uppifrån och ner. Får se bara hur länge det ska stå där i vardagsrumsknuten först. Vad säger ni? Behålla det brunt eller haka på den vita trenden?

Hur mycket söndag från en skala 1-10?

Publicerat: 2011-12-18 / 12:51:27 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Vad vi gjorde i morse? Jo, vi for till Pörtom och hämtade ett linneskåp och köpte en gjutjärnsgryta för femton euro. För att vara på den säkra sidan tog vi en tioliters gryta - som inte ryms på den elektriska spisen och som man måste diska i duschen.

Vad vi gör nu då? Jo, vi kokar en mustig köttgryta i den där gjutjärnsgrytan på vedspisen, lyssnar på Tommy Nilsson och vilar på soffan. Jag tror inte jag varit så ostressad och haft så mycket julstämning sedan jag var sju år.

Då andra bloggar i stället.

Publicerat: 2011-12-17 / 23:21:09 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Ni får läsa Linns rapport om min bästa lördagskväll på evigheter, eftersom mitt ena barn kommer att vakna om fyra och en halv timme och jag gör bäst i att försöka sova de timmarna.

En uppräkning av dagsprogrammet.

Publicerat: 2011-12-17 / 16:02:43 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Hej min syster där i Norge. Eftersom det är du som saknar mina blogginlägg mest av alla, så ska jag uppdatera för din skull även om jag inte riktigt skulle ha tid nu heller. För igår hade vi vännen Caroline med familj här hela eftermiddagen. Genast de åkte ställde jag mig vid spisen och stekte abborrfiléer och sen kom vår pappa hit och åt tillsammans med oss. Han skjutsade sedan oss för att hämta kött och en sväng via butiken, eftersom vi ju inte har någon bil för tillfället. Resten av kvällen hjälpte Anna mig att packa och frysa in tio kilo kött.

I morse var det ruggigt att vakna - för att jag inte orkade elda mer igår kväll. Antti och Merja var hit och hälsade på en stund på förmiddagen och sen for vi på hantverkarmarknaden, jag, Anna och ungarna, för att sälja fisk. Efter det var det bara att åka hem och ställa sig vid spisen igen och nu sitter jag här och ska befinna mig i Vasa om en timme för att gå ut och äta med en del av Spetsgänget och så har vi redan en vecka och två dagar gått av jullovet.

Responsen.

Publicerat: 2011-12-16 / 11:24:57 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

Jonej, så var det fredag igen. Ungarna är som vanligt, vädret är som vanligt och livet i allmänhet är som vanligt. Men hörni, tack för kommentarerna och mailen på det föregående inlägget. Vi är på intet sätt superekologiska, men i och med att Sindre ätit samma mat som oss redan från första början, så har jag i alla fall försökt undvika det mest besprutade matvarorna och de flesta e-ämnen - utan att göra det för invecklat. Och nu har vi dessutom tre frysar, ett extra kylskåp och en källare, vilket betyder att vi kan köpa mer än två kilo potatis och morötter åt gången och vi behöver inte äta upp en syltask bara för att ett bröd ska rymmas i frysen. Vilket förhoppningsvis betyder att det eviga butiksspringandet ska minska och allt som kan underlätta är hemåt.

Ni som nu vet allt.

Publicerat: 2011-12-15 / 19:11:58 | Kategori: Allmänt | 37 kommentarer
Jag är inte så hiskeligt förtjust i de där fyrahundragrams köttaskarna förpackade i skyddad atmosfär och som håller hur länge som helst. Dessutom är det ju himla konstigt att man måste betala mer för omarinerat kött än för marinerat-vem-vet-vad-det-innehåller. Dock är vi inget jaktande släkte så att det skulle finnas råddjurssadel och älgstek i frysen och inte heller har vi höns, grisar och kor. Men ändå fantiserar jag om att man ska kunna köpa rejält kött av olika slag och i riktigt bästa fall ekologiskt i lite större mängd, typ tio kilo i månaden. Går det här i nejderna?

Och när jag ändå håller på och frågar, så undrar jag detsamma över frukt och grönsaker. Jag ser en ihopplockad låda framför mig fylld med grönsaker och kryddor enligt säsong som jag kunde hämta någonstans ifrån, i stället för att ägna evighetstid åt att plocka tio plastpåsar med spanskt, franskt och belgiskt innehåll på Cittari. Vi rör ju oss främst på axeln Vasa-Närpes hädanefter, men om det finns något superställe, i låt säga Terjärv, så meddela det också, ifall jag inte är enda som står och väljer mellan maletköttförpackningen och nötstekstrimlorna i butiken och skulle vilja ha ett annat alternativ.

Marius och talet.

Publicerat: 2011-12-15 / 11:13:00 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Ännu för ett år sedan, då Marius var två och ett halvt, pratade han ingenting överhuvudtaget förutom 'mamma', 'pappa' och några egna påhittade ord. Vi var ändå aldrig oroliga, eftersom han hade normal hörsel, han förstod vad vi sa och det fanns inte heller något annat som skulle tyda på att utvecklingen på något vis skulle vara nedsatt - även om många kommenterade hans tal och det kändes som alla andra tvåochhalvåringar pratade hur bra som helst.

Direkt på det nya året började dock talet komma igång och det med besked. Varje dag lärde han sig massvis med nya ord och det dröjde inte många veckor före han började producera två- och treordsmeningar.

På ett år har det hänt enormt mycket i hans talutveckling. Idag berättar han långa historier och använder pronomen, komparerar ord och böjer dem i rätta ändelser. Han pratar standardsvenska och molpedialekt omvartannat och så sjunger han på finska. Jag tror inte hans ordförråd ligger så långt ifrån de jämnårigas idag men däremot pratar han fortfarande ganska otydligt, han kan inte säga R och han har svårt att hitta rätt begynnelsebokstav i en hel del ord. Han kan inte heller alla färger och han räknar i varierad ordning till tio och till fem på finska. Också en del egna ord hänger fortfarande kvar (t.ex. pok = mjölk, mon = runt, pakikejje = nakupelle). Men i det stora hela har vi inga kommunikationsproblem alls (kanske mer att han aldrig kan vara tyst i såfall).

Vi har egentligen inte gjort något alls för att påverka utvecklingen, utan mest väntat ut tiden. När det sedan började komma ord, upprepade vi det mesta han sa, för att förtydliga hans ord och för att försäkra oss om att vi förstått vad han menade. Än idag upprepar vi ofta det han säger och försöker samtidigt öva uttalet på de ord som orsakar problem. Från rådgivningen gav man oss riktgivningen att en utomstående ska förstå vad barnet säger på fyraårskontrollen. Celine å sin sida ligger talmässigt på nästan exakt samma nivå som Marius, två år och tre månader gammal.

Nästan som ett kollektiv.

Publicerat: 2011-12-14 / 22:05:09 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer


Har det hänt något hos er idag då du inte uppdaterat bloggen på hela dagen
, frågade en vän på fb ikväll. Nä, jag har bara inte hunnit för att Anna dök som vanligt upp vid niosnåret och vi klädde barn och satte dem i manducorna. Vi skulle gena sexhundra meter till gamla farmor genom skogen och vi riktade på högt från hörnet där vårt skifte slutade. En hel jäfla timme bannades vi genom vattenhål och skitkvistar och stackars Marius som inte hade någon ryggplats föll varannan meter och tappade stövlar i vattengropar medan vi lockade med pepparkakorna som vi hoppades farmor hade. Sen dök ändå huset upp - jag som redan trodde vi var vilse i vår egen by gamla orienterare som vi är - men vi hade inte alls siktat dumt. Hem gjorde vi dock ett bättre vägval och det röda taket skymtade redan halvvägs.

Medan jag sedan stekte åtta ägg till lunch åt vrålhungriga barn, ringde en mammaledig barndomsvän och frågade om hon fick komma förbi. Jamen, såklart och vi drack kaffe och försökte föra diskussion i sällskap med Marius ända tills det började skymma. Sen dök Anna, som varit in en kort sväng till Vasa till skolan, upp igen med en köttförpackning under armen och vi kockade tills syrran Sara och vännen Pernilla dök upp till middagsbordet. Nå, sen tjatade ungarna om bakning och jag startade upp ett kakbak med mjölhögar på bänkarna och kaksmet i håren och det var ett sådant rabalder här i ett skede, att man får lov att undra hur folk ens vill komma hem till oss.

Sen sänkte sig ändå lugnet på något underligt vänster och vi kopplade in vår tredje syster live från Norge via skype. Så sydde Sara gardinerna färdigt, Anna städade och jag bakade ytterligare en kaka före vi tittade på Bondebröllopet från fyran. Därför har jag inte uppdaterat bloggen tidigare idag.

Resten av kvällen.

Publicerat: 2011-12-13 / 19:31:28 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Är jag upptagen med det här,
.
hit. Vi behöver också fler trasmattor.
.
Ikväll var det för övrigt kväll tre i nattningsprocessen. Vet ni, det gick på fem röda. Är tre magiskt för att bryta en vana?

Stadsbarnet.

Publicerat: 2011-12-13 / 10:11:07 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer


"Mammaaa, varför finns det ingen trottoar här?"

Svar på en fråga.

Publicerat: 2011-12-13 / 07:17:53 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer


Veronica ställde frågan hur barnen tar boendet och om de vet att de ska flytta från Jyväskylä? Och vad kallar de för hem?

Vi har pratat massor om gula huset hela hösten och de har i princip dagligen frågat när vi ska åka dit igen. Fast alltid när de ska bära till och vi ska åka, säger de att de vill lämna i Jykykyk - precis på samma sätt som de inte vill åka tillbaka till stan när vi är här. Första helgen vi skulle tillbringa här, ville Marius bara hem till moffa och förstod inte att vi inte skulle övernatta där mera. Jag vet inte om de förstår den definitiva flytten, och det kommer säkerligen att vara förvirrande när de ska två veckor tillbaka till Jyväskylä i januari efter att ha tillbringat en månad här. Men barnen är mycket mer självgående och harmoniska här. De har mer utrymme, det är inga betongväggar som gör ljudet högt och gällt, och bara en sådan simpel sak som att de kan sätta på vattenkranen själva i badrummet för att tvätta händerna (vi har en konstig i lägenheten) underlättar rejält. Och bara igår var de utomhus i fyra omgångar och jag har betydligt mer tid till städning och matlagning, eftersom jag inte behöver stå utomhus och vakta dem varenda sekund. Men i övrigt har de flängt på så mycket i sina dagar, att de inte har någon större skillnad på var man slår upp resesängarna.

Fönsterdekorationen.

Publicerat: 2011-12-12 / 20:01:34 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Om någon annan också läser Attvaranågonsfru och får abstinensbesvär samt är tvungen att gömma Visakortet för att behärska sig från att beställa alla fina saker hon tipsar om - men ändå har haft svårt att släppa den här dekorationen, så kan jag i min tur tipsa om att det finns en fullgod kopia på *trumvirvel* HALPAHALLI för 7,95 euro.

På ett vardagsrumsgolv.

Publicerat: 2011-12-12 / 16:33:56 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Klockan 17:20. Det här utgångspunkten för kvällens nattning. Jag gjorde i alla fall mitt bästa. Och det gjorde Celine och Sindre också.

Värme och bloggtips.

Publicerat: 2011-12-12 / 08:17:23 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer


Vi värmer vårt hus med en
vedspis och en täljstensugn samt med stöd av en luftvärmepump som främst cirkulerar upp varmare luft på vinden. Och det kräver betydligt mer insats än att bo i en lägenhet i ett flervåningshus med fjärrvärme - där uppvärmningskostnaderna ingår i hyran. Elkostnaderna tycker jag för övrigt är den största och den mest överraskande skillnaden jämfört med att bara tidigare betalat för brukselen. Temperaturen sjunker ordentligt under natten och då man kommer nertassande tidigt på morgonen är stickasockorna det första man klär på sig och har man inte varit förutseende nog kvällen innan, så hamnar man att traska ut till vedlidret det andra man gör (och nu är det inte ens kallt ute).  Men det är värt det alla gånger, eftersom det inte finns någon skönare värme och för att det ger en så hemtrevlig känsla. Dessutom har jag alltid önskat mig en vedspis mest av allt i mitt hus.


Och på tal om elda i vedspis - läser ni Jonna Jintons blogg? En tjugotvååring som flyttade ensam med sin hund från Göteborg till en liten by i Norrland för att leva ett betydligt mer primitivt liv. En tuff blogg med många vackra bilder.

Att andas med djupa andetag.

Publicerat: 2011-12-11 / 19:39:28 | Kategori: Allmänt | 24 kommentarer

Okej, det här var på dagen och tidigt på kvällen. Nu försöker jag mest behärska mig från ett nervöst sammanbrott eftersom vi har nattningkaos from hell vareviga kväll nuförtiden. Ikväll dividerar jag mellan dessa alternativ:
.
a.) Total ignorans. Jag sitter här i min stol resten av kväll och låter ungarna härja fritt tills något barn slocknar av total utmattning.
b.) Stänger huvudströmbrytaren och låter hela huset falla i total mörker.
c.) Ger mig in i en kamp och stänger lampan hundramiljoner gånger och lyfter tillbaka barn i sin säng hundramiljoner gånger.
d.) Låter mig lindas kring lillfingret och passar barn med bokläsning, vessaspringande, mjölkdrickande, vessaspringande, vattendrickande, vessaspringande, bokläsning, vessaspringande, mjölkdrickande, pyjamasbytande, bokläsning och vessaspringande. GAAAAAAAH.
e.) Jag går själv och sova.

Gemytligt.

Publicerat: 2011-12-11 / 12:04:25 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Nu har vi fått vår adventsgris som jag köpte på rean efter julen ifjol, på banan också.


Jag känner att jag håller på att liva upp igen efter den något hektiska hösten. Då man får sitta vid ett bord i skenet av adventsljusen och blicka ut över gården som sakta täcks av dalande flingor. Då vedspisen sprakar gott och köket är fyllt av omhuldande värme. Då folk oplanerat stiger in genom dörren och det finns ikeakola i burken på hyllan. Då barnen grejar ute på gården och det inte syns bilar på timmar. Då kommer minsann julfeelisen också.

Jag var ju arbetsledaren.

Publicerat: 2011-12-10 / 19:54:21 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Nå, nu hänger den äntligen där i barnens rum, den där lampan som jag haft så bekymmer med. Golvlampan jag hittade på findit.fi för tio euro i Bennäs. Som min väns mamma hämtade och tog till Kristinestad. Som vännen Caroline hade med sig till Molpe. Som lillasyster Sara sprättade bort tyget på och som lillasyster Anna löste det tekniska på. Som min pappa inte alls fattade sig på och som Thomas spraymålade och hängde upp i taket.

Men nu hänger den där, imitationen av Kejsarens nya lampa för 19 euro. Det var den sååå värd.

Husboendet.

Publicerat: 2011-12-10 / 17:48:55 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Så himla schysst man jag har då som laddar sex stycken möss- och råttfällor åt mig och så åker han på läger och kommer hem om nio dygn.

Sista klargörelsen.

Publicerat: 2011-12-10 / 08:50:50 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Jag vill verkligen inte framställas som någon otacksam jävla bitch som tror att jag är hela Svenskfinland bara för att jag vann Bloggpriset och försiktigt uttryckte den andra sidan bakom galafesten. Jag är oerhört glad och stolt och tacksam över att läsarna röstade fram mig som vinnare och jag ser det absolut som en prestation som jag kan dra nytta av i framtiden. Dessutom ska jag få ett pris - men det är väl på väg till fel stad. Men som alltid då man ens svansar kring ordet pengar blir det ett jäkla hallå - för alla har för lite och ingen ska få för mycket.

Vi har i alla fall pliktskyldigt betalat tv-avgift åt YLE vartenda år sedan vi flyttade hemifrån. Vilken tur att Sveriges tv sänder världscupen på skidor idag.

Det om det.

Vädret.

Publicerat: 2011-12-09 / 21:39:46 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
9 december 2011Augusti

Om då man inte vet vem som har stenkoll på ens liv.

Publicerat: 2011-12-09 / 18:57:59 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Bilden har inte något desto mer med inlägget att göra.

Det är så märkligt att vara bloggare här.
I Jyväskylä finns det förvisso några människor som också läser min blogg men dem ser jag inte. På sin höjd kan någon studiekamrat nämna saken i förbifarten men jag behöver aldrig känna mig 'stalkad'.

Inte som här då man promenerar på byavägen, går runt i byabutiken i grannbyn eller som idag då jag deltog för första gången i byns mammabarngrupp. Många vet jag ju att de läser och en hel del berättar att de brukar läsa. Då känns det bekvämt och jag behöver inte berätta att Sindre heter Emil Johannes i andra och tredje namn, är tio månader gammal, använder tygblöjor, äter fingermat och att vi köpt hus här men att jag ändå inte är färdig jumppalärare ännu. Till exempel.

Utan det är då jag inte vet om personen jag möter läser bloggen och då hon eller han inte berättar det, som det blir märkligt. Ibland kan jag dra en lång harang som svar på hur vi har det och mötas av svaret - Ja, det hade jag nog egentligen koll på, för jag har läst din blogg. Åt andra svarar jag trevande åt det hållet att de vet en del, tills jag inser att den här personen nog inte alls läser bloggen. Och så finns det de som läser och inte låtsas om det och så finns det de som bara läser ibland.

Men jag behöver vänja mig vid det här att träffa bloggläsare varje dag.

Morgonstund.

Publicerat: 2011-12-09 / 08:19:15 | Kategori: Gula huset | 13 kommentarer
Jag vaknade med ett ryck och trodde jag sovit bort hela morgonen i morse när min pappa stampade in genom dörren. Klockan var tjugo över sju. Om det är någon som är ivrig över det här med flytt - så är det han. Och så satt vi här vi bordet, i skenet av ljusstakarna medan spisarna började värma huset och drack morgonkaffe och åt morgonmål. Sedan försvann barnen ut i mörket och stormen, och jag önskade att den kommande månaden ska gå långsamt.

Hem.

Publicerat: 2011-12-08 / 15:49:40 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer


I köket kommer vårt nya matbord
som vi bara sett på bild att möta oss. I skrubben på vinden finns lådan med allt julpynt och jag ska börja elda ikapp adventsljusen för att ha dem i rätt ordning på söndag när det tredje ska tändas. På gården har min pappa slagit ner en julgran i marken och vi har uteljus med oss i någon låda. Vi ska köpa en gardinstång för att kunna hänga upp gardinerna i sovrummet och så ska jag vika in alla kläder i skåpen. Vi ska sätta eld i vedspisen och tända ljus i lyktorna ute på gården.

Och så borde vi till och med ha ett fungerande internet från och med i morgon.

Bilbloggen.

Publicerat: 2011-12-08 / 12:33:52 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Efter att ha sprungit upp och ner i trapporna i tur och ordning för att hämta glömda tuttar, glömda jackor, glömda soppåsar och för att kissa ytterligare en gång, kom vi oss äntligen iväg. Och om någon undrar hur mycket som ryms i en sjupersoners bil förutom tre barn och två vuxna, kan jag berätta att hela ungarnas kläduppsättning, halva min och Thomas en tredjedel. Tjugoåtta par skidor, fem flyttlådor, fyra väskor och en sopsäck med kläder. Vidare tolv par skor, ett vallabord och två backar med skidvallor samt en ryggsäck, en skötväska och en hel hög med kramdjur.

Sen blev det ganska fullt. Nu snöar det och är allmänt pissigt väder och det blir en lång väg till Molpe.

Den kärleksfulla julklappen.

Publicerat: 2011-12-07 / 18:18:37 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Vi skulle inte köpa några julklappar till varandra i år, min man och jag, eftersom huset uppfyller alla önskningar i världen. Men så var han ändå lite bekymrad Thomas, och jag fick en julklapp i alla fall; ett dubbdäck, en cykellampa, en röd baklampa, nya bromsar och en ny sits. Och fastän det inte var den mest hisnande presenten jag fått, så bryr han sig ändå om mig.

Med tankarna på andra håll.

Publicerat: 2011-12-07 / 12:00:34 | Kategori: Allmänt | 16 kommentarer
Det har gått så jäkla bra i skolan hela hösten. Jag har lämnat in alla arbeten i förtid. Jag har fått godkända och fina vitsord i tenterna. Jag har haft bra lektionsplaneringar och alla timmar jag har hållit, har lyckats någorlunda bra.

Ända tills nu. I morgon får jag jullov och man kunde tycka att en dag och en tent är ingenting. Men jag ORKAR INTE. I tre timmar har jag suttit och tragglat i samma bok och kommit sjutton sidor framåt och jag letar efter ett omtentsdatum i stället.

I stället har jag suttit och funderat på den där skridskobanan. Om den är i lika uselt skick som för femton år sedan när jag skrinnande där och allt vatten rann till ena kanten.

Och så har jag tänkt på vårt skidspår tvåhundrameter här ovanför oss. De där breda banorna med diagonalspåret som är som en järnvägsräls. I vårt blivande skidspår hade tre stackare, varav en fyraåring, försökt plocka upp käppar en gång i höstas.

Och så har jag sörjt redskapsgymnastiken. Barnen kommer att hinna delta max tre gånger till före de flyttar. Var ska de då slå kullerbyttor, hänga i räcken, balansera på bommar och springa sig svettiga?

Det är så tråkigt i en by med många idrottsframgångar. Att det bara förfaller och inte satsas på upprustning och att nutidsungarna bara blir tjockare. Ensam är det så svårt att göra någonting, tillsammans kan man dock göra mycket. Jag är taggad att jobba för en förändring.

Priset.

Publicerat: 2011-12-07 / 08:03:14 | Kategori: Allmänt | 34 kommentarer
Med tanke på att man var tvungen att bekosta hela galakalaset ur egen börs med resor tur/retur, hotellövernattning och mat, så hade jag väl nästan trott att man skulle få ett litet pris om man vann Årets blogg (eller de olika kategorierna) - förutom diplomet och äran. Men icke. Och jag kan inte låta bli att undra hur en bloggprisgala i Österbotten skulle se ut.

Nu har jag stationerat mig på biblioteket med tentböckerna och Thomas är på öppna dagiset med ungarna. Klockan tolv är det skiftbyte.

Ett bildregn.

Publicerat: 2011-12-06 / 17:29:07 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Nördarnas nördfest var det någon som sa. Kanske det, men en trevlig nördfest i såfall och för en gångs skulle behövde man inte tycka att de var pinsamt att fotografera i tid och otid.
I Helsingfors lunchade jag först med Joanna, trebarnsmamman från Vasa.

Det var Cha-Cha och Jessica som fixade mina fina lockar på hotellet. (Tack!)
.
Lundagård-Aja, Hannas Virrvarr och en gul apelsin-Malin, var precis som på sina bloggar också i verkligheten; glada, öppna, pratsamma och det var ett under att jag hann med tåget idag.
.
Svenskfinlands bloggregenter Peppe och Linn delade denna kväll ut priser.
.
(Bild från x3m.fi)Myllret i salen före sändning.
.
Programledarna Janne och Isa. Och Bitte är med på ett hörn på skärmen.
.
Joline var galans yngsta deltagare med sin månads ålder. Janina är mamman som också var nominerad till Årets blogg.
.
Malena, Malena. Det fina, fina motståndet.
.
I väntan på prisutdelning. Janina, Malena och Magnus till höger om mig.
.
(bild från papper.fi)(Bild från hbl.fi)(Bild från x3m.fi)
.
Paradis-Oskar! Fast fokusen var på kaffepannan.
.
Morgonens frukost var den längsta på åtminstone tre och ett halvt år. Säkert den trevligaste också.


Dagens mest smickrande:
Svärmor som vågar vägra Facebook, skapade ett twitterkonto för att kunna tweeta på galan.

Dagens hemkomst:
Lyckliga barn som skulle förevisa det städade hemmet före vi ens fick av oss ytterkläderna.

Och nu är det så himla skönt att det här spektaklet är över och att jag har vunnit Bloggpriset färdigt och att det är en helt vanlig onsdag i morgon.
Det roliga är kort.

Publicerat: 2011-12-06 / 11:42:31 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer


Med ryggen först lämnar jag
denna självständighetsdag Helsingfors, galaoutfitar, konfetti, mingel och bakom mig för den här gången och beger mig hem till familjen, tentböckerna, flyttlådorna och tvättkorgen. Men med mig har jag en stor dos stolthet, en hel hög med nya vänner, ett fint minne och en häftig upplevelse. Allt ska man få vara med om också. Och den här bloggen kommer att förbli, bestå och leva i enlighet med livet. Till all lycka saknar jag manual.Wohooo!

Publicerat: 2011-12-06 / 00:06:08 | Kategori: Allmänt | 92 kommentarer


Så står man där med allas
blickar på en. I bakgrunden hörs dunkande hjärtslag, kissblåsan håller på och sprängs och aaaldrig kan någon säga vem som vinner. Och tankarna tänk om jag vinner flyger igenom huvudet.

Och så gör jag det! Jag minns inte riktigt vad som hände och vad dom sade, utan fokus låg att ta sig upp på scen och prata i trettio till sextio sekunder enligt order.

Jag är så glad! För att så många av er röstat på mig, både sådana som jag känner och inte känner, och för att ni tyckte att jag skulle vinna.

Hur jag firar? Ni vet en hundratjugo centimeter bred säng med ett fluffigt vitt täcke och alldeles rena, lite sträva lakan, två kuddar och ett knäpptyst rum - alldeles, alldeles ensam. Det vinner alla krogar och efterfester i hela Helsingfors. Jag ska fira långsamt och länge i stället.

Tack. Mitt varmaste tack till er alla.

Galaställd.

Publicerat: 2011-12-05 / 17:37:20 | Kategori: Allmänt | 52 kommentarer

Måndagsflytet.

Publicerat: 2011-12-05 / 12:18:40 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Mitt i allt morgonkaos bland gröttallrikar, kojbyggen och Sindre på höften packade jag ner fem par strumpbyxor i hopp om att ens ett par är helt. Jag tog upp ett par jeans ur tvättkorgen och tömde en sminkkorg i en toalettväska samtidigt som jag lite surt mailade två lärare om tentresultat. Marius var ledsen och ville inte jag skulle åka och det låg skrinnskor på matbordet.

Men så satte jag mig på tåget och stressen rann av mig. Jag fick mail om att alla hittills skriva tenter var godkända och att jullovet börjar på torsdag. Solen sken, tåget var i tid och i Tammerfors hittade jag supertrevliga Joanna i samma tågvagn.

Nu anländer vi snart till huvudstaden. Vi ska gå och äta lunch, checka in på hotellet och sedan ska Cha-Cha och Jessica agera mina personliga frisörer. Det här blir nog en bra kväll.

Söndagen.

Publicerat: 2011-12-04 / 17:40:19 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Idag skulle vi på julmarknad. Vi skulle dricka glögg, spatsera omkring bland allt julkrääsä, trängas med andra marknadsbesökare men insupa lite julstämning och juldofter samt lyssna på Bjällerklang på finska. Om det inte hade varit för att samtliga Ramstedtare somnade och huset var alldeles stilla i över tre timmar och marknaden var slut när en efter en äntligen vaknade till liv. Fast det var förmodligen det bästa som kunde ske den här veckan.

I stället lade jag ut ett bauta Ikeaklädskåp som jag trodde redan levt sitt liv, på internet. I sex minuter hann annonsen synas på nätet före det hade hittat en köpare. Och det blev bråttom att börja fylla lådor och väskor och det där med att ingenting onödigt kommer in över tröskeln i nya huset fanns inte i tankarna när jag högvis tråmade ner gamla dukar, fula träningskläder och vikta lakan omvartannat i sportväskorna. Men underbara människor som kom och skruvade ner skåpet i sjuttiosju delar, tog det med sig och dessutom betalade för sig. Det om något var en bekymmersfri Ikeaaffär.

Bearbetningen.

Publicerat: 2011-12-04 / 07:29:17 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Jag kunde inte sova igår kväll. I stället låg jag och funderade på att barnen och Thomas som bara har en månad kvar i stan. Det är alldeles absurt egentligen - skulle någon ha frågat för ett halvt år sedan att hur länge vi tänkt bli kvar här än, hade jag säkert svarat i fem år till. Det är ju här vi börjat vårt vuxna liv på riktigt. Det är här vi bildat familj och det är här på sjukhuset de är födda - alla våra tre barn. Det var hit vi for för att tillbringa fem år - för att jag skulle bli gymnastiklärare och Thomas fysioterapeut. Hur det skulle bli hade vi nog ingen aning om.

Och så tänkte jag på hur otaliga timmarna är vi tillbringat i parken. På hur parkmammorna har bytts ut när nya barn fötts och andra barn har börjat på dagis. Hur man med vissa föräldrar blivit parkbekant och hur man med en del andra bara flyktigt hälsat på i förbifarten. Hur många historier från vilt främmande människor jag har hört och hur många gånger jag stått alldeles ensam och suckat och huttrat. Hur vi promenerat på den lilla sandvägen längs den lilla insjöstranden och hur jag alltid stannat och fotograferat den lilla holmen i vattnet medan ungarna ha lekt invid båtarna.

Och hur många gånger vi promenerat den svagt sluttande sträckan uppåt slalombackarna och hur många gånger jag sprungit efter Marius med cykeln i nedförsbacken hem. Hur många kilometer vi promenerat på sommaren och skidat på vintern i skidspåren och stigarna här uppe bakom oss i skogen. Hur vi cyklat runt stan på upptäcksfärder och hur vi besökt de flesta lekparker och simstränder inom stadens gränser. Hur vi flest gånger av alla har varit på redskapsgymnastiken och hur alla känner oss där. Hur vi i tre års tid besökt öppna dagiset så gott som varje vecka och hur trevlig stämning det varit där. Hur vi alltid blivit så fint bemötta och hur folk har intresserat sig för att vi pratar svenska. Och hur vi lärt känna några av de allra närmaste vännerna.


Hur vi bott centralt i landet och haft korta sträckor till skidtävlingarna vintertid. Hur vi bott nära kvartersbutiken som har öppet till elva om kvällarna och hur snabbt det har gått att fixa lite glass när suget slagit till vid nio om kvällarna. Hur det är så nära till centrum att man kan gå och hur många tusen gånger jag cyklat uppför den tunga backen på väg till skolan. Hur jag trivts i skolan och hur jag studerat det jag velat mest av allt.


Och fastän det är med stor glädje vi flyttar hem så är det med sorg jag lämnar allt det här bakom mig.

Sen torkade jag tårarna och somnade.

Om man bara tittar på framsidan.

Publicerat: 2011-12-03 / 21:38:23 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Åh, så här ser de ut då när de inte äter upp varandras piroger, snor varandras nallar, brottas så ett huvud kraschar i golvet, ska ha samma bil på samma gång, drar hårsnodden ur håret, välter legotorn, klär på sig den andras tröja, sitter på fel stol, kissar i rätt ordning, förstör modellerafigurer, plockar ur diskmaskinen i fel tur eller när någon får en kaka för mycket. Då är de mycket söta.

Festen.

Publicerat: 2011-12-03 / 08:10:18 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Jag vet inte om det var för att jag inte varit på galej på ett år, men jag var så överväldigad av stämningen, av alla trevliga och talangfulla människor, av det fantastiska programmet, av sällskapet, av alla fina klänningar och håruppsättningar samt av den superba musiken att jag aldrig skulle ha velat gå hem. Men då man vet att det är morgon vid femsnåret i det här huset, måste man bara vara sådär tråkigt vuxen och förnuftig och förståndig och tänka på morgondagen. Fast jag helst hade velat dansa hela natten.

"Mamma, vaför siir du ut såde?"

Publicerat: 2011-12-02 / 16:28:27 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer

Balen.

Publicerat: 2011-12-02 / 14:57:30 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Om en och en halv timme borde jag stå iförd mitt långa fodral med röda läppar, svarta ögonfransar och vacker håruppsättning, Diordoftande och klar för fakultetens årliga bal tillsammans med min avec Jenna.

Just nu står jag i långkalsonger med omaka strumpor framför spisen och vet inte om jag har några hela strumpbyxor eller ett enda hårspänne, klänningsfodret är fortfarande uppsprättat efter fjolårets gala med gravidmagen, Thomas är påväg och träna och Sindre har hungersnöd.

Under planering.

Publicerat: 2011-12-02 / 13:12:55 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Åh, vi håller på och funderar ihjäl oss här för tillfället. Vårens skolschema har kommit och jag har alldeles löjligt få timmar från mitten av februari och framåt. Och vi har varit i kontakt med en flyttfirma. Och vi har pratat med barnens morfar. Och med barnens gamlamormor. Jag ska ännu forska i ett boende åt mig själv och vänta på ett par mailsvar, men vi här såhäääär nära från att säga upp lägenheten nu.

Det finns stunder och stunder.

Publicerat: 2011-12-01 / 20:18:59 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
En stund är då barnet somnar i famnen.

Malaxlimpan.

Publicerat: 2011-12-01 / 19:47:04 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Alltså, är det någon annan som känner sig extra österbottnisk när Malaxlimpan presenteras som programsponsor på fyran?

Kanske ett bebisjulklappstips.

Publicerat: 2011-12-01 / 15:13:38 | Kategori: Allmänt | 20 kommentarer
Sindre fick en lite tidig julklapp, fast frågan är vem som gladdes mest åt hans present - han eller jag. Tack vare den underbara plastkanten har vårt golvarbete blivit betydligt lättare och efter avslutad måltid är det enkelt att haka loss brickan och diska den. Matbordsbrickan som är designad för att passa Stokkestolarna - eller Playtray som den egentligen heter, är alldeles ny i Finland och deras hemsida är riktigt snart färdig. Dock finns det mer info om brickorna på Facebook och beställningar kan göras direkt till info(a)playtray.fi. Brickorna finns i svart, vitt och transparent och passar såväl gamla som nya Tripp Trapp-stolar. De kostar 59 euro/styck (+ postavg.) eller 110 euro för två stycken. Ikväll ska vi äta ris.

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com