Dagens tokiga barn.

Publicerat: 2011-08-31 / 20:38:54 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Celine. Fröken Pakikejje (=nakupelle). När ska hon börja använda kläder. (Eller: när ska hon sluta klä av sig.) När ska hon börja frysa.Sindre. Jag vet inte vad som flög i honom idag, men han skrattade, och skrattade, och skrattade. Och vi skrattade, för han såg så fånig (och söt) ut. Han är alldeles underbar, den där babyn.

Dagens matbord.

Publicerat: 2011-08-31 / 16:28:24 | Kategori: Gula huset | 18 kommentarer
Plötsligt blev det mycket verkligare med flytt och nästa gång vi kommer hit får vi nycklarna - i mitten av oktober. Så då for vi till Närpes och letade matbord. Och dagens vinnare blev ett mycket traditionellt vitt bord med ekskiva och ett helt icke traditionellt, mer rustikt bord i mangoträ. Tanken är att vi ska använda och måla om stolar som står i mommas förråd - från 1940-talet. Men det blir nog att sova på borden.

Upptaget.

Publicerat: 2011-08-31 / 12:41:28 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Sindre fick av någon konstig anledning ett nytt smeknamn, Sumo. Men här är dom, kusinerna.

På kvällskvisten.

Publicerat: 2011-08-30 / 21:17:28 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Molpe i all ära, men internet på Kolebacken är då inte särskilt bloggvänligt. Men Anna och jag var på en runda runt byn ikväll.

Den här veckan.

Publicerat: 2011-08-30 / 12:26:25 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Sorry, att jag är enformig. Men hej från bilen. Vädret i Saarijärvi är växlande molnighet, gulnande björklöv och femton grader varmt. Det är hiskeligt mycket trafik för att vara en helt vanlig tisdagsmiddag (?). Vi hade första pisspausen tio minuter efter start. Nu sover barnen, men de kommer att vakna som vanligt i rondellen i Kyyjärvi. Jag är också trött, men brukar inte sova i bilen, efter att vi var i en bilolycka när jag var sjutton. Vi lyssnar på radio Nova och sitter försjunkna i tystnaden.

 

Jag är uppspelt över att få träffa lilla Mette. Vi kommer att vara elva personer i Kolebackhuset. Vi ska också träffa hussäljarna och gå genom vårt Hus. Vi ska titta på matbord och beställa om vi hittar något vi tycker om. Sen ska vi säkert göra massor med andra saker också.


Hur hinner du?

Publicerat: 2011-08-29 / 17:52:30 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Jag kan inte springa hack i häl på varje unge.
Jag kan inte stå och övervaka varenda sekund som nåt barn skär grönsaker med kniven.
Jag kan inte stå under varje klätterställning de klättrar upp i.
Jag kan inte stå under och ta emot barnet som faller ur soffan.
Jag kan inte stå och peta ur varje sandkorn som Sindre stoppar i munnen.
Jag hinner inte med Marius när han susar nerför backen på sparkcykeln.
Jag kan inte bedöma hur högt uppifrån de kan hoppa.

Någonstans måste jag lita på att de vet och kan. Eller att de måste lära sig. Jag har bara två ögon, två händer och två fötter. Och hur vet man var gränsen går? Att de kan göra allt? Att man får släppa tyglarna? Vem bestämmer det?

En halvtimmes lunch.

Publicerat: 2011-08-29 / 11:19:31 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Vi kommer hem från jumppan. Tre barn början gnälla så fort jag parkerat cykeln. De är trötta och hungriga. Jag tar Sindre under armen och så får de andra två komma masandes uppför trapporna i egen takt. Jag hoppar ur skorna och sliter av mig mina tröjor - svetten bara rinner efter den sista uppförsbacken. Beordrar Marius och Celine till badrummet för att tvätta sin händer, kastar en nyckelknippa åt Sindre på golvet och börjar snabbt skala den kokta potatisen från igår. Sen sätter jag kniven i handen på Marius för att skära potatisen i bitar och ställer Celine framför spisen för att röra i stekpannan. Jag plockar samtidigt ur kött- och morotsbitar ur gårdagens gryta och förbereder Sindres portion. Sätter sedan honom i stolen med tallriken framför sig. En av tre under kontroll.

Celine steker potatisen och jag värmer den sista såsen i mikron. Öser upp på två tallrikar och för till bordet. Fortsätter tillbaka till köket för att fixa två vattenglas. Tillbaka till bordet för att ge dem varsitt hushållspapper. Tillbaka till köket för att ösa upp mat åt mig själv. Tillbaka till bordet för att börja samla upp skärvor efter ett krossat Iittalaglas. Jag dammsuger och torkar golvet och tömmer på samma gång ut Sindres mat på bordet för att undvika ytterligare en krasch. Hämtar sedan ett nytt glas åt fröken.

Jag söker sedan min egen mat - de fem potatisbitarna som simmar i en stor portion köttsås. Den står på bänken i hallen. Slevar snabbt i mig för att hinna i kapp Marius och Celines nästan tomma tallrikar. Går via badrummet för att tvätta alla tre och skickar dem en i gången på pottan.

Fem minuter senare lägger sig lugnet. Bänken svämmar, skorna ligger i en hög innanför dörren och under bordet finns en vacker hög med matrester.

Celine.

Publicerat: 2011-08-28 / 20:48:28 | Kategori: Allmänt | 28 kommentarer

Älskade, finurliga, busiga, glada och förhärdade unge. Om ett par veckor fyller du två. Undrar vad vi ska hitta på åt dig då. Pinn.

Hur gick det sen då?

Publicerat: 2011-08-28 / 19:50:30 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Jo, tackar den som frågar. På morgonen for vi på loppis med cykelkärra och sparkcykel utan kamera. Vi var två och en halv timme för tidiga, men annars var det bra. På plats fanns i alla fall en trevlig dam som sålde billig persilja och purjolök. Och så lekte vi först i en park och sedan i en annan, före jag cyklade hem igen med tre barn + en sparkcykel på släp.Sen åt de och sov evighetslänge. Jag försökte förgäves också sova, men Sindre som sov bort hela förmiddagen var pigg, glad och sällskapssjuk. Då de vaknade igen, rörde vi ihop till en smet.


Det blev till lingonkaka med receptet från Birkabladet. Jag inbillade mig att de var lite hälsosammare än normala kakor eftersom de innehöll gräddfil, lingon och lite rågmjöl och smällde i mig extra många.
.
Och värmen sen då. Jag höll på att stärva. Som om det skulle ha blivit bättre att cykla till andra sidan sjön med sisådär sexti extra kilon (en lingonkaka extra för det). Sindre åt sand som om han hade betalt för det och jag tackade högre makter för att han i alla fall var orörlig fram tills augusti.
.
Det är inte lätt att vara liten och så sov han för fjärde gången idag.
.
Sen åt vi den där karelska grytan som jag kämpade med igårkväll medan resten av Österbotten hade kräftskiva. Men det var dott, sa Marius. Och efter det stod vi i duschen alla fyra en hel halvtimme.

Kanske det ändå blir en bra dag.

Publicerat: 2011-08-28 / 05:30:03 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer


Igår kväll hade jag tänkt gå
och sova tidigt. Tänkt. Jag skulle ha behövt det. Sen glömde jag att jag satte in en köttgryta i ugnen halv sju som skulle vara där tre timmar. Och så tänkte Marius aldrig somna och låg vaken ända till tio. Lagom till samma tid vaknade sen Sindre och åt länge i godan ro. Och inte för något annat, men jag hade längtat sååå efter en dusch hela kvällen och nu var det ju så att vi inte har någon dusch i lägenheten, utan man måste kila snabbtsnabbt ner för trapporna, tvätta håret snabbtsnabbt och sedan kila upp snabbtsnabbt tillbaka för att ingen ska råka lida nöd under ens duschning. Sen läste jag också mycket längre än vad jag borde ha gjort.

Det är fint att det visas friidrotts-VM på tv redan halv sex på morgonen. Solen skiner och jag har färdig karelsk stek i kylskåpet. Och i morgon kommer Thomas.

En stadsdag.

Publicerat: 2011-08-27 / 12:32:07 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Vi satte oss på bussen in till stan i morse för att skicka hem mostern. Att åka stadsbuss är typ det roligaste som finns, tycker vår treåring.


Jag hade också gärna satt mig på tåget mot Vasa. Men så har ju Marius den armade klubben på tisdag och för att det nu alls ska vara någon vits med den, så åker vi först på tisdag. Min Norgesyster är på väg hem och jag ska få träffa min systerdotter för första gången!

Vi flanerade mest omkring på stan. Lekte en halvtimme på Polarn o. pyret, köpte D-droppar och fick ballonger före vi hoppade på bussen tillbaka hem.

Och så köpte jag en berlinermunk i smyg och mitt livs första inredningstidning åt mig själv. Plötsligt blev jag väldigt intresserad av inredning.

Fredag.

Publicerat: 2011-08-26 / 20:47:48 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Hå hå ja ja. Den här dagen sög musten ur oss alla. På förmiddagen simmade vi alltså, på eftermiddagen handlade vi då den där maten. Fast idag for vi för omväxlingsskull till den där Supermarketen, eftersom det kom en -7%:s matkupong på posten idag och jag skulle passa på att utnyttja den. Tro sen inte att kuponghelvetet var i kraft ännu och det var bara att bära hem maten för sextifem euro.
.
På kvällen fanns vi här igen då. I parken. Det jag kommer att sakna allra minst när vi flyttar härifrån är den där parken. Fast vad är inte bättre än det att ungarna dag ut och dag in, i ur och skur, gladeligen hänger där.


Vi kvällspromenerade också vår vanliga runda. Vad hände förresten med vädret idag då? Det var så varmt och svettigt och kvalmigt att jag inte saknade sommaren det minsta. (Fast nog var det lite skönt i alla fall.)
.
Celine, hon var tröttast av dem alla och somnade på ett ögonblick klockan sju. (Sen Thomas, tvättade jag den där äckelmögelroskisen!)
.
Det var fredagkväll här det.

Nu kan ni fråga.

Publicerat: 2011-08-26 / 10:58:05 | Kategori: Allmänt | 38 kommentarer
Det känns som jag ligger två steg efter med bloggen, mailen och kommentarerna hela tiden. Men om ni frågar nu, så ska jag försöka svara på allt. Under tiden ska jag sova en stund - det tar kål på vem som helst att tillbringa en hel förmiddag i simhallen med tre vattendjur.

För te brukar hon dricka på dagis.

Publicerat: 2011-08-25 / 21:13:39 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer


Syrran är ju här en och en
halv dag till (tack gode gud för det). Jag frågade ikväll om hon ville ha en tekopp och blev lite förvånad över det jakandet svaret - jag visste nämligen inte att hon tycker om te, eftersom vi inte är uppväxta med te hemifrån. Nå, hon fortsätter med att hon inte ändå inte är en regelbunden drickare, utan oftast bara brukar dricka kaffe och te när hon hoppar in som vikarie på ett dagis. Fast det är ju precis som att vara på dagis här också, tillägger hon. Men jag hade gärna haft henne som kollega, för tillsammans driver vi ett bra dagis.

Om vi vänder på steken.

Publicerat: 2011-08-25 / 11:43:07 | Kategori: Allmänt | 22 kommentarer
Den här artikeln, om barnboken som behandlar bantning och dieter och riktar sig till små barn väckte ramaskri i många bloggar igår. Det samtidigt som Eva Frantz bloggade om mammor, döttrar och bantning häromdagen. Och det är alldeles förkastligt och rent sagt sorligt att man barn redan i lågstadiet har kroppsnojor och minskar på matintag för att uppfylla ett kroppsideal. Vadå rubricera diet på en barnbokspärm? Ren fakta är dock att allt fler människor är överviktiga. Bara under de senaste 25 åren har mängden unga överviktiga tredubblats.

Men ingen talar om motionen. Om och hur man kan och bör förebygga. Här sitter vi småbarnsföräldrar som kan ge våra barn de allra första positiva rörelseupplevelserna. Det är vi som kan uppmuntra och ge dem den positiva feedbacken. Det är vi som kan hjälpa dem i den motoriska utvecklingen. Det är vi som kan se till att våra barn rör på sig minst två timmar om dagen - och då behöver vi inte hålla efter med matintag och ens fundera på dieter. Det behöver inte vara invecklat, det får inte vara tvång. Man kanske måste offra sig, det måste man ibland med barn. Hur mycket lekparksfobi man än har eller hur tråkigt man än tycker det är att gå på skogspromenad. Allt som är nödvändigt är inte alltid roligt.

Nästa vår görs en ny läroplan (i Finland) upp. På förslag finns ett utökande av gymnastiktimmar i grundskolan. Jag hoppas både för elevernas och min egen skull att detta förslag kommer att genomföras. Sen är det inte sagt att det blir lättare för de barn och ungdomar som inte ens hemifrån får verktygen för att röra på sig.

5 x frukost.

Publicerat: 2011-08-25 / 08:00:28 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Morgon. Det börjar vara mörkt nu vid frukostbordet och bilderna kantas av det gula glödlampsljuset. Men varje morgon är den andra lik i alla fall. Vi dukar fram och vi dukar bort. Vi tömmer diskmaskin och fyller den. Vi startar en tvättmaskin och vi dammsuger smulorna från golvet. I bakgrunden står Barnkanalen på och jag kan klockan exakt enligt Franklin, Olivia, Fåret Shaun och Fiffi. Sindre sover sin första korta nap och ungarna springer fram och tillbaka över vardagsrumsgolvet och tjatar att de vill gå ut. Precis som igår, idag och i morgon. Det är bara ljuset som ändras.

Oflytet. Del 2.

Publicerat: 2011-08-24 / 17:19:41 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Som då man äntligen kommer sig iväg till matbutiken efter diverse omständigheter (läs: med kiss- och bajsinblandning) i fyrans rusning med hungriga barn och tomt kylskåp och inser efter den där svettiga tjugo minuters promenaden att plånboken hade glömts hemma. (Då skulle man ha varit på Molpe Boden och "skrivit upp".)

Farthinder på vägen.

Publicerat: 2011-08-24 / 11:50:49 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Som då Thomas är borta en vecka med bilen och cykelnycklarna, och vår enda möjlighet till förflyttning över ett lite större område är cyklarna. Då bannas man med en halv järnsåg och sågar upp cykellås för brinnkära livet som värsta förbrytaren en onsdag morgon. Allt för att tillbringa några timmar på öppna dagiset.

Ho hooo.

Publicerat: 2011-08-23 / 19:36:32 | Kategori: me&i- samarbetspartner | 28 kommentarer
En av mina bloggsamarbetspartners är me&i. Det tycker ju jag såklart är jätteroligt. Mitt favoritmönster i höstkollektionen är ugglorna och det är hemskt roligt att kunna matcha syskonen i olika plagg och färger. Ho hooo, springer Marius och Celine omkring och ropar. Jag själv valde en  Cecilia Blankens -tröja åt mig själv och det är en mycket skön vardagströja i bomull.


(Och ja, jag har min syster här (bilderna). Thomas for på läger en vecka och Anna var bäst och ville komma och hjälpa mig i några dagar. Vi hittade en fin graffitivägg idag.)


Sen öppnade sig himlen och det blev nästan 'trash the dress' innan vi var hemma igen och att bli våta som dränkta katter var väl typ det roligaste vi gjorde idag.

Sömnskolning.

Publicerat: 2011-08-23 / 08:07:38 | Kategori: Allmänt | 39 kommentarer
Det brukar räcka att nämna det ordet på ett föräldraforum och så haglar det in "jag skulle aldrig...", "fem-minuters-metoden är sååå grym", "sovandet kommer naturligt sinom tid" och så vidare.

Jag tror inte det är så svart eller vitt. De som har barn som sover förstår nog inte hur det är att ha barn som inte sover - och de som har barn som inte sover, ja, de förstår inte hur de ska orka vara så pigga och glada med outtröttligt tålamod hela tiden. Jag tror helt enkelt att vissa barn behöver lite hjälp på traven med sitt sovande. Precis som en del barn behöver lite hjälp på traven av fysioterapeut med den motoriska utvecklingen och andra behöver hjälp av logoped för att utveckla talet.

Våra barn har sovit - så jag är kanske fel människa att författa ett inlägg om sömnskolning. Däremot är Marius och Celine sömnskolade light. Marius vid dryga tre månader och Celine vid dryga sex. Och det var väl tur att jag inte visste då med Marius, att jag tre år senare hursomhelst inte skulle ha sovit åtta timmar i ett sträck en enda gång.

Jag buffade/klappade rumpan på natten när de vaknade. Jag höll på och klappade ända tills de somnade om. Detta upprepade jag varenda gång de vaknade på natten. Första natten var det många och långa gånger. De protesterade, gnällde och uttryckte kanske lite förvåning över att de inte fick någon mat. Andra natten var det också protester - men inte närapå lika mycket som första natten. Jag buffade, satt i mörkret och räknade till hundra och så började om igen. Redan tredje natten började jag se belöningen; uppvaknanden var få, buffningsperioderna korta och protesterna nästan obefintliga. Den fjärde natten sov de, och sov, och sov. Tolv timmar senare vaknade de, som de gladaste barnen någonsin.

Jag har själv inte lika sömnbehov längre - och det är väl bara tur. Marius och Celine sover nätterna igenom och har gjort det länge men ändå är vi uppe till någon av dem varenda natt då det ska kissas eller det dröms mardrömmar. Jag har ändå orkat nattamma.

Ändå står jag lite i ett vägskäl med Sindre nu, efter att han den senaste veckan ammat tre till fyra gånger varenda natt. Jag ska börja skolan och Thomas kommer att ha träningsläger som avlöser varandra resten av hösten och jag ska då dra lasset själv. Mina ögon börjar bli lite trötta. Så jag laddade med en vattenflaska och lite jävlaranamma före jag gick och sova igår kväll. Trodde jag, när jag hade hunnit sova en halvtimme och en bebis vaknade ännu tidigare än vanligt och skulle avnjuta sitt första nattmål. Det är så svårt, så svårt då natten är mörk, sängen är varm, ögonen är trötta och kudden så skön. Och vattenflaskan den lämnade kvar på nattygsbordet, jävlaranamman försvann ut i mörka natten och Sindre fick förnöjt krypa upp och hugga tag, både en, två och tre gånger.

About Sindre och mat.

Publicerat: 2011-08-22 / 09:46:58 | Kategori: Allmänt | 20 kommentarer
"Vad han är billig i drift ändå vår Sindre", konstaterade Thomas i morse vi frukostbordet. "Visst är han det", svarade jag och så funderade vi hur många gånger vi rört oss i babyhyllan i matbutiken sedan han föddes.

Och det är inte många gånger. Vi har köpt några blöjpaket och några tuttar. Vi har även köpt ett fåtal förpackningar våtservetter och några burkar mjölkersättning. Men det är allt.

Sindre har i princip ätit samma mat som oss ända från första dagen han fick smaka fast föda. Varken Marius eller Celine (eller jag och Thomas) har haft några matallergier överhuvudtaget och därför vågade jag börja ge och blanda ett flertal födoämnen redan tidigt. Jag har bara slevat undan mat ur kastrullen före jag saltat, eller så har jag och Thomas saltat vår mat direkt på tallriken. Och eftersom han ätit själv (med undantag för andra folks köksgolv) från första början och således inte fått i sig några stora mängder, så har magen också fått en mjukstart. Havregrynsgröten på morgonen är dock inte så fingermatsvänlig, så den matar vi.

Och som hans ätande utvecklas! De senaste dagarna har mängden mat som hamnat på golvet varit flera gånger mindre än för någon vecka sedan och det är fantastiskt att se hur han förnöjt sitter och plockar i sig matbitar tillsammans med oss vi matbordet. Han har fortfarande inte heller några tänder men han tuggar ändå frenetiskt och krossar maten med tungan.

Sen ammar han fortfarande ganska mycket och det är väl ett tecken på att han kanske inte får i sig fullt så mycket mat, som om vi skulle mata puread mat. Men detta är förmodligen bara en tidsfråga och vikten har han hursomhelst på sin sida. Men aldrig har det varit så lätt med babymat. Dessutom är årstiden perfekt för alla inhemska grönsaker och rotfrukter.
Den 17 oktober kommer jag till Närpes Vuxeninstitut med temat Vad ska vi äta idag då? Småbarn och det ständiga matlagandet. -Vardagsmat, fingermat och gemensamma måltider. Tillsammans kommer vi att diskutera och utbyta idéer både om mat och föräldraskap, och samtidigt laga enkel och snabb vardagsmat.

Det som ska bli en bröllopspresent.

Publicerat: 2011-08-21 / 18:46:50 | Kategori: Gula huset | 17 kommentarer
Vi drömmer lite om att kunna fira jul - eller i alla fall delvis, i vårt nya hus. Det kommer i såfall att ske med tillfälliga och lånade möbler, eftersom vi planerar behålla den här lägenheten till och med april. Men vi sitter ju med innestående bröllopspresenter och en av dessa ska få bli (äntligen!) ett nytt och eget matbord och jag hoppas vi hittar ett som vi kan sitta vid redan i december.

Bild 1 och 2: ikea.fi
Bild 2 och 3: em.com
Bild 5: skonahem.com

Tre till.

Publicerat: 2011-08-21 / 11:36:23 | Kategori: Gula huset | 21 kommentarer
I andra halvan av nedre våningen, på andra sidan köket - finns vardagsrummet med tre fönster som vätter åt tre olika håll. Om man skulle möblera så här som säljarna har gjort, så finns det en möjlighet att ha vår säng där inne i knuten. Men till att börja med kommer Marius och Celine att få dela det ena sovrummet uppe, och Sindre får fortsättningsvis sova med oss i det andra.
.
Upp till vinden leder en bastant, gammaldags trappa i ljusgrått med låga och breda trappsteg som passar bra för korta ben och små fötter.
.
I aulan, mitt i huset, mellan köket och vardagsrummet finns en kakelugn strategiskt placerad för att sprida värme på hela nedre våningen.

Och så tillbaka.

Publicerat: 2011-08-20 / 18:35:27 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer

Åt helsike med denr förbannade gpsen. Inte för att vi inte skulle hitta mellan Molpe och Jyväskylä - det skulle jag göra också i nattmössan, men den är ändå lite bra för uppskattning av tid och fartkameror (nog för att vi har koll på kamerorna också vid det här laget, men i alla fall) (och Thomas).


Nå. Idag körde vi via Kristinestad och Bötom. Den vägen har vi nog säkert också kört sjutton gånger förr. Men medan jag satt med näsan i dataskärmen och inte hade koll på Thomas och skyltarna, fick gpsfanskapet för sig att vi skulle köra en ny, spännande väg. Och som vi körde på minimala slingervägar i skogen. Vi svängde av här och svängde av där. Plötsligt var vi ute på en grusväg och vi såg nästan inte någon början på någon större väg. Allt tog liksom eeeeevighetslänge.


Och jag fick huvudvärk. Strömmen tog slut i datorn, ungarna var skit- och kissnödiga omvartannat och Jyväskyläskylten visade fortfarande 170 kilometer kvar.


I Virrat drack vi kaffe och åt yoghurt som kostade 1,20 euro burken.


Sen kom vi äntligen hem, hungriga och trötta med skitiga kläder till ett tomt kylskåp.


Fast Folkhälsan-dagen på Bötombergen var bra, riktigt bra. Det var generöst program som Marius och Celine gillade mycket och dessutom bjöds man på gratis soppa och fruktspett. Hatten av härifrån.


Till sist vill jag skicka en hälsning åt dig i ABC-kassan. "Vi måtta skratt åt tuög vi å".


Gissa bloggbarnen.

Publicerat: 2011-08-19 / 19:29:57 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer

Våra* barn sprang omkring näck i Strandkvarnenparken i Vasa och badade i fontänen, och ungarnas farmor konstaterade att våra barn nog trots allt hör hemma på landet mer än vad de gör i stan. Men idag betalade vi handpenning. Vi träffade Linn och Matheo och Milea, och ännu på det träffade vi våra förlorade vänner - som gärna nu också får bli österbottningar på riktigt. Nu är jag bara trött.

 

*OBS! MINA, inte Linns.
Andra saker.

Publicerat: 2011-08-19 / 11:54:07 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Egentligen kom vi ju hit denna gång enbart för husets skull, eftersom vi ska hit om en vecka igen då Norgesystern kommer hem, men i väntan på byråkratin så har vi också gjort andra saker. Som till exempel haft krig mot myggorna i Bergöskogen.

Tur att Thomas har fått en yxa till pris en gång.

Publicerat: 2011-08-18 / 20:05:59 | Kategori: Gula huset | 33 kommentarer


Huset är totalt renoverat
. Från källare till tak. Precis allt. Vi tänker inte göra någonting överhuvudtaget, bara bära in möblerna och börja bo. Kanske sätter vi till en arbetsskiva i köksinredningen och kanske sätter vi upp en fondtapet i barnens rum. Huset är 'bara' 90 kvm - med kök, vardagsrum och badrum nere och två sovrum uppe. Men det klarar vi oss utmärkt på i nuläget, och om det finns behov om några år - så finns det möjlighet att bygga ut.

I huset finns en vedspis och två kakelugnar på nedre våningen. På övre våningen finns två små golvspisar. Plus en luftvärmepump.

I uthusraden på gården finns en gäststuga med terass, ett större rum och en sovalkov. Där finns också en gammaldags vedspis, ett minikök med spis och kylskåp. Ytterligare finns det vida möjligheter i resten av uthuset. Utöver detta finns dessutom en stor ladaliknande byggnad, en lekstuga och ett utedass samt ängsmark och skog.

Jag undrar i vilket förråd vi har stoppat den där yxan.

När vi flyttar?

Publicerat: 2011-08-18 / 12:15:00 | Kategori: Gula huset | 17 kommentarer
Nä, jag ska studera färdigt. Vi vill ju såklart flytta så sent som möjligt, men antagligen blir det nyckelöverlämning i december. Sen blir det lite invecklat, tillfälliga bostadslösningar, lånade möbler, väskboende och mycket bilkörande fram och tillbaka tills i april/maj 2013 då vi först (förhoppningsvis!) kan flytta in för gott. Det blir som man ställer det för sig.

WHAT?!

Publicerat: 2011-08-18 / 06:42:12 | Kategori: Gula huset | 51 kommentarer


Huset då - det finns i Molpe.
I min gamla hemby med 550 invånare. Byn som valdes till årets by för några år sedan och byn som vi återvänt till allt oftare den senaste tiden. Byn som jag för några år sade att jag inte trodde att jag ville flytta tillbaka till.

Men så kommer de där barnen, och släkten och den egna familjen får en helt annan betydelse. Thomas har lekt med tanken en god stund och ju mer folk som flyttat bort från Jyväskylä - desto ensammare har vi känt oss, för att inte tala om att det varit långt till någon hjälp. Dessutom har jag våndats över skyhöga bostadspriser för skapliga hus, lån upp över öronen och goodbye till allt vad som skulle heta se och upptäcka världen.

Så fick vi plötsligt höra om det här. Ett hus uppefter den långa, lugna vägen, men bara en och en halv kilometer från morfar. Nån hundrameter till på det åt andra hållet och ett nybygge till dagis. Den lilla trygga lågstadieskolan. Och den lilla matbutiken. För att inte tala om all inflyttning och alla de många barn som fötts här de senaste åren. Och det funkar ju - jag vet ju det - jag har ju ändå bott här i sexton år. Vasa och staden är ju ändå bara en halvtimme bort. Fast det allra bästa är att vi inte kommer att behöva jobba ihjäl oss för detta hus.

Vid skogens slut.

Publicerat: 2011-08-17 / 21:10:33 | Kategori: Gula huset | 66 kommentarer
Ibland faller pusselbitarna bara på plats och det är enkelt att göra beslut. Idag klickade det och vi köpte drömhuset. En litet, gult trähus i världens idyll och med fantastisk karisma. L-Y-C-K-A.

Om du har fler barn och besökt en mödrarådgivning i Österbotten eller Väståboland.

Publicerat: 2011-08-17 / 06:48:50 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Sandra Kainberg och Malin Höglund ska bli barnmorskor. De undersöker i sitt examensarbete på vilket sätt syskon tas i beaktande på mödrarådgivningarna i förberedelserna på en ny baby.

Det skulle vara värdefullt om ni som har flera barn och besökt en mödrarådgivning i Österbotten eller Väståboland under er senaste graviditet, skulle hjälpa till i kartläggningen. Skicka ett mail åt sandra.kainberg@novia.fi med er adress, så skickar hon enkät + svarskuvert på posten och noggrannare information.

Tack! hälsar Sandra och Malin.

Ja, nu är vi här igen.

Publicerat: 2011-08-16 / 21:28:06 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Det börjar nästan kännas vardag att packa barn och väskor i bilen och åka fyra timmar i någon riktning.

Plätten.

Publicerat: 2011-08-16 / 11:48:17 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

Sorry om jag tjatar, men det var en sån där milstolpe i mitt mammaliv idag.

 

Jag gick med Marius, hand i hand. Jag var säkert tio gånger nervösare än honom - han har ju aldrig varit i någon annans vård än i de närmaste släktingarnas ett fåtal gånger.

 

Han hittade direkt sin plats i sandlådan och jag stod alldeles överflödig på asfaltsplanen och visste inte vad jag skulle göra. Stod lite bortkommen i några minuter före jag försiktigt frågade av en annan morsa bredvid mig, hur man brukar göra. Det beror på hur det känns, men det är nog bara att gå om det känns bra, svarade hon.

 

Jaa, vad skulle jag nu sen göra där i regnet, så jag frågade Marius om jag kunde gå. Ja, sa han och så pussades och kramades vi.

 

Sen var det alldeles tyst och stilla hemma med två barn. Celine var olycklig, satt i fönstret och väntade på Mao.

 

Pappa hämtade. Marius kom hem och kvittrade som en fågel med en teckning åt morfar i högsta hugg:

 

"Marius int busa med andra barnen".

 

"Marius åt häftig soppa med ägg".

 

"Fanns mycky leksaker på klubben".Det var det. Min älskade treåring.

Skämtet.

Publicerat: 2011-08-16 / 06:08:22 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Thomas frågade lite försiktigt igår kväll om vi borde ställa väckarklockan, ifall om, eftersom Marius ska infinna sig på premiärklubb 08:15.

MOAHAHAHAHAHAHAHAAAAAA!

Den dagen vi kommer att få användning av en väckarklocka igen, så kommer jag nog att meddela om det.

Gott & blandat.

Publicerat: 2011-08-15 / 21:16:37 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Jag tömde kamerans minneskort ikväll på 1570 bilder från den senaste månaden. Det fanns således en del opublicerade bilder. Bland annat:
Sindre har t-skjortssolbränna. Jag skulle ha en bild när han låg på mage, då han blev halvåret gammal, men det ville inte han.

Ett spontandopp i den lilla sjön vid slalombackarna en varm förmiddag.

Jag har bakade en hel del bröd den senaste månaden, både surdeg och vanligt. DET HÄR är gott.


En annan dag blev väldigt grön och klottig.


En eftermiddag åt Marius ett väldigt lustigt mellanmål.


Jag skulle fotografera nya tavlan i vardagsrummet och så dök det plötsligt upp en nuna i linsen.


Pargasfolket med faster i spets var här några dagar. Samma faster var trots Marius ansiktsuttryck väldigt omtyckt.

En kväll cyklade vi in till stan, Marius alldeles själv på sparkcykel. Föga överraskande blev ett par akut törstiga.Det åskade en hel del. Den här bilden tog jag på bröllopet jag fotograferade.


Deleted.

Det var lycka.

Publicerat: 2011-08-15 / 13:17:59 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Vi var en kvart alltför för tidiga. Men de satt alldeles stilla, förväntansfulla, på bänken. Kanske lite nervösa.

Så kom hon äntligen, jumppatanten, som tar emot anmälningar. Hon vet vad vi heter men Marius rusade ändå upp och berättade att Marius å Pinn ska jumppa.

Sen satte de iväg. Upp i ribbstolarna in i tunneln upp bommen ner i skumgummigropen springa här och hoppa där. Ögonen lyste. Svetten lackade sig vid öronen. Sindre debuterade han också.

När jag spände fast Celine i bilen, gäspade hon. Hon orkade inte äta upp maten utan försvann från bordet, klättrade upp i sängen och somnade. Sen stupade Marius också i säng.

Det var lycka.Sovandet. Hur gick det med sovandet?

Publicerat: 2011-08-15 / 11:12:58 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Jovars. Det var ju katastrofalt i ett skede, men så lydde vi era råd och började hålla Marius uppe tills Celine somnat. Och det funkar. Ganska bra till och med. Men vissa dagar och kvällar vill Marius hellre somna på bäddmadrassen på arbetsrumsgolvet, och då får han det och så flyttar vi honom sen. Sen blev det så att Celine sover uppe och Marius nere. Nu ska sängen bara målas. Limegrön. Sovrapport slut.

Åh, ljuva höst.

Publicerat: 2011-08-15 / 06:35:13 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

YES! IDAG BÖRJAR ÄNTLIGEN REDSKAPSGYMNASTIKEN IGEN! Gud så jag har väntat. Så otroligt roligt att få börja göra något annat än att hänga i den sjuhelsikes tråkiga parken som jag tillbringat så många timmar i att jag inte ens vill veta. Och på tisdag börjar Marius i klubben. Sen är det öppna dagiset och redskapsjumppa även på onsdag och torsdag. Jag tror vi väljer jumppan på onsdagar och ÖD på torsdagar - om vi orkar. Därmed tror jag vi får in en ganska bra lunk med lagom mycket program. Fredag kunde ytterligare bli en biblioteksdag, men Celine är inte riktigt där ännu. Låt så vara att vi kanske har den bästa sommaren någonsin bakom oss, men nog ska det bli så skönt med höst i alla fall.

Man behöver inte vara rädd att de inte ska lära sig normen.

Publicerat: 2011-08-14 / 17:51:17 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Dom brukar säga att barnen lär sig så mycket i dagis. Att de utvecklas i en rasande fart. Och så är det säkert. Det tvivlar jag inte det minsta på. Ungefär lika lite som jag tvivlar på att det inte skulle bli folk av icke-dagisbarn heller.

Men en sak är jag speciellt glad över, med mina hemmakids. Och det är att de är så opåverkade. Med beteende, med lekar, med färger, med kläder, med lekar, med saker, med mat. Det är ingen skillnad på någonting. De kallar sig själv för barn och de kallar andra barn för barn.

Därför kändes det big difference när Marius for till parken i klänning häromdagen. För bland annat det kommer de andra barnen att lära honom sen. När han börjar dagis. Därför får de gärna hållas. Så länge det varar.
Ikväll gick det extra fint i matbutiken och i stället för glass, godis eller något annat så fick ungarna välja en ny tandborste åt sig.

Lägenheten vol.2

Publicerat: 2011-08-14 / 07:28:21 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer


Så mycket bättre i alla fall.

Lördag.

Publicerat: 2011-08-13 / 16:15:01 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Vi hade inte stora utsvävningar inplanerade idag, så vi packade cyklarna med till en löptävling i Keuruu.


Det var himla gemytligt väder.

Kanelbullarna från gårdagens brödlåda satt fint på picknickpausen.

Och så fanns det massor med bär till efterrätt.


Sindre satt och åt både det ena och det andra.
Och så höll han på att skratta ihjäl sig åt Marius.


Celine var ganska ren idag.

Prispallen fungerade ypperligt som matbord.


Finaste kidsen.


Fast egentligen tappade vi bort oss rejält i de miljoner spår som fanns i skogen. I två och en halv timme snurrade jag och ungarna fram och tillbaka och missade hela löptävlingen. Just typiskt så hade min telefon slocknat, jag lämnade manducan i bilen, vi hade ingen extra dricka och bara en enkel vagn + två cyklar. Men Marius höll humöret uppe och orkade sparka cykel backe upp och backe ner, trots att vi säkert avverkade ett tiotal kilometer, och de två yngre rymdes i samma kärra. Vi hittade en drickastation på slutet och fick saft, samt kunde läsa fast oss på en karta och så hittade vi tillbaka. Slutet gott, allting gott, men ikväll hoppar jag över den egna träningen.

Det satt fint.

Publicerat: 2011-08-12 / 19:50:09 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

Oj, så roligt när folk har vägarna förbi Jyväskylä och kommer via och säger hej. Men oj, så jätteroligt när folk dessutom kommer med en välfylld låda med bröd, bullar, syltgrisar, småbröd och favoritknäckebrödet - ända från bageriet i  Jakobstad. God fredagkväll, säger jag och slickar sockret kring munnen.

Allt var precis som vanligt.

Publicerat: 2011-08-12 / 11:13:25 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer

Väldigt katastrofal morgon här i morse. Jag är inte människa att börja reda ut strider 05:45. Inte heller är jag klar att gå ut 06:00. Och än mindre roar det att stå på alla fyra och torka upp en liter mjölk från golvet 06:15. Jag var ganska klar att stänga dörren bakom mig och försvinna hemifrån 06:30.

Nå, som vanligt så reder det ju sig på ett eller annat sätt och Marius kom efter många om och men äntligen ut från rummet och hade klätt på sig. Och det skulle ha varit sämsta möjliga tillfälle att ha sagt att vi måste byta kläder.

Så då for vi till stora parken inne i stan, i klänning. Men ingen retade, påpekade, slängde blickar eller sa något. Det gjorde mig glad.Vardag.

Publicerat: 2011-08-11 / 19:33:29 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer


Idag har vi bara haft det lugnt och skönt. Inte gjort något speciellt överhuvudtaget. Eller vi hade en klasskamrat hit på kaffe. Som egentligen flyttade tillbaka till stan i förrgår efter sommarlovet, men som plötsligt fick jobb igår och flyttar bort igen i övermorgon. Så snabba vändningar livet kan ta.

Men nu har alla flyttat bort och jag känner ingen i skolan som jag ska börja i om tre veckor. Fast det gjorde jag ju inte heller när jag började för fem år sedan. Det är bara att börja om från början.


Förresten är det en häftig tid i lekparkerna nu. Det är så himla lustigt att se hur olika föräldrarna klär sina ungar. Idag bongade jag första barnet med hösthalare, mössa och vantar. 18,3 grader stod det på vår mätare.

Det här med fingermat är intressant.

Publicerat: 2011-08-11 / 11:19:34 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Som sagt: Vissa dagar går bättre än andra.

Styrkan.

Publicerat: 2011-08-11 / 08:24:29 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Sånt som man kan göra i det lilla samhället Korpilahti klockan 08:30 en torsdag morgon.

Vår allra största styrka som föräldrar är vårt teamwork. Vi gör saker och ting så bra och smidigt tillsammans. Vi är också bra på två barn, ett barn. I tur och ordning, så gott som varje dag avlöser vi varandra med jobb, mathandling, postärenden, lekparksövervakning och träningspass, ofta så att ett barn få egen föräldratid under tiden.

Vid halv nio i morse kom det ett mail av pappan. De befann sig då i Korpilahti i ett arbetsärende. Jag är home alone med Sindre. Vi har det hiskeligt lugnt och skönt.

Mina nio favoriter.

Publicerat: 2011-08-10 / 21:13:16 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Det var i alla fall inte bara jag som satt och tittade på me&i:s nya höstkollektion på eftermiddagen när internetsidorna låg nere en stund på grund av för mycket trafik. Men det här är mina favoriter - och extra mycket gillar jag Cecilia Blankens kläder åt de vuxna. Den där blusen är precis min stil. Och babybyxorna med häng i rumpan är superpraktiska åt tygblöjebarn.
I samarbete med me&I.

Vad säger man då? Välkommen hem till Kakkakaffe?!

Publicerat: 2011-08-10 / 14:28:21 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Från Helsingfors kom Petalaxbördiga* Catariina som filmade surdeg, pottor och vår simbassäng. Äntligen, säger jag bara. Vi som försummat ungarna till maximum det senaste dagarna med städning, ommöblering och det där satans ikeaskruvandet. Men vitsi vad vi har det fint nu! Ännu. Idag. Jag hade beslutsångest om jag skulle prata dialekt eller ordentlig svenska. Och hur beter dom sig egentligen i Robinson och de andra dokusåporna för att inte låtsas om kameran. Banne mig jag visste om jag skulle stirra in i det där linshålet, om jag skulle låtsas att det regnade eller om jag skulle titta på Catariina. Och varför kommer man alltid på smartare formuleringar efter att man redan uttryckt sig? Jaja, om typ en månad får ni se.
.
*grannby till Molpe


(Och hörni. Jag ligger för tillfället en halv kilometer efter med bloggen. Sori, att jag inte hinner svara på alla kommentarer och frågor. Ställ igen, så försöker jag komma i kapp.)

Bara så ni vet.

Publicerat: 2011-08-10 / 06:33:38 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Ibland brukar jag ha tävlingar och sånt på min FACEBOOKSIDA. Som nu till exempel. För att fira att jag har 499 gillare, lottar jag ut en valfri, fylld ryggsäck lagom till skolstarten, en goodiebag med smink, häftigaste nappen och flaskan, ett hemligt paket från me&i och de snyggaste badbrallorna till höstens alla simhallsbesök. Det är fina grejer det.

Priserna sponsrade av:


http://www.e-leksaker.se/se/
http://eyeslipsface.se/
http://www.babiesrock.fi/
http://meandi.se/
http://www.fashionholic.fi/

TACK!

Vad exakt är hemligheten?

Publicerat: 2011-08-09 / 15:47:13 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Sindre har gått och blivit mobil på sista tiden. Och inte så lite heller. Likt en larv lägger han i väg över vardagsrummet. Mot hallen. Mot skorna. Mot de rosa fejkcrocsen. Så här med barn nummer tre som slickar crocsbottnarna, så är jag ändå ganska chill. Jag försöker tänka att det ser värre ut än vad det är.

Hur det går med fingerätandet?

Publicerat: 2011-08-09 / 15:23:47 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Tjaaa... Bättre och sämre... Det ser ju inte alls särskilt farligt ut på bilden. Det var för övrigt i morgon som vårt hem skulle filmas.

Då man inte tänker längre än vad näsan är lång.

Publicerat: 2011-08-09 / 10:51:25 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Hur bestämmer man vem som sover uppe och vem som sover nere då?!

/ihopskruvad säng till salu!

Dagens tredje och sista Ikea.

Publicerat: 2011-08-08 / 21:34:49 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Jag var inte en snäll mamma ikväll. Det rök ur öronen redan vid sex. "Ha lite tålamod" sa Thomas. "JAA, MEN VAR FAN FÅR MAN MER AV DET DÅ, NÄR DET ÄR SLUT FÖR LÄNGE SEN?!".

Nu är jag ganska kontrollerad igen, efter köpispizza (Marius och Celine åt så mycket kvällsmat att det inte ens räckte åt oss), Lotta på Liseberg, soffhäng och lite lugn och ro. Men det går inte alls bra det här rumdelandet. Vi som har en sån här att ligga i den sista, ouppackade pafflådan på vardagsrumsgolvet. De trissar varandra till sådan nivå att det inte finns något som ens kan tangera sömn. Minst två timmar senare än vanligt somnar de - om det ens skulle betyda något i andra ändan (men icke!). En bäddmadrass på golvet i andra rummet är räddningen, och där somnar sedan den lilla envisbyttan som en slagen hjälte på några fåtal minuter. Jag väntar fortfarande på att nyhetens behag ska lägga sig. Kanske väntar jag förgäves. (Ska det faktiskt vara så här svårt att dela rum?)

Badrummet gör mig i alla fall glad. Det ser precis ut som det skulle vara taget ur en IKEA-katalog.

Om en familjeresa.

Publicerat: 2011-08-08 / 13:36:28 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Soffavdelningen gick bra (där skulle vi ändå inte ha något). Också nästa avdelning och nästa avdelning.

 

Sen skulle Celine pissa. "Nu får du vänta en stund" sa vi och så ökade vi på takten. Thomas provsatt några kontorsstolar. Celine och Marius snurrade dem. Ibland hade vi dem tjugo meter framför oss, ibland tjugo efter oss. "Pinn kissa" upprepade hon igen efter några minuter, och vi satte fart mot vessorna och restaurangen - vi hann i alla fall se nästan halva övre våningen.


Vi passade på att äta på samma gång. Det var inte värre än annars, så det gick bra. Vi pratade om att Marius skulle gå och leka. Han var med på noterna och sprang i väg utan att titta bak sig. Vi forcerade snabbt på den nedre avdelningen och tänkte utnyttja barnvaktstimmen på effektivaste sätt.

 

Vid textilavdelningen, tjugo minuter senare, ringde de från lekavdelningen och berättar att Marius saknar sin pappa (haha). Thomas fick således springa runt och genom igen och plötsligt hade vi två yrbollar mellan hyllorna igen.

 

I kassakön tog jag till riskakorna. Sindre satt med stora ögon i Manducan och tittade. Sedan packade vi bilen (som vi inte ens tänkte hitta – haha#2) evighetslänge med kombinationer hit och kombinationer dit. En förbannad plastback rymdes inte, så pappan tog de två äldre med sig för att återlämna den. Jag fick äntligen (!) gå på vessan – och där satt jag med Sindre på ryggen och skvalade.

Sen kryssade jag i våldsam fart genom övre våningen igen med svettpärlorna bildandes vid tinningarna, ty jag visste att otåligt folk väntade på mig. Jag skulle ännu ha en sittbänk till hallen - som PISSOCHSKIT var slut.

 

Jag sneglade längtansfullt på kaffekopps- och kanelbullsbilden som hängde där mittemot snabbkassorna, men packade mina sista prylar och småsprang i stället mot bilen, med kundvagnens vibrerande och hoppande över skarven i stengolvet.

Nu har vi bara hundra lådor att skruva upp och ihop, kvar. Jag vet redan i detta skede att min Ikeakvot är fylld

för en lång stund framöver.

 
Dagens.

Publicerat: 2011-08-08 / 08:10:09 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Mitt krav för att vi skulle fortsätta bo där vi bor, var att vi skulle göra något åt förvaringssituationen. På det planet fick jag medhåll. Det funkar nämligen inte i längden att stapla in ännu mer i skåpen och ännu mer i lådorna. För att inte tala om att hitta saker.

Vi sitter alltså i bilen på väg mot det blågula i Tammerfors. Idag skulle det ha varit gott att ha haft någon att lämpa över tre kids åt, för lite snabbare, lite lättare och lite smidigare. (Och lite mer lastrum i bilen.)

Men vad fasen. Värre saker än Ikea har vi väl gjort.

Bröllopsbilder i svartvitt.

Publicerat: 2011-08-07 / 15:09:02 | Kategori: Allmänt | 17 kommentarer
Jag hade ju äran att fotografera ett bröllop här för någon vecka sedan. Jag var både i kyrkan och på festen (inte porträtt) och det här är ett plock av de många bilder som blev tagna. Eftersom jag inte är annat än en glad, självlärd hobbyfotograf utan desto mer fördjupning inom ämnet, så var mitt mål att försöka samla ett så heltäckande bröllop som möjligt - från kulisserna.

Vissa saker är lättare än andra att vänja sig vid.

Publicerat: 2011-08-07 / 08:56:19 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Som till exempel avsaknaden av skitblöjor. Inte en enda på en vecka. Jäklar vad bra typ jag har.

De små liven.

Publicerat: 2011-08-07 / 07:50:32 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Oj, så glad jag blev när de spygröna siffrorna på klockradion visade 04:01 och jag först då hörde det välbekanta matgnället från spjälsängen bredvid mig, i egen säng - så länge. Det var skönt, trots att jag nog ännu låg vaken och såg när den slog från 00:59. För fastän det är underbart och mysigt och hela faderullan med den där djupa andningen, de små knubbiga händerna, de längtansfulla suckarna och sträckningarna som gör att den lilla kroppen ser ut som en ostbåge, så ådrager man sig en massa spänningar där man ligger på kanten och balanserar på avsatsen mellan golvet och den lilla grodan som ligger utfläkt över mer än halva min sida. Dessutom vaknar man med jämna mellanrum av att någon glider närmare, snusar och krafsar med handen, hugger fast, snuttar en stund och sedan fortsätter sova.

Att väckningen klockan sex sen är något mer abrupt, är en annan historia. "PAPPPPAAAAAA, KOM OCH KONKA MEEEEJ! JAG HA KAKKKKKAAAAAAA!!!!!!".

Jag fixade en tavla till idag.

Publicerat: 2011-08-06 / 13:02:44 | Kategori: Allmänt | 16 kommentarer

FöreEfter


Radio x3m mailade och
frågade om de fick komma hit och göra ett Hemma hos -reportage i höst. Ja, det får ni väl då, svarade jag och tänkte den dagen, den sorgen. Tills det i följande mail stod passar det nästa vecka?

I samma sekund bröt kallsvetten fram. Filma här? För halva svenskfinland på webben? Vi som typ nästan skulle vara ett fall för Rent hus. Nänå. Lite skit i hörnen har ingen dött av.

Men herregud vad bra ändå att någon ska komma hit. Då lämnar man inte framför datorn mitt under dammsugningen. Och jäklar vad jag blev nöjd med sovrumstavlan också, fastän svansen och fötterna harmligt nog inte hade rum på styroxskivan.

Som balsam.

Publicerat: 2011-08-05 / 21:16:30 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer

Ni är uppmärksamma. Vi håller på och möblerar om lite här hemma. Tack vare att Thomas fick tag på ett lagerutrymme åt allt sitt tavara och Celine flyttade in till Marius, så frigjorde vi ett rum. Vilket betyder att vi kan flytta ut arbetshyllan från sovrummet och skrivbordet från vardagsrummet och göra ett kontorsrum i stället. Detta gjorde att det lättade lite i min armade bostadssjäl. Idag fick jag ytterligare terapi när vi fixade en stor canvastavla av styroxskivor och Marimekkos Hetkiä-tyg till den stora, kala betongväggen. Fast kanske flyttar vi in den i sovrummet i stället för bokhyllan. Den gav mig hursomhelst lite balsam.

Dejten 2.

Publicerat: 2011-08-05 / 19:03:00 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Ja men, vad gör man då? då man inte har tre avkommor hängandes i byxbenet som mammar hit och mammar dit utan att man kan tänka sin egen tanke till slut. Ja, vi satt nu i alla fall en stund på kaffehuset och jag valde den sockrigaste, chokladigaste och mest maffiga bakelsen som fanns - en sån som man annars inte kan välja om man inte planerar att låta ens eget barn äta upp den.
.

Thomas har förresten köpt en iphone. Det och camera+ -appen tycker jag är kul.


Sedan gick jag omkring i hyllorna och valde pennor och suddgummin åt mig inför skolstarten och brände lite pengar på ett par nya träningsbyxor. Oh my, att jag ska få skrida runt i mjukisbrallor, t-skjorta och svettiga adidasskor hela hösten igen. Så underbart skoj!

Efter det skred vi ännu runt en stund på K-rauta, tittade på tapeter, köpte lite borrgrejs och lim före Thomas nog tyckte att vi borde fara hem och avlösa. Gissa vilka som sov i tre timmar medan vi var borta.

Fredagsdejten.

Publicerat: 2011-08-05 / 11:21:26 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Idag ska vi på lunchdejt, jag och min man. Utan ett endaste barn.

 

Fast först måste Thomas komma hem från sin träning.

 

Sen ska vi äta lunchen som finns färdigt i ugnen.

 

Tre (två) bångstyriga barn ska somna.

 

Och kanske dricker vi kaffe ännu på det.

 

Men sen börjar dejten.Bullerbybarnen.

Publicerat: 2011-08-04 / 20:36:41 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer


Sent igår kväll invaderade ungarnas farmor, faster och farbror oss. Det betydde att vi föräldrar var impopulära (yes!) klockan före sex i morse och de där i andra rummet (nu har vi ju till och med gästrum när Marius och Celine fortfarande bor tillsammans utan att bara nästan ha påtat ögonen ur varandra) fick chockväckning. Sen städade farmor kök, jag strök ett klädberg och faster lekte med barn.

På eftermiddagen satt vi där på den där bryggan med våra apungar, hade det överdrivet varmt och skönt, åt pargasbullar, grillade knackkorv, fiskade och allt annat idylliskt.

Mycket föder mer.

Publicerat: 2011-08-04 / 12:49:46 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Så finns ju Mei tai-sjalarna också, som är ett mellanting mellan långsjalen och selen. Och det är svårt att låta bli att även önska sig en sådan när det finns den ena vackrare än den andra. För behöver någon gör jag nog inte egentligen. Är det någon av er som äger en Mei tai?  Bilderna lånade från BabyHawk och Meitaibaby.

På sista versen.

Publicerat: 2011-08-03 / 20:04:48 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer


Det är sista slutspurten nu
. Varje dag kan vara sommarens sista stranddag. Det kan vara sista gången jag hänger upp de dyblöta handdukarna - som ligger i väskan längre och längre för varje dag. Det kan vara sista gången jag behöver släpa simnudlarna, plastpåsenmedallatjugosandleksaker, den andra väskan med allt simgrejsimojs och filten samtidigt som jag skuffar vagnen med ett litet barn och ett större barn som inte orkar (eller annars bara måste sitta i vagnen för att det är så yrt och springer i väg åt fel håll) uppför den tillräckligt långa och branta simstrandsbacken.

Men det har varit en fin strandsommar. Om än något krävande. Marius har lärt sig simma åtminstone fem meter på riktigt. Celine har krälat längs botten och blivit garv på att dyka här på sensommaren. Sindre har lärt sig att äta sand till förbannelse. Och bara två gånger har jag fått rusa hals över huvud ut efter någon i vattnet.


Men det ska också bli skönt att kanske behöva dammsuga tre gånger mindre per dag.

Hattifnatten.

Publicerat: 2011-08-03 / 12:57:54 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Marius ska bli hattifnatt trots allt. De ringde nyss från staden och meddelade att vi fått klubbplats, trots att jag lämnade in ansökan typ fem månader för sent. Celine får också joina direkt hon fyller två i september. Och jag tycker det är jättehäftigt. Med klubb. En gång i veckan. Tre och en halv timme. Det är ju redan om mindre än två veckor. Undrar hur han kommer att reagera. Hoppas han tycker det är roligt. Och att han lär sig lite finska. Fast det tror jag. Förresten tycker jag den där hattifnattmuggen är en av de finaste av alla muminmuggar som finns.

Cykel 2.0

Publicerat: 2011-08-02 / 20:46:28 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer


Idag uppgraderade vi med en cykelstol och for till bäriskogs. Det blev dyra hallon om skulle räkna arbetskraften bakom den lilla burken, men största nöjet var ändå att lusta ungarna. För jag är extra förtjust i allt som man kan göra gratis och dessutom tar kål på överskottsenergi.

Försök nummer två.

Publicerat: 2011-08-02 / 11:30:36 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Celine är back in business.

Om de skulle gå lite bättre nu, några månader senare. I och för sig tog det ett par timmar före de gav sig på middagsvilan igår och samma sak till natten. Men det är i alla fall mycket lustigt att höra på en två- och en treårings konversation med varandra.

Men hinner du njuta av bebistiden då?

Publicerat: 2011-08-01 / 20:23:15 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Det konstiga är att njutit allra mest av bebistiden den här gången. Så sällan har jag blivit irriterad över att han velat vara i famnen, att han ätit ofta och mycket, att han har varit gnällig eller inte velat sova i sin säng. Och även om jag ibland velat klona mig i tre, så har jag ändå haft fantastiskt mycket tid för Sindre. Jag har haft ett okomplicerat förhållande till rutiner och principer. Jag har aldrig känt att jag blivit ifrågasatt. Och jag har inte behövt överbevisa mitt föräldraskap. Det har enbart varit positiv fokus. På korta, knubbiga fingrar. På stora, glittrande ögon. Och på glatt, sprudlande joller.

Men jag är sjalandet tacksam. Och storasyskonen, som blir allt bättre att vänta på sin tur.


Sista.

Publicerat: 2011-08-01 / 11:18:08 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Alltså, jag försöker faktiskt allt vad jag orkar att låta bli att surfa på alla bostadssidor. Men den här vill jag se först. Sen ska jag sluta och i stället studera supereffektivt och flytta härifrån.

De blev bra trots allt!

Publicerat: 2011-08-01 / 10:44:27 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer


Aldrig har jag varit med om så mycket passande och så många skeden av en deg, men fasen vad jag var stolt när jag tog ut mina första surdegsbröd ur ugnen.

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com